ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πλούσια δράση των φοιτητικών συλλόγων

Από πρόσφατη κινητοποίηση στο ΑΠΘ
Από πρόσφατη κινητοποίηση στο ΑΠΘ
Παραστάσεις διαμαρτυρίας σε προέδρους Τμημάτων και Κοσμητείες Σχολών προγραμματίζουν και για σήμερα, Πέμπτη, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Βιολογικού, Ψυχολογικού, ΠΤΔΕ και οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» σε Φυσικό, Μαθηματικό, Χημικό, Πληροφορική, Ιστορικό - Αρχαιολογικό, Φιλολογικό, Αγγλικό, Ιατρική, Οδοντιατρική, Κτηνιατρική, Ηλεκτρολόγους - Μηχανολόγους Μηχανικούς, Αρχιτέκτονες και Πολιτικούς Μηχανικούς, στο πλαίσιο του διημέρου δράσης των φοιτητικών συλλόγων για τα οξυμένα προβλήματα των Τμημάτων και την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για την ισότιμη πρόσβαση των φοιτητών στην εξεταστική.

Χτες πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας των εκλεγμένων της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στους προέδρους και την Κοσμητεία της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Σήμερα, Πέμπτη, παραστάσεις διαμαρτυρίας θα γίνουν στους προέδρους και τους κοσμήτορες της Σχολής Θετικών Επιστημών, της Φιλοσοφικής Σχολής, της Νομικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας και της Πολυτεχνικής Σχολής.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι απαιτούν η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, η Πρυτανεία, οι Κοσμητείες και οι πρόεδροι των Τμημάτων με την ξεχωριστή ευθύνη που τους βαραίνει, να φροντίσουν ώστε: Ολοι οι φοιτητές να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εξεταστική του Ιούνη, να υπάρξει διπλή εξεταστική το Σεπτέμβρη για όλους τους φοιτητές, να γίνει και τον Ιούνη διπλή εξεταστική για τους επί πτυχίω φοιτητές, ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα πολλαπλών ευκαιριών για να περάσουν τα μαθήματα και να μην ξεκινήσει η εξεταστική των επί πτυχίω πριν από τις 17 Ιούνη ώστε να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας. Παράλληλα, διεκδικούν την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας διανομής συγγραμμάτων και την εξέταση των φοιτητών αποκλειστικά σε ύλη που έχουν διδαχθεί.

Οι φοιτητές «ζωντανεύουν» το ΑΠΘ

Επιπλέον, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Κτηνιατρικής, Βιολογικού, Γεωλογικού, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Ψυχολογικού, ΠΤΔΕ, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, ΤΕΦΑΑ, ΣΟΦΕΘ, αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη ο χώρος του πανεπιστημίου να μετατραπεί σε κυψέλη δημιουργίας, χώρο συνάντησης και κοινής δράσης των φοιτητών, ειδικά σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, αποφάσισαν να διοργανώσουν καμπάνια με τίτλο «Ζωντανεύουμε το ΑΠΘ!».

Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα προγραμματίζουν πολύμορφες πρωτοβουλίες με σκοπό να φέρουν τους φοιτητές σε επαφή με το Σύλλογό τους, έμπρακτα να οργανωθούν η αλληλεγγύη, η δράση και διεκδίκηση με σειρά δραστηριοτήτων που αφορούν τα ενδιαφέροντα των φοιτητών, μπορούν να αποτελέσουν διέξοδο σε όσα βιώνουν καθημερινά.

Συγκεκριμένα, προγραμματίζονται:

  • Διαδικτυακές εκδηλώσεις - συζητήσεις των Συλλόγων.
  • 21/5: Καθαριότητα του Campus με την περιβαλλοντική ομάδα του ΑΠΘ.
  • 21 - 22/5: Αιμοδοσία φοιτητικών συλλόγων.
  • 25/5: Εναρξη τουρνουά σκακιού στο αίθριο του Πολυτεχνείου.
  • Ανταλλακτική βιβλιοθήκη.
  • 26 - 27/5: Θεματικές μέρες ζωγραφικής στο ΑΠΘ.
  • 1/6: Εναρξη θερινού σινεμά.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ιδια και μεγαλύτερα προβλήματα μετά το άνοιγμα των σχολών

Μέρα επανέναρξης της λειτουργίας των Δημοσίων ΙΕΚ ήταν η περασμένη Δευτέρα, και αντιπροσωπείες του Συλλόγου Σπουδαστών ΔΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) Αττικής βρέθηκαν σε σχολές για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία του ΣΥΣΔΙΕΚ πραγματοποίησε περιοδεία - ενημέρωση στο ΔΙΕΚ Κορυδαλλού και αυτό που αντίκρισε ήταν αναμενόμενο, αφού η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας δεν ανακαίνισαν καμία αίθουσα, ούτε εξασφάλισαν καμιά παραπάνω! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τα τζάμια και η πρόσοψη του ΙΕΚ είναι σε άθλια κατάσταση, δεν λειτουργεί το ασανσέρ, ενώ είναι σπασμένο το τζάμι του ασανσέρ στο δεύτερο όροφο, τα παράθυρα είναι σκουριασμένα ...όπως ακριβώς και πριν την πανδημία! Επίσης, δεν αναβαθμίστηκαν τα εργαστήρια, ούτε εξοπλίστηκε με αναλώσιμα και υλικά το ΙΕΚ, με αποτέλεσμα σπουδαστές σε ορισμένες ειδικότητες να καλούνται να βάλουν πάλι το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις ελλείψεις.

Ακολούθησε άμεση παρέμβαση από την αντιπροσωπεία του Συλλόγου στη διεύθυνση, όπου απαιτήθηκε να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας των σπουδαστών και να χωριστεί το τμήμα.

Αντίστοιχη περιοδεία έγινε στο ΔΙΕΚ Αμαρουσίου, όπου τη Δευτέρα πήγαν μόνο 30-35 σπουδαστές, αφού δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη ότι έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από την κυβέρνηση και το υπουργείο για την ασφάλεια των ίδιων και των οικογενειών τους. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΣΔΙΕΚ άνοιξε πλούσια συζήτηση με τους σπουδαστές για τα προβλήματα, που μέσα στην καραντίνα οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο και την κατάσταση που βιώνουν την επόμενη μέρα.

Τέλος, αντιπροσωπεία του Συλλόγου βρέθηκε και στη Σιβιτανίδειο, όπου η κατάσταση ήταν χειρότερη από πριν την πανδημία, αφού κυβέρνηση και διεύθυνση δεν αξιοποίησαν όλο αυτό το διάστημα για να συντηρήσουν τουλάχιστον το κτίριο. Χαρακτηριστικό ήταν πως οι κόκκινες κορδέλες γύρω από την είσοδο αλλά και η ενημέρωση στις κολόνες της εισόδου («Απαγορεύεται η προσέγγιση στον τοίχο. Κίνδυνος πτώσης σοβάδων») συνεχίζουν να υπάρχουν...

Παρ' όλα αυτά, η διεύθυνση συνεχίζει να πιέζει για την καταβολή των διδάκτρων, που είναι 450 ευρώ το εξάμηνο.

Κοινό συμπέρασμα από τις περιοδείες ήταν ότι οι σπουδαστές πρέπει να συσπειρωθούν στον Σύλλογό τους, για να μπορούν να διεκδικήσουν και να κερδίσουν σύγχρονους όρους σπουδών και δουλειάς.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • Σήμερα Πέμπτη

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο ΠΑΔΑ προβάλλουν ταινία, στις 20.30, στο αίθριο της Πανεπιστημιούπολης 1.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο ΕΜΠ προβάλλουν στις 21.00 το ντοκιμαντέρ για την ηρωική 100χρονη δράση του ΚΚΕ, «Ο Δρόμος μας».

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε Δάφνη, Υμηττό και Ηλιούπολη προβάλλουν ταινία στις 20.30, στον κήπο του Συνδικάτου ΟΤΑ Ηλιούπολης, και διοργανώνουν movie night κάθε Πέμπτη βράδυ.

Οι Οργανώσεις Ζωγράφου της ΚΝΕ διοργανώνουν δραστηριότητες στις 18.00, στα Στέκια της ΚΝΕ στην πλατεία Τερζάκη και στην πύλη Πολυτεχνειούπολης.

Η Τομεακή Οργάνωση Φιλοσοφικής ΑΠΘ και η ΟΒ Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής ΠΑΜΑΚ πραγματοποιούν από κοινού εκδήλωση με τίτλο «Το Σχολείο των Σύγχρονων Αναγκών και Δυνατοτήτων της Εποχής μας», στις 18.00, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη (Βελισσαρίου 5). Θα μιλήσει ο Φάνης Καρκατζούνης, εκπαιδευτικός και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

  • Αύριο Παρασκευή

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο ΕΜΠ διοργανώνουν συζήτηση για την καπιταλιστική κρίση, στο υπαίθριο σποτ της ΚΝΕ στην Πολυτεχνειούπολη, στις 20.30, με ομιλητή τον Γρηγόρη Λιονή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

Στον Βύρωνα, το Στέκι της ΚΝΕ στην πλατεία Ταπητουργείου έχει εγκαίνια στις 19.00, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα δραστηριότητας για το Μάη και τον Ιούνη.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο ΠΑΔΑ έχουν μουσική βραδιά, στις 21.00 στο αίθριο της Πανεπιστημιούπολης 1.

Στέκι δραστηριοτήτων της Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης

Με έκθεση βιβλίου ξεκίνησε χτες στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης η λειτουργία του Στεκιού Νεολαίας της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Το Στέκι έχει στηθεί στο ύψος του Λευκού Πύργου και θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 17.00 έως τις 22.00, με πλούσια δραστηριότητα.

Στο Στέκι λειτουργεί έκθεση βιβλίου, ενώ τις επόμενες μέρες το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Το Σαββατοκύριακο 23 - 24 Μάη τουρνουά σκακιού blitz, και την Κυριακή μετά τις 22.00 θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά.

Την επόμενη βδομάδα προγραμματίζονται, με αφετηρία το Στέκι, ιστορικοί περίπατοι σε σημεία της Θεσσαλονίκης που σημαδεύτηκαν από εμβληματικούς αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας της πόλης τον προηγούμενο αιώνα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ «Ο ΒΥΡΩΝ»
Παρεμβάσεις για τις κάμερες και τους οδηγούς σχολικών λεωφορείων

Με σύνθημα «Δεν θα αφήσουμε να περάσουν οι κάμερες στην τάξη» και «Το ριάλιτι στην Εκπαίδευση δεν θα περάσει», ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων» πραγματοποίησε χτες παρέμβαση στα «Εκπαιδευτήρια Λαμπίρη», στο Μοσχάτο.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε ο Μανώλης Σαβοριανάκης, φιλόλογος των Εκπαιδευτηρίων και εκπρόσωπος των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΟΙΕΛΕ. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη συμπαράσταση του σωματείου στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών που αρνούνται να αναμεταδώσουν το μάθημά τους από την τάξη.

Από τους συγκεντρωμένους τονίστηκε ότι «όσο οι σχολάρχες θα πιέζουν και θα τρομοκρατούν τους συναδέλφους, τόσο θα απαντάμε με τη συλλογική μας δράση. Συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις σε δομές ιδιωτικής Εκπαίδευσης».

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί την Τρίτη αντίστοιχη παρέμβαση του Συλλόγου «Ο Βύρων» στην «Ελληνογερμανική Αγωγή», που όχι μόνο θέλει να εφαρμόσει την ηλεκτρονική αναμετάδοση των μαθημάτων, αλλά σύμφωνα με τον Σύλλογο «άνοιξε το δρόμο για την προσπάθεια καταλήστευσης των συναδέλφων οδηγών σχολικών λεωφορείων, με την κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Ενσήμων».

Σήμερα Πέμπτη, ο Σύλλογος «Ο Βύρων» πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, στις 10.30 π.μ., ενάντια στην εξαίρεση των οδηγών σχολικών λεωφορείων από τα ΒΑΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org