ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
Το βιβλίο στο στόχαστρο του κεφαλαίου

Το πιο όμορφο, σπουδαίο και μαζικό μέσο του πολιτισμού, το βιβλίο, βρίσκεται στο στόχαστρο της μονοπωλιακής συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, διεθνώς και στον τόπο μας. Το μέλλον της μακραίωνης τέχνης της γραφής, δηλαδή του έντυπου βιβλίου, λόγω της πλημμύρας των πολυμέσων, που επίσης κατέχει το μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο είναι ασαφές και αβέβαιο, διεθνώς και στον τόπο μας. Το μεγάλο εκδοτικό κεφάλαιο «πνίγει» με σωρούς σαβουρομπέστ-σέλερ την αληθινή πνευματική δημιουργία και αλώνει μεγάλης πνευματικής προσφοράς εκδοτικούς οίκους. Τη δεινή κατάσταση - και στον τόπο μας - του ποιοτικού βιβλίου, της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων εκδοτών -βιβλιοπωλών και το κυριότερο του μορφωτικού παρόντος και μέλλοντος του λαού μας, ανέδειξε η προχτεσινοβραδινή συζήτηση που οργάνωσε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στο χώρο του ελεύθερου δημιουργικού χρόνου, με θέμα «Το βιβλίο στην υπηρεσία των κερδών, η κατασκευή των μπεστ σέλερ», με ομιλητές τη συγγραφέα Ζωή Βαλάση, τον ζωγράφο και καθηγητή ΜΜΕ Αστέριο Λάμπρου και τον οικονομολόγο - διευθυντή των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», Γιάννη Σκυλλά, με συντονίστρια από μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ την Βαγγελιώ Πλατανιά.

Η Ζωή Βαλάση, συγγραφέας εξαιρετικών γνωστικών και λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά, υπογραμμίζοντας την αξία του βιβλίου για τη μορφωτική καλλιέργεια του ανθρώπου, τόνισε την ανάγκη διαβάσματος «βιβλίων κλασικών, που δε διαφημίζονται, δεν είναι της μόδας».

Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γιάννης Σκυλλάς: Από τους 500 Ελληνες εκδότες μόνο οι 50 αντέχουν να εκδώσουν πάνω από 10 τίτλους ετησίως, ενώ 10 εκδότες συγκεντρώνουν το 60% του ετήσιου τζίρου της βιβλιοαγοράς. Μερικοί οίκοι κατέχουν το χώρο του επιστημονικού βιβλίου και ετοιμάζονται από το 2005 να καταλάβουν και το σχολικό βιβλίο, αφού η ευρωενωσιακή πολιτική οδηγεί στην κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων. Και ας μην πούμε για τις 500 Δημόσιες Βιβλιοθήκες, που είναι ουσιαστικά «νεκρές» και τα βιβλία που πλήρωσε ο λαός μέσω του Β΄ ΚΠΣ είναι «θαμμένα» μέσα στις κλειστές βιβλιοθήκες.

Τιμητική άδεια στους φαντάρους...

...γιατί μας πρόσφεραν μπόλικο γέλιο και πολλές αλήθειες

Μια παράσταση με πολύ γέλιο, αλλά και πολλές αλήθειες, μας επιφύλαξαν οι ΚΝίτες του περιπτέρου των νέων στρατευμένων το Σάββατο το βράδυ. Μετέφεραν με ρεαλισμό καταστάσεις, που ζει καθημερινά ένας νέος στρατευμένος - ξεκινώντας από το λεγόμενο παραλογισμό του στρατού και φτάνοντας μέχρι τα υπαρκτά και οξυμένα προβλήματα των στρατευμένων. Με αφορμή το διάβασμα του «Οδηγητή» στο στρατόπεδο, οι ΚΝίτες ξετύλιξαν το κουβάρι της ιστορίας τους. Ζητήματα, όπως το δικαίωμα στην ενημέρωση, η υπεράσπιση της πατρίδας - και όχι η αποστολή στις αποστολές του ΝΑΤΟ - τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι αξιωματικοί - που πολλές φορές υπακούουν σε εντολές με τις οποίες διαφωνούν - αλλά και της στάσης που πρέπει να κρατά ένας νεολαίος μέσα στο στράτευμα, ήταν μερικά μόνον από τα θέματα που έθιξαν. Το παρατεταμένο χειροκρότημα, μετά το τέλος της παράστασης, ήταν το καλύτερο «δώρο» που πήραν οι ΚΝίτες «ηθοποιοί»...

«Κορυφή» του μετεμφυλιακού τραγουδιού

Την Κυριακή το βράδυ, στο χώρο του Ελεύθερου Δημιουργικού Χρόνου, με πρόσκληση των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», και παρουσιάστρια μια ΚΝίτισσα, ο μελετητής του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού Νέαρχος Γεωργιάδης μίλησε για το βιβλίο που συνέγραψε με την Τάνια Ραχματούλινα, με τίτλο «Ο Θόδωρος Δερβενιώτης και το μετεμφυλιακό τραγούδι» («Σύγχρονη Εποχή»). Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η Τάνια Ραχματούλινα και ο εκδότης της «Σύγχρονης Εποχής», Δημήτρης Παπαλεωνίδας.

Σ' αυτό το βιβλίο - βιογραφία της προσωπικής ζωής, των ιδεών, της ΕΑΜικής δράσης, των διώξεων και εξοριών, αλλά και του πλουσιότατου έργου (συνθετικού, μαεστρικού, μουσικοδιδασκαλικού) του Θόδωρου Δερβενιώτη, «παρευλάνουν» πολλά βιογραφικά στοιχεία πολλών άλλων δημιουργών και ερμηνευτών του λαϊκού μας τραγουδιού. Περιγράφονται - πολύτιμα για τη μελέτη του μεταπολεμικού ελληνικού τραγουδιού - γεγονότα και πρόσωπα.

Ο Ν. Γεωργιάδης επισήμανε ότι ο Θόδωρος Δερβενιώτης είναι «μια κορυφή του λαϊκού μας τραγουδιού» γιατί στο ενεργητικό του έχει πάνω από 800 τραγούδια, γιατί «από τα χέρια του βγήκαν πολλοί σπουδαίοι ερμηνευτές, μεταξύ των οποίων Τσιγγάνοι», και πολλοί οργανοπαίκτες - σπουδαστές της μουσικής σχολής του. Κυρίως, γιατί είναι ο κορυφαίος συνθέτης του μετεμφυλιακού τραγουδιού. Ενός ταξικού, γιατί «ο ίδιος ήταν ταξικοποιημένος».

Ο Θ. Δερβενιώτης «έγραψε τραγούδια για τους φαταούλες της άρχουσας τάξης, για τη φτωχολογιά, για το δράμα της μετεμφυλιακής μετανάστευσης. Στο όνομα και στο πρόσωπο του Δερβενιώτη συμπυκνώνονται τα ονόματα και τα πρόσωπα όλων των στιχουργών και ερμηνευτών που συνεργάστηκαν στο έργο του. Ενός ανθρώπου που έμεινε αταλάντευτος στην κομμουνιστική ιδεολογία του και αυτό το πλήρωσε με εξορία και τον επαγγελματικό παραγκωνισμό του. Ο Δερβενιώτης δεν παρακολούθησε απλώς τα γεγονότα, μπήκε μέσα σ' αυτά, έγινε μέρος των αγώνων, κι αυτοί με τη σειρά τους μπήκαν στο έργο του, στις δεκαετίες 1940, 1950 και 1960», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Ν. Γεωργιάδης.

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Ανταπόκριση από διάφορες ηλικίες

Οι αθλητές μετά την απονομή των μεταλλείων στον αγώνα δρόμου. Ενα εγχείρημα που, αν και στα σπάργανα, πέτυχε
Οι αθλητές μετά την απονομή των μεταλλείων στον αγώνα δρόμου. Ενα εγχείρημα που, αν και στα σπάργανα, πέτυχε
Επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές, από είκοσι μέχρι και πάνω από πενήντα χρόνων, συμμετείχαν στον αγώνα δρόμου που φιλοξένησε το 30ό φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ», το απόγευμα της τελευταίας μέρας. Οι δρομείς ξεκίνησαν από το χώρο του φεστιβάλ στις 6μμ και ακολούθησαν τη διαδρομή Πανεπιστημιούπολη - Ομόνοια - Πανεπιστημιούπολη.

Πρώτος τερμάτισε, μετά από 51 λεπτά και 18 δεύτερα, ο Στράτος Φράγκος. Ενώ από τις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η Ανθή Πανταζή. Ακολούθησαν (ανά ηλικιακή κατηγορία):

ΑΝΔΡΕΣ (μέχρι 29 ετών): Γ. Μίτσεφ, Γ. Αιγυπτιάδης, Αλ. Παπαθανασίου. (30-39 ετών): Κοκότσης Λεωνίδας, Ντίνας Πέτρος, Σέφτσικ Μάρεκ. (40-49 ετών): Γ. Κούρος, Μ. Μπαράκος, Θ. Κοκορές. (50-59 ετών): Γ. Τριανταφύλλου, Αρ. Μάρας, Β. Κουκουμτζής.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ (μέχρι 29 ετών): Στ. Τσουκαλά. (30-39 ετών): Ελ. Σπυροπούλου, Φ. Σολιδάκη, Π. Φυτίλη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ