ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Προσλήψεις πυροσβεστών ... του χρόνου

Eurokinissi

Προσλήψεις πυροσβεστών αλλά... για του χρόνου αποφάσισε η κυβέρνηση, αφήνοντας για φέτος τη χώρα ανοχύρωτη. Χτες, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δόθηκε στη δημοσιότητα εγκριτική απόφαση της αρμόδιας επιτροπής (της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006, άρθρο 2, παρ. 1) βάσει της οποίας τίθενται σε κίνηση οι διαδικασίες, ώστε μετά την 1/1/2012 να προσληφθούν 4.000 πυροσβέστες πενταετούς θητείας με ισάριθμη μείωση των εγκρίσεων των εποχικών Πυροσβεστών για το έτος 2012.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το τρέχον έτος σχετική προκήρυξη θέσεων για προσλήψεις πυροσβεστών, 5ετούς θητείας, δεν εκδόθηκε παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον στα λόγια ακόμη και η κυβέρνηση αναγνώριζε την αναγκαιότητα. Πριν από, περίπου, ένα μήνα το ΚΚΕ είχε φέρει το θέμα στη Βουλή, ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει τις δικές της εξηγήσεις. Τότε, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Εμμ. Οθωνας είχε παραδεχτεί ότι υπήρχε καθυστέρηση σχετικά με την πρόσληψη των 5ετούς θητείας πυροσβεστών κι ότι τη λύση στο πρόβλημα θα την ...έδινε το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο θα καθόριζε τελικά ποιες και πόσες προσλήψεις θα πραγματοποιούνταν συνολικά στο Δημόσιο. Οντως, λίγες ημέρες αργότερα το Μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε καθορίζοντας ότι προσλήψεις για το 2011 στο Δημόσιο ουσιαστικά δεν θα γίνουν, αφού η αρχική πρόβλεψη του Μνημονίου να γίνεται μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις μετατράπηκε για το τρέχον έτος σε μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις. Ετσι, η χώρα έμεινε ανοχύρωτη για φέτος απέναντι στον κίνδυνο των πυρκαγιών και τίποτα δεν αποκλείει το σκηνικό να επαναληφθεί και του χρόνου, αφού τίποτα δεν υπάρχει που να μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υλοποιηθεί και η προαναφερόμενη απόφαση για τις προσλήψεις 4.000 πυροσβεστών το 2012.

  • Πυρκαγιά σε δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση και πουρνάρια στο Ασβεστοχώρι Ιωαννίνων εκδηλώθηκε χθες λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι. Στην κατάσβεση συμμετείχαν 22 πυροσβέστες με 9 οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρου, ενώ ρίψεις νερού έγιναν και από αέρος με καναντέρ.
«Θάλαμος αερίων» πάλι η Αθήνα

Eurokinissi

Με «θάλαμο αερίων» έμοιαζε και χτες η πρωτεύουσα, καθώς την έπληξε και πάλι, για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, το επικίνδυνο για τα εκατομμύρια των κατοίκων της μείγμα υψηλών θερμοκρασιών και ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ιδιαίτερα ο ρύπος του όζοντος ξεπέρασε το όριο συναγερμού των 240 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα στο Περιστέρι, ενώ το όριο προειδοποίησης κοινού το ξεπέρασε στα Λιόσια και τον Πειραιά.

Η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, αρκέστηκε διά του υπουργείου Υγείας στις ακόλουθες συστάσεις προς ...νεφόπληκτους: «Ατομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Ποινές πολυετούς κάθειρξης

Πολυετείς ποινές κάθειρξης, πολύ μεγαλύτερες από αυτές που πρότεινε ο εισαγγελέας, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για την υπόθεση της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Ειδικότερα, το δικαστήριο επέβαλε τις εξής ποινές: Ο Χ. Χατζημιχελάκης καταδικάστηκε κατά συγχώνευση σε 25ετή κάθειρξη (σύνολο ποινών 77 χρόνια). Ο Π. Αργυρού σε 25ετή κάθειρξη (σύνολο 77 χρόνια). Ο Γ. Καραγιαννίδης σε 20ετή κάθειρξη (σύνολο 32 χρόνια). Ο Π. Μασούρας σε κάθειρξη 11 ετών και 6 μηνών (συνολική ποινή 19 χρόνια). Ο Αλ. Μητρούσιας και η Κ. Καρακατσάνη σε κάθειρξη 11 ετών (με συνολικές ποινές 19 ετών). Αντίθετα, στον Μ. Γιόσπα, ο οποίος δεν έχει καταδικαστεί για κατηγορίες που αφορούν την τρομοκρατική οργάνωση, αλλά για τρεις πλημμεληματικές πράξεις επεβλήθη ποινή φυλάκισης 2 ετών και 9 μηνών. Επίσης, στον Μ. Γιόσπα, με αντίστοιχη πρόταση του εισαγγελέα, δόθηκε τριετής αναστολή στην έκτιση της ποινής του.

Πάντως, ακόμη και στο αίτημα για ανασταλτικό χαρακτήρα της ποινής στην Κ. Καρακατσάνη και στον Π. Μασούρα η έφεσή τους απορρίφθηκε από το δικαστήριο, ενώ ο εισαγγελέας είχε ταχθεί υπέρ της έφεσης.

Αξίζει, επίσης να σημειωθεί ότι ο συνήγορος του Αλ. Μητρούσια ρώτησε ενώπιον του δικαστηρίου τον εντολέα του αν θα ήθελε να υποβάλει σχετικό αίτημα, αλλά η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική. Αθώοι κρίθηκαν, λόγω αμφιβολιών, οι Ν. Βογιατζάκης και Ερ. Ράλλης.

Στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου σχετικά με το αίτημα να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η ποινή για την Κ. Καρακατσάνη και τον Π. Μασούρα οι συγγενείς των κατηγορουμένων αντέδρασαν και προκλήθηκε ένταση. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε τα αιτήματα των δύο κατηγορουμένων και τους έδειξε το δρόμο για τη φυλακή, όπως το ίδιο έκανε και για τους Χ. Χατζημιχελάκη, Π. Αργυρού, Γ. Καραγιαννίδη και Αλ. Μητρούσια. Στη φυλακή δεν οδηγήθηκε μόνο ο Μ. Γιόσπας, του οποίου η ποινή ανεστάλη για μια τριετία.

Η ένταση στο δικαστήριο ξεκίνησε, όταν η μητέρα της Κ. Καρακατσάνη επιχείρησε να πλησιάσει προς την αίθουσα διασκέψεων και να μιλήσει στους δικαστές αλλά την απέτρεψαν οι αστυνομικές δυνάμεις. Λίγο αργότερα, τη στιγμή που οδηγούνταν στα κελιά οι αστυνομικοί απέτρεψαν και τον πατέρα της να της μιλήσει, ενώ οι 70 περίπου παρευρισκόμενοι αντέδρασαν με φωνές και συνθήματα.

Σεισμός 5 Ρίχτερ στο Ιόνιο

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 10.13 χτες το πρωί στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ζακύνθου στο Ιόνιο Πέλαγος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 162 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας και 104 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Ζάκυνθο και στη Δυτική Πελοπόννησο, χωρίς πάντως να αναφερθούν κάποιες ζημιές.

Εκδήλωση του ΣΦΕΑ 1967-74

37 χρόνια μετά την 23η Ιούλη του 1974, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων (ΣΦΕΑ) 1967-'74, το Σάββατο 23 Ιούλη, στην επέτειο της κατάρρευσης της χούντας, ώρα 8 το βράδυ, στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ), στη Λεωφ. Βασ. Σοφίας 85, πίσω από το μνημείο Ελ. Βενιζέλου, διοργανώνει εκδήλωση μνήμης.

Μετά την προσέλευση του κόσμου, στις 8 το βράδυ, περί τις 8.20 μ.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή και θα ακολουθήσει χαιρετισμός του προέδρου του ΣΦΕΑ 1967-74, Νίκου Τριανταφύλλου. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, φέτος, είναι αφιερωμένο στον Ιάκωβο Καμπανέλη με τραγούδια που ερμηνεύουν οι: Αγνή, Δημοσθένους Δώρος, Καπαρού Αργυρώ, Χαρίδου Ειρήνη. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Ματσούκας Γιάννης - Τσόλκας Γιάννης και οι ηθοποιοί: Ασλανίδης Χρήστος, Γεράνης Στέλιος, Λούτη Oρνέλα. Επιμέλεια - παρουσίαση: Σοφία Αδαμίδου.

Εκδήλωση για την Ηλέκτρα

Εκδήλωση τιμής για την ηρωίδα κομμουνίστρια Ηλέκτρα Αποστόλου, αλλά και όλων των αγωνιστριών που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, για έναν κόσμο σοσιαλιστικό, διοργανώνουν: Η ΝΟ Βόρειου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ, η ΝΟ Βορείου Τομέα Αττικής της ΚΝΕ, η ΚΟ Ηρακλείου Αττικής του ΚΚΕ και το παράρτημα ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ Ηρακλείου Αττικής, τη Δευτέρα 25 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ» (Κουντουριώτου και Νεότητας).

Ηθική βλάβη με το ποσό των 500.000 ευρώ επιδίκασε ο Αρειος Πάγος σε οικοδόμο για το εργατικό ατύχημα που υπέστη στη διάρκεια της δουλειάς, καθώς παρέμεινε μόνιμα ανάπηρος κατά 80% και τελείως ανίκανος για εργασία, επειδή κατά την πτώση του από οικοδομή από ύψος 3,50 μέτρων δεν υπήρχαν τα προβλεπόμενα προστατευτικά κιγκλιδώματα.

Ο άτυχος οικοδόμος έπεσε το Μάη του 2003 από οικοδομή στην περιοχή Αλίμου Αττικής. Μετά από νοσηλεία πέντε μηνών εξήλθε από το νοσοκομείο με αναπηρικό καροτσάκι και τελείως ανίκανος για κάθε εργασία και με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ