ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Κανένα σχέδιο από την Περιφέρεια για την αντιπυρική προστασία

Icon

Κανένα συγκεκριμένο και ουσιαστικό σχέδιο δεν παρουσιάστηκε, ούτε και μέτρα ή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι έχουν γίνει τα στοιχειώδη (αποψιλώσεις, διανοίξεις δρόμων για την αντιπυρική προστασία του Λεκανοπεδίου). Αυτό αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, σε ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής, με αφορμή τη συζήτηση για την πυροπροστασία, που έγινε προχτές στο Περιφερειακό Συμβούλιο και που τέθηκε από τους κομμουνιστές συμβούλους.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, δεν υπάρχει «καμία απόφαση για διεκδίκηση από την κυβέρνηση να δοθούν κονδύλια και προσωπικό έγκαιρα, ώστε η Πυροσβεστική και η Δασική Υπηρεσία να καταφέρουν να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο τους. Καμία πρόθεση να αυξηθούν τα κονδύλια από την Περιφέρεια στο να καθαριστούν άλση, που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας». Επισημαίνεται, επίσης, ότι «η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αρκείται στο ότι μέχρι σήμερα έχει κάνει τις απαραίτητες διαχειριστικές ενέργειες, δηλαδή επιστολές, συσκέψεις, ομάδες εργασίας, υλικά για τους εθελοντές κ.λπ. Για να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες και της σημερινής κυβέρνησης, επικαλείται τους μνημονιακούς νόμους για την έλλειψη προσωπικού, διαπιστώνει τις ελλείψεις στην Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία που δημιούργησε η προηγούμενη κυβερνητική πολιτική, συνεχίζει το μπαλάκι "ποιος έχει την αρμοδιότητα, ποιος έχει τους πόρους". Γι' αυτό και σε αυτή τη συζήτηση, είχε την αμέριστη συμπαράσταση της προηγούμενης διοίκησης Σγουρού. Η κατάσταση που δημιουργείται είναι επικίνδυνη, τόσο για όσους εμπλέκονται στο έργο της πυρόσβεσης (πυροσβέστες, εθελοντές) όσο και για όλο το λαό. Η αντιμετώπιση των τελευταίων πυρκαγιών δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για την ετοιμότητα και την ικανότητα της περιφερειακής αρχής».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα, κονδύλια και προσωπικό για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για να αντιστραφεί η υπολειτουργία των υπηρεσιών, η αποδιάρθρωση υποδομών και εγκαταστάσεων, καθώς και η πλήρης υποβάθμιση της συντήρησης και της επισκευής του μηχανολογικού εξοπλισμού, που πλήττει την επιχειρησιακή του ετοιμότητα, με αποτέλεσμα την αναγκαστική εκχώρηση αρμοδιοτήτων πυρόσβεσης σε ιδιώτες. Επίσης, «απαιτεί την ενίσχυση με προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας, απαιτεί από την Περιφέρεια, αντί να δίνει τα αποθεματικά στην Τράπεζα της Ελλάδας για τους δανειστές, να διατεθούν ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης. Απαιτεί την κατάργηση όλων αυτών των νόμων που εμπορευματοποιούν τη γη και αποτελούν τον κυριότερο εμπρηστικό μηχανισμό».

Ομως, σε αυτή την κατεύθυνση, η Διοίκηση της Περιφέρειας «ποιεί την νήσσαν». «Στηρίζει την πολιτική της εμπορευματοποίησης των δασών, των περικοπών, της μείωσης προσωπικού, των ιδιωτικοποιήσεων, την πολιτική της ΕΕ, που υλοποίησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζεται αμείωτη και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ο λαός όμως δεν μπορεί ούτε να ματώνει, ούτε να πνίγεται, ούτε να καίγεται. Εχει δικαίωμα ν' απαιτήσει όσα παράγει και όσα του αρπάζουν, να τα πάρει πίσω σε ασφάλεια και ευημερία γι' αυτόν και τα παιδιά του».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φεστιβάλ σε πολλές πόλεις

Στις εκδηλώσεις της Οργάνωσης ΑΕΙ Αττικής θα μιλήσει σήμερα ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Οι εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνεχίζονται από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ ανά την Ελλάδα, με σύνθημα εμπνευσμένο από στίχους του Ναζίμ Χικμέτ: «Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές».

Σ' αυτό το πλαίσιο, σήμερα είναι η δεύτερη μέρα για το Φεστιβάλ ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ, που γίνεται στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΦΕΠΑ, Ούλωφ Πάλμε 2, Ζωγράφου), από τις 6.15 μ.μ.

Σήμερα στο Φεστιβάλ θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το υπόλοιπο πρόγραμμα περιλαμβάνει: Παράσταση σύγχρονου χορού από τη χορευτική ομάδα του Φοιτητικού Συλλόγου Νηπιαγωγών. Αφιέρωμα στα «Μακρονησιώτικα» του Γ. Ρίτσου. Συναυλία με τα φοιτητικά συγκροτήματα «Then Cranes Dip», «Madness», «Roza Mostra», «The White Crows», «Black Body Radiation». Συναυλία με τους «KollektivA». Συναυλία με τους Μελίνα Κανά και Πέτρο Μάλαμα. Παραδοσιακό - νησιώτικο γλέντι.

Στο χώρο του Φεστιβάλ λειτουργούν δύο εκθέσεις, με θέμα «Τα πέτρινα πανεπιστήμια» και «Στιγμές του αγώνα μέσα στα πανεπιστήμια... από την ΟΚΝΕ στις μέρες μας».

Η πρόσβαση στο χώρο γίνεται με τα λεωφορεία 220, 221 και 140.

Σήμερα στον Πειραιά

Τη σκυτάλη παίρνει σήμερα Σάββατο και η Τομεακή Οργάνωση του Πειραιά, που κάνει το Φεστιβάλ της στην πλατεία Δ. Κουμπάκη (πρώην Σπάθα) στη Νίκαια, από τις 7 μ.μ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει στις 8.30 μ.μ. ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής και γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Πειραιά του ΚΚΕ. Ακόμα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Συζήτηση για την ανεργία και το δικαίωμα στη δουλειά, μουσικοθεατρική παράσταση για τα 96 χρόνια του ΚΚΕ, συναυλίες με μαθητικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα, λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από συγκρότημα της ΚΝΕ, αφιέρωμα με τίτλο «Το τραγούδι του μετανάστη» από τους Γιώτα Νέγκα και Δημήτρη Μπάση. Επίσης, θα λειτουργεί έκθεση για τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, που αναπτύχθηκαν στον Πειραιά απ' τις αρχές του 20ού αιώνα. Η πρόσβαση στο χώρο γίνεται με τα λεωφορεία 847, 814, 8Ε4, Γ18, 860.

Στη Θεσσαλονίκη

Δεύτερη μέρα σήμερα και για το Φεστιβάλ ΑΕΙ - ΤΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, που γίνεται στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ.

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει: Επίδειξη Muay Thai από σχολή πολεμικών τεχνών. Κεντρική ομιλία από την Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία με το φοιτητικό συγκρότημα «Red Way». Συναυλία με τα «Κίτρινα Ποδήλατα». Ακόμα, υπάρχουν εκθέσεις, δρώμενα, σεμινάρια.

Στην Πάτρα

Δεύτερη μέρα σήμερα και για το Φεστιβάλ των Οργανώσεων ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ, που γίνεται στο Παλιό Αρσάκειο, από τις 6.30 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Επίδειξη χορού από το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Πάτρας. Επίδειξη Kick-boxing. Βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Τα Πέτρινα Πανεπιστήμια» της Κ. Καμαρινού από την Μ. Λαβράνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Συναυλία με τα φοιτητικά συγκροτήματα «Avelin», «Veandok». Συναυλία με τον Πάνο Μουζουράκη και την Πέννυ.

Στο χώρο λειτουργεί έκθεση, με θέμα «Μαθαίνουμε την αλήθεια - Αλλάζουμε τον κόσμο», διεξάγονται αθλητικές δραστηριότητες, τουρνουά σκακιού κ.ά.

Στην Κομοτηνή

Στην Κομοτηνή, το Φεστιβάλ ΑΕΙ γίνεται σήμερα, Σάββατο, στο Πάρκο Περιφέρειας, στις 8.30 μ.μ. και περιλαμβάνει: Παρουσίαση συλλογικής εργασίας, με τίτλο «Η αντιπαράθεση για τα αίτια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» στη Σχολή Ιστορίας - Εθνολογίας, μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία, παρουσίαση του βιβλίου «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;» από τον Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, συναυλίες hip-hop με τους «Κάθο» και «Μπερδεμένο ποίημα» και λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Στην Κρήτη

Στην ύπαιθρο των Χανίων θα γίνει προφεστιβαλική εκδήλωση την Κυριακή 21 Ιούνη, που θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα, από τα Παλιά Ρούματα, με ιστορικό περίπατο στο Φαράγγι Βαβουλέδο, περίπου για 25 λεπτά, και μετά οι συμμετέχοντες θα περάσουν από το Σωματείο Λαϊκή Βιβλιοθήκη στην πλατεία του χωριού, όπου θα γίνει ιστορική αναφορά, και θα καταλήξουν στο μνημείο στην Καλή Αχλάδα, στις 6.30 το απόγευμα, όπου και θα γίνει παρουσίαση του ιστορικού της μάχης που έγινε εκεί. Στη συνέχεια, στις Βουκολιές θα γίνει εκδήλωση στις 8 μ.μ. με προβολή αντιφασιστικού βίντεο, ομιλία, παρουσίαση μαθητικών εργασιών ενάντια στα ναρκωτικά και κρητικό γλέντι με τον Μιχάλη Λουφαρδάκη και την παρέα του.

Ρυμούλκηση πλοίου

Με ασφάλεια πραγματοποιήθηκε χτες η μετεπιβίβαση, σε αλιευτικό σκάφος, των εννέα επιβατών του επιβατηγού «ΧΑΝΙΑ ΙΙΙ», που εκτελεί τοπικά δρομολόγια στην Ικαρία, στο οποίο είχε εντοπιστεί νωρίτερα εισροή υδάτων. Το πλοίο ρυμουλκήθηκε από άλλο αλιευτικό προς τον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Εκδήλωση στη θέση «Καλή Αχλάδα», Παλαιά Ρούματα (στη μέση της διαδρομής Κακόπετρο - Παλαιά Ρούματα), διοργανώνει το Παράρτημα Χανίων ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αύριο, Κυριακή 21 Ιούνη ώρα 6.30 μ.μ., αφιερωμένη στην εξόντωση της κύριας δύναμης του προδοτικού τάγματος ασφαλείας του Παπαγιαννάκη, συνεργάτη των Γερμανών, από δύναμη του μόνιμου και εφεδρικού ΕΛΑΣ και καλεί τα μέλη, τους οπαδούς και φίλους της Αντίστασης να συμμετάσχουν.

Συζήτηση για τους παιδικούς σταθμούς στο Βύρωνα

Οι Κομματικές Οργανώσεις Βύρωνα του ΚΚΕ διοργανώνουν συζήτηση τη Δευτέρα 22 Ιούνη, στις 7 μ.μ., για τους παιδικούς σταθμούς με στόχο να μη μείνει τη νέα χρονιά κανένα παιδί έξω από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Η εκδήλωση θα γίνει στην παιδική χαρά της Φρυγίας (Αλαμάνας και Αθ. Διάκου) και στο χώρο θα υπάρχει πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά με παράσταση Καραγκιόζη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ