ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Απρίλη 2018 - Κυριακή 22 Απρίλη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακοίνωση για το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Το Γραφείο Τύπου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«51 χρόνια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, διδασκόμαστε και τιμάμε την προσφορά και τη μνήμη των θυμάτων της χούντας, όσων φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, υπέστησαν βασανιστήρια και γενικά έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην πάλη κατά της δικτατορίας. Τιμάμε τους αγώνες του λαού, τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση των αγωνιστών, την προσφορά των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για κοινωνική πρόοδο και λαϊκή ευημερία, για το δικαίωμα να αποφασίζει ο λαός με κριτήριο το δικό του συμφέρον. Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και την εξουσία του κεφαλαίου, που αποτέλεσαν άλλωστε και τους βασικούς παράγοντες επιβολής της στρατιωτικής δικτατορίας. Σήμερα, εντείνουν τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, την επίθεση στις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα, οδηγούν τους λαούς σε πολεμικές περιπέτειες.

Η χούντα ούτε πάτησε ούτε ξεπήδησε από το κενό. Γεννήθηκε από την κρίση του πολιτικού συστήματος τα προηγούμενα χρόνια. Βρήκε λίγο - πολύ «έτοιμο» τόσο το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο, με κύριο χαρακτηριστικό τον αντικομμουνισμό, όσο και τους μηχανισμούς καταστολής του μετεμφυλιακού κράτους, των οποίων υπήρξε γέννημα θρέμμα. Είχε την ανοχή και στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, υπηρέτησε τους σχεδιασμούς τους, άνοιξε το δρόμο για την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

Απόδειξη πως η αστική τάξη, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πορεία των συμφερόντων της, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να καταφεύγει στο οποιοδήποτε μέσο, αντιδραστικό, αντιλαϊκό ή αυταρχικό, να εναλλάσσει την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία με ανοιχτά δικτατορικές μορφές διακυβέρνησης.

Το ΚΚΕ, παρότι ήταν εκτός νόμου από το 1947 και χωρίς Κομματικές Οργανώσεις από το 1958, αποτέλεσε την ψυχή της αντιδικτατορικής πάλης. Η διάσπαση με τις δυνάμεις του οπορτουνισμού το 1968 (που στη συνέχεια συγκρότησαν το λεγόμενο «ΚΚΕ εσ.») έδωσε ένα οργανωτικό και ιδεολογικοπολιτικό εφαλτήριο για την ανάπτυξη νέων παράνομων Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ. Δίπλα του έδρασε ηρωικά και είχε τη δική της μεγάλη συμβολή η ΚΝΕ, που ιδρύθηκε το 1968. Χιλιάδες στελέχη και μέλη του Κόμματος και της Νεολαίας του κατέθεσαν μεγάλες θυσίες στην υπόθεση της ανατροπής της χούντας, γι' αυτό αποτέλεσαν τον πιο μισητό στόχο της.

Ηταν το μοναδικό κόμμα που έβλεπε και στήριζε την ανατροπή της χούντας μέσα από την οργανωμένη πάλη της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Δεν την ανέθεσε στον διεθνή καπιταλιστικό παράγοντα - ευρωπαϊκό, αμερικανικό και γενικά ΝΑΤΟικό - ή στις εγχώριες αστικές πολιτικές δυνάμεις. Καταδίκασε τις προσπάθειες μεταμφίεσης της χούντας, με τη λεγόμενη "φιλελευθεροποίηση", και ανέδειξε ως κύριο ζήτημα την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης με όλες τις μορφές για την ανατροπή της.

Τα διδάγματα αυτής της πάλης έχουν μεγάλη διαχρονική αξία.

Σήμερα, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, αναδεικνύεται σε σημαιοφόρο του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή, για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, που πυκνώνουν τα σύννεφα ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, που εντείνεται η επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα για χάρη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, αποκτά επείγοντα χαρακτήρα το δυνάμωμα της εργατικής - λαϊκής πάλης, η ετοιμότητα δράσης κάτω από όλες τις συνθήκες και η προώθηση της Κοινωνικής Συμμαχίας σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.

Χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειες για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για μια ισχυρή Κοινωνική Συμμαχία που θα βάλει στο στόχαστρο το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων».

ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟΝ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ»
«Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε»

Μαζί με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» που κρατάτε στα χέρια σας κυκλοφορεί δωρεάν το DVD με τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ, για να τιμήσει τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στις 26 Νοέμβρη 2017.

Στο DVD περιλαμβάνονται η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και η συγκλονιστική θεατρική παράσταση που ακολούθησε με τίτλο «Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε».

Η κυκλοφορία της μοναδικής παράστασης σε DVD είναι ευκαιρία για όσους βρέθηκαν στη μεγάλη εκδήλωση να την ξαναδούν και να την κρατήσουν, αλλά και για όσους δεν κατάφεραν να δώσουν το «παρών» να απολαύσουν αυτήν την εξαιρετική δημιουργία.

Μέσα από τα μάτια ενός νέου εργάτη, το παρόν συναντιέται με το παρελθόν και η σύγχρονη πραγματικότητα με την Ιστορία. Ενας σύγχρονος εργάτης γνωρίζει την Ιστορία της Οκτωβριανής Επανάστασης, μέσα από τη συνάντησή του με μια γυναίκα που ενσαρκώνει την ιστορική πείρα και την αναγκαιότητα να ανατραπεί το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, να οικοδομηθεί η νέα κοινωνία, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός... Με «όχημα» αυτήν την ιστορία «ζωντανεύουν» πλευρές της προετοιμασίας της Επανάστασης, των ημερών του Οκτώβρη που συγκλόνισαν τον κόσμο και συντάραξαν τα θεμέλια του εκμεταλλευτικού κόσμου, της σοσιαλιστικής οικοδόμησης με τα τεράστια επιτεύγματα της ΕΣΣΔ σε όλους τους τομείς, αλλά και τις αντιφάσεις, τις ταλαντεύσεις, φτάνοντας μέχρι και τις αντεπαναστατικές ανατροπές.

Το σενάριο βασίστηκε σε κείμενα των Κ. Μαρξ, Φρ. Ενγκελς, Β. Ι. Λένιν, Ι. Β. Στάλιν, Ρ. Λούξεμπουργκ, Λ. Γκιούρκο, Τζ. Ριντ, Βλ. Μαγιακόφσκι, Μπ. Μπρεχτ και Ι. Ερενμπουργκ. Εμπλουτίστηκε με οπτικοακουστικό υλικό και μουσική από σοβιετικά τραγούδια, αλλά και πρωτότυπη.

Εκδηλώσεις για τα 100χρονα του ΚΚΕ
  • Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση με θέμα «100 χρόνια ΚΚΕ - Στιγμές της ταξικής πάλης στη Θάσο» διοργανώνει η ΤΟ Θάσου, την Κυριακή 22 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στις αποθήκες Μεταλλείων στα Λιμενάρια. Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η ΤΟ Θάσου θα τιμήσει παλιούς αγωνιστές και θα παραδώσει αρχειακό υλικό στο Αρχείο του ΚΚΕ.
  • Την Τρίτη 24 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ (Αριστοτέλους 11-15), οι ΚΟ Ενέργειας Βιομηχανίας Αττικής καλούν σε εκδήλωση - συζήτηση, με ομιλητή τον Πέτρο Αλέπη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Την Τετάρτη 25 Απρίλη:

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Ν. Ζωής Περιστερίου Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στην «ΑΝΟΙΞΗ» (Λάρνακος 10) με ομιλητή τον Πέτρο Αλέπη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟΒ Μπουρναζίου και Αγ. Τριάδας Περιστερίου Αττικής καλούν σε συγκέντρωση στο θεατράκι του δημαρχείου, με ομιλήτρια την Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Την Παρασκευή 27 Απρίλη, στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Ανθούπολης Περιστερίου Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στο καφενείο στάση Αγ. Βασιλείου (πλησίον νεκροταφείου, Αρετής 1), με ομιλητή τον Στέφανο Λουκά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Το Σάββατο 28 Απρίλη:

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ Μενιδίου - Φυλής Αττικής διοργανώνει στην αίθουσα ΠΟΚΕΝ - Κόκκινος Μύλος (Φιλαδελφείας 217 - κάτω από το 3ο ΚΑΠΗ) πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση με θέμα: «Φτώχεια - Ανεργία - Υποβάθμιση - Ανταγωνισμοί - Επεμβάσεις. Αυτό είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημά τους. Μόνη λύση η ανατροπή, η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.

-- Στις 6.30 μ.μ. η ΚΟΒ Κηπούπολης - Χρυσούπολης Περιστερίου καλεί σε συγκέντρωση στο καφενείο «Η ΜΟΥΡΙΑ» (Εγνατία & Αίγλης, πλ. Χρυσούπολης), με ομιλητή τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συνάντηση για το διαγωνισμό φιλοτέχνησης μνημείων

Η Επιτροπή Διαγωνισμού, που έχει προκηρύξει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, για τη φιλοτέχνηση μνημείων, τα οποία θα τοποθετηθούν στους ιστορικούς - μαρτυρικούς τόπους εξορίας και φυλακών στη Μακρόνησο και τη Γυάρο, διοργανώνει συνάντηση παρουσίασης των ιστορικών δεδομένων και άλλων σχετικών στοιχείων που αναφέρονται στους δύο αυτούς μαρτυρικούς τόπους.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Μάη και ώρα 7 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Η Επιτροπή Διαγωνισμού καλεί στη συνάντηση όσους και όσες ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό. Η παρουσία στη συνάντηση δεν είναι δεσμευτική ως προς τη συμμετοχή ή όχι στο διαγωνισμό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ