ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάη 2000
Σελ. /56
1941: Αρχίζει η Μάχη της Κρήτης

Πριν ακόμη ολοκληρωθεί η κατάληψη της Ελλάδας από τα γερμανικά στρατεύματα, η Κρήτη είχε τραβήξει την προσοχή της Ανώτατης Γερμανικής Διοίκησης, εξαιτίας της εξαιρετικής στρατηγικής θέσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 21 Απρίλη 1941, σε ειδική στρατιωτική σύσκεψη, που συγκάλεσε ο Χίτλερ στο Βερολίνο, αποφασίστηκε η κατάληψη της Κρήτης. Στις 16 Μάη, είχε ολοκληρωθεί η μεταφορά στην περιοχή Αθηνών των αλεξιπτωτιστών και όλων των άλλων στρατιωτικών μονάδων, που προορίζονταν για την κατάληψη της μεγαλονήσου.

Για την επίθεση διατέθηκαν από την πλευρά των Γερμανών δυνάμεις 25 χιλιάδων ανδρών, 610 βομβαρδιστικά αεροπλάνα και στούκας, 502 μεταγωγικά αεροπλάνα. Οι συμμαχικές δυνάμεις που είχαν συγκεντρωθεί στην Κρήτη ανέρχονταν σε 42 χιλιάδες άνδρες (30 χιλιάδες Αγγλοι, Νεοζηλανδοί και Αυστραλοί και 12 χιλιάδες Ελληνες). Υστερούσαν, όμως, σε οπλισμό και πολεμική εμπειρία.

Η γερμανική επίθεση άρχισε στις 6 το πρωί της 20ής Μάη 1941, ύστερα από σφοδρότατο αεροπορικό βομβαρδισμό και τη ρίψη αλεξιπτωτιστών στην περιοχή Χανίων, με σκοπό την κατάληψη του αεροδρομίου στο Μάλεμε. Η πρώτη απόπειρα των Γερμανών για την κατάληψη του Μάλεμε απέτυχε εξαιτίας της σφοδρής αντίστασης που συνάντησαν κυρίως από το λαό της Κρήτης. Ανδρες, γυναίκες και παιδιά, με όποια μέσα διέθεταν, αντιμετώπισαν τους εισβολείς. Ομως, η διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων διέπραξε βαρύτατο σφάλμα, αφού δεν έριξε στη μάχη τις εφεδρείες που διέθετε, υπολογίζοντας ότι η κύρια επιχείρηση των Γερμανών θα γινόταν από θαλάσσης. Ετσι, οι Γερμανοί το βράδυ της 20ής Μάη κατάφεραν να δημιουργήσουν ισχυρό προγεφύρωμα και το μεσημέρι της 21ης Μάη κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Μάλεμε. Η μάχη είχε ουσιαστικά κριθεί.

Ομως, ο ηρωικός λαός της Κρήτης συνέχισε την αντίστασή του, δημιουργώντας το έπος της Μάχης της Κρήτης, που έγινε αντικείμενο παγκόσμιου θαυμασμού. Αυτή η πολύνεκρη μάχη κράτησε περίπου 10 μερόνυχτα σ' όλο το νησί. Στις 27 Μάη, το στρατηγείο της Μέσης Ανατολής διέταξε την κατάπαυση των εχθροπραξιών και την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων, μια απόφαση που εξέπληξε ακόμη και τους ίδιους τους Γερμανούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ 20 ΜΑΗ

1799. Γεννιέται ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ, κορυφαία μορφή της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το 1834 ο Μπαλζάκ συνέλαβε την ιδέα να συνδέσει με κοινούς ήρωες τα έργα που είχε γράψει μέχρι τότε και όσα επρόκειτο να γράψει στο μέλλον και κατόπιν τα ένωσε (το 1843) σε μια εποποιία με τίτλο «Ανθρώπινη κωμωδία». Στηριγμένος στις υλιστικές αρχές του 18ου αιώνα, σχεδίασε μια καθολική καλλιτεχνική μελέτη της γαλλικής κοινωνίας και του ανθρώπου. Το θαυμασμό τους για το έργο του Μπαλζάκ εξέφρασαν οι Κ. Μαρξ και Φρ. Ενγκελς. Ο Μαρξ σημείωνε την «εξαιρετική κατανόηση των πραγματικών σχέσεων στην κοινωνία»?, ενώ ο Ενγκελς έγραψε ότι διαβάζοντας την «Ανθρώπινη κωμωδία» έμαθε «περισσότερα από όλα μαζί τα βιβλία των ειδικών - ιστορικών, οικονομολόγων, στατιστικολόγων - αυτής της περιόδου».

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός, αλλά τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί, νοτιοδυτικοί ασθενείς και τοπικά στα πελάγη μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 14-32, στα νησιά από 16-28 και στη Θεσσαλονίκη από 15-29 βαθμούς.

Για την Αττική, προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-32, αλλά στις παραθαλάσσιες περιοχές η μεγίστη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΜΑΚΡΙΑ από τα πραγματικά και σοβαρά προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκονται οι χτεσινές αποφάσεις της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, όπως διαμορφώθηκαν με τις ψήφους της ΠΑΣΚ (σελίδα 17)

ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» τινάχτηκαν τα συμφέροντα των ναυτεργατών, καθώς με εσπευσμένες διαδικασίες έκλεισε προχτές, δίνοντας αυξήσεις «ψίχουλα», η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2000 για τα ποντοπόρα πλοία, με ποσοστό αύξησης 4%! (σελίδα 19)

ΝΕΑ επεισόδια σημειώθηκαν προχτές βράδυ στη διάρκεια συγκέντρωσης της αντιπολίτευσης μπροστά στο Δημαρχείο του Βελιγραδίου, όταν διαδηλωτές άρχισαν να λιθοβολούν αστυνομικούς (σελίδα 39)

ΡΕΥΣΤΗ παραμένει η κατάσταση στα νησιά Φίτζι, μετά την προχτεσινή έφοδο επτά μασκοφόρων ενόπλων στο Κοινοβούλιο της χώρας (σελίδα 39)

ΣΕ ΕΡΗΜΟ κινδυνεύουν να μετατραπούν φέτος οι αγροτικές καλλιέργειες στο Νομό Λάρισας, καθώς οι αγρότες δε θα μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και θα πουν «το νερό, νεράκι», με δεδομένη την παρατεταμένη ανομβρία που επικρατεί στον κάμπο το τελευταίο διάστημα (σελίδα 40)

ΣΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ προσωπικού οφείλονται τα προβλήματα στη διανομή της αλληλογραφίας και η πλημμελής εξυπηρέτηση του κοινού στο Νομό Αττικής, καταγγέλλει το Σωματείο Ταχυδρόμων ΕΛΤΑ Αθήνας και Ν. Αττικής (σελίδα 42)

ΜΕ ΤΟ πρόσχημα της οικονομικής αδυναμίας του δήμου, ο δήμαρχος Πειραιά, Χρήστος Αγραπίδης, δίνει και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους σε ιδιώτες! (σελίδα 44)

ΜΕ ΣΑΦΗΝΕΙΑ αλλά και αίσθημα ευθύνης απέναντι στο βολιώτικο λαό, η «Δημοτική Κίνηση Βόλου» διατυπώνει τις θέσεις της για την εκλογή του νέου δημάρχου, που θα γίνει αύριο ύστερα από την παραίτηση από το αξίωμα του Μ. Κουντούρη (σελίδα 45)

ΕΝΑΣ εν δυνάμει πυρηνικός εφιάλτης, τόσο για την Τουρκία, όσο και για την Ελλάδα, αλλά και για την υπόλοιπη περιοχή, βρίσκεται προ των πυλών και ονομάζεται σχέδιο κατασκευής πυρηνικού σταθμού Ακούγιου (σελίδα 46)

ΜΙΑ ΝΕΑ κεντρική βιβλιοθήκη αποκτά το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν στις 23 του Μάη, στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου (σελίδα 47)

Η 56η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ

Λίγες ώρες μόνο μετά την αποχώρηση του Βίκτορ Τσερνομίρντιν βομβαρδίζεται νοσοκομείο στο κέντρο του Βελιγραδίου. Τέσσερις νεκροί και 40 τραυματίες είναι ο απολογισμός αυτού του νέου «λάθους» του ΝΑΤΟ. Πολλές λεχώνες μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία με τα νεογέννητα παιδιά τους. Το ΝΑΤΟ επιμένει κυνικά στο «λάθος» και συνεχίζει.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 20 ΜΑΗ

1498 Ο Βάσκο ντε Γκάμα έφτασε στις ακτές της Ινδίας έχοντας ανακαλύψει το θαλάσσιο δρόμο προς αυτήν.

1825 Στο Μανιάκι της Μεσσηνίας ο Παπαφλέσσας με 300 άνδρες αντιμετωπίζει 6.000 Αιγυπτίους του Ιμπραήμ. Σκοτώθηκαν όλοι οι Ελληνες και 600 Αιγύπτιοι. Στο Μανιάκι κόπηκε το νήμα της ζωής του Γρηγορίου Δικαίου, του Παπαφλέσσα, μιας απ' τις ηρωικότερες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Παπαφλέσσας ήταν από τους ηγέτες της Επανάστασης που πίστευαν ότι η Επανάσταση θα ολοκληρωθεί όταν ο λαός ξεκαθαρίσει όχι μόνο τους Τούρκους κατακτητές αλλά και τους κοτζαμπάσηδες δυνάστες του. Γι' αυτό ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από τα φτωχά λαϊκά στρώματα και μισητός απ' τους πρόκριτους.

1950 Πανελλαδική απεργία 75.000 περίπου δημοσίων υπαλλήλων για αύξηση των αποδοχών τους. Διαρκεί μια βδομάδα και αναστέλλεται απ' την κυβερνητική διοίκηση της ΑΔΕΔΥ.

1956 Οι Αμερικανοί ρίχνουν την πρώτη βόμβα υδρογόνου στην ατόλη Μπικίνι του Ειρηνικού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ