ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ - ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
Φέσια 1,7 δισ. ευρώ στο 8μηνο

Διόγκωση πάνω από 32%, παρά τη συρρίκνωση των εμπορικών δοσοληψιών

Eurokinissi

Θηριώδεις διαστάσεις προσλαμβάνουν τα κάθε είδους φέσια, οι ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές, ως αποτέλεσμα της όξυνσης, των εκδηλώσεων και των φαινομένων της καπιταλιστικής κρίσης. Η συγκεκριμένη διαδικασία, παρά και τα μέτρα ελέγχου και κατευνασμού από την πλευρά των τραπεζών, θα προσλαμβάνει ολοένα και εντονότερους ρυθμούς μέχρις ότου βγουν οριστικά έξω από την επιχειρηματική πιάτσα οι πλέον αδύναμοι κρίκοι, ακόμη και για εμφανιζόμενες, μέχρι σήμερα, ισχυρές επιχειρηματικές μονάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η «Τειρεσίας ΑΕ» στο 8μηνο Γενάρη με Αύγουστο 2011 οι ακάλυπτες επιταγές απογειώθηκαν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, με τις απλήρωτες συναλλαγματικές να φτάνουν στα 157 εκατ. ευρώ, συνολικά δηλαδή μαζεύτηκαν περίπου 1,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε φέσια ύψους 8,5 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα !

Πρόκειται για νέο «ρεκόρ», που έρχεται να «δέσει» με τη βύθιση του ΑΕΠ, με τη διαδικασία καταστροφής κεφαλαίων, με τα απούλητα παραγόμενα εμπορεύματα, τη διακοπή της «ομαλής» ροής κεφαλαίων. Τα σπασμένα μετακυλίονται πρώτα και κύρια στους αδύναμους κρίκους της «αγοράς», αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, που βρίσκονται αντιμέτωποι και με τα νέα ανυπέρβλητα αδιέξοδα.

Στο 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος 2011:

Οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν στα 1,5 δισ. ευρώ (από 1,1 δισ. ευρώ στο 8μηνο του 2010) με το ποσοστό αύξησης να διαμορφώνεται σε 32,8% και αυτό παρά και την κάθετη πτώση των εμπορικών δοσοληψιών. Σε αριθμό τεμαχίων ξεπέρασαν τις 126.000.

Οι απλήρωτες συναλλαγματικές διογκώθηκαν στα 157 εκατ. ευρώ (από 147,9 εκατ. ευρώ) με ποσοστό αύξησης 6,2%.

Στο σύνολο (ακάλυπτες επιταγές - συναλλαγματικές) έφτασαν στα 1,7 δισ. ευρώ (από 1,3 δισ. ευρώ) παίρνοντας αύξηση 30,8%.

Για το μήνα Αύγουστο το 53% από τα συνολικά φέσια από ακάλυπτες επιταγές αντιστοιχεί μόλις στο 1% του συνολικού αριθμού τεμαχίων που «διαμαρτυρήθηκαν». Οπως προκύπτει τα μεγάλα κανόνια αφορούν κατά μέσο όρο ποσά ύψους 54.000 ευρώ ανά τεμάχιο.

ΦΥΓΑΔΕΥΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
Εμπαιγμός από το υπουργείο Οικονομικών

Τον εμπαιγμό του λαού με τεχνάσματα τάχα για την πάταξη της φοροδιαφυγής επιχειρεί να φέρει στο προσκήνιο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενόψει του ορυμαγδού από τα νέα αντιλαϊκά πακέτα που πρόκειται να κλιμακώσουν.

Μετά από μια διετία αλλεπάλληλων εκροών καταθέσεων, ύψους δεκάδων δισ. ευρώ, στις ελβετικές τράπεζες και άλλους φορολογικούς παραδείσους της πλουτοκρατίας, το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τις ντόπιες τράπεζες να ...«μάθει» τα στοιχεία φυσικών προσώπων και εταιρειών για εμβάσματα που έχουν κάνει στο εξωτερικό και για ποσά πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ.

Να σημειωθεί πως η πρακτική αυτή είναι απόλυτα νόμιμη, στο πλαίσιο της «ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων» και το μόνο που δυνητικά είναι προς «έλεγχο» είναι η περίπτωση της επίσημης φοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει βάλει μπροστά και τη χαριστική ρύθμιση για το λεγόμενο «επαναπατρισμό κεφαλαίων», που στην πραγματικότητα αποτελεί επίσημη πρόσκληση για το «ξέπλυμα» κάθε είδους και προέλευσης κεφαλαίων. Ούτε και από τη συγκεκριμένη ρύθμιση φαίνεται να «ιδρώνει το αυτί» τους, ούτε και από τα παζάρια κυβέρνησης και ελβετικών τραπεζών για την παροχή σχετικών πληροφοριών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΚΗ ΑΡΧΗ
Παρέμβαση εισαγγελέα για τα «φουσκωμένα» ελλείμματα

Εντολή για τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή τις καταγγελίες του πρώην μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ζωής Γεωργαντά, ότι στην Στατιστική Υπηρεσία το 2009 «μαγείρευαν» τα στοιχεία για να εμφανιστεί υψηλότερο το έλλειμμα του δημοσίου, έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης.

Τη διενέργεια της έρευνας ανέλαβε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Π. Παπανδρέου και αφορά τις αποκαλύψεις της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε εσκεμμένα, ώστε η Ελλάδα να παρουσιάσει έλλειμμα άνω του 15% και με αυτό τον τρόπο να ληφθούν τα σκληρά μέτρα.

Ο εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και να διαπιστωθούν ενδεχόμενα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα σε βάρος της εθνικής οικονομίας.

Η Ζ. Γεωργαντά κάνει λόγο για «τρίγωνο» ανάμεσα στον επικεφαλής της ευρωενωσιακής στατιστικής υπηρεσίας (Γιούροστατ) με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, με στόχο να εμφανίσουν το έλλειμμα για το 2009 στα επίπεδα που τελικά το εμφάνισαν, ποσοστό που αποτέλεσε το άλλοθι για τα αλλεπάλληλα κύματα επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Η μέθοδος, όπως είχε καταγγελθεί από το 2009, ήταν να εντάξουν και να προσθέσουν τα ελλείμματα που εκείνη την εποχή είχαν οι ΔΕΚΟ, στα ελλείμματα της «γενικής κυβέρνησης», κάτι που όπως ήταν φυσικό εκτόξευσε το δημοσιονομικό έλλειμμα στα ύψη.

Η ίδια δηλώνει πως από τον περασμένο Απρίλη είχε ενημερώσει για το θέμα τόσο τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, όσο και τον πρόεδρο της Βουλής, χωρίς να έχει πάρει απαντήσεις.

Είναι απόλυτα βέβαιο και είχε διαφανεί από την πρώτη στιγμή η ...τάση που είχε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να εμφανίσει όσο γίνεται πιο «φουσκωμένα» τα στοιχεία που αφορούσαν το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος, η επίκληση του οποίου θα τη διευκόλυνε να ακολουθήσει την αντιλαϊκή πολιτική που είχε προαποφασίσει πριν από τις εκλογές, επιλογή που το ΠΑΣΟΚ δεν έκρυβε ούτε κάτι από το προεκλογικό του πρόγραμμα.

Αυτό άλλωστε και έγινε. Αμέσως μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άρχισε την ανοιχτή αμφισβήτηση των αριθμών που έδινε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία, μιλώντας για «στοιχεία εξοργιστικά», που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Τη σκυτάλη, από την κυβέρνηση Παπανδρέου, τα στελέχη της οποίας σε όλους τους τόνους μίλαγαν για τη διαφθορά του ελληνικού κράτους, το κράτος που εκείνοι μαζί με τη ΝΔ δημιούργησαν, πήραν οι εταίροι τους στην ΕΕ όπου μετά το λέγε λέγε των εδώ κυβερνώντων, ξεκίνησαν τα ανέκδοτα για την «ελληνική στατιστική» και άλλα παρόμοια.

ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Νέα πτώση εισαγωγών το επτάμηνο

Η συνεχιζόμενη υποχώρηση της αξίας των εισαγωγών εμπορευμάτων και υπηρεσιών ήταν ο βασικός παράγοντας που οδήγησε σε νέα μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 14,2 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 15,6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Το εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε στα 16,8 δισ. ευρώ - έναντι 18 δισ. ευρώ πέρσι - σαν αποτέλεσμα της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου7 καυσίμων στα 6,7 δισ. ευρώ και της μείωσης των ελλειμμάτων του ισοζυγίου πλοίων (στα 2,1 δισ. ευρώ) και του ισοζυγίου εμπορευμάτων (στα 8 δισ. ευρώ, έναντι 10,2 δισ. ευρώ). Η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε στα 28,1 δισ. ευρώ (έναντι 27,3 δισ. ευρώ), ενώ αυξητικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 11,3 δισ. ευρώ (έναντι 9,3 δισ. ευρώ).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε στα 7,3 δισ. ευρώ ( έναντι 6,8 δισ. ευρώ), το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων διευρύνθηκε ελαφρά στα 5,8 δισ. ευρώ ( έναντι 5,5 δισ. ευρώ), ενώ στα ίδια επίπεδα διατηρήθηκε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, στα 1,1 δισ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ