ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ποινικοποιεί τους αγώνες των εργαζομένων

Παράνομη βγήκε η απεργία των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς

Από παλιότερη κινητοποίηση στον κλάδο
Από παλιότερη κινητοποίηση στον κλάδο
Την ένταση της αντεργατικής επίθεσης εκφράζει η ποινικοποίηση του αγώνα στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός και τραμ) με το δικαστήριο να αποφασίζει ύστερα από προσφυγή της κυβέρνησης ότι είναι παράνομες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στις περαιτέρω περικοπές των μισθών τους.

Ενδεικτικά της μεγάλης μείωσης των μισθών είναι τα εξής παραδείγματα:

  • Πριν τρία χρόνια ο εισαγωγικός βασικός μισθός ενός τεχνικού (ΔΕ) ήταν περίπου 1.450 ευρώ τον οποίο έπαιρνε επί 14 φορές. Σήμερα ο μισθός αυτός έχει μειωθεί κατά 35% (περίπου 950 ευρώ μεικτά) τον οποίο παίρνει επί 12 φορές. Με την ένταξη των συγκοινωνιών στο νέο μισθολόγιο η μείωση στους μισθούς θα φθάσει μέχρι και 25%.
  • Ενα άλλο παράδειγμα είναι: οδηγός της ΕΘΕΛ, έγγαμος με ένα παιδί και 25 χρόνια προϋπηρεσίας έπαιρνε καθαρά το 2009 1.950 ευρώ επί 14 φορές. Σήμερα, με 28 χρόνια προϋπηρεσίας παίρνει 1.100 ευρώ επί 12 φορές.

Παρ' όλ' αυτά, τα αστικά ΜΜΕ πρωτοστατούν και πετούν «λάσπη» σε βάρος των εργαζομένων κάνοντας λόγο για παχυλούς μισθούς.

Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης με δήλωσή του έθεσε θέμα νομιμότητας των κινητοποιήσεων σημειώνοντας ότι «είναι δικαίωμα προστατευμένο από το Σύνταγμα, αλλά ασκείται με συγκεκριμένους όρους που ορίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους. Υπάρχουν λοιπόν όροι και όρια στην απεργία. Φοβούμαι ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δεν υπάρχει σεβασμός ούτε απέναντι στους όρους ούτε απέναντι στα όρια». Λίγες ώρες μετά, το δικαστήριο χαρακτήριζε τις κινητοποιήσεις παράνομες.

Συνδικαλιστές των σωματείων δήλωσαν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν κανονικά παρά τη δικαστική απόφαση. Στο πλαίσιο αυτό το μεγαλύτερο Σωματείο στο μετρό (ΣΕΛΜΑ) έχει κηρύξει για σήμερα νέα 24ωρη απεργία, ενώ στον ηλεκτρικό και στο τραμ θα κάνουν στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΣΕΛΜΑ καταγγέλλει πως δύο εργαζόμενοι ενώ ήταν προσωπικό ασφαλείας έπαθαν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ο ένας την Κυριακή και ο άλλος χτες.

Επίσης, στάση εργασίας έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ. Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα κάνουν στάση εργασίας και την Πέμπτη, 11 π.μ. - 5 μ.μ, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση.

Οι ταξικές δυνάμεις στα λεωφορεία προκρίνουν τα προβλήματα του μειωμένου συγκοινωνιακού έργου, του παροπλισμού ενός μεγάλου τμήματος του στόλου λόγω βλαβών (περίπου 600 λεωφορεία και σχεδόν τα μισά τρόλεϊ), της αύξησης των εισιτηρίων, της καταστρατήγησης της ΣΣΕ και άλλα.

Η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την ποινικοποίηση των αγώνων και την απαξίωση των συγκοινωνιών και δηλώνει: «Στους νόμους που καταδικάζουν τις ζωές μας δηλώνουμε ανυπακοή».

ΚΚΕ: Απόφαση που στρέφεται ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την κήρυξη ως παράνομης της απεργίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει και καταδικάζει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου να κηρύξει παράνομη την απεργία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτή η κίνηση στρέφεται κατά των δικαιωμάτων και των αγώνων όλων των εργαζομένων και προστίθεται στις δεκάδες άλλες αντίστοιχες αποφάσεις των τελευταίων ετών. Τα αντιλαϊκά μέτρα που δρομολογεί η συγκυβέρνηση πρέπει να συναντήσουν τη συνολική απόρριψη και τον αποφασιστικό αγώνα των εργαζομένων για την ανατροπή τους».

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Αποφασίστηκε αναστολή των κινητοποιήσεων

Την αναστολή των κινητοποιήσεων για 20 μέρες αποφάσισε χτες η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ύστερα από ομόφωνη πρόταση του ΔΣ του Σωματείου - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Στο διάστημα της αναστολής θα γίνει διαπραγμάτευση, μεταξύ άλλων, για τους νέους όρους απασχόλησης και για το νέο κανονισμό εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή αποφασίστηκε το «σπάσιμο» του ΤΤ σε μία «καλή» - το κομμάτι που θα ιδιωτικοποιηθεί - και μία «κακή» τράπεζα, η οποία βαίνει σε εκκαθάριση. Οι 3.200 εργαζόμενοι θα απολυθούν από το παλιό ΤΤ λαμβάνοντας στο επόμενο διάστημα το 50% της αποζημίωσης που δικαιούνται (το υπόλοιπο 50% θα καταβληθεί με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης του παλιού ΤΤ).

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι θα επαναπροσληφθούν στην «καλή» τράπεζα και θα υποστούν μεσοσταθμική μείωση των μισθών 30% (οι πραγματικές μειώσεις κυμαίνονται από 12% έως και 70%). Από τη μείωση αυτή θα προκύψει μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά πέντε εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπει και ζήτημα «εθελούσιας εξόδου».

Να αποκρούσουμε εκβιασμούς και ψευτοδιλήμματα

Με ανακοίνωσή τους οι ταξικές δυνάμεις στην ΟΤΟΕ, το «Αγωνιστικό Μέτωπο», καλούν τους εργαζόμενους να μην απεμπολήσουν κανένα δικαίωμα και αναδεικνύουν την ανάγκη προετοιμασίας του κλάδου για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Μεταξύ άλλων τονίζεται στην ανακοίνωση: «Η συγκυβέρνηση σε αυτή τη φάση προχώρησε στο "σπάσιμο" του ΤΤ σε "καλή και κακή τράπεζα", γιατί επιδιώκει να παραδώσει το "καλό" ΤΤ (καταθέσεις, περιουσιακά στοιχεία) σε άλλο τραπεζικό όμιλο, απαλλαγμένο από βαρίδια. Και βαρίδια είναι οι εργαζόμενοι. Ο μισθός, τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα είναι τα βαρίδια, είναι το "λειτουργικό κόστος" για τους τραπεζίτες.

Ούτε βήμα πίσω.

  • Να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονταν στο ΤΤ την 18 ΓΕΝΑΡΗ, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που είχαν.
  • Να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονταν στο ΤΤ την 18 ΓΕΝΑΡΗ, με τα μισθολογικά, τα εργασιακά και ασφαλιστικά που είχαν.
  • Δεν δεχόμαστε και άλλη μείωση του μισθού μας. Οι φόροι, τα χαράτσια, η εμπορευματοποίηση της Υγείας έχουν μειώσει αρκετά το εισόδημά μας. Ούτε πετρέλαιο για να ζεσταθούμε δεν μπορούμε να αγοράσουμε.
  • Δεν δεχόμαστε καμία απόλυση. Δεν πέφτουμε στην παγίδα της εθελούσιας εξόδου. Οι εθελούσιες είναι απολύσεις.

Να αποκρούσουμε τους εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα της συγκυβέρνησης.

Ολοι γνωρίζουν ότι οι τραπεζίτες απέσυραν τις προτάσεις τους γιατί ήθελαν την περιουσία του ΤΤ και απολυμένους τους μισούς εργαζόμενους. Η πρόταση της συγκυβέρνησης αποσκοπεί στη διάσπαση της ενότητας των εργαζομένων και είναι το πρώτο βήμα για να προχωρήσει ο σχεδιασμός συγκυβέρνησης - τρόικας - τραπεζιτών. Αποδοχή της πρότασης σημαίνει νέες απολύσεις, νέες μειώσεις μισθών.

Τώρα να μπει μπροστά ο κλάδος.

Γιατί τα προβλήματα των εργαζομένων στο ΤΤ αφορούν όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες. Αμεση σύγκληση του ΓΣ της ΟΤΟΕ, προετοιμασία του κλάδου για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, καταδίκη αυτής της πολιτικής. Οι εργαζόμενοι δεν είναι κόστος».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με εκβιασμούς η κυβέρνηση επιβάλλει τις αξιώσεις των τραπεζιτών

Σε σχόλιο που εξέδωσε την Κυριακή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στο «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο»:

«Η κυβέρνηση, με ωμούς εκβιασμούς και απειλές, επιχειρεί να επιβάλει άγρια μέτρα δραστικής μείωσης μισθών και απολύσεων, στους εργαζόμενους του "νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου". Αυτά τα μέτρα είναι αξίωση των τραπεζιτών. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, δεν πρέπει να υποκύψουν, να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους, γιατί αυτή η πολιτική των ανελέητων μέτρων σε βάρος τους δε θα έχει τέλος».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η κυβέρνηση να βρει απέναντί της ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις δηλώσεις του Κ. Χατζηδάκη:

«Η κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων, επιτίθεται στα δικαιώματα των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποινικοποιεί τις κινητοποιήσεις τους και αυξάνει το εισιτήριο. Απέναντί της πρέπει να βρει ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων στις μεταφορές, των εργατοϋπαλλήλων, φτωχών αυτοαπασχολουμένων και αγροτών για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής και τη διεκδίκηση ενιαίου κρατικού φορέα μεταφορών, που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες.

Οι ανάγκες των εργαζομένων απαιτούν να μειωθεί το εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς για όλους και να καταργηθεί για τους ανέργους, τους μαθητές - σπουδαστές, τα ΑμεΑ κ.ά., να γίνουν προσλήψεις οδηγών, τεχνιτών και άλλων εργαζομένων για να τεθεί σε κίνηση όλος ο στόλος των οχημάτων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ