ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ποιοτικό βήμα στη διασύνδεση και πρόσδεση της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό άρμα αποτελούν τα όσα ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας για θέματα της αρμοδιότητάς του. Μέσα από τις μανούβρες και τις αποφάσεις της κυβέρνησης, η οποία αναζητά διεθνή ερείσματα και ισχυρά στηρίγματα στη δοσμένη αντιλαϊκή στρατηγική της, αναδεικνύονται οι δεσμεύσεις και τα ανταλλάγματα που δίνονται στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με προσδοκία τη βελτίωση της θέσης της ελληνικής πλουτοκρατίας στο διεθνή καπιταλιστικό καταμερισμό και όχι βέβαια την αντιμετώπιση της κρίσης προς όφελος του λαού.

Το αποτέλεσμα καταγράφεται στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για:

  • Αναβάθμιση της ελληνικής παρουσίας στο Αφγανιστάν.
  • Ανάληψη κεντρικότερου ρόλου στο Κοσσυφοπέδιο.
  • Συμμετοχή στη ΝΑΤΟική εκδοχή της «αντιπυραυλικής ασπίδας» των Αμερικανών.
  • Αποστολή χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων στη Σομαλία.
  • Νέες αγορές μαμούθ οπλικών συστημάτων (υποβρύχια, φρεγάτες, αεροπλάνα) από τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες (Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ).

Σε όλα αυτά προστίθενται οι δεσμεύσεις που είχαν ήδη ανακοινωθεί για επέκταση των δυνατοτήτων της αμερικανικής βάσης της Σούδας, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί και να ανεφοδιάζει ακόμα περισσότερα πολεμικά πλοία και αεροσκάφη. Η κατάσταση, βέβαια, δε μένει εδώ, καθώς έχουν ήδη δρομολογηθεί αρνητικές για το λαό εξελίξεις σε όλο το πλέγμα των λεγόμενων «εθνικών θεμάτων».

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα έχει η παραπέρα προώθηση των ήδη δρομολογημένων διευθετήσεων και συμφωνιών για το Αιγαίο, στην κατεύθυνση της ΝΑΤΟποίησης, μέσω της ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης των πετρελαίων και του επιχειρησιακού ελέγχου. Δηλαδή, μέσω της διχοτόμησης του Αιγαίου και της πλήρους απεμπόλησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο βωμό της εύρυθμης λειτουργίας του ΝΑΤΟ.

Ουσιαστικά, αυτό που συντελείται, με τις πλάτες της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η προώθηση των στρατηγικών στόχων των ιμπεριαλιστικών κέντρων για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, ενώ από πλευράς της ντόπιας άρχουσας τάξης, επιχειρείται, με όχημα τη διευθέτηση των ελλειμμάτων της ελληνικής οικονομίας, μια στρατηγική επένδυση σε βάρος των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των Ελλήνων εργαζομένων, αλλά και εδραίωση της θέσης της στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αναβαθμίζεται η ελληνική συμμετοχή στο στρατό κατοχής

«Ηγετικό ρόλο» αναζητά η ελληνική κυβέρνηση και στο Κόσσοβο, ρίχνοντας τροχιοδεικτικές βολές για την αναγνώριση του προτεκτοράτου

Οι ελληνικές δυνάμεις αποκτούν πιο ενεργό ρόλο στην ιμπεριαλιστική καταλήστευση του αφγανικού λαού από το στρατό κατοχής
Οι ελληνικές δυνάμεις αποκτούν πιο ενεργό ρόλο στην ιμπεριαλιστική καταλήστευση του αφγανικού λαού από το στρατό κατοχής
Την πιο σφιχτή πρόσδεση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σηματοδοτεί η αναβάθμιση της ελληνικής εμπλοκής στον πόλεμο του Αφγανιστάν, όπου και επικεντρώνεται, στην παρούσα φάση, το ενδιαφέρον των Αμερικανών.

Αποκαλυπτικός για τα παραπάνω ήταν ο Ε. Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής, όπου την περασμένη Τρίτη διαβεβαίωνε ότι το ελληνικό τάγμα στο Αφγανιστάν «αποκτά ενεργό και συγκεκριμένη εκπαιδευτική αποστολή», ενώ παραδέχθηκε την ύπαρξη κινδύνων, αφού, όπως είπε, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει να «διασφαλίζεται η υποδομή, που είναι αναγκαία για τη μετακίνηση των στελεχών μας, ιδίως έναντι του κινδύνου, των ατυποποίητων εκρηκτικών μηχανισμών».

Συγκεκριμένα, ο Ε. Βενιζέλος είπε: «Αυτό που έχει αλλάξει είναι πως τώρα το τάγμα μας στο Αφγανιστάν αποκτά ενεργό και συγκεκριμένη εκπαιδευτική αποστολή. Στην πραγματικότητα, από τους κόλπους του τάγματος, χωρίς αύξηση της δύναμής του, ή αλλαγή της σύνθεσής του, έχουν διαμορφωθεί τρεις εκπαιδευτικές ομάδες, που εντάσσονται σε διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες αναπτύσσονται στην περιοχή της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν».

Εξειδικεύοντας τις αποστολές, είπε: «Πρόκειται, για αποστολές 31, 17 και 10 εκπαιδευτών, την πρώτη φορά μηχανικών κατασκευών, τη δεύτερη μηχανικών μάχης και η τρίτη παροχής υπηρεσιών σε σχολή αξιωματικών του αφγανικού μηχανικού».

Δηλαδή, συνολικά, 58 στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα αναλάβουν την εκπαίδευση αντίστοιχων τμημάτων του αφγανικού στρατού και θα είναι ένα είδος «τεχνικών συμβούλων» που θα κατευθύνουν μάχιμες μονάδες του αφγανικού στρατού στα πολεμικά πεδία. Η δύναμη αυτή, με μία ακόμα μεγαλύτερη δύναμη υποστήριξής τους, θα είναι πλέον η νέα μορφή του ελληνικού τάγματος που θα αλλάξει πλήρως χαρακτήρα.

Ο υπουργός Αμυνας πρόσθεσε ακόμα ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για την ανάληψη της εκπαίδευσης Αφγανών χειριστών αεροσκαφών μεταφορικών τύπου C-27. «Είναι κάτι που μας ζητείται και είναι κάτι που δεν το έχουμε αποκλείσει, το εξετάζουμε, στο πλαίσιο της συνολικότερης λειτουργίας μας ως χώρας, που θα ασκεί τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ και πάντα μέσα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και χωρίς μετακίνηση, αλλά δεν έχουμε λάβει καμία τέτοια απόφαση».

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό τάγμα ειδικής σύνθεσης, δύναμης 122 στρατιωτικών, βρίσκεται στο Αφγανιστάν από το 2003. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, τον περασμένο Νοέμβρη, η ελληνική εμπλοκή ενισχύεται με την αποστολή ακόμα 22 Ελλήνων αξιωματικών («εμπειρογνώμονες - επιχειρησιακοί σύμβουλοι») ως εκπαιδευτές του αφγανικού στρατού, που θα διασπαρούν σε όλα τα πολεμικά μέτωπα. Ηδη, από αυτούς τρεις έχουν αναλάβει αποστολή, ενώ οι υπόλοιποι 19 έχουν εκπαιδευτεί και αναμένεται να πάρουν τις μεταθέσεις τους για τις μονάδες του αφγανικού στρατού.

Επιπλέον έχουν διατεθεί δύο ομάδες των 8 στελεχών Υγειονομικού για τη στελέχωση των πολεμικών νοσοκομείων των κατοχικών δυνάμεων. Ακόμα η Ελλάδα αναλαμβάνει τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ για το διάστημα Απρίλης - Οκτώβρης 2010, με την επάνδρωσή του από 56 στελέχη, που ήδη ξεκινάνε για το Αφγανιστάν. Επίσης, 10 Ελληνες επιτελείς είναι εγκατεστημένοι στο Στρατηγείο των κατοχικών δυνάμεων της ISAF, αλλά και 2 επιτελείς μόνιμα στο αεροδρόμιο. Εχει ανακοινωθεί ακόμα η διαθεσιμότητα για εκπαίδευση στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές αριθμού στελεχών του αφγανικού στρατού καθώς και η διάθεση επιπλέον 3 εκατ. ευρώ.

Ερχεται αναγνώριση του Κοσσόβου;

Δίνοντας ο ίδιος ο Ε. Βενιζέλος το στίγμα της σύνδεσης ιμπεριαλιστικών αποστολών με την παγίδευση της χώρας στο φαύλο κύκλο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, είπε: «Ολα αυτά είναι απολύτως αντιληπτά. Και επειδή έχω δεχτεί πολλές φορές την πολιτική ερώτηση, "τι λόγο έχουμε να βρισκόμαστε εμείς στο Αφγανιστάν, τι λόγο έχουμε να βρισκόμαστε εμείς στη Σομαλία, ακόμα και τι λόγο έχουμε να βρισκόμαστε εμείς στο Κόσσοβο;", θέλω εκ προοιμίου να απαντήσω ότι η ενεργός και αξιόπιστη συμμετοχή μας, σε αυτού του είδους τις αποστολές, στοχεύει πρωτίστως στη διαμόρφωση ενός πολύ μεγάλου διπλωματικού κεφαλαίου, που θωρακίζει τη χώρα στα πραγματικά μέτωπα άμυνας και ασφάλειας που έχει, δηλαδή σε σχέση με μια πιθανή σημειακή κρίση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Τα λόγια του υπουργού επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ταυτίσει στη συνείδηση του λαού το εθνικό συμφέρον με τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς πολιτικοστρατιωτικούς σχηματισμούς. Γι' αυτό έσπευσε να συμπληρώσει αναφορικά με τη δύναμη που βρίσκεται στο Κόσσοβο ότι «διεκδικούμε τη συμμετοχή στην KFOR με ηγετικό ρόλο».

Είναι φανερό ότι η παραπάνω φράση του Ελληνα υπουργού είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη στρατηγική φιλοδοξία της κυβέρνησης να αποτελέσει την ατμομηχανή για την πλήρη ΝΑΤΟποίηση των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένου και του προτεκτοράτου του Κοσσόβου, στη δημιουργία του οποίου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η Χ. Κλίντον άλλωστε χαιρέτισε από την πρώτη ώρα τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ιμπεριαλιστική τους ενσωμάτωση μέχρι το 2014.

Ο «ηγετικός ρόλος» που αναζητά η ελληνική κυβέρνηση στο Κόσσοβο δεν είναι καθόλου απίθανο να σχετίζεται και με την αναγνώριση του προτεκτοράτου, την οποία διακαώς επιθυμούν οι ΗΠΑ. Καθόλου τυχαία, ο πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών Φατμίρ Σεϊντίου δήλωσε την Παρασκευή στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Euobserver» ότι πέντε χώρες της ΕΕ, που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου, «κινούνται θετικά» αναφορικά με το ζήτημα, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. «Εχουμε θετική κίνηση. Δεν μπορώ να πω ποια μέρα θα αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο γιατί είναι αυτοκυρίαρχες χώρες. Αλλά αυτό που είναι θετικό είναι πως η Ελλάδα είναι ενεργά αναμεμειγμένη σε όλα τα ζητήματα στο Κοσσυφοπέδιο», είπε επί λέξει ο Σεϊντίου.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν οι Αμερικανοί στο Κόσσοβο είναι και το γεγονός ότι στο έδαφός του διατηρούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση στον κόσμο, το Camp Bondsteel, η οποία μάλιστα ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τη βάση του Αβιάνο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιπολεμικό συλλαλητήριο την Τρίτη

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο με τη συμπλήρωση 11 χρόνων από το βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και 7 χρόνων από τον πόλεμο στο Ιράκ διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 23 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Την εκδήλωση διοργανώνουν η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και οι Σύλλογοι Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org