ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάη 2023 - Κυριακή 21 Μάη 2023
Σελ. /32
Μόνοι τους...

Στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ; Δεκάδες συνδικαλιστές, μεταξύ τους και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, που όταν σε περιοδεία οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του είπαν για τις άθλιες συνθήκες δουλειάς, τους κάλεσε να «πάμε τώρα όλοι μαζί στο αφεντικό!». Κι έτσι η περιοδεία μετατράπηκε σε κινητοποίηση, που απέσπασε δεσμεύσεις από την εργοδοσία. Στα ψηφοδέλτια των άλλων; Ο πρόεδρος και δεκάδες στελέχη των μεγαλοξενοδόχων, όλων αυτών που κάνουν τη ζωή ποδήλατο σε εκατοντάδες χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους και μαζί όσοι ψήφισαν τους νόμους για τη ζωή ποδήλατο. Στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ; Δεκάδες αγωνιστές ενάντια στους πλειστηριασμούς, όπως ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων στη Χαλκιδική, που μπήκε μπροστά για τον ξεσηκωμό όλου του χωριού, ενάντια στο ξεσπίτωμα του 85χρονου ανάπηρου που του παίρνουν το σπίτι τα funds. Στα ψηφοδέλτια των άλλων; «Πάτσηδες» και άλλοι που νομοθέτησαν το ξεσπίτωμα του κόσμου, και σήμερα έχουν «δημιουργικές ιδέες» για τα «εύλογα» κέρδη τους.

... όλοι μας

Στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, δεκάδες αγωνιστές ενάντια στα αίσχη της «πράσινης» ανάπτυξης, όπως η υποψήφια του Κόμματος στην Κοζάνη, η οποία βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στο πλευρό των κατοίκων ενός χωριού που αγωνίζονται ενάντια στην εξαφάνισή του από τα φωτοβολταϊκά. Στα ψηφοδέλτια των άλλων, οι «φανατικοί» των «πράσινων» μπίζνες που νομοθέτησαν «ό,τι, όπως και όποτε» θέλουν οι «επενδυτές». Στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ; Καμιά δεκαριά, που πέρυσι τέτοιον καιρό πέρασαν τρεις μέρες στη φυλακή και στο νοσοκομείο με χειροπέδες, επειδή μπήκαν μπροστά για να μη γίνει η Θεσσαλονίκη ορμητήριο των ΝΑΤΟικών. Στων άλλων; Μπόλικοι που πέρυσι τέτοια εποχή χειροκροτούσαν τους ναζί του Τάγματος Αζόφ. Και βέβαια στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ νέοι που μπήκαν μπροστά για μόρφωση δημόσια και δωρεάν, που ακύρωσαν μαζί με χιλιάδες άλλους τα σχέδια για πανεπιστημιακή αστυνομία, που «γκρέμισαν» την κυβερνητική ΔΑΠ από την πρώτη θέση. Οι άλλοι, «συζητήσιμοι» για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και με «δημιουργικές ιδέες» για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Επειδή λοιπόν... αυτοί θα είναι και την επόμενη μέρα, κι εμείς αυτοί θα είμαστε και την επόμενη, τώρα δυνατό ΚΚΕ!

Βιώσιμα

«Καμπανάκι κινδύνου» για νέα αύξηση των «κόκκινων» δανείων χτυπάει η ΕΚΤ, βλέποντας τους δείκτες να επιδεινώνονται, εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων και της ακρίβειας που ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα. Για τον λόγο αυτό, απευθύνει «αυστηρές οδηγίες» στις τράπεζες της Ευρωζώνης να βρίσκουν «βιώσιμες λύσεις» για την «επιστροφή των δανειοληπτών σε μια βιώσιμη πορεία αποπληρωμής» με «αποτελεσματικές ρυθμίσεις». Η φράση - «κλειδί» είναι οι «βιώσιμες λύσεις», γιατί σύμφωνα με την ΕΚΤ, όταν οι ρυθμίσεις αποτυγχάνουν, «καθυστερεί η λήψη κατάλληλων μέτρων και τελικά οδηγούν σε μεγαλύτερες από τις αναγκαίες ζημίες για τις τράπεζες και την οικονομία». Εν ολίγοις, μπροστά σε μια νέα φουρνιά δανείων που ξωκύλουν, η ΕΚΤ σπρώχνει τις τράπεζες να πάρουν προληπτικά μέτρα και να αποτρέψουν μια μεγαλύτερη ζημιά, από την πλήρη αδυναμία του οφειλέτη να πληρώνει. Τι σημαίνει αυτό και για τη χώρα μας; Οτι το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι πιέσεις σε νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν, για να κόψουν κι από τα πλέον αναγκαία προκειμένου να εξυπηρετήσουν μια ρύθμιση του δανείου τους. Και ότι η όποια ρύθμιση θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των τραπεζών, «τόσο όσο» να εισπράττουν δόσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, το «σενάριο β'» προβλέπει δήμευση και πλειστηριασμό, αν οι ρυθμίσεις αποτύχουν. Αυτό είναι λοιπόν το σχέδιο για την επόμενη μέρα. Και τις ...«βιώσιμες λύσεις» του τις συναντάει κανείς στα προγράμματα και της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν αρχή, μέση και τέλος τα συμφέροντα των τραπεζών και τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους.

Αξεχώριστοι

«Η μείωση της ανεργίας από μόνη της είναι αυτή που τελικά βοηθάει στην αύξηση των μισθών. Το ίδιο ισχύει και για τις επενδύσεις. Γίνονται σημαντικότατες επενδύσεις παντού στην Ελλάδα σήμερα και κατά κανόνα αυτές είναι επενδύσεις οι οποίες αναζητούν θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας». Αυτά έλεγε την Παρασκευή ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις της προεκλογικής περιόδου. Και η αλήθεια είναι ότι έπεσε διάνα και στα δύο! Γιατί την ίδια μέρα, ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε πως οι άνεργοι παραμένουν σταθερά κοντά στο 1 εκατομμύριο, παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, που απορροφά χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους. Μάλιστα, από τους εκατοντάδες χιλιάδες εγγεγραμμένους ανέργους, μόνο το 6% παίρνει το πενιχρό επίδομα ανεργίας. Οσο για τις επενδύσεις και τις «καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας», ας ρωτήσει τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που συμμετείχαν τις προάλλες καθολικά σχεδόν στην απεργία για αξιοπρεπείς μισθούς και όχι τα φιλοδωρήματα που δίνει ο νέος επενδυτής με τις πλάτες της κυβέρνησης. Είναι μάλιστα τόσο ...αξεχώριστοι κυβέρνηση και εργοδοσία, που την ανακοίνωση για την επιδότηση του επενδυτή από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα την έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης και όχι η ONEX!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 20 Μάη

1498 Ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντε Γκάμα φτάνει στις ακτές της Ινδίας.

1506 Πεθαίνει ο Γενοβέζος εξερευνητής Χριστόφορος Κολόμβος, που το 1492, επιχειρώντας να βρει δυτική θαλάσσια οδό προς τις Ανατολικές Ινδίες (Ασία), ανακάλυψε την Αμερική.

1769 Γεννιέται ο Ανδρέας Μιαούλης, ναύαρχος του ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821.

1825 Στο Μανιάκι της Μεσσηνίας ο Γρηγόριος Δικαίος Παπαφλέσσας με 300 άνδρες αντιμετωπίζει 6.000 Αιγύπτιους του Ιμπραήμ. Στη μάχη αυτή σκοτώνονται όλοι οι Ελληνες επαναστάτες, μεταξύ αυτών και ο Παπαφλέσσας.

1882 Η Γερμανία, η Αυστροουγγαρία και η Ιταλία υπογράφουν μυστική συνθήκη, συγκροτώντας την «Τριπλή Συμμαχία».

1925 Γεννιέται ο Σοβιετικός αεροναυπηγός Αλεξέι Τουπόλεφ, δημιουργός, μεταξύ άλλων, του πρώτου υπερηχητικού επιβατικού αεροπλάνου Tu-144.

1941 Από τα μέλη της οργάνωσης «Ελευθερία» πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το πρώτο σαμποτάζ.

1941 Αρχίζει η Μάχη της Κρήτης. Στις σκληρές μάχες που κράτησαν 10 μέρες ρίχτηκε σύσσωμος ο κρητικός λαός, με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή.

1941 Δραπετεύουν από την Κίμωλο 36 κομμουνιστές εξόριστοι. Μεταξύ αυτών οι Πέτρος Ρούσος, Χρύσα Χατζηβασιλείου, Αύρα Παρτσαλίδου, Βασιλεία Παπαρήγα, Νίκος Τέγος, Γιώργος Νίκολης, Σοφία Νεφελούδη, Ολγα Αγγελάκη, Κατίνα Βάρκα.

1942 Πεθαίνει κρατούμενος στην Ακροναυπλία, καταβεβλημένος από την πείνα και την αρρώστια, ο Θεόδωρος Μάγγος, πρώην μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

1947 Πεθαίνει ο Γιώργης Σιάντος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

1948 Παραπέμπονται στο Στρατοδικείο της Αθήνας πάνω από 100 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού, κατηγορούμενοι «διά κομμουνιστικήν δράσιν, απόσπασιν μέρους της επικρατείας» κ.ά.

1949 Πεθαίνει ο Δαμασκηνός, κατά κόσμον Δημήτριος Παπανδρέου, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου.

1956 Οι Αμερικανοί ρίχνουν την πρώτη βόμβα υδρογόνου στην ατόλη Μπικίνι του Ειρηνικού.

1978 Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσχωρεί στη Νέα Δημοκρατία και αναλαμβάνει το υπουργείο Συντονισμού.

Κυριακή 21 Μάη

1864 Τα Επτάνησα περνούν από τους Βρετανούς στην κυριαρχία του ελληνικού κράτους.

1927 Ο Αμερικανός Τσαρλς Λίντμπεργκ γίνεται ο πρώτος πιλότος που διασχίζει με αεροπλάνο τον Ατλαντικό.

1942 Στη Σπερχειάδα της Φθιώτιδας, ο Αρης Βελουχιώτης ορκίζει τους πρώτους μαχητές του ΕΛΑΣ.

1945 Σε ηλικία 45 χρόνων, ο άλλοτε αρχηγός των Ες Ες και της Γκεστάπο, Χάινριχ Χίμλερ, αυτοκτονεί στη φυλακή, προκειμένου να μη δικαστεί.

1981 Ξεκινά η 14χρονη προεδρία του Φρανσουά Μιτεράν στη Γαλλία.

1991 Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ρατζίβ Γκάντι δολοφονείται κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιοδείας. Ηταν γιος της πρωθυπουργού Ιντιρα Γκάντι, που επίσης δολοφονήθηκε.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ