ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ και οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ήρθαν για να μείνουν, ως φαίνεται, στο προσκήνιο με εκπροσώπους και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να προβαίνουν συχνά πυκνά σε «επιθέσεις φιλίας» προς την «αριστερά», βολιδοσκοπώντας διαθέσεις και προθέσεις, χωρίς βεβαίως κανείς τους να υπεισέρχεται στην ουσία του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επί του παρόντος, η συζήτηση, που συντηρείται πότε με την παρουσίαση δημοσκοπήσεων και πότε με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών των δύο κομμάτων, υπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες που έχουν να κάνουν με την προσπάθεια εξασφάλισης όσο το δυνατόν μεγαλύτερης στήριξης στην αντιλαϊκή πολιτική τους, στα πλαίσια της οποίας η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί παρά «μοχλό» για την εφαρμογή της.

Το ΚΚΕ πολύ νωρίς, τον περασμένο Σεπτέμβρη, έδωσε στη δημοσιότητα τις θέσεις του για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Επ' αυτών δεν ακούσαμε, βεβαίως, τον κ. Λαλιώτη να συζητά, μιας όμως και πολλά λέγονται ας υπενθυμίσουμε κάποια βασικά σημεία των Θέσεων του ΚΚΕ.

Καταρχήν, αναφορικά με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις η εκτίμηση που αποτυπώνεται στο κείμενο των θέσεων, ήδη επιβεβαιώνεται. Οπως το ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει, με την «κεντροαριστερά», να αφομοιώσει μεγάλο μέρος στελεχών άλλων κομμάτων, επιδιώκοντας την κατάκτηση νέων δήμων για να την παρουσιάσει σαν επικύρωση της ασκούμενης πολιτικής. Στα πλαίσια αυτά εντείνει τα αντιδεξιά σύνδρομα.

Για τη ΝΔ τονίζεται πως η συναίνεσή της στην ΤΑ ακολουθεί τη συναίνεση στη γενικότερη πολιτική για την υλοποίηση των στόχων της άρχουσας τάξης και της ΕΕ. Η όποια διαφοροποίηση δεν αφορά την ουσία, αλλά τον τρόπο διαχείρισης στην ίδια κατεύθυνση. Θα αξιοποιήσει τον αντιΠΑΣΟΚισμό προοδευτικών ανθρώπων για να πάρει ψήφο, πράγμα αρνητικό για τη λαϊκή συνείδηση. Εντείνει το δικομματισμό και υποβαθμίζει τον πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών.

Αναφορικά με τον ΣΥΝ υπογραμμίζεται πως όχι μόνο συναινεί στα θέματα της ΤΑ, αλλά συχνά υπερακοντίζει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Διακηρύσσει την αυτόνομη κάθοδό του στις μεγάλες πόλεις, όμως στο σύνολο της χώρας φαίνεται ότι θα συνεργαστεί με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ.

Στα πλαίσια αυτά το ΚΚΕ έκανε ξεκάθαρη τη δική του τακτική, επικεντρώνοντας στην προβολή των θέσεών του για την ΤΑ, το ρόλο των εκλογών και της ίδιας της ΤΑ στις εξελίξεις, από τη σκοπιά του Μετώπου, με τεκμηρίωση του γιατί δεν είναι εφικτές οι συμφωνίες με κόμματα, με τα οποία υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στο γενικό επίπεδο και στην ΤΑ.

«Θα δώσουμε τη μάχη - τονίζεται στις Θέσεις - στηριγμένοι στις αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου, στη γενική πολιτική γραμμή και τακτική μας, με επίκεντρο τα μεγάλα προβλήματα του λαού, τους βασικούς άξονες πάλης, αναπτύσσοντας δράση και σε τοπικό επίπεδο σε όλα τα μέτωπα, για συμβολή στη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου».

Το ΚΚΕ θα υποστηρίξει κινήσεις και ψηφοδέλτια συνεργασίας που εκφράζουν την απαίτηση για μια ΤΑ εκφραστή των προβλημάτων του λαού, σύμμαχο και υπερασπιστή των αγώνων του, εμπόδιο στον αυταρχισμό και συγκεντρωτισμό της κεντρικής εξουσίας, σε αντίθεση με την κατεύθυνση για ΤΑ ως μέσο διοχέτευσης και εφαρμογής αντιλαϊκών επιλογών.

Ενισχύει τις συνεργασίες με δυνάμεις και αγωνιστές που συνεργάστηκε, έδρασε και δρα καθημερινά μαζί τους στο μαζικό λαϊκό κίνημα για μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την εργατική τάξη, τον λαό, τον τόπο. Διευρύνει τις συνεργασίες του με βάση τις δυνάμεις που προέκυψαν από την ανάπτυξη των αγώνων.

Ακόμη, το ΚΚΕ επισήμανε πως κύριο ζήτημα είναι το να αποκτήσουν στέρεες βάσεις οι συσπειρώσεις και συνεργασίες για όλα τα προβλήματα που απασχολούν το λαό και τον τόπο, αλλά και την ΤΑ, συνεργασίες που ενώνουν και ριζοσπαστικοποιούν το λαό στην πάλη κατά των αναδιαρθρώσεων.

Επειδή, ωστόσο κάποιοι ηθελημένα προσπερνάνε το κείμενο των θέσεων, ας υπενθυμίσουμε πώς σχολίασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τις προτάσεις συνεργασίας που εκτοξεύουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ, πριν λίγες μέρες.

Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε πως «η συνεργασία που προτείνει ο κ. Λαλιώτης είναι συνεργασία αθώωσης της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και των δυνάμεών του μέσα στην ΤΑ, που σε μεγάλο μέρος έγιναν αγωγοί αυτής της πολιτικής. Εμείς δε θέλουμε να αθωωθεί ούτε η πολιτική του ΠΑΣΟΚ ούτε της ΝΔ, ούτε και οι βαρύτατες ευθύνες που έχουν στις συνολικές εξελίξεις ο ένας σαν κυβέρνηση ο άλλος σαν αξιωματική αντιπολίτευση».

Κατά συνέπεια, σημείωσε, «δεν μπορούμε να γίνουμε αποδέκτες μιας τέτοιας πρότασης. Από την πλευρά του καλά κάνει και το λέει διότι ενδιαφέρεται το ΠΑΣΟΚ να βάλει στο μαντρί όσο γίνεται περισσότερες δυνάμεις, παράγοντες και ανθρώπους. Το ίδιο προσπαθεί να κάνει και η ΝΔ με τα δήθεν ανοίγματα προς τις αριστερές δυνάμεις σε μια αντιΠΑΣΟΚ βάση. Για άλλη μια φορά θα σας πω: Εμείς δεν είμαστε ούτε αντιΠΑΣΟΚ ούτε αντιΝΔ, υπερασπιζόμαστε μια πολιτική πρόταση, μια εναλλακτική λύση, αλλά και συγκεκριμένους στόχους στο κίνημα και πάνω εκεί κάνουμε τη συσπείρωση».

Ετσι, «καμία συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ακριβώς γιατί θα του δώσουμε τη δυνατότητα να ανεβάσει την επίθεσή του στα δικαιώματα του λαού και να προχωρήσει την πολιτική του», αντιθέτως «ναι» στις συνεργασίες «με εργαζόμενους, με ανθρώπους του λαού μας, είτε ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ είτε στη ΝΔ, να έχουμε κοινή στάση στη διαμόρφωση ψηφοδελτίων, με ανθρώπους που συνεργαστήκαμε μέσα στο μαζικό λαϊκό κίνημα, με ανθρώπους που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ και καταλαβαίνουν ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές πρέπει να βοηθήσουν στη σαφή καταδίκη της πολιτικής τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ».


ΚΕ ΠΑΣΟΚ - Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Ψάξτε άρον - άρον για «αριστερά σωσίβια»

Οι δημοτικές εκλογές αξιοποιούνται ως πεδίο δοκιμής για την εξαπάτηση και τη δικομματική ομηρία των πολιτών ενόψει και των βουλευτικών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η διήμερη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο σε μια μισοάδεια αίθουσα (και τούτο παρά τη δευτερολογία του πρωθυπουργού) αξιοποιήθηκε από την ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη, ώστε να λανσαριστεί ακόμα πιο έντονα η κάλπικη τακτική της λεγόμενης «αριστερής πρόσκλησης» του ΠΑΣΟΚ και του αξιοθρήνητου «κεντροαριστερού ανοίγματος» του Μεγάρου Μαξίμου προς τις δυνάμεις της «προοδευτικής αντιπολίτευσης».

Ο Κ. Σημίτης στη δευτερολογία προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα στην αλήθεια και στην προπαγανδιστική λαθροχειρία. Ετσι, αφού αφενός αποποιήθηκε το χαρακτηρισμό «δημοψήφισμα» για τις δημοτικές εκλογές, ώστε να αφήσει στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική, αφετέρου έκανε τα πάντα για να προωθήσει την τακτική της αναζήτησης σωσιβίων για την κυβερνητική πολιτική, έχοντας το βλέμμα στραμμένο πέρα από τις δημοτικές και στις βουλευτικές εκλογές. Αλλωστε δεν κατάφερε να αποφύγει την ομολογία ότι οι δημοτικές συνιστούν «καθοριστική πολιτική μάχη».

Στο πλαίσιο αυτού του προπαγανδιστικού σχεδιασμού που θα προσεγγίζει τις επερχόμενες εκλογές με βάση την αρχή «τα καλά και συμφέροντα», και που θα συνεχίσει να εξελίσσεται σε βάθος χρόνου, ο Κ. Σημίτης αξιοποίησε το βήμα της ΚΕ ώστε να επαναλάβει τα περί «διαχωριστικών γραμμών» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Το κλισέ που χρησιμοποίησε γνωστό: «Υπάρχει μια προοδευτική και μια συντηρητική πρόταση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», όπως ισχυρίστηκε και κάλεσε τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να το εξηγήσουν όσο καλύτερα μπορούν στους πολίτες... Παράλληλα, εισερχόμενος στην κυρίως «κεντροαριστερή» προπαγάνδα, μίλησε για πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να υπάρξει «συσπείρωση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου» και επανέλαβε τα λεχθέντα Λαλιώτη περί «διαλόγου» με κόμματα, φορείς και πολίτες...

Το τι κρύβεται πίσω από αυτά τα «αριστερά» φληναφήματα, έγινε απολύτως ξεκάθαρο στις τοποθετήσεις των υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο Ακης Τσοχατζόπουλος, όσο και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν έκρυψαν ότι για να υπάρξει εκλογική ελπίδα για το κόμμα τους πρέπει να υπάρξουν «συνεργασίες» με την «Αριστερά».

Εκεί που για ακόμα μια φορά φάνηκε δυστοκία του ΠΑΣΟΚ ήταν στο θέμα των προσώπων που θα επιλεγούν να εκτεθούν ως υποψήφιοί του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε μια πολύ γενική φράση - και ως ένα βαθμό πολιτικά «αποφορτισμένη» - αναφερόμενος στους υποψηφίους του κόμματός του, λέγοντας ότι «πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα στο θέμα της επιλογής των προσώπων που θα εκφράζουν το χώρο της δημιουργικής αυτοδιοίκησης»... Δεν έλειψαν πάντως και οι... ανιδιοτελείς «προσφορές», όπως εκείνη του Χρ. Παπουτσή, ο οποίος δήλωσε πρόθυμος να κατέλθει υποψήφιος για τη δημαρχία Αθήνας και, όπως δήλωσε, έθεσε εαυτόν στη διάθεση του κόμματος...

Φυσικά δεν είναι είδηση να σημειωθεί ότι για μια ακόμα φορά οι εργασίες της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ έκλεισαν με την ομόφωνη έγκριση της εισήγησης του πρωθυπουργού και του ΕΓ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ