ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΣΝΙΕ
Εκφυλισμός με «άρωμα» εργοδοσίας

Η συνδικαλιστική πλειοψηφία φώναξε την αστυνομία και παρέμεινε έξω από την αίθουσα, μέχρι την ώρα της κάλπης!

Αντιπρόσωποι υπογράφουν, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες του συνεδρίου
Αντιπρόσωποι υπογράφουν, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες του συνεδρίου
Σε συνέδριο κεκλεισμένων των θυρών, υπό την επιτήρηση της αστυνομίας, χωρίς ουσιαστική συζήτηση, προσπάθησαν να μετατρέψουν το 17ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές, την Κυριακή που μας πέρασε.

Συγκεκριμένα, το πρωί επιχείρησαν να παρεμποδίσουν την είσοδο σε εργαζόμενους της Ιδιωτικής Υγείας, μισθώνοντας σεκιούριτι και καλώντας την Αστυνομία, επικαλούμενοι το ανήκουστο, ότι είναι συνέδριο «κλειστού τύπου»! Η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων και των εργαζομένων αντέδρασε. Στην προσπάθεια των εργοδοτικών να εμποδίσουν τις ανοιχτές διαδικασίες, μια σύνεδρος, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο έπειτα από χτυπήματα που δέχτηκε από σεκιούριτι.

Ο πρόεδρος της ΟΣΝΙΕ, Βασ. Γκλεζάκος ζήτησε τη συνδρομή της Αστυνομίας, που έσπευσε στο χώρο και επιχείρησε να «ανακρίνει» εργαζόμενους και συνέδρους, ζητώντας ταυτότητες και ρωτώντας για ποιο λόγο βρίσκονταν εκεί! Οταν ρωτήθηκαν ποιος τους κάλεσε, οι αστυνομικοί απάντησαν ότι δέχτηκαν καταγγελία από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας πως ενοχλείται από κάποια άτομα. Κάτω από τις αντιδράσεις, η αστυνομία τελικά αποχώρησε.

Τα έργα και οι ημέρες των εργοδοτικών, στο πλευρό των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας, εξηγούν την πρεμούρα τους για ένα συνέδριο κρυφά απ' τους εργαζόμενους κι εκφυλισμένο. Δεν ήθελαν να ακουστεί -ανάμεσα σε άλλα- ότι:

  • Οι εν λόγω εργοδοτικοί συνδικαλιστές, που αποτελούν το προεδρείο της ΟΣΝΙΕ καθαιρέθηκαν από την πλειοψηφία του ΔΣ της Ομοσπονδίας τον Ιούλη του 2012, αφότου υπέγραψαν κρυφά από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ μια κατάπτυστη ΣΣΕ με το Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ). Παρ' όλα αυτά, πραξικοπηματικά κρατούσαν τη σφραγίδα της Ομοσπονδίας και άλλαξαν κλειδαριές στα γραφεία της!
  • Ετοιμάζονται να υπογράψουν νέα προδοτική ΣΣΕ για το 2014.
  • Λίγες μέρες πριν το από συνέδριο, ζήτησαν από συνέδρους να προσκομίσουν χαρτί από την εργοδοσία, προκειμένου να πάρουν μέρος! Σύνεδροι από την επαρχία κατάγγειλαν πως το προεδρείο της ΟΣΝΙΕ δε δέχτηκε να πληρώσει τη διαμονή τους για το συνέδριο. Αντίστοιχα, επιχείρησαν να αποκλείσουν σωματεία που έχουν μειώσει τη συνδρομή των μελών τους, επειδή οι εργαζόμενοι είναι μήνες απλήρωτοι!
  • Πολλοί εργοδοτικοί συνδικαλιστές δε φάνηκαν καν στο συνέδριο, παρά μόνο το απόγευμα για να ψηφίσουν.

Οι εργοδοτικοί επέμειναν στην άρνησή του να μπουν στην αίθουσα και να ξεκινήσει το συνέδριο. Ωστόσο, οι περισσότεροι σύνεδροι μπήκαν μέσα και έχοντας απαρτία ξεκίνησαν τις διαδικασίες, με τους εργοδοτικούς να παραμένουν όλη την ώρα απ' έξω!

Στις αρχαιρεσίες του συνεδρίου, οι ταξικές δυνάμεις κράτησαν τις δυνάμεις τους, παρά το βρώμικο πόλεμο που δέχτηκαν από την εργοδοσία και τους συνδικαλιστές της. Για το ΔΣ Ομοσπονδίας ψήφισαν 87 (από 94 το 2011). Η ΔΑΣ πήρε 29 ψήφους και 5 έδρες (από 5), η Ταξική Ενότητα (σ.σ. εργοδοτικοί) 45 ψήφους και 7 έδρες (από 6), η ΑΣΚΥ 9 ψήφους και 1 έδρα (από 2), 2 λευκά και 1 άκυρο. Για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ: Ψήφισαν 77 (σ.σ. κάποια σωματεία εκλέγουν αντιπροσώπους μέσω Εργατικών Κέντρων). Η ΔΑΣ εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο (από 2), η Ταξική Ενότητα 3 από 2, η ΑΣΚΥ κανέναν, 2 λευκά, 1 άκυρο.

Οι επιχειρηματίες μπαίνουν πιο βαθιά στα νοσοκομεία

Την εκχώρηση όλων των τομέων των δημόσιων νοσοκομείων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, από τους οποίους εξαιρεί για την ώρα την ιατρική και νοσηλευτική υπηρεσία, προωθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Α. Μπέζα, στη διάρκεια της επίσκεψης στο νοσοκομείο της Πρέβεζας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αν θα συνεχιστεί η εκχώρηση τομέων όπως η καθαριότητα και η σίτιση σε ιδιώτες, ο υφυπουργός Υγείας είπε ότι η πρακτική αυτή εφαρμόζεται στην Ελλάδα, όπως σε όλη την Ευρώπη, εδώ και χρόνια. Αυτό, υποστήριξε προκλητικά, «δεν είναι ιδιωτικοποίηση»! Αντίθετα, όπως είπε, προσφέρει ευελιξία στο νοσοκομείο, γιατί του δίνει την ευκαιρία να προσανατολιστεί στο κυρίως έργο, που είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας.

Στο μεταξύ, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στη Βουλή, άρχισαν οι διαδικασίες για τη μεταφορά των δομών του ΕΟΠΥΥ στο δημόσιο σύστημα υγείας. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ, εκδόθηκε έγγραφο από τη Διοίκηση του Οργανισμού, με το οποίο προβλέπεται η καταγραφή του πάσης φύσεως υλικού και η παραλαβή του, μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι το πάσης φύσεως υλικό (αναλώσιμο - υγειονομικό - πάγιος εξοπλισμός) είναι τεράστιας αξίας και κινδυνεύει να αχρηστευτεί μέσα στον ένα μήνα που θα παραμείνουν κλειστές οι Μονάδες Υγείας. Την Πέμπτη στη 1 μ.μ. θα γίνει πανυγειονομική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ.

Καλούν σε απολογία γιατρό για συνταγογράφηση

Με την ποινικοποίηση της επιστημονικής άποψης των γιατρών και τρομοκρατικές απολογίες, επιχειρεί η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να περιορίσει τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κάτω από 2 δισ. ευρώ για το 2014, όπως έχει συμφωνήσει με την τρόικα.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο Διοικητής του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, καλεί σε απολογία γιατρό του «Ευαγγελισμού» για τον τρόπο με τον οποίο συνταγογράφησε για ασθενείς του. Ο γιατρός -είναι νευρολόγος- συνταγογράφησε σε ασθενείς -έχουν επιληψία- και κάποια επιπλέον φάρμακα, όπως παυσίπονα, προστασίας του στομάχου -λόγω παρενεργειών των φαρμάκων- και υπερτασικά φάρμακα, γιατί κάποιος απ' τους ασθενείς είναι και υπερτασικός.

Ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ επικαλείται το νόμο 4047/2012 για να τον καλέσει σε απολογία, απειλώντας τον, όπως προβλέπει ο ίδιος νόμος, με «αφαίρεση του δικαιώματος της καθ' οιονδήποτε τρόπο, συνταγογράφησης για δύο έτη». Εκτός, δηλαδή, απ' την ταλαιπωρία του ασθενούς, που πρέπει να απευθύνεται σε διαφορετικές ειδικότητες γιατρών και να πληρώνει επισκέψεις σε ιδιώτες ή «πεντάευρα» στα δημόσια νοσοκομεία, η συγκυβέρνηση οδηγεί σε ακρωτηριασμό την επιστημονική αρτιότητα των γιατρών.

Το θέμα απασχόλησε χτες το ΔΣ του Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς, που καταδίκασε την απόφαση του Δδοικητή του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, καταδίκασε το πλαφόν της συνταγογράφησης φαρμάκων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σε 80% σε σχέση με το 2013. Το πλαφόν καταδικάζουν, επίσης, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

«Βουνό» τα προβλήματα για ασθενείς με AIDS

Με κυλιόμενες ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων και αντιδραστηρίων για εξετάσεις συνοδών ασθενειών (π.χ. για ηπατίτιδα C), καθώς και με τη μείωση των ποσοστών αναπηρίας απ' τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, με αποτέλεσμα να αποκλείονται απ' τις παροχές πρόνοιας και κυρίως το επίδομα που παίρνουν, βρίσκονται αντιμέτωποι οι ασθενείς απ' τον ιό του AIDS, όπως αναφέρθηκε χτες σε ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος του κοινοβουλίου στην αντιμετώπιση του HIV/AIDS», την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή».

Τα αντιρετροϊκά φάρμακα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων. Λόγω των περικοπών, οι διοικήσεις καθυστερούν τη διάθεσή τους, ώστε να τα καλύψουν με μετακινήσεις από άλλους κωδικούς ή από άλλα νοσοκομεία. Το αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.

Λόγω της ανεργίας ή των λουκέτων στα μαγαζιά τους, πολλοί απ' τους ασθενείς χάνουν την ασφαλιστική κάλυψη και η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται με ευθύνη των γιατρών, που πιστοποιούν ότι έχουν βιβλιάρια απορίας ή ασφαλιστική ενημερότητα, για να συνεχίσουν τις θεραπείες τους. Στην ημερίδα πήραν μέρος βουλευτές απ' όλα τα κόμματα. Το ΚΚΕ εκπροσώπησε η Λιάνα Κανέλλη, η οποία, μεταξύ άλλων, πρότεινε τη νομοθετική συμπλήρωση βασικών διατάξεων που αφορούν σημαντικές πλευρές για τους ασθενείς με AIDS.

Πρόγραμμα δράσης για την Υγεία
  • Σύσκεψη με προέδρους σωματείων και εκπροσώπους Λαϊκών Επιτροπών για τα ζητήματα της Υγείας διοργανώνει η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, την Παρασκευή στις 6 μ.μ., στα γραφεία της (Αγίας Φιλοθέης 5β).
  • Σύσκεψη για την Υγεία οργανώνει την Πέμπτη 23 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στην ισόγεια αίθουσά του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, (ΕΚΛ).
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην οδό Μαυρομιχάλη διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Πολίχνης, σήμερα Τρίτη στις 6.30 το απόγευμα.
  • Συγκέντρωση στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην Πρέβεζα έκανε την περασμένη Παρασκευή η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ