ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 21 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
Προετοιμάζουν το λαό για όσα θα έρθουν

Με την πρώτη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των exit polls, άρχισαν και οι πρώτες εκτιμήσεις. Μία από αυτές: «Το αποτέλεσμα δείχνει ότι υπάρχει λαϊκή εντολή για να εφαρμοστεί το νέο μνημόνιο και μάλιστα από τον πρωτεργάτη του, τον ΣΥΡΙΖΑ». Με τέτοιες αναλύσεις, είναι φανερό ότι τα αστικά ΜΜΕ και τα αστικά επιτελεία αρχίζουν να προετοιμάζουν το λαό για το τι πρόκειται να έρθει από σήμερα κιόλας. Λένε, δηλαδή, ότι αφού ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ είναι πρώτοι, τότε ο λαός θέλει το μνημόνιο, θέλει την πολιτική που του καταστρέφει τη ζωή. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, που θα χρησιμοποιηθεί η ψήφος τους ως άλλοθι για όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμοστούν, πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να μην επιτρέψουν με τον αγώνα τους να υλοποιηθούν τέτοιοι αντιδραστικοί σχεδιασμοί.

Βρίσκουν τον τρόπο

Το Σάββατο 19/9 υποτίθεται ότι απαγορεύονταν από το νόμο οι πολιτικές παρεμβάσεις για τις εκλογές. Απτόητα όμως τα αστικά ΜΜΕ, συνέχισαν να δίνουν τη μάχη για να διαμορφώσουν τα «κατάλληλα» κριτήρια ψήφου και να «δέσουν» το αποτέλεσμα της επόμενης μέρας. Γι' αυτό, όποιο κανάλι κι αν έβλεπες, όποια ιστοσελίδα κι αν «άνοιγες», θα έβρισκες και έναν παράγοντα της «αγοράς», ή της τέχνης, ή της «κοινωνικής ζωής» να αγορεύει για την ανάγκη να υπάρξουν «σταθερότητα» και μια «εθνική κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας», που θα αναλάβει να εφαρμόσει το μνημόνιο για να μην κινδυνεύσει η χώρα ξανά με grexit. Το σε ποια κόμματα αφορούν αυτές οι επιταγές, δε χρειάζεται να είσαι μάντης για να το καταλάβεις. Η στάση τους όμως είναι αποκαλυπτική, επειδή τα ίδια Μέσα και οι ίδιοι ...παράγοντες «βγάζουν σπυράκια» όταν ακούν, για παράδειγμα, τον εκπρόσωπο ενός συνδικάτου να μιλάει για το κριτήριο ψήφου με το οποίο οι εργάτες θα πρέπει να φτάσουν στην κάλπη, για να ανταποκρίνεται η ψήφος στα πραγματικά, ταξικά τους συμφέροντα. Τέτοιες παρεμβάσεις τις χαρακτηρίζουν «κομματικοποιημένες», ενώ οι δικές τους είναι τάχα «υπερκομματικές» και «αχρωμάτιστες»...

Η «ανησυχία» τους

Αυτό που έγινε προσπάθεια από τα αστικά ΜΜΕ καθ' όλη τη διάρκεια της σύντομης προεκλογικής εκστρατείας, να πειστεί ο λαός για τη λεγόμενη «ανάγκη της εθνικής συνεννόησης», κλιμακώθηκε και τις δύο μέρες που υποτίθεται δεν επιτρέπονταν οι κομματικές αναφορές, όπου παρέλασαν οι λεγόμενοι «εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων», βιομήχανοι, έμποροι κ.λπ. Επιδίωξαν τη διαμόρφωση ουσιαστικά κριτηρίων ψήφου βολικών στο αστικό σύστημα και το κεφάλαιο, ώστε να εφαρμοστούν τα παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα που έχει ανάγκη για να έρθει η ανάκαμψη των κερδών του. Ακόμα και λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες, στο στούντιο του ΣΚΑΪ, σε πάνελ δημοσιογράφων του σταθμού, αυτό εκφράστηκε με τη γνωστή κυνικότητα του Α. Πορτοσάλτε: «Οι πολίτες, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως εργοδότες, πρέπει να ανησυχούν για την επόμενη κυβέρνηση, που πρέπει να είναι συνεννόησης και ωριμότητας».

Ακριβώς αυτή την «ανησυχία» των αστών πρέπει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ο οργανωμένος λαός να τη δυναμώσει, αλλά για άλλους λόγους. Για να βάλει εμπόδια στην εφαρμογή των μνημονίων που σφαγιάζουν δικαιώματα και ταυτόχρονα ν' ανοίξει ο δρόμος για να χτυπηθεί η αιτία των προβλημάτων, δηλαδή το κεφάλαιο και η εξουσία του.

Είδαν ό,τι τους βολεύει

Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, συνδικάτα του Πειραιά από διάφορους κλάδους, που εκπροσωπούν χιλιάδες εργαζόμενους, συγκρότησαν μια μαζική πορεία στο Κερατσίνι, ενάντια στη δράση της φασιστικής Χρυσής Αυγής, στα δυο χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Μάλιστα, ένα από τα Συνδικάτα που διοργάνωνε τη συγκέντρωση, ήταν αυτό του Μετάλλου, τα μέλη του οποίου δέχτηκαν δολοφονική επίθεση από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής στις 12/9/2013 στο Πέραμα. Τι απ' όλα αυτά μεταδόθηκε από τα κανάλια και το διαδίκτυο, τη βραδιά της συγκέντρωσης; Σχεδόν τίποτα. Στην πλειοψηφία των Μέσων κυριάρχησε ο γενικός τίτλος «αντιφασιστικές συγκεντρώσεις στο Κερατσίνι», ενώ στις εικόνες κυριάρχησε το γνωστό κλοτσοσκούφι ανάμεσα σε ομάδες (αυτοαποκαλούμενων) «αντιεξουσιαστών» και της αστυνομίας. Εξαφανίστηκε έτσι εντελώς ότι τη μια από αυτές τις συγκεντρώσεις τη διοργάνωσαν εργατικά σωματεία με ταξικό προσανατολισμό, που πολεμάνε το φασισμό στη ρίζα του και καλούν τους εργάτες να τον ξεριζώσουν πρώτα απ' όλα από τους τόπους δουλειάς και τις γειτονίες τους. Μόνο αν οι εργάτες και ο λαός σηκώσουν τείχος στους φασίστες θα «λουφάξει» η Χρυσή Αυγή και αυτό το μήνυμα ήταν που «θάφτηκε» από τα αστικά ΜΜΕ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1860 Πεθαίνει ο Γερμανός φιλόσοφος Αρθουρ Σοπενχάουερ.

1933 Αρχίζει στη Λειψία η δίκη για τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ (γερμανικό Κοινοβούλιο) - προβοκάτσια των ναζί που έγινε το Φλεβάρη. Κατηγορούμενοι ήταν ο Γκεόργκι Ντιμιτρόφ, ηγετικό στέλεχος του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της Κομμουνιστικής Διεθνούς, οι Βούλγαροι κομμουνιστές Ποπόφ και Τάνεφ και ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Ράιχσταγκ, Ερνστ Τόργκλερ. Ο γερμανικός φασισμός βγήκε ηττημένος από τη δίκη της Λειψίας. Στη διάρκειά της, οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Η προβοκάτσια ξεσκεπάστηκε. Οι φασίστες δεν τόλμησαν να βγάλουν καταδικαστική απόφαση. Ο Ντιμιτρόφ και οι σύντροφοί του αθωώθηκαν πανηγυρικά και το Φλεβάρη του 1934 η κυβέρνηση Χίτλερ υποχρεώθηκε να τους απελευθερώσει και να τους επιτρέψει να μεταβούν στην ΕΣΣΔ. Επρόκειτο για μια μεγάλη νίκη του κομμουνιστικού κινήματος, που έμελλε να αποτελέσει παγκόσμιο σύμβολο στον αγώνα κατά του φασισμού.

1934 Γεννιέται ο Καναδός τραγουδιστής και συνθέτης Λέοναρντ Κοέν.

1943 Τμήματα του ΙΙ/36 τάγματος του ΕΛΑΣ συγκρούονται επί δύο μέρες με ισχυρές δυνάμεις του γερμανικού στρατού κατοχής κοντά στις Θερμοπύλες, προκαλώντας τους σημαντικές απώλειες.

1947 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Στίβεν Κινγκ.

1949 Ιδρύεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, αποτελούμενη από την αμερικανική, τη βρετανική και τη γαλλική ζώνη κατοχής. Πρωτεύουσα της ΟΔ Γερμανίας ορίζεται η Βόννη. Η ανακήρυξη της ΟΔ Γερμανίας ήταν ένα ακόμα βήμα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας που οδήγησε στην οριστική διχοτόμηση της Γερμανίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ