ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 22 Οχτώβρη 2023
Σελ. /40
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό!

Πάτρα
Πάτρα
«Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό - Λευτεριά στην Παλαιστίνη - Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στη σφαγή!», με το πρόταγμα αυτό χιλιάδες λαού και νεολαίας απ' άκρη σ' άκρη της χώρας εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό που δέχεται μια ακόμα δολοφονική επίθεση και στον δίκαιο αγώνα του. Ολο το προηγούμενο διάστημα, δεκάδες δράσεις και πρωτοβουλίες πραγματοποιήθηκαν σε χώρους δουλειάς, σχολεία και σχολές, που κορυφώθηκαν με συγκλονιστικά συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα χιλιάδες λαού πλημμύρισαν τους δρόμους την Τετάρτη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα σωματείων και φορέων και συγκροτώντας μια τεράστια διαδήλωση στο Σύνταγμα, που ξεδιπλώθηκε σε μια μαχητική πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ με «επικεφαλής» μια τεράστια παλαιστινιακή σημαία. Χιλιάδες λαού διέλυσαν τη βρώμικη προπαγάνδα που συκοφαντεί τον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης και όσους στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα του για να έχει πατρίδα, καταδίκασαν τη σφαγή και όσους στηρίζουν και ξεπλένουν την τρομοκρατία του Ισραήλ, την κυβέρνηση που εμπλέκεται βαθιά στο μακελειό δίπλα στο κράτος - τρομοκράτη. Μαζί τους ένωσαν τις φωνές τους εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, με τις σημαίες της χώρας τους.

Η μαζικότητα της κινητοποίησης και το περιεχόμενό της φαίνεται πως ενόχλησαν την κυβέρνηση και προχώρησε σε αναίτιο χτύπημά της. Εντελώς αιφνίδια και απρόκλητα οι δυνάμεις των ΜΑΤ, που από νωρίς είχαν στρατοπεδεύσει στους δρόμους γύρω από την πρεσβεία του Ισραήλ, ξεκίνησαν επίθεση στο ψαχνό, κυνηγώντας τους διαδηλωτές στην Κατεχάκη και στην Κηφισίας, μήπως και διαλύσουν το μεγαλειώδες συλλαλητήριο, σχέδιο που έπεσε φυσικά στο κενό.

Αθήνα
Αθήνα
Καταγγέλλοντας την επίθεση των ΜΑΤ στους διαδηλωτές, το ΠΑΜΕ και εργατικά σωματεία προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ξεκαθαρίζοντας ότι «η τρομοκρατία και η καταστολή δεν μας σταματούν. Νίκη στον λαό της Παλαιστίνης».

Στη Θεσσαλονίκη

Το σύνθημα - απαίτηση για «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» αντήχησε δυνατά και στη Θεσσαλονίκη, το βράδυ της Πέμπτης, μέσα από τη μεγαλειώδη σε όγκο και συγκλονιστική σε παλμό διαδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Χιλιάδες λαού πλημμύρισαν τον χώρο της συγκέντρωσης μπροστά στο Αγαλμα Βενιζέλου και στην οδό Εγνατία, βροντοφωνάζοντας «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη μέχρι τη λευτεριά».

Στη συγκέντρωση, την οποία οργάνωσαν η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης, η ΕΔΥΕΘ και εργατικά σωματεία, συμμετείχαν μαζικά και οι φοιτητικοί σύλλογοι, δίνοντας τον παλμό με το μεγάλο πανό και με τα συνθήματά τους.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, με σταθμούς το αμερικάνικο προξενείο και το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Σε άλλες πόλεις

Μαζικό και γεμάτο παλμό το συλλαλητήριο εργαζομένων και νεολαίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και στη Λάρισα, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου, της Επιτροπής Ειρήνης, άλλων σωματείων και μαζικών φορέων της Λάρισας. Ακολούθησε πορεία που όταν πέρασε από την 1η Στρατιά, οι διαδηλωτές απαίτησαν να σταματήσει η πόλη της Λάρισας να είναι ΝΑΤΟικό ορμητήριο, να φύγουν οι αμερικανικές δυνάμεις από την 110 ΠΜ, να κλείσουν το Ευρωστρατηγείο στην 1η Στρατιά και όλες οι βάσεις στην περιοχή και στη χώρα, ενώ έγραψαν και το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Μεγάλη πορεία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και στον Βόλο.

Λάρισα
Λάρισα
Χιλιάδες λαού βρέθηκαν την Πέμπτη στους δρόμους σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στην πάλη του λαού της Παλαιστίνης και καταδικάζοντας τη στήριξη της Ελλάδας στο μακελειό του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ. Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε Κομοτηνή, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και Πτολεμαΐδα.

Μαχητικό το συλλαλητήριο και στην Πάτρα, που οργανώθηκε απ' το Εργατικό Κέντρο και φοιτητικούς συλλόγους. Δυναμική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Ο Παλαιστινιακός λαός δεν είναι μόνος! Αυτό το μήνυμα στάλθηκε και από τη μαζική συγκέντρωση εργαζομένων, νεολαίας, λαϊκού κόσμου, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Μεσσηνίας, συνδικάτων και λαϊκών φορέων, το βράδυ της Τρίτης.

Μαχητικά και με παλμό συλλαλητήρια αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό πραγματοποιήθηκαν ακόμα στη Ζάκυνθο, στον Πύργο, στο Αργοστόλι.

Μαζικές συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη σε πόλεις της Κρήτης, με πρωτοβουλία των Επιτροπών Ειρήνης, εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και της ΟΓΕ. Εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές διαδήλωσαν σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Αγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία. Δυναμικό «παρών» στις συγκεντρώσεις έδωσαν μέλη της Παλαιστινιακής Κοινότητας που ζουν στο νησί.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και τις επόμενες μέρες

Αθήνα
Αθήνα
Οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, όπως και ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας, που διοργανώνουν εργατικά σωματεία, Επιτροπές Ειρήνης, μαζικοί φορείς του λαού και της νεολαίας, συνεχίζονται τις επόμενες μέρες ως εξής:

Το Σάββατο:

Στην Κοζάνη, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία

Στην Κατερίνη, στις 12 το μεσημέρι πικετοφορία στο Συντριβάνι - Πλατάνι

Στην Ξάνθη, στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία.

Την Τρίτη 24 Οκτώβρη:

Στη Λαμία, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.


Θεσσαλονίκη

Eurokinissi

Θεσσαλονίκη

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά: Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά!»

Εκδηλώσεις διοργανώνονται αυτές τις μέρες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ενα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με τίτλο «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά: Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά! - Οχι στην ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης, που πληρώνει και ο λαός του Ισραήλ!» ξεδιπλώνει η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, με τις οποίες ενημερώνει για το έγκλημα που συντελείται στην Παλαιστίνη. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Το Σάββατο 21 Οκτώβρη:

  • Νέα Ιωνία: 19.00, ΚΕΠ (Πατρ. Ιωακείμ 4, δίπλα στον στ. ΗΣΑΠ Ν. Ιωνίας) - Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Καισαριανή: 19.30, Στέκι Πολιτισμού & Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Ανδ. Λυκουρίνος» - Θα μιλήσει ο Σωκράτης Μπουντόλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Πειραιάς: 19.30, «ΤΡΑΒΕΡΣΟ», Πολιτιστικό Στέκι Πειραιά της ΚΝΕ (Φίλωνος 9, Πειραιάς) - Θα μιλήσει ο Νίκος Καραγιάννης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την Κυριακή 22 Οκτώβρη:

  • Αιγάλεω: 19.30, Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Πρόοδος» (Κορυτσάς 33) - Θα μιλήσει η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Αμπελόκηποι: 18.00, Πολυδύναμο Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Γερανείων 17-19) - Θα μιλήσει η Κλειώ Χριστοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Ιλιον: 19.30, Πολιτιστικό Κέντρο Ιλίου - Καλλιτεχνικό Καφενείο (Αγίου Φανουρίου 99) - Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαγνήσαλης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Μπραχάμι: 18.30, Δημοτικό Θέατρο «Μελ. Μερκούρη» Αγ. Δημητρίου (λεωφ. Αγ. Δημητρίου 55) - Θα μιλήσει ο Δημήτρης Μπιργάλιας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Πλ. Βικτωρίας: 19.30, Στέκι Πολιτισμού & Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μάνος Λοΐζος» (Τροίας 36, Αθήνα) - Θα μιλήσει η Ελενα Μποτζιολή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας για την Παλαιστίνη.

Την Τρίτη 24 Οκτώβρη:

  • Μεγάλη εκδήλωση της ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: 19.00, Αμφιθέατρο Κουτσομητόπουλου - Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.
Στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης

Ανοιχτές συζητήσεις με τίτλο «Η Ιστορία έχει μία σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη Λευτεριά!» οργανώνουν οι ΤΟ της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα:

-- Την Κυριακή 22 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. οι ΤΟ Πολυτεχνείου, Γεωτεχνών και ΣΘΕ καλούν στην Αίθουσα 303, στον 2ο όροφο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ (Πτέρυγα Αρχιτεκτονικής). Θα μιλήσει ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ και Γραμματέας της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

-- Τη Δευτέρα 23 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. οι Τομεακές Φιλοσοφικής, ΝΟΠΕ, ΠΑΜΑΚ και Υγείας, στην αίθουσα 101 της Νέας Φιλοσοφικής του ΑΠΘ. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Σκαπέρας, Γραμματέας της ΤΕ Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ