ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
5η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Η τέχνη είναι όπλο του λαού!

Εγκαινιάζεται στις 27/5 η έκθεση φωτογραφίας και εικαστικών τεχνών «Ανθρωποι - Χρώμα + Σίδερο» μέσα στη Ζώνη

«Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του», είναι το σύνθημα της έκθεσης φωτογραφίας και εικαστικών τεχνών «Ανθρωποι - Χρώμα + Σίδερο» (27/5 - 5/6, 12 μ. - 9 μ.μ.), που για πέμπτη χρονιά διοργανώνουν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος οι φορείς: Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων και Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών.

Δημιουργοί από όλο το φάσμα της τέχνης (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία, video, μουσική, τραγούδι, θέατρο) εμπνέονται από την εργατική τάξη, τους χώρους παραγωγής του πλούτου και τους αγώνες της και μετατρέπουν αυτή την έμπνευση σε έργα τέχνης. Αναφέρεται στο δελτίο Τύπου: «Στο Πέραμα, η τέχνη προσπαθεί να εμπνευστεί και να εμπνεύσει, να διαμορφώσει συμπεριφορές, στάση και δράση. Σε αυτή την αλληλεπίδραση καλλιτέχνες και εργαζόμενοι συντονίζουν το βήμα τους».

Η έκθεση ξεκίνησε το 2005 με πρωτοβουλία ομάδας εικαστικών καλλιτεχνών, με στόχο να βρεθεί το έργο τέχνης στους τόπους δουλειάς, όπου «βρίσκεται ο φυσικός αποδέκτης και η κινητήρια έμπνευση της δημιουργίας του: η εργατική τάξη. Η έκθεση αυτή είναι μια έκθεση χωρίς αποκλεισμούς, με γνώμονα την επαφή με τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και τους εργαζόμενους».

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται: «Ο "δρόμος της ανάπτυξης" που επιβάλλει το κεφάλαιο και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, επιλέγοντας το κλείσιμό της, υπηρετεί την κερδοφορία των μεγάλων καπιταλιστών. Απέναντι στις επιλογές του κεφαλαίου βρίσκονται τα ταξικά συνδικάτα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Χρόνια τώρα, σταθερά, αταλάντευτα, αγωνίζονται υπερασπίζοντας τα αυτονόητα: Σταθερή εργασία, ασφάλεια, στέγη, δωρεάν Υγεία, δωρεάν Παιδεία, σύνταξη. Αγωνίζονται για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, του πλούτου που γεννάνε οι ίδιοι, ξεκαθαρίζοντας, μια για πάντα, το αυτονόητο: Αυτοί που παράγουν τα αγαθά, αυτοί πρέπει και να τα απολαμβάνουν». Γι' αυτό και «χορηγοί» της έκθεσης είναι τα ταξικά συνδικάτα της Ζώνης, η εθελοντική δουλειά εργαζομένων και καλλιτεχνών.

Την έκθεση πλαισιώνουν συναυλίες, παραστάσεις, συζητήσεις. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 27/5, 8 μ.μ.: Εγκαίνια. Οι Νίκος Περγιάλης και Νίκος Τάγκας σε εργατικά και λαϊκά τραγούδια. Ομάδα «Μελόδημα», από τη Δάφνη. 28/5, 7 μ.μ.: Παρουσίαση το βιβλίου «Ο βασιλιάς άνθρακας» του Α. Σίνγκλερ και συζήτηση, 9 μ.μ.: Συναυλία του Βασίλη Βασιλάτου με τις «Ιστορίες για κρουστά». Συμμετέχει η Καίτη Κουλλιά, 29/5, 7 μ.μ.: Προβολή της ταινίας «Κούλε Βάμπε» (σκηνοθεσία Μπ. Μπρεχτ, μουσική Χ. Αϊσλερ), που αναφέρεται στην κρίση του 1929. Συζήτηση με θέμα: «Αιτίες και συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης», 9 μ.μ.: «Ενα τραγούδι για τους ανέργους» συναυλία, 3/6, 8 μ.μ.: Θεατρικό δρώμενο με αποσπάσματα έργων του Κ. Βάρναλη, 9 μ.μ.: Αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση, συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα, την Ειρήνη Σακκαλή και την ορχήστρα της ΚΝΕ. 4/6, 7 μ.μ.: Συζήτηση: «Παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και οι εξελίξεις στην Αφρική», 9 μ.μ.: Παράσταση της θεατρικής ομάδας «Εκτός σχεδίου» με το έργο «Εξω από την πόρτα» του Βόλφγκανγκ Μπόρχερτ. 5/6, 7 μ.μ.: «Εργατική τάξη και πολιτισμός», συζήτηση, 9 μ.μ.: Συναυλία με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Εργαστήρια για παιδιά: Κυριακή 29/5, 11 π.μ. (φωτογραφία, βιβλιοδεσία, ζωγραφική) και Κυριακή 5/6, 11 π.μ. (ζωγραφική - γλυπτική).

«Ενίσχυση φιλαναγνωσίας»... χωρίς βιβλία!

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ανακοίνωσε προχθές ένα πρόγραμμα με το «βαρύγδουπο» τίτλο «Καινοτόμες δράσεις ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας των μαθητών» και υπότιτλο «Μια ευρείας κλίμακας παρέμβαση του ΕΚΕΒΙ στα σχολεία όλης της χώρας», προϋπολογισμού 3,1 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας... από το οποίο όμως πρόγραμμα απουσιάζουν τα βιβλία!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι «κύριοι άξονες» του προγράμματος είναι: «Οργάνωση ημερίδων/ ειδικών σεμιναρίων για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και στελεχών εκπαίδευσης (...) Εκτέλεση ενός ευρύτατου προγράμματος γνωριμίας των μαθητών με τους δημιουργούς των βιβλίων (...) Οικονομική και υλικοτεχνική ενίσχυση για τη λειτουργία 100 λεσχών ανάγνωσης σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με ταυτόχρονη διοργάνωση επισκέψεων συγγραφέων (...) Συνομιλία-συνάντηση συγγραφέων και μαθητών με τη χρήση νέων τεχνολογιών (skype κ.ά). Ο συγγραφέας θα φιλοξενείται στα γραφεία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και με τη χρήση των νέων τεχνολογιών θα μεταφέρεται "διαδικτυακά" μέσω του ιστότοπου του ΕΚΕΒΙ στην τάξη των μαθητών, να συστήνει το έργο του και να συνομιλεί μαζί τους (...) Δημιουργία ψηφιακών φακέλων για παιδιά και δασκάλους γύρω από μεγάλα θέματα της εποχής (π.χ. μετανάστευση, ρατσισμός, διαδίκτυο κ.ά) (...) Παραγωγή ψηφιακών ηχογραφημένων ιστοριών και ψηφιοποίηση βιβλίων και ανάρτησή τους στην ψηφιακή μας πλατφόρμα (...) Διοργάνωση συνεδρίων (ένα στη Θεσσαλονίκη κι ένα στην Αθήνα), τοπικών ημερίδων με σκοπό την ενημέρωση της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας, των γονιών και των τοπικών κοινωνιών για το Πρόγραμμα και τις δυνατότητες συμμετοχής που προσφέρει (...)».

Το μόνο που «μυρίζει» βιβλίο από τα παραπάνω είναι οι «λέσχες ανάγνωσης», που όμως παραπέμπουν στο ομότιτλο πρόγραμμα του ΕΚΕΒΙ, δηλαδή «μια ομάδα ανθρώπων που έχουν συμφωνήσει να συναντιούνται σε τακτά διαστήματα (συνήθως μία φορά το μήνα) και να συζητούν για βιβλία που αποφάσισαν να διαβάσουν από κοινού». Αυτό όμως αποτελεί «σταγόνα» στον «ωκεανό» μπροστά στις πραγματικές, δραματικές ανάγκες.

Ολο το υπόλοιπο πρόγραμμα παραπέμπει σε γνωριμία με τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, παρά σε «ενίσχυση της φιλαναγνωσίας»: Ούτε «λέξη» δεν αναφέρεται στη δημιουργία σύγχρονων σχολικών βιβλιοθηκών και ούτε ένα ευρώ από τα 3 εκατ. θα πάνε γι' αυτές.

Η σημερινή γενιά έχει επαφή με την τεχνολογία. Με το διάβασμα ή έστω το ξεφύλλισμα δεν έχει καμία. Και δεν θα αποκτήσει αν η βιβλιοθήκη δεν αποτελέσει μέρος της σχολικής της καθημερινότητας και αν το εκπαιδευτικό σύστημα, συνολικά, δεν πάψει να κατασκευάζει υπάκουους, ανειδίκευτους, ουσιαστικά αγράμματους εργάτες, για την απρόσκοπτη συνέχιση της εκμετάλλευσης.

Ολα για τη «βιτρίνα»

Σα να μη συμβαίνει τίποτα, σα να δουλεύουν όλα «ρολόι», σα να μην υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, απολύσεις, απληρωσιά και εργασιακή ομηρία, ο υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, ανακοίνωνε προχθές στο Μουσείο Ακρόπολης τη λειτουργία του με συνεχόμενο ωράριο, χειμώνα - καλοκαίρι, από τις 8 π.μ. - 7 μ.μ.

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό και το εξασφαλίσαμε μέσω των μετατάξεων που έχουν πραγματοποιηθεί. Εχουμε, πλέον, το προσωπικό που χρειαζόμαστε για να μένει πάντα ανοιχτή η Ακρόπολη, κάτι που θέλαμε καιρό και καταφέραμε να κάνουμε όπως είχαμε υποσχεθεί», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Με μετατάξεις, λοιπόν, εργαζομένων από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου συμπληρώθηκε το προσωπικό στο ΝΜΑ, ώστε να λειτουργεί με συνεχές ωράριο όλο το χρόνο, με μια κίνηση που κάνει ακόμη πιο φανερή την πολιτική (και αυτής) της κυβέρνησης για προτεραιότητα στην ανάδειξη - λειτουργία, όσων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων αποτελούν την τουριστική «βιτρίνα». Δηλαδή, τις υπηρεσίες προς τα «χοντρά» τουριστικά πορτοφόλια και την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τουρισμό.

Ολα τα άλλα, με δεδομένο και το «πετσόκομμα» των δημοσίων δαπανών ...«γαία πυρί μειχθήτω».

Περί αρχαίου θεάτρου

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών για το αρχαίο ελληνικό θέατρο, διοργανώνει στην Πάτρα (26 - 29/5) το Δ΄ Πανελλήνιο Θεατρολογικό Συνέδριο, με θέμα «Το αρχαίο ελληνικό θέατρο και η πρόσληψή του». Θα συμμετάσχουν εξήντα επιστήμονες - μελετητές του αρχαίου ελληνικού θεάτρου (Κ. Γεωργουσόπουλος, Γ. Γιατρομανωλάκης, Φ. Κακριδής, Β. Πούχνερ, Γ. Μ. Σηφάκης, Θ. Κ. Στεφανόπουλος, Σ. Χαβιάρας, Θ. Χατζηπανταζής κ.ά.) και πολλοί νέοι επιστήμονες και φοιτητές.

Να σημειωθεί ότι το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών σχεδιάζει έκδοση διεθνούς επιστημονικού περιοδικού για το αρχαίο θέατρο, με τίτλο «Λογείον», σε συνέκδοση με τις «Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης».

Εννέα βραδιές αφήγησης πραγματοποιούνται για εννέα Παρασκευές (από σήμερα μέχρι 15/7) στο Πολιτιστικό Στέκι του Προγράμματος Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ (Σταυροπούλου 29, πλατεία Αμερικής, 210 86 40 943). Σήμερα (8.30 μ.μ.), ο Δημήτρης Προύσαλης αφηγείται «Λαϊκά παραμύθια ενάντια στων σκοτεινών μνημονίων τις ψυχοφθόρες εποχές ...». Είσοδος ελεύθερη.

Συνεχίζεται μέχρι και τις 25/5 και για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα η προβολή του αριστουργήματος του Σοβιετικού σκηνοθέτη Μιχαήλ Ρομ «Ο αληθινός φασισμός» στον κινηματογράφο «Ααβόρα» (Ιπποκράτους 180, στάση μετρό Αμπελόκηποι). Ωρες προβολών: 20.15 - 22.30.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ