ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Φορτώνει άλλα 1,8 δισ. ευρώ σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους

Το δεκαπλάσιο (!) «δημοσιονομικό όφελος» από τα μέτρα που πήρε έως τώρα προσδοκά η κυβέρνηση για το 2016, με τη «μεταρρύθμιση» που ετοιμάζει

Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Την επικείμενη επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση αποτυπώνει ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2016, ο οποίος, μόνο για τον επόμενο χρόνο, θα φορτώσει στις πλάτες ασφαλισμένων και συνταξιούχων κόστος ύψους 1,838 δισ. ευρώ από περικοπές, «εξοικονομήσεις» και αυξήσεις εισφορών! Αυτό θα γίνει με την εφαρμογή μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί μέσα στο 2015, ως μέρος του 3ου μνημονίου και άλλων που αναμένεται να ψηφιστούν με το «νέο Ασφαλιστικό».

Νέες αιματηρές περικοπές

Ταυτόχρονα, ο προϋπολογισμός προδικάζει τις νέες αιματηρές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα Ταμεία. Συγκεκριμένα:

  • Τα μέτρα «δημοσιονομικής προσαρμογής», όπως κομψά ονομάζουν τις νέες περικοπές στις συντάξεις και γενικότερα στις παροχές των Ταμείων, αλλά και τις αυξήσεις στις εισφορές των ασφαλισμένων, αποτιμώνται συνολικά στα 1,838 δισ. ευρώ. Από αυτά, 187,7 εκατ. αφορούν τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο και τα 1,651 δισ. ευρώ τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους των Ταμείων του ιδιωτικού τομέα.
  • Ειδικά για το Δημόσιο, οι ήδη ψηφισμένες διατάξεις (αύξηση ορίων ηλικίας, πάγωμα κατώτερων συντάξεων, περιορισμός της κατώτερης μόνο στο ύψος του οργανικού ποσού μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους) θα αποφέρουν «όφελος» 15,7 εκατ. ευρώ, όταν η «νέα μεταρρύθμιση» των συντάξεων του Δημοσίου, δηλαδή το πακέτο των μέτρων που πρόκειται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα, θα «εξοικονομήσει» 172 εκατ. ευρώ. Αυτό δείχνει και τη σφοδρότητα των μέτρων που πρόκειται να παρθούν.
  • Αντίστοιχα, στον ιδιωτικό τομέα τα νέα μέτρα κοστολογούνται μόνο για το 2016 σε 493,5 εκατ. ευρώ, όταν τα ήδη ψηφισθέντα για την αύξηση των ορίων και το νέο καθεστώς στις κατώτερες θα «αποδώσουν» μόλις 45 εκατ. ευρώ (συνολικά 538,5 εκατομμύρια ευρώ).
Μέτρα - φωτιά!

Η αύξηση των εισφορών και η παραπέρα μείωση των παροχών, που δίνουν τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα, αποτιμώνται στα 1,112 δισ. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν και από μέτρα που ήδη ψηφίστηκαν, αλλά και από νέα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό πακέτο. Συγκεκριμένα:

  • 710,5 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση των εισφορών στην Υγεία σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
  • Περίπου 165 εκατ. ευρώ από την επίδραση στα εφάπαξ (καθυστέρηση συνταξιοδότησης και μικρότερα εφάπαξ).
  • Η σταδιακή αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ (που πρόκειται να ψηφιστεί) αποτιμάται μόνο για το 2016 σε 102 εκατ. ευρώ.
  • Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, που θα αρχίσει μέσα στο 2016, θα αποφέρει «όφελος» στο σύστημα 223 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα στερηθούν το ποσό αυτό από το εισόδημά τους.
Προκρούστης στις επικουρικές

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το ύψος της δαπάνης για τις επικουρικές συντάξεις θα μειωθεί το 2016 κατά 394 εκατ. ευρώ, από τα 3,9 δισ. ευρώ στα 3,506 δισ. ευρώ (μείωση 10,1%). Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι πρόκειται να ακολουθήσει νέος κύκλος μειώσεων στις επικουρικές, παρά την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι δεν θα εφαρμοστεί η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» ή θα βρεθούν ισοδύναμα! Μάλιστα, δεν αποκλείεται η μείωση να αποδειχθεί ακόμα μεγαλύτερη, αφού εδώ αναγράφεται η συνολική δαπάνη, ενώ ο αριθμός των δικαιούχων ενδέχεται να αυξηθεί.

Οι μειώσεις στη συνταξιοδοτική δαπάνη και οι αυξήσεις των εισφορών ερμηνεύονται και με τη σταθερή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία θα συρρικνωθεί παραπέρα για έναν ακόμη χρόνο, φτάνοντας στα 9,496 δισ. ευρώ από 9,954 δισ. ευρώ φέτος.

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΟΑΕΕ
Σε ελλείμματα και χαράτσια τούς βουλιάζει η κυβέρνηση

Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2016

Στη δίνη των ελλειμμάτων συνεχίζει να βουλιάζει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρατικής υποχρηματοδότησης και της καπιταλιστικής κρίσης, που στερεί τη δυνατότητα από εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους να καταβάλλουν τις εισφορές τους, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2016, ο οποίος εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της διοίκησης.

Ο προϋπολογισμός αυτός, του οποίου το έλλειμμα για το επόμενο έτος εκτιμάται στα 807 εκ. ευρώ και συντάχθηκε στη βάση των κυβερνητικών εντολών και με κριτήριο τη «δημοσιονομική σταθερότητα», αποτελεί το υπόβαθρο για νέες περικοπές στις αποδιδόμενες συντάξεις, στην παραπέρα μείωση των παροχών του, αλλά και στην αύξηση των εισφορών όσων αυτοαπασχολούμενων μπορούν ακόμα να πληρώνουν.

Για τους λόγους αυτούς, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ Π. Τάτσης τον καταψήφισε (ήταν η μοναδική αρνητική ψήφος), σημειώνοντας ότι και αυτός ο προϋπολογισμός συνεχίζει την πολιτική των χαρατσιών σε βάρος των συνταξιούχων, χωρίς βέβαια να γίνεται λόγος για την ανάκτηση των απωλειών που έχουν υποστεί τα προηγούμενα χρόνια.

Ποιος πληρώνει το μάρμαρο;

Σύμφωνα με τα αριθμητικά δεδομένα του προϋπολογισμού, τα συνολικά έσοδα του ΟΑΕΕ θα ανέλθουν στα 4,018 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες του στα 4,825 δισ. ευρώ. Η κρατική χρηματοδότηση για συντάξεις και ΕΚΑΣ θα ανέλθει στα 1,441 δισ. ευρώ από 1,668 δισ. ευρώ φέτος (προσωρινός απολογισμός) και 1,781 δισ. ευρώ το 2014. Δηλαδή, η κρατική χρηματοδότηση του Ταμείου το 2016, θα είναι μειωμένη κατά 227 εκ. ευρώ σε σχέση με φέτος (μείωση 13,60%) και κατά 340 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2014 (μείωση 19%), παρά την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων και τις αυξανόμενες ανάγκες του Ταμείου.

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την αύξηση του ελλείμματος, που η διοίκηση χαρακτηρίζει «μη διαχειρίσιμο». Ωστόσο, παρά τη δραματική χειροτέρευση της θέσης των ασφαλισμένων και τα χιλιάδες λουκέτα των αυτοαπασχολούμενων, οι εισφορές τους για το 2016 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 1,597 δισ. ευρώ από 1,496 δισ. ευρώ φέτος (αύξηση 101 εκατομμυρίων ευρώ) και 1,383 δισ. ευρώ το 2014 (αύξηση 214 εκατομμύρια ευρώ)!

Στα 287 εκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει το ύψος του ΕΚΑΣ, το οποίο όμως καταργείται σταδιακά από το νέο έτος, όπως προβλέπει το 3ο μνημόνιο, αφαιρώντας από τους πιο φτωχούς συνταξιούχους και αυτού του Ταμείου εισόδημα κρίσιμο για την επιβίωσή τους.

Χαράτσι και για την Υγεία

Ομως οι εισφορές των ασφαλισμένων δεν περιορίζονται στα ποσά που κατευθύνονται για τον κλάδο σύνταξης. Ταυτόχρονα με αυτά, τους επιβάλλονται και πρόσθετα χαράτσια, κυρίως για τον κλάδο Υγείας, με το συνολικό ποσό για το 2016 να ανέρχεται στα 428 εκ. ευρώ. Μαζί με την εισφορά των συνταξιούχων, η οποία συνολικά θα ανέλθει στα 218 εκ. ευρώ (αυξημένη φέτος από το 4% στο 6% επί των συντάξεων), οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι επιβαρύνονται με περίπου 650 εκατομμύρια για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, που θα έπρεπε να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Πρόσθετα στα χαράτσια για την Υγεία, είναι η εισφορά ασφαλισμένων και συνταξιούχων ύψους 15 εκ. ευρώ για την Εργατική Εστία, 16,6 εκ. υπέρ Ειδικού Λογαριασμού που καλύπτει υγειονομικά επαγγελματίες που έχουν διακόψει το επάγγελμά τους, 55 εκ. ευρώ που πηγαίνουν για την ανεργία των αυτοαπασχολούμενων, από το οποίο όμως αποδίδεται στους δικαιούχους μόνο ένα μικρό μέρος, 45 εκ. ευρώ εισφορά των συνταξιούχων προς το ΑΚΑΓΕ και επιπλέον 175 εκ. ευρώ από τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί στις συντάξεις και με τα οποία καλύπτεται μέρος του ετήσιου ελλείμματος.

Με τον τρόπο αυτό, το αστικό κράτος, ενώ μειώνει την κρατική χρηματοδότηση, «κρατάει στην εντατική» τον ΟΑΕΕ, την ίδια ώρα που λεηλατεί τις συντάξεις, σφίγγει τη θηλιά σε βάρος των εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενων.

Μαύρα μαντάτα και στην Υγεία

Ούτε το 10% των εσόδων του ΕΟΠΥΥ δεν προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που θα συνεχιστεί και το 2016. Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ προβλέπεται ότι θα έχει έσοδα 5,5 δισ. ευρώ, με τη χρηματοδότησή του από τον τακτικό προϋπολογισμό να ανέρχεται και τον επόμενο χρόνο στα 526 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016, αναμένεται να αυξηθούν τα έσοδα του Οργανισμού (από 5,164 δισ. ευρώ το 2015), ο οποίος φιλοδοξεί να του αποδοθεί μέρος των εισφορών Υγείας που εισπράττουν τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν τις καταβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ. Φιλοδοξεί, δηλαδή, να επωφεληθεί από το νέο «χαράτσωμα» των συνταξιούχων, μέσα από την αύξηση των εισφορών Υγείας από 4% σε 6% επί των κύριων συντάξεων και τη θέσπιση εισφοράς Υγείας 6% επί των επικουρικών συντάξεων. Μόνο με αυτό το μέτρο, υπολογίζεται ότι θα «αρπαχτούν» από τις τσέπες των συνταξιούχων 355 εκατ. ευρώ το 2015 και 711 εκατ. ευρώ το 2016. Η κρατική επιχορήγηση προς τα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζει μικρή μείωση, από 1,52 δισ. ευρώ το 2015, σε 1,51 δισ. ευρώ το 2016, αλλά υπολογίζεται ότι τα έσοδά τους από τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ κ.ά.), δηλαδή από τις έμμεσες πληρωμές των ασθενών, θα αυξηθούν κατά 200 εκατ. ευρώ (από 700 εκατ. το 2015, σε 900 εκατ. το 2016). Επίσης τα ίδια έσοδα των νοσοκομείων, δηλαδή έσοδα από την πώληση υπηρεσιών στους ασθενείς, προϋπολογίζονται στα 93 εκατ. ευρώ, από 98 εκατ. ευρώ το 2015.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ