ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Για τις προτεραιότητες στο εξωτερικό εμπόριο της ΕΕ

Επιδιώξεις για συμφωνίες ενίσχυσης των κερδών των μονοπωλίων

Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας για το εξωτερικό εμπόριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες είναι καθορισμένες με βάση την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης χτες το μεσημέρι στα μέλη της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια διήμερης επίσκεψης που ξεκίνησε από χτες του υφυπουργού στις Βρυξέλλες, με την ιδιότητα του προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ.

Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας όπως έχουν ήδη ανακοινωθεί περιλαμβάνουν:

- Διευκόλυνση του διαλόγου ανάμεσα στα κράτη - μέλη, καθώς και μεταξύ του Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε όπως αναφέρεται «η Προεδρία να συμβάλλει στο συγχρονισμό της διαπραγματευτικής τακτικής της ΕΕ σχετικά με διμερείς συμφωνίες όπως: Οι διαπραγματεύσεις για το Διατλαντικό Σύμφωνο Επενδύσεων και Εμπορίου (ΤΤΙΡ), έχοντας υπ' όψιν και το Ατυπο Υπουργικό Συμβούλιο που πρόκειται να διεξαχθεί στην Αθήνα το Φεβρουάριο του 2014». Επίσης, τη Συμφωνία Εμπορίου μεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Ενωσης (CETA), τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου(FTA), τις συνομιλίες με την Κίνα και τις χώρες της Μεσογείου και του Κόλπου, και τις σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

- Εξασφάλισης πρόσβασης στις παγκόσμιες αγορές των αγροτικών προϊόντων Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και των Προστατευμένων Γεωγραφικών Ενδείξεων (PGIs). Επίσης, συμφωνίες για το θαλάσσιο εμπόριο, δηλαδή για τα κέρδη των εφοπλιστών.

- Πολυμερείς συμφωνίες, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ΠΟΕ, «όπως αυτές -σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση- που πρόκειται να συναφθούν ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που επετεύχθη στο Μπαλί της Ινδονησίας», συμφωνία δηλαδή μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων, ενώ επισημαίνεται ότι πρέπει «να ξεκινήσει ένας διάλογος με μεγαλύτερη έμφαση στη στρατηγική κατεύθυνση στην οποία επιθυμούμε να κινηθεί ο ΠΟΕ», όπως είναι «η μείωση των μη δασμολογικών εμποδίων», στη μεταφορά των εμπορευμάτων των πολυεθνικών.

- Υιοθέτηση νομοθετικών προτάσεων από το Συμβούλιο Υπουργών και του Κοινοβουλίου, των οποίων το στίγμα είναι η εξασφάλιση ελευθερίας δράσης του κεφαλαίου, όπως η «Πρόταση για έναν Ευρωπαϊκό Κανονισμό σχετικά με την εφαρμογή Κανόνων Εμπορίου» κ.ά.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Συζητήσεις για «σταθερότητα» στα μέτρα των μονοπωλίων

Την Αθήνα επισκέφτηκε ο μεταβατικός Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αντλι Μανσούρ συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών και Τουρισμού. Είχε συνάντηση περίπου μιας ώρας με τον Αντώνη Σαμαρά και όπως λέγεται συζήτησαν για όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν τις δύο χώρες. Στη συνέχεια, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ αργότερα το απόγευμα συναντήθηκε και με τον υπουργό Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στις συζητήσεις εκφράστηκαν οι έγνοιες τους για το πώς θα προωθηθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και πώς θα εξασφαλιστεί στην Αίγυπτο «σταθερότητα, φιλόξενη για τους επενδυτές...».

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Αιγύπτιος Πρόεδρος μετά τις συναντήσεις του με Παπούλια - Σαμαρά, συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας - Αιγύπτου, συμφώνησαν πως υπάρχουν δυνατότητες διεύρυνσής τους: «Στον οικονομικό τομέα, που αποτέλεσε και τον άξονα των ενδιαφερόντων μας, εξετάσαμε τον όγκο του εμπορίου των δύο χωρών, η αξία του οποίου προσεγγίζει το ένα δισ. δολάρια ετησίως. Εκφράσαμε τη βεβαιότητά μας για τη δυνατότητα αύξησης αυτού του όγκου των συναλλαγών μας στο μέλλον. Το ύψος των ελληνικών επενδύσεων στην Αίγυπτο προσεγγίζει, επίσης, το ένα δισεκατομμύριο δολάρια και αναφερθήκαμε και στην ύπαρξη μερικών νομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει από καιρού εις καιρόν ο Ελληνας επενδυτής και συμφωνήσαμε να επιλυθούν αυτά το ταχύτερο».

Εξάλλου, μιλώντας χτες ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, και αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Αίγυπτο, προπαγάνδισε μέτρα και κατευθύνσεις που έχουν ανάγκη η ΕΕ, άλλες διακρατικές ενώσεις του μεγάλου κεφαλαίου και τμήματα της αστικής τάξης της Αιγύπτου για να βάλουν τη χώρα στο δικό τους μονοπάτι ειρήνευσης και ανάπτυξης κατά πως βολεύει τα συμφέροντά τους, μετά και τη «φούσκα» της λεγόμενης Αραβικής Ανοιξης.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Αίγυπτο παραμένει έκτακτη και ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο οδικός χάρτης που εξήγγειλε η κυβέρνηση της χώρας για την επιστροφή στην «κανονικότητα». Τάχθηκε υπέρ της επίδειξης «συναίνεσης» και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό βήμα την έγκριση του νέου συντάγματος. Είπε, τέλος, ότι η ΕΕ θα πρέπει να στείλει προς τον αιγυπτιακό λαό και την κυβέρνηση ένα μήνυμα ενθάρρυνσης της πορείας της χώρας προς τη «θεσμική ομαλότητα».

ΕΕ - ΣΕΡΒΙΑ
Ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε βάρος των λαών

Ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις της Σερβίας για ένταξή της στην ΕΕ. Στη σχετική πρώτη συνάντηση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης της ΕΕ με τη Σερβία προεδρεύει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος. Παράλληλες εξελίξεις τρέχουν και για το Μαυροβούνιο, ενώ στην ΕΕ έχει ενταχθεί ήδη η Κροατία.

Η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια έχει μακριά πορεία και ξεκινά από την αναγνώριση ως ανεξάρτητων κρατών της Κροατίας και της Σλοβενίας, που αποσχίστηκαν το 1991 μετά τον πόλεμο των μισθοφόρων εκ Γερμανίας που πολέμησαν υπέρ της Κροατίας ενάντια στο στρατό της Γιουγκοσλαβίας. Ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας και η επαναχάραξη των συνόρων που επέβαλαν επίσης οι ιμπεριαλιστές με το βρώμικο πόλεμο ΝΑΤΟ/ΗΠΑ/ΕΕ ενάντια στο γιουγκοσλάβικο λαό το 1999. Η δημιουργία του ευρωΝΑΤΟϊκού προτεκτοράτου του Κοσσόβου, οι μεγάλες στρατιωτικο-αστυνομικές επιχειρήσεις της ΕΕ στις χώρες των Βαλκανίων (Βοσνία - Κοσσυφοπέδιο) που επέβαλαν την ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο, καθώς και η πρόσφατη συμφωνία Σερβίας - Κοσσόβου κάτω από τις απειλές και τους ωμούς εκβιασμούς της ΕΕ, είναι επιλογές της στρατηγικής της ΕΕ για διείσδυση των μονοπωλίων στις χώρες της περιοχής, βαμμένη με το αίμα των λαών.

Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, οι καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται με προοπτική την ένταξη στην ΕΕ, η απίστευτη φτώχεια και εκμετάλλευση, η μαζική μετανάστευση διαψεύδουν την ευρωενωσιακή προπαγάνδα ότι η ΕΕ εγγυάται την ειρήνη και την ευημερία των λαών.

Οι διαδικασίες της διεύρυνσης συνδέονται με κρίσιμα ζητήματα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και με τις ταυτόχρονες εξελίξεις σε Συρία, Ιράν και το Κυπριακό, με τους σχεδιασμούς της ΕΕ, αλλά και τους οξυμένους ανταγωνισμούς με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, (ΗΠΑ, Ρωσία) στους οποίους συμμετέχει η ελληνική αστική τάξη (με τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ενώ στην υπόθεση έχει εμπλακεί και ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόσφατη επίσκεψη της Ρ. Δούρου), επιδιώκοντας την αναζωογόνηση της επιχειρηματικής της δράσης στην ευρύτερη περιοχή.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΖΙΡΟΣ
Πτώση 11,7% το Νοέμβρη

Με επιταχυνόμενο ρυθμό πτώσης στο 11,7% διαμορφώθηκαν το μήνα Νοέμβρη του 2013 οι πωλήσεις (τζίρος) της ντόπιας βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, οι «νέες παραγγελίες στη βιομηχανία», οι οποίες αποτελούν ένδειξη για το μελλοντικό επίπεδο της παραγωγής, κατέγραψαν πτώση 8,9%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), η υποχώρηση των πωλήσεων στους κλάδους της μεταποίησης έφτασε κατά μέσο όρο στο 11,9%. Ειδικότερα διαμορφώθηκε: Τρόφιμα 3,2%, παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα: 18,4%, είδη ένδυσης: 11,7%, βασικά μέταλλα 10,7%. Επίσης, η μείωση του γενικού «δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία» κατά 11,7% το μήνα Νοέμβρη του 2013 επιμερίζεται στην πτώση των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά κατά 5% και στην εξωτερική αγορά κατά 19,2%. Σε μέσα επίπεδα 12μηνου (Δεκέμβρης 2012-Νοέμβρης 2013) καταγράφεται πτώση 5,7% έναντι αύξησης 3,6% το προηγούμενο έτος.

Προφυλακιστέος ως ύποπτος φυγής

Προφυλακιστέος ως ύποπτος φυγής κρίθηκε το περασμένο Σάββατο, με σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέα, ο πρώην στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Μπέλτσιος κατηγορούμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών.

Ο Γ. Μπέλτσιος απολογήθηκε για τρεις ώρες για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, που αφορούν στην εμπλοκή του σε διακίνηση παράνομων αμοιβών στην υπόθεση των υποβρυχίων. Η κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, ποσά που φθάνουν τα 52 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2000 έως 2007.

Ο Γιάννης Μπέλτσιος προσήλθε στον ανακριτή με απολογητικό υπόμνημα 60 σελίδων στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται τις πράξεις που του αποδίδονται. Φέρεται να υποστηρίζει ότι η σχέση που είχε με την «Ferrostaal» ήταν την περίοδο 2000 - 2003 οπότε με σύμβαση παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες με αμοιβή 300 χιλιάδων μάρκων, ποσό που δηλώθηκε και φορολογήθηκε. Τονίζει, επίσης, ότι δεν εντοπίστηκε κανένα ποσό που να έχει διακινηθεί μέσω λογαριασμών του.

Εξάλλου, στον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου επιτίθεται ο Νίκος Ζήγρας, με συνέντευξή του στη «Real Νews», για τις εξοπλιστικές προμήθειες. «Ο κ. Παπαντωνίου δεν κατήγγειλε καμία από τις αμαρτωλές Συμβάσεις που βρήκε από τον κ. Τσοχατζόπουλο, αλλά συνέχισε να τις εφαρμόζει. Προφανώς θα βρήκε κάτι ενδιαφέρον σε αυτές, αφού δεν βρήκε τίποτε παράνομο», λέει χαρακτηριστικά. Σε αγωγή σε βάρος του Νίκου Ζήγρα, προχωρά ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

Στο δημόσιο το χρήμα από κατασχέσεις

Νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμίζεται και η τύχη των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων κατηγορουμένων για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, του τελωνειακού κώδικα, την προστασία των συμφερόντων της ΕΕ, τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και στο πόθεν έσχες, καθώς και τα κακουργήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, θα καταθέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Με τις νέες ρυθμίσεις θα προβλέπεται ότι δικαιούχος χρηματικών απαιτήσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι κατάσχονται ή δεσμεύονται ή απαγορεύεται η κίνησή τους, καθίσταται αυτοδίκαια το Δημόσιο και τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά μεταφέρονται σε ειδικό λογαριασμό του Δημόσιου που υπάρχει σε κάθε τράπεζα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ