ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Εργαλείο κατά των δημοσίων υπαλλήλων

Μέσο για την επιβολή της άθλιας εισοδηματικής και επιδοματικής πολιτικής, αποτελεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Απάτη και κοροϊδία τα περί συμμετοχής των δημοσίων υπαλλήλων στην "αξιολόγησή" τους

Εργαλείο για την εφαρμογή της άθλιας εισοδηματικής και επιδοματικής πολιτικής, που ακολουθεί η κυβέρνηση στους δημόσιους υπάλληλους, αποτελεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλ. Παπαδόπουλο.

Ταυτόχρονα, το ΠΔ επιχειρεί μέσα από μια επίφαση δημοκρατικότητας- "συμμετοχή" του εργαζομένου στην αξιολόγησή του (!) - να συγκαλύψει τη διαρκώς εντεινόμενη αυταρχική πρακτική της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους στο δημόσιο, που κορυφώνεται με το Σώμα των επιθεωρητών, οι οποίοι θα επικρέμανται ως απειλή και φόβητρο πάνω από τα κεφάλια των δημοσίων υπαλλήλων.

Βασικό χαρακτηριστικό του ΠΔ για την αξιολόγηση είναι η ένταση της εξάρτησης της δημόσιας διοίκησης από το κυβερνών κόμμα, αφού ένα από τα βασικά κριτήρια που θέτει, τουλάχιστον για τις ανώτερες βαθμίδες, είναι "η ικανότητα εκτέλεσης των αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας"!

Αυτό που επιχειρείται ουσιαστικά με το ΠΔ είναι να ασκηθούν πιέσεις στους εργαζόμενους στο δημόσιο, για να ανεβάσουν την "παραγωγικότητά" τους σε συνθήκες αυξανόμενης λιτότητας και σε ένα μηχανισμό που μόνο την εξυπηρέτηση των απλών ανθρώπων δεν έχει στις προτεραιότητές του. Στην κατεύθυνση αυτή ο εργαζόμενος καθίσταται υποχείριο του προϊσταμένου του, ο οποίος έχει την ευθύνη της σύνταξης της έκθεσης αξιολόγησής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκθέσεις αξιολόγησης λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο, για την παροχή ή μη του επιδόματος απόδοσης, το οποίο ανάλογα με την κλίμακα κυμαίνεται μεταξύ 38 - 68.000 δρχ. Οπως ορίζεται στα σχετικά άρθρα του μισθολογίου (άρθρα 6 και 13), για να δοθεί το επίδομα απόδοσης απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει θετική έκθεση αξιολόγησης.

Επίσης, η θετική έκθεση αξιολόγησης είναι απαραίτητη για τη βαθμολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να μπορέσουν να "ανέβουν" στο επόμενο κλιμάκιο.

Είναι φανερό ότι οι εκθέσεις αξιολόγησης θα χρησιμοποιηθούν και εκβιαστικά, ενώ θα κυριαρχήσουν και πάλι τα κριτήρια διαχωρισμού "ημετέρων και μη".

Υποκειμενικά κριτήρια

Τα κριτήρια που θεσπίζονται με το ΠΔ επαφίενται ουσιαστικά στην κρίση του προϊσταμένου ή του αξιολογητή, γεγονός που αναγνώρισε και ο ίδιος ο Αλ. Παπαδόπουλος. Ορίζονται διαφορετικά κριτήρια για κάθε κατηγορία (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ), ενώ "αξιολογικές κλίμακες" (βαθμοί) διαβαθμίζονται με "άριστα", "πολύ καλά", "ικανοποιητικά", "μέτρια" και "ανεπαρκώς".

Οι προϊστάμενοι των γενικών διευθύνσεων αξιολογούνται με βάση την ικανότητα προγραμματισμού, συντονισμού και εκτέλεσης των αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας! Η αξιολόγηση των προϊσταμένων των υπόλοιπων οργανικών μονάδων γίνεται με βάση την επαγγελματική κατάρτιση, το ενδιαφέρον - πρωτοβουλία - δημιουργικότητα, τις υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά προς τους πολίτες, την ικανότητα λήψης των αποφάσεων, τη διοικητική ικανότητα και την αποτελεσματικότητα. Οι υπάλληλοι των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ θα αξιολογούνται με βάση τη γνώση του αντικειμένου, την ποιότητα και ποσότητα (!) της εργασίας, τη συνεργασία και συμμετοχή, τις υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά προς τους πολίτες και το ενδιαφέρον - πρωτοβουλία και δημιουργικότητα. Παρόμοια είναι και τα κριτήρια για τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΔΕ, ενώ για τους υπαλλήλους που είναι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ) το βασικό κριτήριο είναι η προθυμία τους!

Συμμετοχή - κοροϊδία

Κοροϊδία και στάχτη στα μάτια των δημοσίων υπαλλήλων είναι οι διατάξεις σχετικά με τη συμμετοχή του εργαζόμενου στη διαδικασία αξιολόγησης. Ετσι η συμμετοχή του σ' αυτήν τη διαδικασία περνά μέσα από την... "αυτοαξιολόγηση" - ασκήσεις αυτογνωσίας τις χαρακτήρισε, ο ίδιος ο υπουργός - τη συνέντευξη με τον αξιολογητή του και την ολομέλεια της διεύθυνσης στην οποία ανήκει. Οι ερωτήσεις που περιλαμβάνονται στα σχετικά έντυπα που θα συμπληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τουλάχιστον αστείες και προσβλητικές. Παράδειγμα: "Γνωρίζετε σε όλη του την έκταση το αντικείμενο της εργασίας που σας έχει ανατεθεί; Σε πόσο χρόνο νομίζετε ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε απόλυτα στις απαιτήσεις άλλης οργανικής μονάδας; Συμβουλεύεστε τον προϊστάμενό σας πριν προβείτε σε οποιαδήποτε υπηρεσιακή ενέργεια, είχατε τη σαφή καθοδήγηση του προϊσταμένου σας, πώς θα χαρακτηρίζατε την απόδοση της οργανικής σας μονάδας και γιατί (!)", και άλλα παρόμοια.

Οι εκθέσεις αξιολόγησης συντάσσονται τον Γενάρη κάθε έτους, εκτός από αυτές των υπαλλήλων της κατηγορίας ΥΕ που συντάσσονται τον Γενάρη κάθε δεύτερου έτους.

Παράλληλα, συγκροτείται Επιτροπή Αξιολόγησης σε κάθε δημόσια υπηρεσία και ΝΠΔΔ, η οποία αποτελείται από τα μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και τους προϊσταμένους των γενικών διευθύνσεων. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο γενικός διευθυντής διοικητικής υποστήριξης.

Π. Κ.

5Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Ριζική αλλαγή πολιτικής στη Μεσόγειο

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα στις εργασίες της Διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη

Συνήλθε στις 13 Ιούνη 1997, στη Σμύρνη της Τουρκίας, η προπαρασκευαστική Ομάδα της 5ης Διάσκεψης των περιοχών της Μεσογείου, που αποτελείται από εκπροσώπους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και του Συνεδρίου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Από την πλευρά της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, πήρε μέρος ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και από το συνέδριο των τοπικών και περιφερειακών αρχών, εκ μέρους της Ελλάδας, ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γ. Παρασκευάς.

Παρεμβαίνοντας κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο Στρ. Κόρακας, αφού αναφέρθηκε στην εξαιρετικά μεγάλη σημασία της προετοιμαζόμενης συνδιάσκεψης (που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη του 1998 στο Montoelier της Γαλλίας), τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν με συγκεκριμένη δράση τα ιδιαίτερα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα της Μεσογείου (που είναι αποτέλεσμα της ασύδοτης δραστηριότητας των βιομηχάνων όλης της Ευρώπης και των εφοπλιστών), καθώς επίσης και τα προβλήματα ειρήνης, δημοκρατίας και σεβασμού δικαιωμάτων του ανθρώπου, που φυσικά εμφανίζονται με ιδιαίτερη οξύτητα στην Τουρκία, αλλά, όμως, υπάρχουν και σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, αλλά και της Ευρώπης.

Κατήγγειλε, επίσης, την τεράστια σπατάλη φυσικών πόρων, αλλά και την καταστροφή τεράστιων ποσοτήτων αγροτικών προϊόντων, όταν εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά στον κόσμο από την πείνα.

Στο πνεύμα αυτό, τόνισε ότι τα περί ανάγκης "ενός κοινού κώδικα ηθικής" μάλλον συμβάλλουν στην παράκαμψη του προβλήματος παρά στην αντιμετώπισή του, εάν δε διευκρινιστεί ποια συμφέροντα θα υπηρετεί αυτός ο κώδικας, αφού άλλη είναι η ηθική της επιδίωξης του μέγιστου κέρδους και άλλη η ηθική της εξυπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων.

Τέλος, σημείωσε ότι σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων θα προσέφερε η ανάπτυξη της Διαπεριφερειακής και Διασυνοριακής Συνεργασίας και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους κοινωνικούς φορείς, φιλειρηνικούς παράγοντες των δύο πλευρών του Αιγαίου, καθώς επίσης και η συνεργασία των Κοινοβουλίων.

Αλλά, κατέληξε, αυτό που κυρίως πρέπει να γίνει συνείδηση των λαών της Μεσογείου είναι ότι τα πράγματα θα αλλάξουν πορεία μόνο με τη ριζική αλλαγή πολιτικής στη Μεσόγειο, ενάντια στη δράση του πολυεθνικού κεφαλαίου και ειδικότερα του ιμπεριαλισμού. Και αυτό μπορεί να γίνει, μόνο με τη δική τους παρέμβαση και αγώνα. Αυτή είναι και η κύρια ευθύνη των λαών της Μεσογείου.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αναταράξεις από τις αλλαγές στην ΟΝΝΕΔ

Στα πλαίσια του ελέγχου των κρίσιμων τομέων της κομματικής δουλιάς, ο Κ. Καραμανλής έκανε αποδεκτή την παραίτηση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Π. Σιδέρη και ταυτόχρονα προωθεί για αντικαταστάτη του δικό του στέλεχος. Η εξέλιξη αυτή είναι και η πρώτη ενέργεια που πιθανόν να δημιουργήσει εσωκομματικές αναταράξεις.

Ο Π. Σιδέρης είχε ταχθεί στο πρόσφατο συνέδριο υπέρ της υποψηφιότητας του Γ. Σουφλιά και αμέσως μετά την εκλογή του Κ. Καραμανλή είχε θέσει την παραίτησή του στη διάθεσή του νέου προέδρου, ο οποίος όμως δεν την είχε μέχρι προχτές αποδεχτεί. Τη μεθεπόμενη Κυριακή θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ για να εκλέξει νέο πρόεδρο, ενώ χτες υπέβαλε την παραίτησή του σύσσωμο το Εκτελεστικό Γραφείο της οργάνωσης. Ο πρόεδρος της ΝΔ προωθεί για τη θέση του προέδρου τον Χ. Μαραβέλια, παρόλο που θα προτιμούσε τον υπεύθυνο Σπουδαστικού Γ. Οικονόμου. Αιτία αυτού του συμβιβασμού, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το ότι για την προεδρία του τελευταίου αντιδρά η πλευρά Εβερτ.

Αντιδράσεις όμως αναμένονται και από την πλευρά Σουφλιά, καθώς ο μέχρι χτες πρόεδρος της ΝΔ ήταν ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του. Στελέχη που είναι κοντά στον Γ. Σουφλιά δεν έκρυβαν χτες την έκπληξή τους και τη δυσφορία τους για την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας ότι ο Π. Σιδέρης είναι αποδεκτός στο χώρο της νεολαίας του κόμματος.

Εντείνεται η πολιτική τους ομηρία

Σχολιάζοντας ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την αξιολόγηση, έκανε την εξής δήλωση:

"Με το σχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων η κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή την επιχείρηση τρομοκράτησης των δημοσίων υπαλλήλων και έντασης της πολιτικής τους ομηρίας. Μέσα από τις αυταρχικές αξιολογήσεις, θα επιχειρηθεί η αφαίρεση ενός σημαντικού μέρους των δημοσιοϋπαλληλικών αποδοχών, αλλά και η χειραγώγηση των συνειδήσεων και η ημετεροκρατία, καθώς και η αποτροπή της έκφρασης των αγωνιστικών διαθέσεων των δημοσίων υπαλλήλων ενάντια στην αντιλαϊκή αντιδημοσιοϋπαλληλική πολιτική. Μετά από όλα αυτά γίνεται επιτακτική η ανάγκη της αντεπίθεσης των εργαζομένων στο Δημόσιο μέσα από τα μέτωπα των αγώνων τους".

Προετοιμάζονται οι επιθεωρητές - "Ράμπο"

Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας

Παράλληλα με την προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προχωρεί στην υλοποίηση ορισμένων ακόμα επιλογών, που τίποτα καλό δεν προμηνύουν για τους εργαζομένους στο δημόσιο.

Στο πλαίσιο αυτό συζητούνται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο... οι κατευθύνσεις για το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα,ενώ αμέσως μετά θα γίνουν δηλώσεις από τον Αλ. Παπαδόπουλο. Η κυβέρνηση συνεχίζει προκλητικά να αγνοεί τη γνώμη της ΑΔΕΔΥ, παρόλο που είχε δεσμευτεί ότι πριν προχωρήσει στην ψήφιση του κώδικα θα έθετε υπόψη του συνδικαλιστικού οργάνου το τελικό κείμενο.

Ταυτόχρονα, προωθούνται οι διαδικασίες για τη στελέχωση του διαβόητου Σώματος των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης,η αποστολή των οποίων είναι ο έλεγχος - διάβαζε κατατρομοκράτηση και χαφιεδισμός - των ίδιων των εργαζομένων στο δημόσιο. Οπως ανακοίνωσε χτες ο Αλ. Παπαδόπουλος, ήδη έχουν υποβληθεί 220 περίπου αιτήσεις για τις 50 θέσεις του Σώματος, ενώ υπολογίζει ότι από το Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει η αντιυπαλληλική δράση του.

Οσον αφορά το Συνήγορο του πολίτη,ανέφερε ότι το υπουργείο δεν έχει ασχοληθεί με το όνομα του επικεφαλής, ο οποίος θα οριστεί πιθανότητα το φθινόπωρο, αφού προηγηθεί η τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του κανονισμού της Βουλής που απαιτείται για την έγκρισή του.

Τέλος, την επόμενη βδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που "συμπληρώνει" το νόμο 2190/94 περί προσλήψεων, με την επέκταση του νόμου στις τράπεζες κ.α., και προβλέπει την κατάργηση των κοινωνικών κριτηρίων, την αλλαγή της σειράς των κριτηρίων στις προσλήψεις με μόρια, κλπ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ