ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ
Χαράτσια διοδίων από το καλοκαίρι

Μέσα στο καλοκαίρι, διάστημα στο οποίο αναμένεται να ολοκληρωθούν τα τελευταία έργα που κατασκευάζονται στην Ηπειρο, σκοπεύει η κυβέρνηση να αρχίσει να επιβάλλει την πληρωμή χαρατσιού διοδίων και στην Εγνατία οδό, παρά το γεγονός ότι το συνολικό κόστος του έργου, που στοίχισε περί τα 6,5 δισ. ευρώ, πληρώθηκε από τον ελληνικό λαό. Ως πρόσχημα για την επιβολή των διοδίων προβάλλεται το κόστος συντήρησης του αυτοκινητοδρόμου, που υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ το χρόνο, αλλά και τα δάνεια συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ που συνάφθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ για την ολοκλήρωσή του, με εγγύηση τα μελλοντικά έσοδα από τα διόδια!

Αρχικά θα λειτουργήσουν δύο σταθμοί διοδίων (ο ένας στον Πολύμυλο Κοζάνης και ο άλλος δίπλα στα Γιάννενα), με ευθύνη της κρατικής εταιρείας «Εγνατία ΑΕ». Ωστόσο πρόθεση της κυβέρνησης είναι η λειτουργία των υπόλοιπων 11 σταθμών διοδίων να ανατεθεί κατόπιν διαγωνισμού σε ιδιώτες, με αντάλλαγμα να αναλάβουν αυτοί το κόστος συντήρησης του αυτοκινητοδρόμου, αλλά και την κατασκευή σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών (καφετέριες, βενζινάδικα κ.ά.), από τη λειτουργία των οποίων, βέβαια, θα εισπράττουν μεγάλα επιπλέον κέρδη.

Στο μεταξύ, ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου, παρατηρούνται ήδη διάφορες κακοτεχνίες, οι οποίες διερευνάται αν οφείλονται στους μελετητές ή στους κατασκευαστές. Ειδικότερα, πριν από ένα μήνα εμφανίστηκε καθίζηση σε μήκος 500 μέτρων στην εργολαβία Γρεβενά - Παναγιά. Η ζημιά αποκαταστάθηκε προσωρινά, ενώ για την οριστική αντιμετώπισή της θα χρειαστούν πρόσθετες εργασίες, είναι, δε, πιθανόν να υπάρξουν διακοπές στην κυκλοφορία. Κακοτεχνίες και ελλείψεις παρατηρούνται και στη σήραγγα Δρίσκου (δεν έχει ολοκληρωθεί το φρέαρ εκκαπνισμού), με αποτέλεσμα πριν από μια βδομάδα να κλείσει για αρκετές ώρες η κυκλοφορία στο τμήμα από τον κόμβο Ιωαννίνων ως τον κόμβο Αράχθου και η κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλιά εθνική οδό...

Ερχεται νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αττική

Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν από την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη οι αλλαγές στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, αλλά και το σχέδιο για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο Ρυθμιστικό δε θα περιλαμβάνει τόσες επεκτάσεις των σχεδίων πόλης, όσες προέβλεπε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης (200.000 στρέμματα), ενώ μικραίνει και η επέκταση της Αττικής Οδού, αφού «κόβεται» αυτή από τον Υμηττό στη Λ. Ποσειδώνος, αλλά και αυτές προς Αγία Μαρίνα και προς Ραφήνα.

Με ιδιαίτερο σκεπτικισμό αναμένονται οι ανακοινώσεις για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, για το οποίο χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, εξέφρασε το ενδιαφέρον του, όπως ανακοινώθηκε, ύστερα από συνάντηση που είχε με την υπουργό Τ. Μπιρμπίλη. Σημειώνεται ότι παρά τον αγώνα του λαού του Λεκανοπεδίου για τη δημιουργία εκεί ενός μητροπολιτικού πάρκου, οι προηγούμενες κυβερνήσεις και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δρομολογούσαν την οικοπεδοποίηση μεγάλου μέρους της έκτασης, ενώ και στο υπόλοιπο «φύτευαν» διάφορες εμπορικές και άλλες δραστηριότητες.


ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ

ΠΑΠΠΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΠΑΠΠΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΦΩΤ.

Συμπληρώνονται φέτος 5 χρόνια από τότε που «έφυγε» ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του, η σύντροφος της ζωής του, Μαρία, προσφέρει 150 ευρώ στην ΚΟ Λιβαδειάς του ΚΚΕ.

***

Στη μνήμη του ΣΤΑΜΑΤΗ ΤΣΙΡΕΛΗ (ΤΑΚΗ), αγωνιστή - κομμουνιστή.

Ο Τάκης γεννήθηκε στην Καβάλα από μάνα κομμουνίστρια, καταδικασμένη σε θάνατο, φυλακισμένη και εξορισμένη για πολλά χρόνια, αφήνοντας τον μικρό Τάκη μόνο του, μεγαλώνοντας μόνος του με την κηλίδα του κομμουνιστή. Νέος και έφηβος φεύγει στη Γερμανία μετανάστης και συγκεκριμένα στην Κολωνία. Εντάσσεται αμέσως στον ταξικό αγώνα, με ενεργό συμμετοχή στην ελληνική κοινότητα Κολωνίας. Ενεργό μέλος του αντιδικτατορικού αγώνα. Στη δεκαετία του '80 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Καθημερινός του σύντροφος ο «Ριζοσπάστης». Ο χαμός του από την ανίατη αρρώστια, μόλις πήρε τη σύνταξή του, άφησε κενό στην Οργάνωση και γενικά στη μετανάστευση.

Αντί για λουλούδια στον τάφο του προσφέρουμε 100 ευρώ μέσω της ΚΟ Γερμανίας.

Η γυναίκα του Ασπασία. Τα παιδιά του Δέσποινα και Δημήτρης. Ο γαμπρός, η νύφη και τα εγγόνια του.

***

ΦΩΤ.

Συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από τον αναπάντεχο χαμό του ΚΩΣΤΑ ΠΕΤΡΟΓΛΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ στη Γερμανία. Ολη του η ζωή αφιερωμένη για τα δίκια της εργατικής τάξης. Σταθερός και πιστός στο κόμμα του, το ΚΚΕ, μέχρι την τελευταία του πνοή, άφησε μεγάλο κενό στην Οργάνωση και στην οικογένειά του. Η μνήμη του είναι πάντα ζωντανή ανάμεσά μας. Ας μη σκιάζεται εκεί που είναι, δε σκύβουμε το κεφάλι. Συνεχίζουμε το έργο του δύσκολα, αλλά περήφανα.

Η συντρόφισσά του Μαίρη και τα παιδιά του, Νικολέτα, Παναγιώτης, Ευαγγελία, Γιώργος, προσφέρουν 60 ευρώ στη μνήμη του, μέσω ΚΟ Γερμανίας.

ΠΕΤΡΟΓΛΟΥ ΚΩΣΤΑΣ
ΠΕΤΡΟΓΛΟΥ ΚΩΣΤΑΣ
***

ΦΩΤ.

Επίσης στη μνήμη του συντρόφου, αδελφού και νονού ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ, μέλους του ΚΚΕ, μέχρι το αναπάντεχο τέλος του. Δε σε ξεχνάμε και δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ.

Η οικογένεια Πέτρογλου προσφέρει 40 ευρώ, αντί για λουλούδια, μέσω της ΚΟ Γερμανίας.

***

ΦΩΤ.

Πέρασαν κιόλας 5 μήνες από τότε που έφυγε από κοντά μας η συντρόφισσα ΔΩΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ.

Οι σύντροφοί της ΚΟΒ Πλάτωνα Κολωνού προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

* Επίσης, ο σ. Κουτρούλης Θεοφάνης προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, για την ΔΩΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, αντί για μνημόσυνο.

***

Στην μνήμη των γονιών, αδελφών, ανιψιών του και χωριανών συντρόφων, ο Νίκος Αντωνίου από το Αμπελοχώρι Ιωαννίνων προσφέρει 200 ευρώ για την ενίσχυση του Κόμματος, μέσω της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤ.

Στην μνήμη του αδέρφου του ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΑΠΠΑ (δικηγόρου), από τους Μελισσουργούς Αρτας, ήρωα της Εθνικής Αντίστασης, λοχαγού του ΕΛΑΣ και Πολιτικού Επιτρόπου του τιμημένου ΔΣΕ, ο οποίος πέθανε το 1972 στην Τασκένδη, ο Θεόδωρος Παππάς προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω της ΚΟ Αρτας.

***

ΦΩΤ.

Πριν σαράντα μέρες έφυγε από τη ζωή ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΤΟΝΙΚΙΔΗΣ. Γεννήθηκε το 1934 στη Γάγγρα Ρωσίας και εργάστηκε στον ΟΤΕ. Υπήρξε σε όλη του τη ζωή σεμνός αγωνιστής για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Βαρβάρα και τα παιδιά του, προσφέρουμε 200 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Τηλεπικοινωνιών του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του σ. ΧΑΡΙΛΑΟΥ (Χάρη) ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ που έφυγε από τη ζωή στις 11.3.2010, σύντροφοι και φίλοι του προσφέρουν στον «Ριζοσπάστη» 300 ευρώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ
ΔΩΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΔΩΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΤΟΝΙΚΙΔΗΣ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΤΟΝΙΚΙΔΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

MNHMOΣΥΝΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΑΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΑΚΗΣ
φωτό

Το ετήσιο μνημόσυνο του πολυαγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΤΑΚΗ, τελούμε σήμερα Κυριακή 21 Μάρτη 2010, το πρωί, στον Αγιο Γεώργιο Νίκαιας Λάρισας.

Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΤΑΚΗ, στελέχους του ΚΚΕ, αγωνιστή της μικρομεσαίας αγροτιάς και του λαϊκού κινήματος, που «έφυγε» πριν από ένα χρόνο, η γυναίκα του Μιμίκα και ο γιος του Δημήτρης πρόσφεραν 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

* Στην μνήμη του συντρόφου και φίλου ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΤΑΚΗ, η Γ.Λ. και ο Κ.Α. προσφέρουν στο Κόμμα 50 ευρώ.

***

Σήμερα Κυριακή 21/03/2010, 9.30 π.μ. τελείται το 40ήμερο μνημόσυνο του ΝΙΚΟΥ ΤΟΜΟΠΑΣΙΔΗ στα Αγιοβλασίτικα Αχαΐας. Ο σύντροφος Νίκος ήταν μέλος του ηρωικού ΚΚΕ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος της διοίκησης της ΠΕΑΕΑ Αχαγιάς.

Στη μνήμη του, συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι του πρόσφεραν στο ΚΚΕ 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αχαγιάς.

***

ΦΩΤ.

Σήμερα 21/3/2010 και ώρα 9.30 το πρωί στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στην Ακαδημία Πλάτωνος στον Κολωνό στην Αθήνα τελείται 40ήμερο μνημόσυνο του αντιστασιακού και ΕΠΟΝίτη ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ.

Καλούνται οι φίλοι και σύντροφοι να παραστούν στο μνημόσυνο.

ΚΟΒ Κολωνού Πλάτωνα

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟ

ετών 87

κηδεύουμε αύριο Δευτέρα 22-3-2010 και ώρα 4 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγ. Τρύφωνα του Κοιμητηρίου Κηφισιάς.

Τα παιδιά: Νίκη και Παναγιώτης. Τα εγγόνια: Ναταλία, Γεωργία. Τα αδέλφια, τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org