ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ»
Μπήκαν οι υπογραφές από Πολωνία - ΗΠΑ

Η Κοντολίζα Ράις με τον Πολωνό πρόεδρο μετά την υπογραφή - ορόσημοτης «αντιπυραυλικής ασπίδας»

Associated Press

Η Κοντολίζα Ράις με τον Πολωνό πρόεδρο μετά την υπογραφή - ορόσημοτης «αντιπυραυλικής ασπίδας»
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις και Πολωνίας, Ράντεκ Σικόρσι υπέγραψαν χτες στη Βαρσοβία στρατιωτική συμφωνία για την ανάπτυξη 10 αντιπυραυλικών συστημάτων στις ακτές της Πολωνίας στη Βαλτική (περίπου 180 χλμ μακριά από τα ρωσικά σύνορα...) και συστημάτων πυραύλων «Πάτριοτ», με στόχο να είναι επιχειρησιακώς έτοιμα έως το 2012.

Σύμφωνα με Πολωνούς αξιωματούχους, η συμφωνία περιλαμβάνει και μία «δήλωση στρατηγικής συνεργασίας» ΗΠΑ - Πολωνίας, που θα ενισχύσει τη θέση της τελευταίας και θα σηματοδοτήσει την αμερικανική στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης από άλλη χώρα.

Η εξέλιξη, βεβαίως, προκαλεί τη δυσαρέσκεια της Μόσχας, που θεωρεί πως στο πραγματικό στόχαστρο της «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους είναι η Ρωσία και όχι «η αντιμετώπιση απειλών του 21ου αιώνα... από χώρες όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα», όπως επανέλαβε και χτες - διόλου πειστικά... - η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Προ ημερών ο Ρώσος υποδιοικητής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Ανατόλι Νογκοβίτσιν, είχε δηλώσει: Τα σχέδια για βάσεις πυραύλων στην Πολωνία δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητα... Η Πολωνία «εκτίθεται» σε επίθεση 100%.

Παρά την αύξηση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή, ο Πολωνός πρόεδρος Λεχ Κασζίνσκι εμφανίστηκε «πολύ ικανοποιημένος», σχολιάζοντας πως πρόκειται «για μία μεγάλη επιτυχία για τη χώρα».

Το αντιπυραυλικό σύστημα των Αμερικανών στην Πολωνία θα συνδυαστεί με ένα ισχυρό σύστημα ραντάρ που θα εγκατασταθεί στην Τσεχία, προκειμένου να ολοκληρώσουν τον υπόλοιπο σκελετό της «αντιπυραυλικής ασπίδας», που είναι ήδη εγκαταστημένο σε ΗΠΑ, Γροιλανδία και Βρετανία. Το «ωραίο» της υπόθεσης είναι πως το «αντιπυραυλικό» σχέδιο των ΗΠΑ προχωρά χωρίς οι τελευταίες να έχουν ποτέ αποδείξει στην πράξη την αποτελεσματικότητά του, παρά τα πάνω από 150 δισ. δολάρια που έχουν ήδη δαπανηθεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από την προεδρία Ρήγκαν και τα 110 δισ. δολάρια που αναμένεται να ξοδευτούν έως το 2012...

Αργότερα χτες βράδυ το «Ασοσιέιτεντ Πρες», επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, μετέδωσε πως «η απάντηση» της Μόσχας στην αντιπυραυλική συμφωνία Πολωνίας - ΗΠΑ «θα είναι πέρα απ' τη διπλωματία»... «Τα σχέδια της αμερικανικής πυραυλικής ασπίδας αποβλέπουν σαφώς στην αποδυνάμωση της Ρωσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

ΡΩΣΙΑ
Απαντήσεις ψάχνει η Μόσχα στην «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ

Προς ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας με Λευκορωσία και Συρία

Η Ρωσία και η Λευκορωσία συμφώνησαν να υπογράψουν διακρατική συμφωνία για τη διαμόρφωση Ενιαίου Συστήματος Αντιπυραυλικής Αμυνας, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Κρατικού Συμβουλίου του «Ενωσιακού Κράτους» των δύο χωρών, το φθινόπωρο. Αυτό ήταν και το σημαντικότερο αποτέλεσμα της συνάντησης που είχαν οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, Ντ. Μεντβέντιεφ κι Αλ. Λουκασένκο την Τρίτη, κάτι που ανοίγει το δρόμο για εγκατάσταση ρωσικών πυραυλικών συστημάτων στη Λευκορωσία.

Αναφερόμενος στην κρίση της Νότιας Οσετίας, ο Αλ. Λουκασένκο υποστήριξε πως η Ρωσία «έδρασε σοφά και προσεκτικά».

Το θέμα της κρίσης, όπως έγινε γνωστό, θα απασχολήσει και την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), όπου συμμετέχουν Ρωσία, Καζαχστάν, Αρμενία, Λευκορωσία, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν.

Και με τη Συρία

Την ίδια ώρα στο Σότσι βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ - Ασαντ, ο οποίος πριν τη συνάντησή του με τον Ντ. Μεντβέντιεφ παραχώρησε συνέντευξη σε ρωσικά ΜΜΕ. Ο Σύρος Πρόεδρος δήλωσε πως «είναι πλήρως στο πλευρό της Ρωσίας» και πως «εκτιμά τη θέση της Ρωσίας», κατηγορώντας τη Δύση πως χρησιμοποιεί «δύο μέτρα και σταθμά», συγκρίνοντας τη στάση της στο Κόσσοβο και τώρα στη Νότια Οσετία. Ο Μπ. Ασαντ σημείωσε πως γίνονται προσπάθειες από ξένες δυνάμεις να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα του και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πρόσθεσε ακόμη πως «μετά την κρίση με τη Γεωργία, η Ρωσία έγινε ακόμη πιο δυνατή». Ο Σύρος Πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση αν θα δεχτεί να εγκατασταθούν στη Συρία ρωσικά πυραυλικά συστήματα, ως απάντηση στην «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ στην Ευρώπη, σημείωσε πως δεν του έχει γίνει μέχρι στιγμής τέτοια πρόταση και πρόσθεσε: «Η θέση μας είναι η εξής: Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη Ρωσία σε όλα όσα μπορούν να ενισχύσουν την ασφάλειά της. Για λεπτομέρειες θα πρέπει να περιμένετε τις επίσημες συνομιλίες με τους Ρώσους επισήμους. Πιστεύω, όμως, πως πραγματικά η Ρωσία θα πρέπει να σκεφτεί ποιες θα είναι οι απαντήσεις της, όταν επιδιώκουν να την περικυκλώσουν». Ο Μπ. Ασαντ δήλωσε πως είναι ακόμη ανοιχτός σε προτάσεις για τη διεύρυνση της χρήσης των λιμανιών της Συρίας από τη Ρωσία.

Ο Σύρος Πρόεδρος χαρακτήρισε τη Ρωσία της δεκαετίας του '90 ως «παράλυτο γίγαντα» και σημείωσε πως αν και μετά το 2000 άρχισε αυτή να παίζει έναν πιο δυναμικό διεθνή ρόλο, την ίδια ώρα προσανατολιζόταν στην «ανάπτυξη της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ». «Εμείς δε συμφωνούσαμε με αυτή την πολιτική», είπε ο Μπ. Ασαντ και πρόσθεσε: «Γιατί γνωρίζαμε πως η Δύση θα επιδιώξει να μπλοκάρει τη Ρωσία. Θα απορρίψει ό,τι προτείνει η Ρωσία. Ενώ η Ρωσία έχει μεγάλες δυνατότητες, γι' αυτό και θα πρέπει να παραμείνει υπερδύναμη. Τώρα η Ρωσία έδειξε πως έχει δυνατό χέρι. Ζούμε στον κόσμο της δύναμης. Δεν υπάρχουν αρχές, ηθική, διεθνές δίκαιο, παρά μόνο η διοίκηση των ΗΠΑ. Τώρα η Ρωσία έδειξε στον κόσμο πως παραμένει μεγάλη δύναμη».

Ο Μπ. Ασαντ δεν έκρυψε πως σημαντικά θέματα της συνάντησής του με τον Ρώσο Πρόεδρο θα είναι η πολιτικο-στρατιωτική συνεργασία, η αγορά ρωσικών όπλων, καθώς και ο ρόλος του Ισραήλ. Να σημειωθεί πως το Ισραήλ ήταν μεταξύ των χωρών που εξόπλιζαν τη Γεωργία, κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση της Μόσχας.

ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Συνεχίζονται την Κυριακή οι εκδηλώσεις

Συνεχίζονται την ερχόμενη Κυριακή 24 Αυγούστου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργανώνουν ο Δήμος Νίκαιας και η ΠΕΑΕΑ Παράρτημα Κοκκινιάς-ΔΣΕ, για τους εκτελεσμένους πατριώτες στις 17 Αυγούστου του '44 από τους ναζί κατακτητές.

Στις 10 το πρωί, στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944, θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί του δημάρχου Νίκαιας και εκπροσώπων αντιστασιακών οργανώσεων. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το Γ' Νεκροταφείο στο κοινοτάφιο των εκτελεσμένων όπου θα γίνει προσκλητήριο νεκρών.

Να σημάνει συναγερμό για τους λαούς

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την υπογραφή της αμερικανοπολωνικής συνθήκης για την «αντιπυραυλική ασπίδα»

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του για την υπογραφή της αμερικανοπολωνικής συνθήκης για την «αντιπυραυλική ασπίδα», σημειώνει τα εξής:

«Η υπογραφή της αμερικανοπολωνικής συνθήκης για την εγκατάσταση και λειτουργία της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία πρέπει να σημάνει συναγερμό για τους λαούς. Δίνει αποφασιστική ώθηση στην υλοποίηση και εγκατάσταση στην Ευρώπη αυτού του άκρως επικίνδυνου και επιθετικού μηχανισμού. Οι ιμπεριαλιστικές απειλές θα κλιμακωθούν, το ίδιο και οι ανταγωνισμοί και το κυνήγι των εξοπλισμών. Γι' αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη συνυπεύθυνη είναι και η ΕΕ, όχι μόνο γιατί η Πολωνία είναι μέλος της, αλλά και γιατί η ίδια έχει εγκρίνει και στηρίζει την αμερικανοΝΑΤΟική ασπίδα. Μεγάλη ευθύνη έχει και η ελληνική κυβέρνηση που έχει στηρίξει αυτές τις αποφάσεις και έχει εγκρίνει την ένταξη των αντιπυραυλικών συστημάτων της χώρας μας σε αυτή».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ