ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ ΔΕΘ
«Κοστολογημένη» φτώχεια στον λαό, αντιλαϊκή σταθερότητα στο κεφάλαιο

Μέτρα με μικρές διαφορές από αυτά της ΝΔ, με την οποία θα συνεργαστεί αν υπάρξει ...έκτακτη ανάγκη

Eurokinissi

Ορκους πίστης στη αντιλαϊκή «σταθερότητα», ακόμα και με τη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ αν το απαιτήσει κάποια ...«έκτακτη ανάγκη» για την υλοποίηση του έτσι κι αλλιώς κοινού τους προγράμματος, που συμπυκνώνεται στα προαπαιτούμενα του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης, δεσμεύσεις και εγγυήσεις προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για την υλοποίηση της στρατηγικής της «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης και τη διασφάλιση της «κοινωνικής συνοχής», της υποταγής του λαού στους αναπτυξιακούς στόχους του μεγάλου κεφαλαίου με μέτρα «πλήρως κοστολογημένα», περιλάμβαναν οι εξαγγελίες του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Ορκοι στην «απελευθερωμένη» αγορά Ενέργειας

Ιεραρχώντας ως πρώτη «εθνική» προτεραιότητα την «αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης», ο Αλ. Τσίπρας σέρβιρε τα ίδια πανάκριβα για τον λαό σχέδια της «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης, με περιτύλιγμα δήθεν «δικαιοσύνης», δίνοντας άλλοθι στις αντιλαϊκές στρατηγικές που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Ετσι, έταξε «επανακρατικοποίηση» της ΔΕΗ, λέγοντας πως «ανακτούμε τουλάχιστον το 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο», λες και έχει διαφορά αν ο λαός θα πληρώνει λογαριασμούς «στον θεό» σε μια ΔΕΗ όπου το Δημόσιο θα έχει το πλειοψηφικό πακέτο ή μη, δουλεύοντας πάντα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και προωθώντας τη στρατηγική της «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Καθόλου τυχαία, άλλωστε, αναφέρθηκε στην κρατικοποίηση της EDF στη Γαλλία και της «Uniper» στη Γερμανία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν προτείνει κανένα «σοβιετικό μέτρο» αλλά ό,τι και «σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», όπου «δεν ισχύει αυτός ο κανόνας της επιδότησης της αισχροκέρδειας με τα λεφτά των φορολογούμενων, άρα έχουν ζημιές και το κράτος αναλαμβάνει»! Παρουσίασε δηλαδή ως «πρότυπο» να αναλαμβάνουν οι λαοί τα σπασμένα του κεφαλαίου, με την κρατική διάσωση των εταιρειών, που αμέσως μετά θα επιστρέφουν «άσπιλες», «αμόλυντες» και ξανά κερδοφόρες στους μετόχους τους.

Αλλωστε, το σύνολο των προτάσεων που παρουσίασε για τη «δραστική» τάχα μείωση των λογαριασμών διατηρεί άθικτες τις αιτίες για τα πανάκριβα τιμολόγια, δηλαδή την «απελευθερωμένη» αγορά, τη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα μπουν ανώτατα όρια τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας που θέσπισε η δική του κυβέρνηση, και το οποίο θα παραμείνει και θα εδραιωθεί ως μηχανισμός διασφάλισης των κερδών των ενεργειακών ομίλων.

«Αναδιανομή» στο κεφάλαιο...

Την ίδια ώρα, υποσχόταν και εκείνος χρήμα με τη σέσουλα στα «πράσινα» αρπακτικά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, κλείνοντας και το «μάτι» σε δυσαρεστημένα από τη μοιρασιά τμήματα του κεφαλαίου, καθώς έταξε «ανακατονομή» πόρων στους βιομηχάνους και στις «δυναμικές υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις σε κλάδους αιχμής», χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων για υλοποίηση έργων ιδιοπαραγωγής ΑΠΕ και εξοικονόμησης Ενέργειας, όπως και έργα με τις πλάτες του αστικού κράτους για να αποδώσουν οι «επενδύσεις» τους.

Ολα αυτά με προκάλυμμα την «ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χρηματοδότηση νοικοκυριών, αγροτών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενεργειακών κοινοτήτων», κρύβοντας και από πού προέρχονται οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης - από την ληστεία των λαών της Ευρώπης - και κυρίως ότι τα πακέτα αυτά έρχονται με «προδιαγραφές», συστημένα στους επιχειρηματικούς ομίλους και με «προαπαιτούμενα» νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, ένα νέο «υπερμνημόνιο» για τους λαούς.

...«κοστολογημένα» για τον λαό

Αλλωστε την ίδια ώρα που στις εξαγγελίες του «γεννάγαν και τα κοκόρια» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ο Αλ. Τσίπρας έσπευδε να «διευκρινίσει» για τα ελάχιστα μέτρα ανακύκλωσης της φτώχειας για το λαό πως «γνωρίζουμε πια, είμαστε ώριμοι, έχουμε κυβερνήσει» και ότι όλα «είναι μέτρα κοστολογημένα. Και το κόστος τους (...) δεν είναι υπερβολικό. Είναι κατά τι μεγαλύτερο από το κόστος των μέτρων που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, μόνο που έχουν άλλη αντίληψη».

Καμία «άλλη αντίληψη» βέβαια δεν κρυβόταν πίσω από τις διακηρύξεις περί «αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος», που θα γίνει στην πεπατημένη του επαίσχυντου νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, που έχει αποδειχτεί βασικός μοχλός καθήλωσης των μισθών και εμπόδιο στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, με την «αύξηση του κατώτατου μισθού με νόμο στα 800 ευρώ» και «θέσπιση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση», την ώρα που ολόκληρο το αντεργατικό πλαίσιο θα είναι άθικτο και οι παράγοντες που φουντώνουν την ακρίβεια και τη φτώχεια «θα ζουν και θα βασιλεύουν». Ακόμα κι αυτές οι εξαγγελίες άλλωστε γίνονται υπό την αίρεση της «δημοσιονομικής δυνατότητας», των περιβόητων «αντοχών» της καπιταλιστικής οικονομίας.

Αστικό κράτος, «εγγυητής»...

Οσο για τα περί «στήριξης του κοινωνικού κράτους», ώστε να διασφαλίζεται η «κοινωνική συνοχή», εδώ έδωσε τα ρέστα του, ο Αλ. Τσίπρας, προαναγγέλλοντας «κατάργηση των αντικοινωνικών νόμων Χατζηδάκη», τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε 56 ολόκληρα άρθρα του, δηλαδή κοντά το μισό νομοσχέδιο!

Ενώ εδώ ενέταξε και μέτρα «τάλε κουάλε» με όσα ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για τη στέγη όπως δημιουργία «τράπεζας στέγης» από υπάρχοντα διαμερίσματα και «ισχυρά κίνητρα ενεργειακής αναβάθμισης» που κάθε άλλο παρά απαντούν στα τεράστια προβλήματα των νέων ζευγαριών, αλλά την ίδια ώρα «εγγυώνται» τα κέρδη τραπεζών και κατασκευαστικών ομίλων.

«Εγγυητής» εξάλλου κατά τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναλάβει το αστικό κράτος και για την πρόσβαση των επιχειρηματικών ομίλων σε φτηνότερο δανεισμό μέσα από τη διατήρηση του 40% στο μετοχολόγιο της Εθνικής Τράπεζας, ώστε να «κατευθύνουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην πραγματική οικονομία, στη βάση της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής» και για την «εισπραξιμότητα» των «κόκκινων δανείων».

...της παρακολούθησης και της καταστολής

Δεν έλειψαν και οι αναφορές στις πρόσφατες υποκλοπές-παρακολουθήσεις, τις οποίες εμφάνισε ως «πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή», αφήνοντας εκτός κάδρου όλο αυτό το πολυπλόκαμο θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί με νόμους και ευρωενωσιακές Οδηγίες με την υπογραφή και του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, εμφάνισε αυτά τα φαινόμενα ως «απόκλιση» από τα όσα συμβαίνουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βγάζοντας λάδι την Ευρωπαϊκή Ενωση. Για την παρακολούθηση του Στ. Πιτσιόρλα δήλωσε πως δεν έδωσε εντολή για κανέναν, ενημερώθηκε από την ΕΥΠ ότι παρακολουθούνταν στο πλαίσιο της διερεύνησης οικονομικού εγκλήματος.

Και οι προτάσεις του άλλωστε για το... «δημοκρατικό» αστικό κράτος, είναι να διατηρηθεί όλο εκείνο το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την γενικευμένη παρακολούθηση, μεταφέροντας απλά και μόνο την αρμοδιότητα της ΕΥΠ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ορίζοντας «νομοθετικά τους λόγους εθνικής ασφάλειας», θεσπίζοντας «έλεγχο από δικαστικό συμβούλιο και έγκριση με αιτιολογημένη απόφασή της άρσης του απορρήτου», δηλαδή υιοθετώντας την ίδια ορολογία - λάστιχο που αξιοποιείται κατά κόρον για την ένταση των παρακολουθήσεων και της καταστολής ενάντια στον «εχθρό λαό».

Στο μεταξύ, σε ρόλο «πυροσβέστη» των κοινωνικών αντιδράσεων ο Αλ. Τσίπρας, με αφορμή τις φοιτητικές κινητοποιήσεις για την είσοδο της αστυνομίας μέσα στις σχολές, «συμβούλευε» τους νέους «να μην απαντήσουν στην ένταση με ένταση» και να περιμένουν τις εκλογές... Κοινώς, τα κεφάλια μέσα!

Ακόμα και με τη ΝΔ... σε έκτακτες καταστάσεις

Με βάση τα παραπάνω δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα εκλογικά σενάρια, υποστηρίζοντας πως η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είναι προϋπόθεση για να σχηματιστεί «προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας», την οποία υπερασπίστηκε απέναντι σε φόβους τμημάτων της αστικής τάξης ότι όπως αποδεικνύει η εμπειρία άλλων κρατών της ΕΕ «δεν δημιουργεί αστάθεια, δημιουργεί σταθερότητα και εμπιστοσύνη», για την υλοποίηση του κοινού προγράμματος.

Αλλωστε ο Αλ. Τσίπρας όχι μόνο δήλωσε σε όλους τους τόνους «θεσμικός» λέγοντας ότι δεν στοχεύει σε «κυβέρνηση ηττημένων», αλλά για μια ακόμα φορά το τελευταίο διάστημα, άφησε ξανά ορθάνοιχτη την πόρτα, ακόμα και για σύμπραξη με τη ΝΔ αν οι ανάγκες του κεφαλαίου το απαιτήσουν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η σύμπλευση των δύο πόλων του πολιτικού συστήματος θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μονάχα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», από αυτές που προσφέρει «άφθονες» το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Εμπλοκή «κι άγιος ο θεός»

Στην περιορισμένη αναφορά του στις διεθνείς εξελίξεις και την θέση της χώρας, ουσιαστικά δια της σιωπής πέρασε στο ντούκου την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, αναφερόμενος επιλεκτικά στην αποστολή όπλων την Ουκρανία «που κάνει την Ελλάδα μέρος της κρίσης». Επιχειρώντας δηλαδή να κρύψει το «δάσος» της εμπλοκής της Ελλάδας που περιλαμβάνει ένα πλαίσιο υποδομών, βάσεων κ.ά., με πιο χαρακτηριστική την βάση της Αλεξανδρούπολης, που παραχωρήθηκαν στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ ήδη από την προηγούμενη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το πλαίσιο αναβάθμισε η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα.

Ολα αυτά μάλιστα τα έλεγε λίγες μόνο ώρες από όταν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ψήφισαν από κοινού στη Βουλή τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με Σουηδία και Φινλανδία, που ισχυροποιεί την ιμπεριαλιστική συμμαχία και ρίχνει λάδι στη φωτιά της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Ο Αλ. Τσίπρας αναγόρευσε ξανά σε παράγοντα σταθερότητας, την θέση της Ελλάδας στις «διεθνείς συμμαχίες» δηλαδή στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, επιχείρημα που κάθε μέρα καταρρίπτεται με κρότο. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, επαναλαμβάνοντας ως δρόμο επίλυσης «των διαφορών για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ» το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στο μεταξύ αξίζει να σημειωθεί και η απάντησή του σε ερώτηση για τους μετανάστες, όπου υπερασπιζόμενος το «μεδούλι» της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, έλεγε ότι «Θα ξέρετε ότι έχετε δυο επιλογές: ή να γυρίσετε πίσω ή (...) να μπείτε σε μια παραγωγική διαδικασία, που σημαίνει η ερειπωμένη ύπαιθρος να αποκτήσει εργάτες γης, που σημαίνει ότι δε θα κάθεστε για να σας δίνουμε επιδόματα...».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμία εμπιστοσύνη σε εκείνους που ξαναεμφανίζονται ως «σωτήρες» του λαού

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ:

«Το μόνο που κάνει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να "σερβίρει" τα ίδια οδυνηρά - για τον λαό - σχέδια, με περιτύλιγμα δήθεν "δικαιοσύνης" και να δίνει τελικά άλλοθι στις αντιλαϊκές στρατηγικές, που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, με την ψεύτικη υπόσχεση ότι αυτός θα τις διαχειριστεί διαφορετικά.

Ομως, ούτε η στρατηγική της "πράσινης μετάβασης", που ευθύνεται για την ενεργειακή φτώχεια, μπορεί να είναι "δίκαιη". Ούτε το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να μετατρέψει την Ενέργεια σε κοινωνικό αγαθό. Ούτε το νέο υπερμνημόνιο των λαών της Ευρώπης, που λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης, μπορεί να είναι "ωφέλιμο" για μικρούς επαγγελματίες κι αγρότες. Ούτε οι θεσμοί και οι μηχανισμοί καταστολής του σάπιου αστικού κράτους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΥΠ, μπορούν να γίνουν "δημοκρατικοί".

Από την αρχή ως το τέλος ο κύριος Τσίπρας καλούσε τον λαό να στρατευτεί πίσω από τον στόχο "να γίνει η Ελλάδα σαν τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη", λες και δεν βιώνουν οι λαοί σε αυτά τα κράτη τα ίδια αδιέξοδα, λες και δεν σχεδιάζουν οι κυβερνήσεις σε αυτά τα κράτη να φορτώσουν τα βάρη πάλι στους λαούς, ενόψει μάλιστα του δύσκολου χειμώνα.

Ολα τα παραπάνω είναι οι κοινοί άξονες και το "κοινό πρόγραμμα" όλων των αστικών κομμάτων, που έχουν οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, να ψηφίζει ένα μεγάλο μέρος των αντιλαϊκών νομοσχεδίων της ΝΔ, όπως είναι για παράδειγμα οι υπέρογκοι ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί, τα δωράκια στο κεφάλαιο, η μονιμοποίηση των ειδικών φόρων για τον λαό, οι ειδικές οικονομικές ζώνες (βλ. Ναυπηγεία Ελευσίνας), ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες ψήφισαν μαζί την επικίνδυνη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με νέες χώρες.

Καμία εμπιστοσύνη, λοιπόν, σε εκείνους που προσπαθούν να ξαναεμφανιστούν ως "σωτήρες" του λαού, ενώ τα πεπραγμένα τους, τόσο ως κυβέρνηση όσο κι ως αντιπολίτευση, πείθουν για το ακριβώς αντίθετο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ