ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 26ΧΡΟΝΗΣ ΣΤΗ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ
Νέο αποτρόπαιο έγκλημα νεαρής κοπέλας που συγκλονίζει

Συνελήφθη από την αστυνομία το περασμένο Σάββατο το βράδυ στη Φολέγανδρο 30χρονος κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση της 26χρονης φίλης του, Γαρυφαλλιάς Ψαράκου.

Την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, η νεαρή γυναίκα ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από τη θαλάσσια περιοχή «Λυγαριά» και μεταφέρθηκε στο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Ο κατηγορούμενος, που συνελήφθη για το έγκλημα μία μέρα μετά, φέρεται να ομολόγησε ότι έβγαλε το αυτοκίνητο που οδηγούσε εκτός πορείας, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε απόκρημνη περιοχή. Εκεί η φίλη του βγήκε από το αυτοκίνητο και αυτός στη συνέχεια την έσπρωξε στα βράχια μετά από διαπληκτισμό που είχαν, με αποτέλεσμα η νεαρή γυναίκα να βρεθεί στη θάλασσα, χτυπημένη από την πτώση της στα βράχια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιατροδικαστική έκθεση που περιλαμβάνεται στη δικογραφία που θα μελετήσει ο εισαγγελέας αναφέρει πως η κοπέλα πέθανε από πνιγμό, ενώ εκτιμάται ότι ήταν ζωντανή όταν βρέθηκε στο νερό. Ο ίδιος ο 30χρονος φέρεται να ισχυρίστηκε πως κατέβηκε στο σημείο όπου έπεσε η Γαρυφαλλιά, την είδε ακίνητη και έφυγε χωρίς να σκεφτεί να παρέχει βοήθεια, ενώ απέδωσε την όλη εξέλιξη στην «κακιά στιγμή». Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο η κοπέλα να είχε χτυπηθεί πριν από την πτώση της και γι' αυτό συνεχίζεται η ιατροδικαστική έρευνα.

Η κηδεία της 26χρονης έγινε χτες στο χωριό καταγωγής της, το Βέλλο Κορινθίας.

Τα περιστατικά δολοφονιών ανθρώπων και βίας εναντίον γυναικών πυκνώνουν τον τελευταίο καιρό, αναδεικνύοντας την ευρύτερη σαπίλα ενός συστήματος που προάγει τον ατομικισμό και τα βίαια πρότυπα.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πόρισμα που συγκαλύπτει την επικίνδυνη δράση της Frontex

Οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι αντιμέτωποι με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ που ευθύνεται για την προσφυγιά
Οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι αντιμέτωποι με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ που ευθύνεται για την προσφυγιά
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε σχόλιό της για το πόρισμα της Επιτροπής LΙBE σχετικά με τον ρόλο της Frontex στις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο τονίζει:

«Το πόρισμα της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE) όχι μόνο συγκαλύπτει την επικίνδυνη δράση του ευρωενωσιακού διακρατικού μηχανισμού της Frontex στο Αιγαίο και συνολικά, αλλά κι επιχειρεί να ξεπλύνει τον αντιδραστικό χαρακτήρα και ρόλο της σε βάρος των λαών.

Αυτή επιτελεί ακριβώς την αντιδραστική αποστολή που της έχει ανατεθεί από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και τις ελληνικές ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ. Επιτηρεί μεταξύ άλλων τα ελληνικά σύνορα και μάλιστα με ολοένα και πιο αναβαθμισμένες δραστηριότητες, παραβιάζοντας αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε κράτους αποτελώντας πηγή σοβαρών κινδύνων και οι ευθύνες διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων που τα εκχωρούν είναι μεγάλες.

Αποδεικνύεται ότι ο ρόλος της Frontex είναι δεδομένος και αντιλαϊκός, ανεξάρτητα από τη διαχείριση του εκάστοτε επικεφαλής της. Τα ερωτηματικά σχετικά με τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο πίσω από θολές διατυπώσεις και "ανησυχίες" τέτοιων επιτροπών παρέμειναν αναπάντητα.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ μέσα από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο αναδεικνύει ότι η φύλαξη των συνόρων αποτελεί αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους και είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη η εκχώρηση αυτού του δικαιώματος στους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ.

Η ενίσχυση του μηχανισμού Frontex στα ελληνικά σύνορα αυτό το καλοκαίρι με οπλισμό και αύξηση προσωπικού αποτελεί νέο σημάδι κλιμάκωσης της αντιδραστικής πολιτικής της Ενωσης και θέτει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τις ζωές των μεταναστών και των προσφύγων.

Πρέπει οι λαοί να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην ΕΕ και τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς, που αποτελούν εργαλεία για τον περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, την ένταση της καταστολής σε βάρος τους, της περιστολής των λαϊκών ελευθεριών».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ούτε μεμονωμένη ούτε τυχαία η υπόθεση της 19χρονης

Στη φριχτή υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης που αποκαλύφθηκε τις προηγούμενες μέρες με θύμα 19χρονη (που κατήγγειλε τον πατέρα της, τον αστυνομικό Δ. Μπουγιούκο, που έχει συλληφθεί, και άλλα άτομα που πιθανώς εμπλέκονται), αλλά και στα όσα ακολούθησαν την καταγγελία, αναφέρονται σε ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις Ηλιούπολης του ΚΚΕ.

«Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι ούτε μεμονωμένη ούτε τυχαία», επισημαίνουν ανάμεσα σε άλλα και συμπληρώνουν ότι «εκτός από την οργή που ξεχειλίζει, χρειάζεται κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος να αναρωτηθεί: Τι γεννά αυτά τα περιστατικά και γιατί πληθαίνουν αντί να μειώνονται στις σύγχρονες κοινωνίες; Γιατί οι γυναίκες πέφτουν πιο συχνά θύματα κάθε μορφής κακοποίησης, παρά τις ακριβοπληρωμένες καμπάνιες των ΜΚΟ και τις διακηρύξεις της ΕΕ "περί μηδενικής ανοχής";

Πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά βίας που οι θύτες είναι "προβληματικές προσωπικότητες"; Πώς γίνεται και σε πολλά περιστατικά συνυπάρχει η χρήση ουσιών ή και τα κυκλώματα εμπορίας με νομιμοφανή δραστηριότητα; Με ποιον τρόπο απαντώνται πιο αποτελεσματικά τέτοια κοινωνικά φαινόμενα; Τελικά ποιες είναι οι συνθήκες που αποτελούν το υπόβαθρο τέτοιων φαινομένων;

Είναι κοινωνικοί και οικονομικοί καταναγκασμοί που γεννούν τα τέρατα και φιμώνουν τα θύματα. Είναι η γενικευμένη ανασφάλεια για μια αξιοπρεπή διαβίωση που αποτελεί ατομική υπόθεση και μετατρέπεται σε Γολγοθά, ακόμα και σε κόλαση για πολλούς που υφίστανται την εκμετάλλευση και την καταπίεση άλλων.

Είναι η ελλιπής κοινωνική προστασία των θυμάτων. Είναι η ίδια η εμπορευματοποίηση ακόμα και της σεξουαλικότητας του ανθρώπου. Αυτό το κοινωνικοοικονομικό σύστημα κάνει εμπόριο την ανθρώπινη σάρκα, στο όνομα της "αυτοδιάθεσης του σώματος", νομιμοποιώντας ειδεχθή κοινωνικά εγκλήματα.

Είναι τελικά ότι η κοινωνία όπου ζούμε σαπίζει κάτω από το φανταχτερό της περιτύλιγμα! Δεν μπορεί όχι μόνο να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες, παρά την επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη, παρά τον τεράστιο πλούτο που συσσωρεύει αυτή η ανάπτυξη, που καταλήγει στα χέρια των λίγων ενώ είναι αποτέλεσμα της δουλειάς των πολλών». Γι' αυτό καλούν κάθε λαϊκό άνθρωπο, όλους τους εργαζόμενους, τις γυναίκες «να βρουν τη στήριξη, τη δύναμή τους στον συλλογικό αγώνα, στα σωματεία τους και στη ζωντανή τους δράση, εκεί που γίνονται πράξη οι αξίες της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας, της ανθρωπιάς, το μίσος για κάθε αδικία, η αγάπη για τους κοινωνικά ευάλωτους ανθρώπους» αλλά και «στον αγώνα για μια κοινωνία που δεν θα χωράει ούτε τον φόβο, ούτε τον σεξισμό, ούτε τον ρατσισμό, ούτε τη βία, μια κοινωνία πραγματικά απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση και από κάθε κοινωνική ανισότητα».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΙΓΝΑΔΗ
Ισχύει η 18μηνη προφυλάκιση

Με την άποψη της 19ης τακτικής ανακρίτριας τάχθηκε το δικαστικό συμβούλιο, στο οποίο παραπέμφθηκε η διαφωνία που προέκυψε με τον εισαγγελέα, για την ποινική μεταχείριση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, σχετικά με τις δύο τελευταίες κατηγορίες βιασμού που απαγγέλθηκαν σε βάρος του μετά την προφυλάκισή του, τον περασμένο Φλεβάρη. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών τάχθηκε υπέρ τού να μην εκδοθεί άλλο ένταλμα προσωρινής κράτησης σε βάρος του ηθοποιού - σκηνοθέτη για τις δύο νέες κατηγορίες βιασμού που του απαγγέλθηκαν, μετά την προφυλάκισή του.

Η διαφωνία, με την ανακρίτρια να τάσσεται αρνητικά σε νέο ένταλμα προσωρινής κράτησης και τον εισαγγελέα να ζητά τη νέα προφυλάκιση του Λιγνάδη, είχε προκύψει μετά την απολογία του στις 8 Ιούλη, για δύο νέες κατηγορίες βιασμού που του απαγγέλθηκαν μετά από εισαγγελική έρευνα, με αφορμή ισάριθμες καταγγελίες.

Καταδικάστηκαν 11 αιτούντες άσυλο

Στην καταδίκη 11 Τούρκων και Κούρδων προσφύγων αιτούντων άσυλο προχώρησε η ελληνική Δικαιοσύνη, με την κατηγορία της «ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση», που δεν δρα στην Ελλάδα και μάλιστα ένταξή τους σε χρόνο που βρίσκονταν ήδη προφυλακισμένοι στις ελληνικές φυλακές. Καταδικάστηκαν σε 537 χρόνια κάθειρξης.

Στο κατηγορητήριο που συνέταξε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, οι 11 Τούρκοι και Κούρδοι φέρονται να έχουν ενταχθεί σε «τρομοκρατική» οργάνωση από την 1η Γενάρη του 2018 μέχρι τις 19 Μάρτη του 2020 που συνελήφθησαν. Ομως, από τις 28 Νοέμβρη του 2017 μέχρι και τις 15 Μάη του 2019 ήταν κρατούμενοι σε ελληνικές φυλακές, σύμφωνα και με τις καταθέσεις στο δικαστήριο στελεχών της ίδιας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Οι άνθρωποι αυτοί είχε ζητηθεί από την τουρκική κυβέρνηση να εκδοθούν, αλλά έως τώρα το αίτημα έχει απορριφθεί. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι καταδικάστηκαν και για αντίσταση κατά της αρχής, όταν σε μια διακοπή της δίκης στις φυλακές Κορυδαλλού αντέδρασαν μαζί με τους δικηγόρους τους σε πάνοπλους ΕΚΑΜίτες που τους απωθούσαν. Εχει καταγραφεί δε η περίπτωση ενός από αυτούς, ο οποίος έχει υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς (διπλό bypass), που δέχτηκε απανωτές αγκωνιές στο στήθος και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

ΚΑΒΑΛΑ
Συνελήφθη διακινητής μεταναστών

Στοιβαγμένοι σε βαν εντοπίστηκαν 38 μετανάστες το Σάββατο στην Καβάλα, αφού οι αστυνομικοί της Ειδικής Επιχειρησιακής Ομάδας Επέμβασης του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας συνέλαβαν τον Ελληνα οδηγό του οχήματος στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού.

Οι διακινούμενοι με καταγωγή από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ, κατά δήλωσή τους, εισήλθαν τα προηγούμενα 24ωρα στην ελληνική επικράτεια μέσω του Εβρου, καταβάλλοντας χρήματα σε οργανωμένο κύκλωμα διακινητών, ενώ επρόκειτο να μεταφερθούν με το βαν στην ενδοχώρα.

Σε άλλη παρόμοια υπόθεση, κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που περιλαμβάνει τα αδικήματα της διευκόλυνσης παράνομης εισόδου αλλοδαπών στο ελληνικό έδαφος, της κατασκοπείας, καθώς και παραβάσεις του κώδικα μετανάστευσης, σχηματίστηκε μετά από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Μυτιλήνης. Οπως ανακοινώθηκε, προσδιορίστηκε η οργανωμένη δράση δέκα ατόμων, που δραστηριοποιούνταν στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου προσφύγων και μεταναστών μέσω των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου σε συνεργασία με δουλεμπορικά δίκτυα. Πρόκειται για τέσσερα μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από τη Νορβηγία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ηνωμένο Βασίλειο και έξι υπηκόους Αφγανιστάν και Συρίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Στη σήψη της σύγχρονης εκμεταλλευτικής κοινωνίας φυτρώνει η υποτίμηση της προσωπικότητας του ανθρώπου, ακόμη και της ζωής του

Δήλωση με αφορμή την αποτρόπαια δολοφονία 26χρονης στη Φολέγανδρο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την αποτρόπαια δολοφονία της νέας γυναίκας στη Φολέγανδρο:

«Για την αποτρόπαια δολοφονία της νέας κοπέλας στη Φολέγανδρο δεν φταίει η "κακιά στιγμή", ούτε πρόκειται για μια μεμονωμένη βίαιη συμπεριφορά. Ούτε όμως και δικαιολογείται αποκλειστικά με την ανατροφή των παιδιών στο πλαίσιο της οικογένειας.

Η νέα και ο νέος είναι ευάλωτοι, σε κάθε στιγμή της ζωής τους και της διαπαιδαγώγησής τους, στις σάπιες αξίες αυτής της κοινωνίας, στις αντιδραστικές αντιλήψεις για την κοινωνική θέση της γυναίκας, στα πρότυπα για τις σχέσεις των δύο φύλων. Στην "αρένα" και τη σήψη της σύγχρονης εκμεταλλευτικής κοινωνίας φυτρώνουν ο ατομισμός, ο ανταγωνισμός, η υποτίμηση της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, ακόμη και της ζωής του.

"Αντισώματα" μπορεί να διαμορφώσει ο συλλογικός αγώνας για το γκρέμισμα αυτής της κοινωνίας που έχει στο DNA της τη βία, ειδικά κατά των γυναικών, και τη χειραγώγηση».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ