ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Μονόδρομος για τους εργαζόμενους η πάλη για λαϊκή οικονομία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ

«Ο μονόδρομος της "παγκοσμιοποίησης" και της "νέας τάξης πραγμάτων", που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση, είναι πλαστός. Ο μονόδρομος για τους εργαζόμενους είναι η ανάπτυξη του αγώνα και της πάλης του μαζικού λαϊκού κινήματος». Αυτά μεταξύ άλλων υπογραμμίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Οι θριαμβολογίες, οι ενθουσιασμοί, οι φιέστες και τα πανηγύρια της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν τη σκληρή πραγματικότητα: Οτι η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ πληρώθηκε και πληρώνεται ακριβά από την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται, τη φτώχεια, την ανεργία, την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα να γιγαντώνουν από τη μια και τα πλούτη και προνόμια της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας να μεγαλώνουν από την άλλη.

Η επικύρωση της ένταξής μας στη ζώνη του ευρώ, από το Συμβούλιο Κορυφής στη Φέιρα της Πορτογαλίας, σημαίνει ότι ο λαός μας μπαίνει σε νέα φάση λιτότητας, σκληρότερη από την προηγούμενη. Πίσω από τις πρωθυπουργικές μεγαλοστομίες για την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας, τη μείωση των επιτοκίων, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την "κοινωνική πολιτική" για ισχυρή Ελλάδα, κρύβονται και νέα, πιο βάρβαρα και απάνθρωπα μέτρα, που ισχυροποιούν το κεφάλαιο από την εκμετάλλευση της εργασίας και προκαλούν περισσότερη δυστυχία και προβλήματα στους εργαζόμενους. Οι συστάσεις του ΕΚΟΦΙΝ ήταν σαφείς για την προώθηση και επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων (ιδιωτικοποιήσεις, γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, ανατροπή ασφαλιστικού, μείωση μισθών, συρρίκνωση δημόσιων κοινωνικών δαπανών κ.ά.).

Ταυτόχρονα όμως σημαντικότατα ήταν και τα άλλα θέματα της Συνόδου Κορυφής της Πορτογαλίας, όπως Διακυβερνητική Διάσκεψη και "ενισχυμένη συνεργασία", διεύρυνση, ευρωστρατός, εξωτερική πολιτική (Γιουγκοσλαβία, Ρωσία, Ουκρανία, Μ. Ανατολή κ.ά.), χάρτα βασικών δικαιωμάτων κλπ. Ζητήματα που πρέπει να ανησυχήσουν βαθιά τον ελληνικό λαό γιατί οδηγούν στη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης σε βάρος των λαών και στη δημιουργία χωρών πολλών ταχυτήτων εντείνοντας την υπάρχουσα ανισότητα και ανισοτιμία.

Ο μονόδρομος της "παγκοσμιοποίησης" και της "νέας τάξης πραγμάτων", που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση, είναι πλαστός. Ο μονόδρομος για τους εργαζόμενους είναι η ανάπτυξη του αγώνα και της πάλης του μαζικού λαϊκού κινήματος της κάθε χώρας, η διαμόρφωση ισχυρής αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας σε εθνικό επίπεδο χωριστά και ο συντονισμός τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αντιπαλέψουν και να ανατρέψουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και να επιβάλουν μία άλλη, που θα έχει στο κέντρο της προσοχής της την ανάπτυξη της λαϊκής οικονομίας και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτό το μονόδρομο της ελπίδας για καλύτερη ζωή καλεί το ΚΚΕ τους εργαζόμενους μαζί να περπατήσουμε».


«Μεγα-διαδήλωση» στο Πόρτο κατά της ΟΝΕ

Πάνω από 50.000 Πορτογαλέζοι έδωσαν το «παρών» στη διαδήλωση κατά της ΟΝΕ

Associated Press

Πάνω από 50.000 Πορτογαλέζοι έδωσαν το «παρών» στη διαδήλωση κατά της ΟΝΕ
Οι πιο αρμόδιοι να μιλήσουν για τον «παράδεισο» της ΟΝΕ είναι, προφανώς, εκείνοι που τον υφίστανται. Μεταξύ αυτών, και ο πορτογαλικός λαός, φυσικά. Προχτές λοιπόν, και ενώ η ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία επιχειρούσε να προσδώσει, για εσωτερική κατανάλωση, μια εικόνα ...«παλιγγενεσίας», με αφορμή την τυπική επικύρωση της Ελλάδας στην ΟΝΕ, τα λαϊκά στρώματα της Πορτογαλίας έστειλαν το δικό τους μήνυμα στον ελληνικό λαό, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Πάνω από 50.000 άνθρωποι έδωσαν το «παρών» σε μια συγκλονιστική συγκέντρωση - το ίδιο το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων τη χαρακτήρισε στο τηλεγράφημά του «Μεγα-διαδήλωση» - ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των εργατικών συνομοσπονδιών της χώρας.

Η συγκέντρωση έγινε με στόχο την καταγγελία της αντικοινωνικής πολιτικής της ΟΝΕ και την καταδίκη των νεοφιλελεύθερων μέτρων, που, στο όνομα της εξεύρεσης θέσεων εργασίας, επεκτείνουν τη λογική του «απασχολήσιμου» από άκρου εις άκρον της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος της συγκέντρωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Πόρτο, περίπου 30 χιλ. από το χώρο συνεδρίασης των «15», ήταν τόσο μεγάλος - είχε σχηματιστεί μια ανθρώπινη αλυσίδα, που ξεπερνούσε τα 6 χιλιόμετρα στο μήκος - ώστε τα πορτογαλικά ΜΜΕ να εκτιμούν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε στην πόλη από το 1974, μετά, δηλαδή, την Επανάσταση των Γαριφάλων!

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνος που έσπευσε να δώσει απάντηση, για να εξηγήσει αυτή τη μαζική καταδίκη της ΟΝΕ και της ΕΕ από το λαό της Πορτογαλίας, ήταν ο Γ. Παπαντωνίου... Οπως είπε στη ...βαθυστόχαστη τοποθέτησή του, ακόμα κι αν τα λαϊκά στρώματα διαδηλώνουν κατά της ΟΝΕ, αυτό «δε σημαίνει κάτι για την ΟΝΕ, γενικά», αφού «το συμπέρασμα ότι η ΟΝΕ είναι θετική είναι αδιαμφισβήτητο»! Αρα, το πρόβλημα, πάντα κατά τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, εντοπίζεται στον τρόπο, με τον οποίο κάθε χώρα ξεχωριστά και στο πλαίσιο της εσωτερικής της πολιτικής «διανέμει» τα ...δεδομένα (!) ωφελήματα της ΟΝΕ στους πολίτες.

Συνεπώς, αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι ότι στην Ελλάδα, επειδή ο Κ. Σημίτης είναι πιο ...«σοσιαλιστής» από τον Γκουτιέρες, τα «οφέλη» από την ΟΝΕ θα μοιραστούν στον ελληνικό λαό πιο ...«σοσιαλιστικά» απ' ό,τι στην Πορτογαλία και, επομένως, οι Ελληνες πολίτες δε θα έχουν λόγο να διαμαρτύρονται, όπως οι Πορτογάλοι.

Τα σχόλια δικά σας...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ