ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ELN απονέμει δικαιοσύνη εκτελώντας τον δόκτορα Εμπερτ Μιράντα Περέιρα και τον αντισυνταγματάρχη Ρομπέρτο Τότο Κιντανίγια

51ο ΜΕΡΟΣ

Ο ELN είχε καταδικάσει τον δόκτορα Εμπερτ Μιράντα Περέιρα σε θάνατο, γιατί ήταν ένας από τους υπεύθυνους της δολοφονίας του Ιντι Περέδο, είχε βασανίσει επανειλημμένα πολιτικούς κρατούμενους και τους είχε χορηγήσει ναρκωτικά, για να τους αναγκάσει να ομολογήσουν την επαναστατική τους δράση. Η απόφαση εκτελέστηκε στις 9 Οκτώβρη του 1970.

Στο μεταξύ, στην Ευρώπη, άλλη ομάδα του ELN απένειμε δικαιοσύνη εκτελώντας τον Τότο Κιντανίγια. Οι εφημερίδες της εποχής ανέφεραν: "Εντυπωσιακή εκτέλεση του Τότο Κιντανίγια. Επεσε νεκρός, όταν αντάρτες κομάντος τον καταδίωξαν μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ηταν ένας στυγνός βασανιστής. Στο Αμβούργο, στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, μια όμορφη γυναίκα του πήρε τη ζωή".

Η υποστήριξη του λαού στον Χουάν Χοσέ Τόρες και η συνωμοσία των δεξιών στρατιωτικών και της CIA

Οι Συνομοσπονδίες Εργατών και Φοιτητών συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια επιτροπή για να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες του Τεοπόντε, σχετικά με τις υποσχέσεις του Χουάν Χοσέ Τόρες ότι θα σεβαστεί τη ζωή τους και θα τους επιτρέψει την έξοδο από τη χώρα με αντάλλαγμα την παράδοση των όπλων. Ενας εκπρόσωπος της προσωπικής γραμματείας του Τόρες διαβεβαίωσε ότι δίνονταν εγγυήσεις για τη σωματική ακεραιότητα των ανταρτών χάρη της εθνικής ενότητας και της πατριωτικής πορείας που είχε ξεκινήσει.

Η κυβέρνηση επέτρεψε τη μετάβαση της Ειρηνευτικής Επιτροπής στη ζώνη των ανταρτών. Μόλις έφτασαν εκεί τα μέλη της, διαπίστωσαν με φρίκη ότι όλοι οι αιχμάλωτοι είχαν δολοφονηθεί με διαταγή των στρατιωτικών διοικητών που βρίσκονταν στη ζώνη των επιχειρήσεων. Με τη βοήθεια των μεταλλωρύχων και των αγροτών της περιοχής, μπόρεσαν να εντοπίσουν τους επιζώντες και να φτάσουν σε συγκεκριμένες συμφωνίες για να τους μεταφέρουν μέχρι τη Λα Πας και μετά από μερικές ημέρες στη Χιλή.

Η CΟB κατήγγειλε στην κοινή γνώμη ότι οι αντάρτες δολοφονήθηκαν από το στρατό.

Η είδηση προκάλεσε βαθιά αγανάκτηση σ' ολόκληρη τη χώρα. Η ταφή των πρώτων πτωμάτων ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Στην Ιατρική Σχολή τους απέτισαν φόρο τιμής, και ο ιησουίτης ιερέας Χοσέ Μπασιάνα τόνισε ότι το να είναι κανείς χριστιανός σημαίνει να κάνει την επανάσταση.

Ο τοπικός Τύπος ανέφερε ότι μια διαδήλωση διέτρεξε τις κυριότερες αρτηρίες της Λα Πας, ακολουθώντας τη νεκρική πομπή, τέτοια που λίγες φορές είχε δει η πόλη. Τα φέρετρα μεταφέρθηκαν από το πανεπιστήμιο μέχρι την πλατεία Πέρες Βελάσκο, στους ώμους συγγενών, φοιτητών του πανεπιστημίου και φίλων.

Η Αννα Αρνεϊ, που πήρε μέρος στην κηδεία, διηγήθηκε ότι το πλήθος έκλαιγε τη στιγμή που εναποθέτανε τις σορούς στο χώμα, ενώ ακούγονταν ήχοι από τύμπανα, κιθάρες, κένα και τσαράνγκο που έπαιζαν τη "Σάμπα του Αποχαιρετισμού" και το "Δε θ' αφήσουμε να πεθάνεις". Ενα βουνό από λουλούδια και στεφάνια κάλυψε τους τάφους τους.

Στις 17 του Νοέμβρη, ο Τόρες υπέγραψε το διάταγμα για την αναπροσαρμογή των μισθών των μεταλλωρύχων και επισκέφτηκε τα ορυχεία, όπου του ζήτησαν να απελάσει από τη χώρα τις στρατιωτικές αποστολές των Ηνωμένων Πολιτειών, τα ειρηνευτικά σώματα και όλα τα όργανα το βορειοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Ακόμα, του ζήτησαν όπλα για την υπεράσπιση της επαναστατικής διαδικασίας. Από την πλευρά του, ο Χουάν Λετσίν Οκέντο απευθύνθηκε στους μεταλλωρύχους, λέγοντάς τους ότι οι Βορειοαμερικανοί ήθελαν να επηρεάσουν τη βολιβιανή κυβέρνηση μέσω των στρατιωτικών αποστολών, που είχαν αναλάβει να δημιουργήσουν μια νοοτροπία στο στρατό που θα τον μετέτρεπε σε γνήσιο εκπρόσωπο του Πενταγώνου. Τους δήλωσε ότι για να είναι πραγματικά ανεξάρτητοι, έπρεπε ο Τόρες να διώξει από τη χώρα αυτές τις αποστολές και τα ειρηνευτικά σώματα, γιατί πίσω από το παραπέτασμα του κοινωνικού τους έργου, κρυβόταν η κατασκοπευτική τους δράση και έπρεπε να τελειώσει μια και καλή με την ORIT, που ήταν μια ακόμα μορφή ιμπεριαλιστικής διείσδυσης μέσα στα συνδικάτα.

Ενώ η πατριωτική διαδικασία γινόταν όλο και πιο ριζοσπαστική, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λα Πας, ο σταθμός της CIA και τα τμήματα της Δεξιάς συνωμοτούσαν ακατάπαυστα. Στις 9 του Δεκέμβρη, αποκαλύφθηκε ότι προετοίμαζαν τρομοκρατική απόπειρα για να δολοφονήσουν τον Χουάν Χοσέ Τόρες, τον οποίο θα εκτελούσαν τη στιγμή που θα έπαιρνε μέρος στην απονομή των πτυχίων στους ευέλπιδες της Στρατιωτικής Σχολής της Λα Πας.

Στις 24 του Δεκέμβρη, ο Τόρες διέταξε την απελευθέρωση του Ρεζί Μτεμπρέ, του Σίρο Ρομπέρτο Μπούστος και των άλλων κρατουμένων που είχαν σχέση με το αντάρτικο του Τσε. Απελευθερώθηκαν αμέσως.

Στις 10 του Γενάρη πραγματοποιήθηκε στρατιωτική εξέγερση, που καταπνίγηκε αμέσως όταν ξέσπασαν μεγάλες διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος. Αποστρατεύτηκαν 16 υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, πολλοί απ' αυτούς κατέφυγαν σε πρεσβείες και προξενεία στη Λα Πας.

Ο Τόρες ανακοίνωσε τη συγκρότηση Λαϊκής Συνέλευσης, με σκοπό την άσκηση νομοθετικού έργου και την περιφρούρηση της επαναστατικής διαδικασίας. Υποσχέθηκε νέο πολιτικό Σύνταγμα για τη χώρα. Οι διαδηλωτές ζήτησαν και πάλι να τους δοθούν όπλα για να προστατεύσουν την επαναστατική διαδικασία.Οι αντιθέσεις μεταξύ δεξιών και πατριωτών στρατιωτικών μεγάλωναν καθημερινά. Οι σύμβουλοι του Τόρες τον συμβούλευαν να πραγματοποιήσει μια μεγάλη διαδήλωση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, των πατριωτών στρατιωτικών και γενικά του λαού. Μιας και είχε προγραμματιστεί να μεταφερθεί η σορός του Βολιβιανού πατριώτη συνταγματάρχη Γκουαλμπέρτο Βιγιαροέλ στην πλατεία που φέρει το όνομά του, θα εκμεταλλεύονταν την ευκαιρία για να μνημονεύσουν την προσωπικότητα του συνταγματάρχη, που τον σέβονταν όλοι για τον εθνικισμό του, τον πατριωτισμό του και για το γεγονός ότι υπερασπιζόταν τα συμφέροντα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Ολα ήταν έτοιμα και αναμενόταν μια μεγάλη διαδήλωση υποστήριξης της επαναστατικής διαδικασίας και των στρατιωτικών της Αριστεράς. Καθώς προχωρούσαν οι προετοιμασίες και βάθαινε η διαδικασία, ο Γερμανός πολίτης Ρίχαρντ Χέμπερτ που ζούσε στη Βολιβία, έκανε συγκλονιστικές αποκαλύψεις στον Τύπο. Δήλωσε ότι ο Οβάντο και οι κυριότεροι συνεργάτες του ήταν οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του στρατηγού Μπαριέντος, του γερουσιαστή Χόρχε Σολίς Ρομάν, του δημοσιογράφου Χάιμε Οτέρο Καλντερόν και των Αλφρέδο Αλεξάντερ και Μάρτα Ντούπλεϊτς και ότι κίνητρα για τις δολοφονίες αυτές ήταν οι πολιτικές φιλοδοξίες του Οβάντο και το ενδιαφέρον του να αποσιωπήσει αδικήματα που είχαν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του.

Το σκάνδαλο είχε μεγάλη απήχηση, ανάγκασε τον Χουάν Χοσέ Τόρες να σχηματίσει εξεταστική επιτροπή και συγχρόνως να καλέσει τον Οβάντο να επιστρέψει από τη Μαδρίτη, όπου βρισκόταν σαν πρέσβης της Βολιβίας, για να δώσει διευκρινίσεις και να απαντήσει σ' αυτές τις σοβαρές κατηγορίες. Ο Οβάντο αρνήθηκε να εκτελέσει τη διαταγή και το γεγονός αυτό αύξησε τη φθορά των ένοπλων δυνάμεων.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι ο Ρίχαρντ Χέμπερτ ήταν πράκτορας της CIA και ότι η υπηρεσία του του είχε δώσει αυτές τις πληροφορίες για να επηρεάσει αρνητικά την εικόνα των εθνικιστικών στρατιωτικών, ιδιαίτερα του Χουάν Χοσέ Τόρες, που μοιραζόταν την εξουσία με τον Οβάντο, και ταυτόχρονα να μειώσει το κύρος των εκδηλώσεων και της διαδήλωσης κατά τη διάρκεια της ταφής της σορού του συνταγματάρχη Γκουαλμπέρτο Βιγιαροέλ.

Η συνωμοσία πήρε νέες διαστάσεις, ο πρέσβης των ΗΠΑ Σιρακούσα δήλωσε οργισμένος ότι παραβιάστηκε η αλληλογραφία του και ότι αρκετοί από τους υπαλλήλους του υπέστησαν έρευνα. Ωστόσο, κατηγορήθηκε δημόσια ότι ήταν ο ιθύνων νους της συνωμοσίας που προετοιμαζόταν κι ότι οι καταγγελίες αυτές αποτελούσαν μέρος αυτής της συνωμοσίας.

Οι Συνομοσπονδίες των Φοιτητών και των Εργατών αποκάλυψαν ότι η CIA σχεδίαζε τη δολοφονία του Χουάν Λετσίν Οκέντο, και ότι ο πράκτορας Ουίλιαμ Σουάνκ Χάγκενμπεκ ήταν επιφορτισμένος να διαπράξει το έγκλημα.

Εν μέσω των βορειοαμερικανικών προσπαθειών για την ανατροπή της κυβέρνησης του Χουάν Χοσέ Τόρες, γιορτάστηκε η Πρωτομαγιά. Η Βολιβιανή δημοσιογράφος και ερευνήτρια Λούπε Καχίας την περιέγραψε με τον εξής τρόπο:"Εκείνη η πορεία ήταν μια αποθέωση. Η φάλαγγα, με επικεφαλής την COB, απέτισε φόρο τιμής στον Τσε και τους νεκρούς αντάρτες. Στην Κοτσαμπάμπα, οι εργαζόμενοι υποστήριξαν ότι ο σοσιαλισμός αποτελεί τη μοναδική διέξοδο και οι φοιτητές κατέλαβαν το Βολιβιανο - Αμερικανικό Κέντρο. Στο Ορούρο, για πρώτη φορά, παρέλασε δημόσια ο ELN σε μια από τις μεγαλύτερες εργατικές διαδηλώσεις στην ιστορία αυτής της επαρχίας με τα πολλά μεταλλεία, και οι φοιτητές κατέλαβαν το εργοστάσιο τήξης του κασσίτερου. Στη Σάντα Κρους, υψώθηκε η σημαία του ELN και στο Σούκρε η μεγάλη πορεία με τεράστιες φωτογραφίες του Τσε και του Ιντι παρέλασε μέσα από εκρήξεις βομβών".

Ο Χουάν Λετσίν δήλωσε ότι, όσο υπήρχε η CIA και το Πεντάγωνο, ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Τόρες δε θα μπορούσε να κοιμάται ήσυχος ούτε στο σπίτι του ούτε στο προεδρικό μέγαρο, πόσο μάλλον οι εργαζόμενοι, και υποστήριξε πως έπρεπε να απελαθεί η στρατιωτική αποστολή των ΗΠΑ.

Η Λούπε Καχίας διηγείται ότι κατά την παρέλαση στη Λα Πας και όταν τα μπλοκ της COB περνούσαν μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο, ο Χουάν Χοσέ Τόρες ανακοίνωσε την απέλαση από τη Βολιβία των βορειοαμερικανικών αποστολών και οι μεταλλωρύχοι άρχισαν να φωνάζουν: "Σοσιαλισμός! Σοσιαλισμός! Σοσιαλισμός!".

ΑΥΡΙΟ ΤΟ 52ο ΜΕΡΟΣ

Περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στην Κεφαλονιά

Περιοδεία στην Κεφαλονιά πραγματοποιεί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγασήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή 21 και 22 Αυγούστου.

  • Σήμερα Πέμπτη θα επισκεφθεί το χωριό Καμηναράτα και στις 8.30 μμ θα μιλήσει στους κατοίκους του.
  • Αύριο Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο και το ΔΣ του συλλόγου "Φίλοι της Ατρου" στις 9.00 πμ.

Επίσης αύριο στις 10.00 πμ θα επισκεφθεί τα γραφεία και τις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού Ρόμπολας για να ενημερωθεί για τα προβλήματα των παραγωγών.

Στις 12.30 το μεσημέρι η Αλέκα Παπαρήγα θα έχει συνάντηση στα γραφεία της ΝΕ του Κόμματος με την Επιτροπή Αγώνα κατά του σχεδίου "Καποδίστριας" που εκπροσωπεί 45 από τις 76 κοινότητες του νομού.

Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στη Βόρεια Εύβοια

H Αχτιδική Επιτροπή Β. Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση με θέμα: "Πολιτικές εξελίξεις - Θέσεις του ΚΚΕ", την Κυριακή 24 Αυγούστου στις 9.00 μ.μ. στην Παραλία των Λουτρών Αιδηψού.

Θα μιλήσει ο Κ. Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ΑΔΕΔΥ διαμαρτύρεται για τον αποκλεισμό

Εντονη διαμαρτυρία εκφράζει με χτεσινή της ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ, για την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, να αποκλείσει την κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων από τη συζήτηση για το νομοσχέδιο περί προσλήψεων. "Το γεγονός ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου δεν κλήθηκε η ΑΔΕΔΥ, τονίζεται στην ανακοίνωση, δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις και ερωτηματικά για το επίπεδο του πολιτικού και κοινοβουλευτικού διαλόγου που επιβάλλει η κυβερνητική πλειοψηφία". Η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης πριν από τη συζήτηση του νομοσχεδίου στο θερινό Τμήμα της Βουλής.

Τον Οκτώβρη ο διαγωνισμός για το δημόσιο

Tov Οκτώβρη θα διεξαχθεί ο νέος γραπτός διαγωνισμός για την κάλυψη κενών θέσεων στο δημόσιο. Ο διαγωνισμός θα γίνει με βάση τις προβλέψεις του γνωστού"νόμου Πεπονή" και θα αφορά περίπου τρεις χιλιάδες θέσεις διοικητικών υπαλλήλων. Οπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Μαντέλης, το επόμενο διάστημα το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) θα πρέπει να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την προκήρυξη. Εκτός του παραπάνω αριθμού που θα καλυφθεί με το γραπτό διαγωνισμό προβλέπεται ότι θα προσληφθούν και 1.300 περίπου υπάλληλοι στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανάμεσά τους και διάφορες κατηγορίες επιστημονικού προσωπικού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ