ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ρυθμίσεις αχταρμάς στα δημόσια νοσοκομεία

Με ρυθμίσεις εκ των ενόντων επιχειρεί η συγκυβέρνηση να καλύψει τα τρομακτικά κενά στα δημόσια νοσοκομεία που προκάλεσε το πάγωμα των προσλήψεων, με αποτέλεσμα ένα «επιστημονικό κενό δέκα χρόνων», όπως παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος, σε συνέντευξη Τύπου.

Οι ρυθμίσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις δε βρίσκουν σύμφωνη τη ΝΔ, περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «Για τη σύσταση Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών και λοιπές διατάξεις», που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή.

Απ' τα στοιχεία που παρουσίασε χτες ο Λ. Γρηγοράκος προκύπτουν τα εξής: Τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία λόγω του παγώματος των προσλήψεων δημιούργησαν «δεκάχρονο επιστημονικό κενό» με ελλείψεις 6.000 γιατρών και 20.000 νοσηλευτών.

Η «απάντηση» της κυβέρνησης σε αυτή την απογύμνωση είναι οι διαδικασίες πρόσληψης 2.386 γιατρών, εκ των οποίων οι 1.700 είναι επικουρικοί, 789 αγροτικοί και 686 «παγωμένες» προσλήψεις απ' το 2011.

Ομως και αυτές οι προσλήψεις δεν αντιμετωπίζουν τα μεγάλα κενά στους γιατρούς. Γι' αυτό και η κυβέρνηση αποφάσισε την ανανέωση των συμβάσεων 1.062 επικουρικών γιατρών που υπηρετούν σήμερα, μέχρι το τέλος του 2014. Πέρα απ' το ότι αυτή η λύση των επικουρικών δεν αποτελεί μόνιμη λύση, η ανανέωση αποτελεί και ευθεία βολή στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

Ο Λ. Γρηγοράκος ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν 2.000 κενές θέσεις ειδικευόμενων γιατρών, γεγονός που μεταθέτει στο μέλλον την καθιέρωση εξετάσεων για την έναρξη της ειδικότητας. Ακόμα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρύθμιση -με την οποία δηλώνει ότι διαφωνεί η ΝΔ- για 400 γιατρούς των πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ, που τώρα εργάζονται στο ΕΣΥ, είτε με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, είτε με αποφάσεις δικαστηρίων που τους επιτρέπει να έχουν τις παλιές εργασιακές σχέσεις (δηλαδή ιδιωτικό ιατρείο). Η ρύθμιση προβλέπει ότι οι παραμένοντες με αποφάσεις δικαστηρίων θα μπορούν να συνεχίσουν σε προσωποπαγείς θέσεις, διατηρώντας το ιδιωτικό ιατρείο.

Οσον αφορά τα κενά στους νοσηλευτές, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υποσχέθηκε την προκήρυξη 2.500 θέσεων το 2015. Μάλιστα, για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα κενά, προωθεί ρύθμιση για απασχόληση με μπλοκάκι -όπως ισχύει για τους γιατρούς- και στις επισκέπτριες Υγείας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΤΖΑΝΕΙΟ»
Μπλόκαραν «αξιολόγηση» «από το ... παράθυρο»

Δυναμική παρέμβαση ακύρωσης της «αξιολόγησης» έκαναν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Τζάνειο», δίνοντας απάντηση στη διοίκηση του νοσοκομείου και το διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου είχαν αποφασίσει σε Γενική Συνέλευση ότι δε συμμετέχουν στην «αξιολόγηση» και είχαν επιστρέψει κενά τα φύλλα της «αξιολόγησης». Ωστόσο, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας μάζεψε το παραϊατρικό προσωπικό με πρόσχημα μια συζήτηση και με σκοπό να τους αποσπάσει βαθμολογίες για τους ίδιους και τους συναδέλφους τους.

Εργαζόμενοι μαζί με το σύλλογο εργαζομένων και αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ απαίτησαν να μην προχωρήσει η «ύπουλη» αξιολόγηση και να ακυρωθούν οι βαθμολογίες. «Η δουλειά του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας δεν είναι να ρωτά το προσωπικό τι κάνει στον ελεύθερό του χρόνο. Δουλειά του είναι να λειτουργούν απρόσκοπτα οι κλινικές και οι ΜΕΘ, να αντιμετωπιστούν προβλήματα, όπως οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, η εντατικοποίηση. Δουλειά του είναι να δίνονται τα χρωστούμενα ρεπό, άδειες κλπ. Να στελεχωθούν εγκαίρως και επαρκώς με μόνιμο προσωπικό κλινικές που κινδυνεύουν να κλείσουν. Να μην αποκλείονται από νοσοκομειακή φροντίδα άνεργοι και ανασφάλιστοι», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών και προσθέτει πως δε θα επιτρέψουν οι εργαζόμενοι να υλοποιηθεί ο αντιλαϊκός νόμος της «αξιολόγησης», φανερά ή με πλάγιο τρόπο: «Είναι απόφαση και του δικού μας συλλόγου και πάνω από το 90% των υγειονομικών».

ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ
Παραμένουν χωρίς αποζημίωση

Να αποζημιωθούν άμεσα και στο σύνολο της παραγωγής οι αμπελοκαλλιεργητές Δαμασίου - Τυρνάβου, που επλήγησαν το 2011 από τον περονόσπορο, ζήτησε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή.

Οπως είπε, η καταστροφή της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή αλλά και σε όλο το νομό Λάρισας είναι ανυπολόγιστη. Ανέφερε, μάλιστα, ότι το πρόβλημα επεκτάθηκε και στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση κατά τουλάχιστον 35% της αμπελοκαλλιέργειας εκείνης της χρονιάς.

Παρόλα αυτά, η περιοχή δε συμπεριελήφθη στις επιλέξιμες για καταβολή αποζημιώσεων περιοχές.

Απαντώντας, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξήρε την ποιότητα των σταφυλιών της περιοχής, ωστόσο δεν ανέφερε αν θα αποζημιωθούν οι αμπελοκαλλιεργητές Δαμασίου - Τυρνάβου.

Τόνισε ότι ο κανονισμός, οι σχετικές αποφάσεις της ΕΕ δεν προβλέπουν αποζημιώσεις για ζημιά σε αμπελοκαλλιέργειες, αν δεν ξεπερνούν το 30% της συνολικής ζημιάς που έγινε σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα, με αποτέλεσμα η περιοχή Δαμασίου - Τυρνάβου να μένει έξω από το καθεστώς αποζημίωσης. Υπογράμμισε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να παραβιάσει τις αποφάσεις της ΕΕ.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης, στη δευτερολογία του, επισήμανε το γεγονός ότι ο υφυπουργός απέφυγε να απαντήσει για το αν θα αποζημιωθούν οι αμπελοκαλλιεργητές, τονίζοντας ότι χρειάζεται πολιτική παρέμβαση. Υπογράμμισε ακόμα ότι τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών θα οξύνονται συνεχώς, εξαιτίας της ΚΑΠ και γενικότερα της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

ΛΑΡΙΣΑ
Φτηνότεροι εργάτες με όχημα τις ΚΟΙΝΣΕΠ

Με αφορμή την ημερίδα, με θέμα τη «λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης Ανάπτυξης και Προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, (Κοιν.Σ.Επ.), που οργάνωσε στη Λάρισα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με ομιλητές τον Γ. Πλακιωτάκη, υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστό, το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Λάρισας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει: «Αλήθεια τι είναι οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ); Δεν είναι νέο "φρούτο", είναι συνεταιρισμοί που λειτουργούν σαν καπιταλιστικές επιχειρήσεις, χρόνια τώρα προωθούνται συστηματικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη χώρα μας, νομοθετήθηκαν στο πλαίσιο της λεγόμενης Κοινωνικής Οικονομίας επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με τον ν. 4019/2011 (Νόμος Κατσέλη).

Οι θιασώτες της "κοινωνικής οικονομίας" ή του "τρίτου τομέα της οικονομίας", όπως ο υφυπουργός και ο κ. Αγοραστός τις προπαγανδίζουν σαν μια "νησίδα" ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Η "Κοινωνική Οικονομία" αποτελεί μορφή οικονομίας, που υιοθετείται από τους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ (αλληλέγγυα οικονομία) ως βασική μορφή στην "παραγωγική ανασυγκρότηση", που προτείνουν, για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Οπου δοκιμάστηκαν, μειώθηκε δραστικά η κρατική επιχορήγηση προς τις δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και απολύθηκε προσωπικό τους, εμπορευματοποιήθηκαν έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες, μεθοδεύτηκε η απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη να προσφέρει πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό, που τις έχει ήδη πληρώσει μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας.

Οι ΚΟΙΝΣΕΠ αποτελούν όχημα για εύρεση φτηνών εργαζομένων, δίχως δικαιώματα, ανακύκλωση της ανεργίας και αναδιανομή της φτώχειας, ενίσχυση αντιθέσεων, διάσπαση και κατακερματισμό των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, διευκολύνεται η είσοδος ιδιωτών, βιομηχάνων, μονοπωλιακών ομίλων σε κρίσιμες υπηρεσίες. Ουσιαστικά, εκχωρούνται λειτουργίες της Τοπικής Διοίκησης σε ιδιώτες, οι οποίοι βαφτίζονται επιχειρηματίες μέσω του συνεταιρισμού. Τρεις - τέσσερις εργαζόμενοι φτιάχνουν συνεταιρισμό, μπορούν να προσλαμβάνουν καινούργιο προσωπικό με ατομικές συμβάσεις και παίρνουν κομμάτι λειτουργίας του δήμου για να το λειτουργήσουν αυτοί.

Οι εργαζόμενοι πλέον δεν θα εμφανίζονται ως μισθωτοί, αλλά ως ιδιώτες, που θα πουλούν υπηρεσίες και άρα θα τους χρησιμοποιήσουν για να ανοίξουν το δρόμο στις μεγάλες επιχειρήσεις και μάλιστα χωρίς αντιδράσεις.

Ο κ. Αγοραστός σε παλιότερη συνάντησή μας ήταν μαχητικός υπερασπιστής του δημόσιου χαρακτήρα όλων των υπηρεσιών, αλλά απ' ό,τι φαίνεται στην πράξη "κλείνει" το μάτι στους ιδιώτες. Για να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κρύβει και ο ίδιος και ο υφυπουργός ότι οι ΚΟΙΝΣΕΠ αποτελούν φυσικό επακόλουθο της υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ, της λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, της απαγόρευσης των προσλήψεων και της αντικατάστασης της σταθερής δουλειάς με ελαστικές και πρόσκαιρες σχέσεις εργασίας, κρύβουν, δηλαδή, ότι αποτελούν συστατικό στοιχείο της κυβερνητικής και ευρωενωσιακής πολιτικής. Στην κατεύθυνση αυτή, στηρίζουν τη δημιουργία και λειτουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ και τη συνεργασία με αυτές.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λάρισας έχει ξεκάθαρη άποψη ότι όλες οι υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι δημόσιες και δωρεάν και για όλους όσοι τις έχουν ανάγκη. Για αυτό: Ζητάμε την κατάργηση του νόμου για τη δημιουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ, όπως και κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παλεύουμε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Απαιτούμε μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μέτρα ουσιαστικής στήριξης των ανέργων - Επίδομα 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους».

Ξεκινά η λειτουργία των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης

Την «εκκίνηση» 21 Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας, κάνοντας λόγο για ενίσχυση της «επαγγελματικής δυναμικής των καταρτιζομένων», καθώς και της «σύνδεσης της επαγγελματικής κατάρτισης με τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας». Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων κατατίθενται έως τις 30 Νοέμβρη, στα αντίστοιχα ΙΕΚ.

Η ίδρυση ΣΕΚ προβλέπεται από τον περσινό νόμο, που έφερε αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση, στην κατεύθυνση της επέκτασης της λεγόμενης «μάθησης στο χώρο εργασίας» και της διεύρυνσης του ρόλου των επιχειρήσεων στην επαγγελματική κατάρτιση. Οι συγκεκριμένες σχολές απευθύνονται σε νέους και νέες που έχουν αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο. Οπως προβλέπεται στο σχετικό νόμο, στην Α' και Β' Τάξη, από τις 30 ώρες του εβδομαδιαίου προγράμματος, μόνο οι 4 αφορούν μαθήματα Γενικής Παιδείας (Ελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά), ενώ οι υπόλοιπες 26 ώρες αποτελούν μαθήματα ειδικότητας. Ακόμα χειρότερα γίνονται τα πράγματα στην «Τάξη Μαθητείας» που ακολουθεί. Κατά τη διάρκειά της, τη θέση των σχολικών θρανίων θα παίρνει η δουλειά των νέων ως μαθητευόμενων στο χώρο εργασίας για 28 ώρες την εβδομάδα, ενώ το μάθημα θα περιορίζεται σε 7 συνολικά ώρες την εβδομάδα.

Αυτοί είναι οι «νέοι εκπαιδευτικοί και επαγγελματικοί ορίζοντες για τη νέα γενιά», στους οποίους αναφέρθηκε ο υφυπουργός Παιδείας, Γ. Γεωργαντάς, αφού η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να παρέχει σύγχρονες επαγγελματικές γνώσεις αντίστοιχες με τις σύγχρονες δυνατότητες και τη σημερινή ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, αλλά πάμφθηνους εργαζόμενους με «δεξιότητες» κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Γενική Συνέλευση

Σε Γενική Συνέλευση καλεί το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής, το Σάββατο 22/11, στις 4 μ.μ. (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ