ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΝΝΗΣΙΩΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Την Τετάρτη η μεγάλη κινητοποίηση

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στην Κάλυμνο.

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στην Κάλυμνο.
Εντείνονται οι προετοιμασίες της Παναιγαιακής Συντονιστικής Επιτροπής για την Τετάρτη, 24 Νοέμβρη, μέρα παννησιωτικού αγωνιστικού ξεσηκωμού για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες φτηνές, απρόσκοπτες με καθημερινή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα με σύγχρονα πλοία όλους τους μήνες του χρόνου.

Στις 24 Νοέμβρη νησιώτες και ναυτεργάτες του Αιγαίου θα βρίσκονται στο δρόμο για μια κινητοποίηση, πρώτο σημαντικό σταθμό του αγώνα που έχουν ξεκινήσει εδώ και 20 μέρες. Χτίζουν το δικό τους μέτωπο ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και στο χώρο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, που εκφράζεται με την επιβολή του Κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του νόμου 2932 που ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ το 2001 και ακολουθεί με ευλάβεια η ΝΔ. Αποτέλεσμα του παραπάνω κανονισμού και νόμου είναι η παραπέρα υποβάθμιση στη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και η ανάδειξη των εφοπλιστών σε κράτος εν κράτει.

Οι τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές έχουν αρχίσει να καθορίζουν το αγωνιστικό πλαίσιο αυτής της ημέρας.

Η κεντρική συγκέντρωση στη Σάμο θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο λιμάνι του Βαθιού ενώ απ' τις 8 θα ξεκινήσουν οι προσυγκεντρώσεις στο Βαθύ και στο Καρλόβασι. Η μετακίνηση των κατοίκων θα γίνει με την αξιοποίηση οχημάτων των δήμων και της Νομαρχίας και τα ΚΤΕΛ.

Στη Σάμο για εκείνη τη μέρα το Εργατικό Κέντρο έχει κηρύξει 24ωρη απεργία, το ίδιο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Κλειστοί θα είναι η Νομαρχία, οι δήμοι, τα καταστήματα (εμπορικά και εστίασης) με απόφαση των αντίστοιχων Συλλόγων τους. Κλειστά θα είναι και τα σχολεία του νησιού, με απόφαση των συλλόγων εκπαιδευτικών, η οποία ενισχύεται και απ' την απόφαση των μαθητών για αποχή.

Ανάλογες αποφάσεις έχουν ληφθεί και από τους φορείς στα υπόλοιπα νησιά:

Στην Ικαρία, όπου η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει στις 12 ώρα το μεσημέρι στον Εύδηλο, στο νησί Φούρνοι η συγκέντρωση θα γίνει την ίδια ώρα στην κεντρική πλατεία. Στις 12 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και στην Κάλυμνο, στο επαρχείο, ενώ θα ακολουθήσει και πορεία στο λιμάνι. Στην Κω αναμένονται ανάλογες αποφάσεις, ενώ στη Ρόδο πραγματοποιούνται συσκέψεις για να αποφασιστούν κινητοποιήσεις. Στη Μυτιλήνη συλλαλητήριο θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Σαπφούς, ενώ το Εργατικό Κέντρο έχει κηρύξει στάση εργασίας μετά τις 12. Την ίδια ώρα η κινητοποίηση και στη Λήμνο στο λιμάνι του νησιού στα πλαίσια και της απεργίας που έχει κηρύξει το Εργατικό Κέντρο. Παρόμοιες αποφάσεις αναμένονται και στη Χίο. Συσκέψεις και συνεδριάσεις των οργάνων των μαζικών φορέων συνεχίζονται και στα υπόλοιπα νησιά και αναμένονται να ανακοινωθούν αποφάσεις αύριο.

Στο μεταξύ η Πανικάρια Συντονιστική Επιτροπή εξέδωσε ψήφισμα για την Ακτοπλοΐα, στο οποίο υιοθετεί τα αιτήματα που έχει διαμορφώσει η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή και ταυτόχρονα προβάλλει την απαίτησή της για τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών κάτω από κοινωνικό - εργατικό έλεγχο.

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός το συλλαλητήριο που ετοιμάζεται από την Παναιγαιακή, μέχρι τις 15 Δεκέμβρη, στο οποίο οι κάτοικοι των νησιών θα συναντηθούν στον Πειραιά με τους νησιώτες που ζουν στην Αττική, αλλά και τους ναυτεργάτες.

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟ

(Με τον παιάνα του Καρβούνη)

ΟΙ ΣΤΡΑΤΕΣ όλες σήμερα από κάθε γωνιά της Ελλάδας γιομάτες αγωνιστές κι αγωνίστριες της ΕΑΜικής Αντίστασης, γιομάτες νιάτα, τραβάνε να πιάσουν τα βουνά του Ρούμελης για να βρεθούν «παρόντες» στου Γοργοπόταμου τη γέφυρα και να τιμήσουν, όπως πανάξια ταιριάζει, τη φετινή εκδήλωση για την 62η επέτειο από την ανατίναξή της.

ΜΑΖΙ μας, συντροφιά μας, και τα τραγούδια μας, η αθάνατη κληρονομιά, που την κράτησε και την κρατά ολοζώντανη στο στόμα του ο λαός και τα νιάτα.

ΘΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ λίγο σήμερα, η μέρα το ταιριάζει, στον παιάνα που έγραψε ο ποιητής, ο δημοσιογράφος, ο μεγάλος στοχαστής, ο Νίκος Καρβούνης. Μιλάμε για το θούριο «Στ' άρματα, στ' άρματα», που με ύφος ρωμαλέο, που με πυκνότητα θαυμαστή, δίνει τις διαστάσεις, αλλά και το νόημα, το μεγαλείο του Αγώνα.

ΚΑΠΟΙΑ στιγμή του Αγώνα, ο ποιητής του Θουρίου έδωσε ο ίδιος πληροφορίες, όταν ο δημοσιογράφος Β. Γεωργίου τον ρώτησε αν έγραφε κάτι σ' εκείνη την περίοδο, στις αρχές της Κατοχής με τα κυνηγητά και τις φυλακίσεις από τους καταχτητές.

Ο Ν. ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ απάντησε καταφατικά πως κάποτε - κάποτε γράφει και πως, αν χρειαστεί, γράφει και Θούριο και συμπλήρωσε πως το «Βροντάει ο Ολυμπος» ήταν γραφτό που βγήκε από ένα ξενύχτι, ήταν καρπός έξαρσης και οργής.

ΚΑΙ προσδιορίζοντας περισσότερο τις συνθήκες, ο ποιητής του παιάνα θύμισε πως εκείνη την εποχή «οι αρχηγοί και αρχηγίσκοι των παλιών κομμάτων δεν κουνούσαν ούτε το μικρό δαχτυλάκι τους και συσταίνανε σαν γραμμή συμπεριφοράς απέναντι στους φασίστες καταχτητές την αναμονή και θέλησαν να εκμεταλλευτούν για δικούς τους σκοπούς...».

«ΕΝΑΣ απ' αυτούς μάλιστα, προσθέτει ο Ν. Καρβούνης, με κάλεσε να μιλήσουμε. Ηταν ο Αλέξανδρος Μυλωνάς. Οταν άκουσα πως αντί να τα βάλει με τους καταχτητές έστρεψε τα πυρά του κόντρα στο οργανωμένο επαναστατικό απελευθερωτικό κίνημα και μου έκανε ανεπίτρεπτους υπαινιγμούς γύρω από τη θέση μου, του έδωσα την απάντηση που του χρειαζόταν...».

ΞΑΝΑΜΜΕΝΟΣ και οργισμένος από τη στάση των αστών πολιτικών, σκέφτηκε πως έπρεπε ν' αντιδράσει. Και όπως είπε, «δεν έκλεισα μάτι εκείνο το βράδυ. Κάθισα κι έγραψα τους στίχους και την ίδια νύχτα κατά τα ξημερώματα σύνθεσα και τη μουσική του. Το πρωί το έδωσα σ' ένα γνωστό μου νέο να το κυκλοφορήσει ανώνυμα...».

ΜΕ τον Θούριο του Καρβούνη έγινε ό,τι έγινε στη Ζάκυνθο, στα χρόνια του '21, με του Σολωμού τα τραγούδια. Εγραφε κι αυτός τα τραγούδια και επίσης κρυφά τα διοχέτευε στους κανταδόρους, που έβαζαν τη μουσική και τα τραγουδούσαν στα καντούνια του νησιού.

ΣΤΟ στόμα του λαού πέρασε και του Καρβούνη ο παιάνας, καθώς και πολλά άλλα τραγούδια του Αγώνα, όπως της Σοφίας Παπαδάκη, του Βασίλη Ρώτα το τραγούδι του ΕΑΜ, του Βαγγέλη Μαχαίρα πλούσια παραγωγή, όπως «Η μάνα του Αντάρτη», τα «Πολυβόλα του ΕΛΑΣ» κι άλλα, τα οποία τραγουδήθηκαν και τραγουδιούνται σ' όλη την Ελλάδα.

«ΤΑ τραγούδια της Αντίστασης, θα πει ο αξέχαστος και γνωστός συνθέτης, από τους πρωτοπόρους στο μεγάλο Αγώνα Αλέκος Ξένος - είτε όλοι εμείς οι επώνυμοι τα γράψαμε, είτε οι ανώνυμοι δημιουργοί, είχαμε την ίδια δεξαμενή έμπνευσης, γράψαμε για τον ίδιο σκοπό και τα τραγούδια ζωντάνευαν μόνο στο στόμα του αγωνιζόμενου λαού... Επομένως, τα τραγούδια τα έγραψε ο λαός και σ' αυτόν ανήκουν...» («Τα αντάρτικα τραγούδια», επιμέλεια Φ. Λάδη).

ΚΙ ΕΓΙΝΕ ακριβώς έτσι... Τα έγραψε ο λαός, τα πήρε στο στόμα του κι αυτός τα ζωντάνεψε. Ο παιάνας του Καρβούνη από γενιά σε γενιά, βγαλμένος από την ίδια δεξαμενή έμπνευσης, μένει πάντα το ηρωικό εμβατήριο, που σάλπιζε βροντερά το προσκλητήριο: «Στ' άρματα, στ' Αρματα» για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ για τον ποιητή πιο μεγάλη χαρά και μεγαλύτερη δικαίωση, παρά να βλέπει το έργο του να το παίρνει στο στόμα του ο λαός και να το κάνει δικό του. Ο Ν. Καρβούνης το 'γραψε σε μια νύχτα οργής και το έδωσε σ' ένα νέο να το κυκλοφορήσει ανώνυμα. Κι έγινε έτσι. Οπως το θέλησε ο δημιουργός του. Ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα/ στέλνει περήφανο χαιρετισμό... Εκεί, μας πάνε οι στράτες σήμερα.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ

Ενισχύουν οικονομικά το ΚΚΕ

Στην Οικονομική Εξόρμηση προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ πρόσφεραν:

  • Ο Ιωάννης Ελμεζόγλου, ως πρώτη δόση, 500 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ζωγράφου και συνεχίζει να αγωνίζεται πιο δυνατά ενάντια στην ηττοπάθεια και το συμβιβασμό.
  • Ο Μανώλης Πατεράκης, αντιστασιακός, μέσω ΚΟ Αθήνας, 150 ευρώ.
  • Ο συνταξιούχος δημοσιογράφος «Δραμαίος», ως πρώτη δόση, 100 ευρώ.
  • Ο Αλέξανδρος Ζωγράφος από Ματαράγκα Μεσολογγίου, ο οποίος κατοικεί στο Ιλιο, αντιστασιακός, 100 ευρώ.
  • Μέσω ΚΟΒ Υμηττού πρόσφεραν: Βασιλεία Καλλέργη, 25 ευρώ, Γιώργος Καφετζής 25 ευρώ, Χριστίνα Μπουγάτσου 20 ευρώ.
  • Λεωνίδας Κοτσινωνός 20 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αγ. Αναργύρων.
  • Ο Μανώλης Μπαλής, μέσω ΚΟΒ Υγείας Λάρισας 120 ευρώ.
  • Η Αλεξάνδρα Κωτσόβουλου 100 ευρώ στην ΚΟ Φλώρινας.
  • Ο Βασίλης και η Αφροδίτη Μεγκίσογλου 200 ευρώ στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.
  • Ο Κώστας Κολυβάς (Μπερδεμπές) προσφέρει 300 ευρώ.
  • Ο Μανώλης Δουβίτσας προσφέρει 30 ευρώ.
  • Ο Λύσανδρος Ταμουρίδης 50 ευρώ στη μνήμη του αντιστασιακού ΑΥΡΗΛΙΟΥ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ από Ταμπούρια Πειραιά.
  • Ο Θύμιος Αλεξανδρής 50 ευρώ.
  • Ο αντιστασιακός Μπάμπης Μπαρούμης 20 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Βύρωνα.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ