ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πώς να ζήσω με το επίδομα των 380 ευρώ;

Ανεργος τους τελευταίους μήνες ο Νίκος Τουτουντζάκης, μιλάει στο «Ρ» για τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης που δίνει

Μόνιμο φαινόμενο οι ουρές των ανέργων έξω από τα Ταμεία Ανεργίας
Μόνιμο φαινόμενο οι ουρές των ανέργων έξω από τα Ταμεία Ανεργίας
Το σύνθημα του ΚΚΕ ενόψει του συλλαλητηρίου - που οργανώνει το Κόμμα για τις 9 Οκτώβρη - «καμία ανοχή στην ανέχεια της λαϊκής οικογένειας» βρίσκει εκτός των άλλων και την απόλυτη δικαίωσή του όταν γίνεται αναφορά στη ζωή που κάνουν οι άνεργοι. Στα πλαίσια της σχετικής έρευνας του «Ρ» ενόψει συλλαλητηρίου μιλήσαμε με έναν από τους ανέργους πουν περιμένουν να «ζήσουν» με το επίδομα του ΟΑΕΔ.

Το καλοκαίρι που πέρασε έστειλε τον μεταλλεργάτη Νίκο Τουτουντζάκη, στην ανεργία μετά την τρομοκρατική απόλυση που δέχτηκε από την εργοδοσία της επιχείρησης «ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ» στην οποία εργαζόταν ως ηλεκτροσυγκολλητής που είναι και η ειδικότητά του. Ενόχλησε την εργοδοσία η συνδικαλιστική του δράση και τον πέταξε στο δρόμο χωρίς να λογαριάσει τίποτα. Με τη γυναίκα του άνεργη και ένα μικρό παιδί τριών χρόνων, η κατάσταση που αναδεικνύει και δε διαφέρει από κανενός άλλου από τους χιλιάδες ανέργους, είναι τραγική.

«Αυτοί οι άνθρωποι δε σε λογαριάζουν και κάνουν μεγάλη ζημιά στη ζωή και στην οικογένειά σου», θα πει ξεκινώντας την κουβέντα. Κοντά στα 40, πάνω που έχει αρχίσει να ρυθμίζει τη ζωή του, έχει φτάσει σε αδιέξοδο καθώς είχε προηγηθεί η γυναίκα του η οποία μετά από 11 χρόνια δουλιάς και λόγω εγκυμοσύνης σταμάτησε την εργασία. Αυτό ενόχλησε την εταιρία που φρόντισε και την αντικατέστησε με άλλη εργαζόμενη με πολύ λιγότερα δικαιώματα. Τώρα και αυτή όπου και αν βρίσκει δουλιά της ζητάνε να εργαστεί με τα ελάχιστα δικαιώματα.

Τον ρωτάμε για το επίδομα ανεργίας και γελάει: «Ακόμα το περιμένω να εγκριθεί από τον ΟΑΕΔ αλλά και να το πάρω τι να το κάνω, πώς να ζήσω με τα 380 ευρώ επίδομα και αυτά λόγω του παιδιού» θα πει. «Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, ζούμε με τα λίγα χρήματα της αποζημίωσης που πήρα και σε λίγο καιρό θα έχει εξανεμιστεί. Μπροστά όμως έρχονται πιο δύσκολες καταστάσεις. Μετά από πολλά χρόνια δουλιάς αποφάσισα και πήρα ένα δάνειο για να φτιάξω το σπίτι το οποίο είναι πολύ παλιό. Πήρα τα χρήματα στα χέρια μου τον Ιούνη και τον Ιούλη απολύθηκα. Τώρα θα πρέπει από τα 380 ευρώ να δίνω τα 250 στο δάνειο για να μη μου πάρουν το σπίτι που το έχω βάλει υποθήκη και να προσπαθήσω να επιβιώσω με τα υπόλοιπα που δε φτάνουν ούτε για τα πάγια».

Η καθημερινότητα όμως είναι ήδη δύσκολη για την οικογένεια του Νίκου Τουτουντζάκη και έχει αρχίσει να αισθάνεται την κοινωνική περιθωριοποίηση. Οι γονείς τους, σημειώνει, με τις ψωροσυντάξεις που παίρνουν θέλουν οι ίδιοι βοήθεια και δεν μπορούν να τους βοηθήσουν. «Μετράμε τα χρήματα ακόμα και στη λαϊκή και στο σούπερ μάρκετ. Το σκεφτόμαστε να πάμε οπουδήποτε, ακόμα και σε επισκέψεις σε φίλους ή συγγενείς γιατί πρέπει να πάρεις κάτι, έτσι έχουμε κλειστεί στο σπίτι».

Η ανάγκη πλέον να βρει δουλιά είναι μεγάλη, σε έναν κλάδο μάλιστα που περνάει μεγάλη κρίση. Την ίδια στιγμή, η απόλυσή του από γνωστό επιχειρηματία του κλάδου για συνδικαλιστικούς λόγους θα πει ότι του δημιουργεί τεράστια προβλήματα. «Αυτό όμως είναι το λιγότερο, σημειώνει, κοντά δύο δεκαετίες εργαζόμενος ξέρω ότι ακόμα κι αν βρω δουλιά θα είναι με χειρότερες συνθήκες και λιγότερα δικαιώματα από αυτά που δικαιούμαι. Αυτή την κατάσταση αντιμετωπίζουν όλοι οι άνεργοι και τους βάζουν στη λογική όταν βρουν μια δουλιά να είναι αναγκασμένοι να μη σηκώνουν κεφάλι και να μην απαιτούν τα δικαιώματά τους».

Δε μετάνιωσε καθόλου όμως, θα πει καταλήγοντας ο Ν. Τουτουντζάκης, για την αγωνιστική στάση που κράτησε στο χώρο δουλιάς και ήταν η αιτία να απολυθεί. «Σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές άντλησα δύναμη σαν άνθρωπος και εργαζόμενος και είδα ότι δεν είμαι μόνος και ό,τι και να κάνει η εργοδοσία δεν μπορεί, αν εμείς θέλουμε, να μας λυγίσει. Μπορεί να κατάφερε και να γλίτωσε σήμερα από μένα, αλλά αύριο θα πεταχτούν άλλοι που θα σηκώσουν κεφάλι και θα κάνουν το "μπαμ" για να σπάσουν την τρομοκρατία και την ασυδοσία της εργοδοσίας».


Γ.Μ.

Βήμα συμπόρευσης και αγωνιστικής συσπείρωσης

Εξι μήνες μετά τις εκλογές του Μάρτη η κυβέρνηση με την πολιτική της καθημερινά, από τη μια, διαβεβαιώνει το μεγάλο κεφάλαιο ότι τα κέρδη του όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά θα ενισχυθούν με νέα προνόμια, νέα «αναπτυξιακά κίνητρα» και άλλες φοροελαφρύνσεις, δηλαδή θα εδραιωθεί ακόμη πιο πολύ η κυριαρχία του στην αγορά. Από την άλλη, σε κάθε διεκδίκηση των εργαζομένων, των ΕΒΕ και των μικρομεσαίων αγροτών με αίτημα να βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση, η οποία βρίσκεται σε δεινή θέση εξαιτίας της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που ασκείται στη χώρα με τη σφραγίδα της ΕΕ και με ευθύνη της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, αντιδρά προβάλλοντας τους αριθμούς στο δημοσιονομικό έλλειμμα, στο δημόσιο χρέος και κινδυνολογεί για την ανταγωνιστικότητα προσπαθώντας να αποκρύψει ότι αυτά τα προβλήματα είναι δημιούργημα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που υπεράσπιζε και στήριζε τα προηγούμενα χρόνια και ασκεί σήμερα.

Το ΚΚΕ προεκλογικά εκτιμώντας την κατάσταση προειδοποιούσε το λαό ότι με ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση οι εργαζόμενοι, οι μικροί ΕΒΕ και οι μικρομεσαίοι αγρότες θα συνεχίσουν να βρίσκονται «μεταξύ σφύρας και άκμονος». Κρίνοντας το αποτέλεσμα των εκλογών συνέχισε, καλούσε το λαό να μη δείξει καμία ανοχή στην πολιτική που βρίσκεται απέναντι από τα αιτήματα των εργαζομένων, των μικρών επαγγελματιών-βιοτεχνών-εμπόρων και μικρομεσαίων αγροτών, στην πολιτική που δεν υπολογίζει την αγωνία και την ανησυχία τους, που απαξιώνει την παραγωγική δυνατότητα των μικρών επιχειρήσεων.

Σήμερα το τοπίο αρχίζει να καθαρίζει, η ομίχλη αραιώνει, το «φιλολαϊκό» προσωπείο της κυβέρνησης πέφτει, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και δε θέλει να αντιπαλέψει τη φιλομονοπωλιακή πολιτική την οποία εκφράζει και εφάρμοσε ως κυβέρνηση. Ο ΣΥΝ με στάση αποσιώπησης για τις βασικές αιτίες αυτής της κατάστασης δημιουργεί συγχύσεις και αναστολές στο λαό, διευκολύνει να περάσουν οι ελιγμοί της κυβέρνησης και οι κατευθύνσεις της ΕΕ. Στην κρίσιμη αυτή καμπή το ΚΚΕ, με το κάλεσμά του, καλεί το λαό σε αγωνιστική αντιπαράθεση και ρήξη με αυτή την πολιτική.

Ενα κάλεσμα που απευθύνεται πλατιά στο λαό γιατί η δικαίωση των εκτιμήσεών του δεν είναι υπόθεση που αφορά μόνο τους κομμουνιστές και τους φίλους του Κόμματος, προπαντός αφορά όλους εκείνους οι οποίοι ναι μεν δεν αισθάνονται ακόμη ιδεολογική και πολιτική ταύτιση με το ΚΚΕ, αλλά συμπορεύονται μαζί του γιατί αναγνωρίζουν στο κόμμα τη συνέπεια, τον αταλάντευτο υπερασπιστή του λαϊκού εισοδήματος και τον μαχητή απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Αφορά εκείνους που δεν πείστηκαν στις εκλογές από την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, τώρα όμως κατανοούν καλύτερα ότι το μεγάλο ποσοστό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν προωθεί τα αιτήματα του λαού και δε δικαιώνει τις προσδοκίες του, αλλά μετεκλογικά μετατρέπεται σε όπλο στα χέρια του κεφαλαίου και αποδυναμώνει τη λαϊκή θέληση να μπει φραγμός στην ασυδοσία της εκμετάλλευσης και του κέρδους.

Η ύλη λοιπόν υπάρχει. Το κάλεσμα του ΚΚΕ στο συλλαλητήριο στις 9 του Οκτώβρη για μαζική αντίσταση στη φιλομονοπωλιακή οικονομική πολιτική και στα αντιδημοκρατικά μέτρα παρακολούθησης και περιορισμού των ατομικών δικαιωμάτων ανοίγει το δρόμο για συμπόρευση των λαϊκών δυνάμεων, εργατών, μικρών ΕΒΕ, μικρομεσαίων αγροτών, συνταξιούχων, νέων, ώστε με την αγωνιστική τους συσπείρωση να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις να συγκροτηθεί το ενιαίο μέτωπο πάλης και πιο αποτελεσματικά να διεκδικήσουν το δικαίωμα για πλήρη και σταθερή απασχόληση, αύξηση μισθών, αναβαθμισμένες ασφαλιστικές παροχές και συντάξεις, αναβαθμισμένες παροχές υγείας και μόρφωσης για όλο το λαό. Για να σταματήσει η ασυδοσία των πολυκαταστημάτων και η παραγωγική απαξίωση των μικρών επιχειρήσεων, να σταματήσει το χτύπημα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Το δέσιμο των προβλημάτων και η ενιαία αντιμετώπισή τους είναι η δυναμική απάντηση στις λεγόμενες αναδιαρθρώσεις στην οικονομία. Οι «νέες εργασιακές ρυθμίσεις», με βάση τις οποίες καθιερώνεται ένα απάνθρωπο καθεστώς στις εργασιακές σχέσεις, είναι ένα βασικό κανάλι συγκέντρωσης κεφαλαίου και ισχυροποίησης των επιχειρηματικών ομίλων, αυξάνει την εκμετάλλευση, μειώνει το εργατικό εισόδημα, αυξάνει τον άνισο ανταγωνισμό σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων.

Η φορολογική ασυλία και τα προνόμια στις μεγάλες επιχειρήσεις αναπληρώνονται με την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των μικρών ΕΒΕ και των εργαζομένων. Η συντονισμένη επίθεση κατά του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με στόχο την πλήρη απελευθέρωση και κατάργηση της αργίας της Κυριακής, ουσιαστικά οδηγεί ΕΒΕ και εργαζόμενους σε μεσαιωνικές καταστάσεις και συνθήκες εργασίας, που τους στερούν κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Με δυο λόγια, ΕΒΕ και εργαζόμενοι γίνονται αναλώσιμο είδος στη συγκέντρωση του κεφαλαίου. Το συλλαλητήριο στις 9 του Οκτώβρη είναι η κορύφωση μιας προσπάθειας να αξιοποιηθούν και να βαθύνουν οι διεργασίες και ο προβληματισμός της κοινωνίας, να δυναμώσουμε τους δεσμούς με τους εργαζομένους, τους μικρούς ΕΒΕ, τους μικρομεσαίους αγρότες.

Η συλλογική και ατομική δράση, που μέρα τη μέρα πρέπει να ανεβαίνει, με τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη», την περιοδεία στα καταστήματα και τις συσκέψεις-συγκεντρώσεις σε χώρους δουλιάς και κατοικίας, θα κριθεί όχι μόνο από την επιτυχία του συλλαλητηρίου αλλά από το βαθμό που θα βελτιώνει την επιρροή και θα αλλάζει τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα, θα προωθεί το στόχο για τη συγκρότηση του αγωνιστικού πόλου που θα ανοίγει το δρόμο για το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο Πάλης.


Του
Δημήτρη ΦΕΤΣΗ
Ο Δημήτρης Φέτσης είναι μέλος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Κλιμακώνεται η δραστηριότητα της ΚΟΑ του ΚΚΕ μπροστά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 9ης Οκτώβρη. Μεταξύ άλλων για σήμερα Τρίτη προγραμματίζονται οι παρακάτω περιοδείες:

-- Στις 4 π.μ. στο ΤΡΑΜ (Αμαξοστάσιο Γλυφάδας) θα περιοδεύσει ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 π.μ. στον ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων ο Μπάμπης Τενές.

-- Στις 9 π.μ. στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης ο Ηλίας Σιώρας.

-- Στις 9 π.μ. στο Ταμείο Λαϊκών Αγορών και στη Νομαρχία Αθήνας ο Πέτρος Γρατσάνης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Στις 9 π.μ. στο «Ιπποκράτειο» ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ. στα Υγραέρια Ελευσίνας ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. στην Αγροτική Τράπεζα (Εμμ. Μπενάκη) ο Παναγιώτης Σοφός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 12 μ. στον ΦΥΡΟΓΕΝΗ ο Αντώνης Σκυλλάκος, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Το πρωί στα ΕΛΤΑ (Καλλιθέα και Τζιτζιφιές).

-- Στις 3.30 μ.μ. στα εμπορικά καταστήματα της Ερμού η Μαρία Τσαγκατάκη.

-- Στις 6 μ.μ. στα καταστήματα του Ταύρου ο Δημήτρης Φέτσης.

Στην Αττική

-- Αύριο Τετάρτη στις 10 π.μ. στο Θριάσιο Νοσοκομείο θα περιοδεύσει ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Πέμπτη στις 10 π.μ. στα Ναυπηγεία Ελευσίνας περιοδεία με τον Σπ. Χαλβατζή.

-- Την Πέμπτη στις 10 π.μ. στην ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας και στις 11.30 π.μ. στην ΕΒΟ Μάνδρας θα περιοδεύσει ο Γ. Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Με καθημερινές εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς, συνοικίες, καταστήματα, καφενεία και πλατείες, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη δίνουν τη μάχη για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία του μεγάλου συλλαλητηρίου στις 9 Οκτώβρη στην Αθήνα. Στόχος, να φτάσει με κάθε μέσο το μήνυμα της αντίστασης στους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής, η πείρα από τις δεκάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κρίση στη Β. Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη να οδηγήσει σε συμπεράσματα για την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική και να μαζικοποιηθεί όσο γίνεται περισσότερο η συμμετοχή του λαού της Θεσσαλονίκης στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΚΚΕ για τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας. Στα πλαίσια των εξορμήσεων και περιοδειών που προγραμμάτισε η ΚΟΘ του ΚΚΕ για το επόμενο διάστημα, σήμερα στις 11 το πρωί ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Χουρμουζιάδης θα επισκεφτεί το εργοτάξιο του ΟΣΕ και θα μιλήσει στους εργαζόμενους.

Στην Κρήτη

Συνεχίζονται οι περιοδείες και οι εξορμήσεις των Κομμουνιστών και φίλων του Κόμματος σε ολόκληρη την Κρήτη.

Στα Χανιά:

-- Σήμερα, Τρίτη 21/9 κλιμάκιο της ΝΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Νταγκουνάκη, γραμματέα της ΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στα τεχνικά συνεργεία του Δήμου στις 7 π.μ.

-- Την Τετάρτη 22/9 θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στις 7 π.μ. στα γραφεία του ΟΤΕ (Μαργουνίου).

Στο Ηράκλειο:

-- Σήμερα, Τρίτη 21/9, το πρωί κλιμάκιο του Κόμματος με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής, θα περιοδεύσει στο Δήμο και στα γραφεία του ΚΕΠ, στην Ανδρόγεω και στο Ληξιαρχείο.

-- Επίσης το πρωί, περιοδεία θα γίνει στο ΙΚΑ Αγιου Μηνά Ιερωνυμάκη, με επικεφαλής τον Δημήτρη Βρύσαλη, γραμματέα της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.

-- Την Τετάρτη 22/9 το πρωί κλιμάκιο της ΝΕ θα περιοδεύσει στη Νομαρχία, στα γραφεία του ΚΕΠ και στις υπηρεσίες της Νομαρχίας, καθώς και στο Υγειονομικό - ΠΕΣΥ και τις υπηρεσίες Πρόνοιας.

-- Το απόγευμα θα γίνουν δύο εξορμήσεις στη συνοικία του Κατσαμπά και Μασταμπά.

Στο Ρέθυμνο:

-- Σήμερα, Τρίτη 21/9 στις 10 το πρωί θα γίνει περιοδεία σε ΟΤΕ, Ταχυδρομείο, Τράπεζα της Ελλάδας.

-- Το απόγευμα, στις 7 μ.μ., κλιμάκιο του Κόμματος θα επισκεφτεί τα καταστήματα της παλιάς πόλης (Εθνικής Αντίστασης).

-- Την Τετάρτη 22/9 στις 10 το πρωί θα γίνουν περιοδείες στο Δημαρχείο και στις τράπεζες.

Στην Αχαΐα

Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ στα πλαίσια της πανεξόρμησης για την επιτυχία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου που διοργανώνει το ΚΚΕ στις 9 Οκτώβρη στην Αθήνα, συνεχίζει, σήμερα, Τρίτη, το πλούσιο πρόγραμμα περιοδειών, εξορμήσεων, συγκεντρώσεων και συσκέψεων, κυρίως σε χώρους δουλιάς.

Συγκεκριμένα:

-- Στις 8 π.μ. στο Νοσοκομείο του Ρίου και στο ΕΚΑΒ με τον Παναγιώτη Κοσιώνη, βουλευτή του ΚΚΕ.

-- Στις 8 π.μ. στις τράπεζες με τον Νίκο Χρυσοβιτσάνο, μέλος του ΝΓ Αχαΐας.

-- Στις 8 π.μ. στις εφορίες με την Ελένη Λέκκα, μέλος της ΝΕ Αχαΐας.

-- Στις 8.30 π.μ. στο υπουργείο Πολιτισμού με τον Γιάννη Χριστοδουλόπουλο, μέλος του ΝΓ Αχαΐας.

-- Στις 10 π.μ. στο εργοστάσιο της ΑΜΣΤΕΛ.

-- Στις 11.30 π.μ. στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ.

-- Στις 6 μ.μ. εξόρμηση στα νυχτερινά σχολεία.

-- Στις 7 μ.μ. στα εργατικά συγκροτήματα με τον Γιώργο Παλούκη, μέλος της Εργατικής Αχτιδικής Επιτροπής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ