ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάη 2000
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
DYNAMIC MIX - 2000
Προσφορά στο ΝΑΤΟ η εθνική κυριαρχία

Οι Τούρκοι πιλότοι σε αναμνηστική φωτογραφία, μπροστά από ένα τουρκικό «F-16», αμέσως μετά την αποβίβασή τους στη Νέα Αγχίαλο
Οι Τούρκοι πιλότοι σε αναμνηστική φωτογραφία, μπροστά από ένα τουρκικό «F-16», αμέσως μετά την αποβίβασή τους στη Νέα Αγχίαλο
Ημέρα επίσημης έναρξης σήμερα της ΝΑΤΟικής άσκησης DYNAMIC MIX - 2000 η οποία θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιούνη. Στο μεταξύ χτες έφτασαν στην αεροπορική βάση της Ν.Αγχιάλου Βόλου τα 12 τουρκικά F-16, ενώ ολοκληρώνεται και η άφιξη των χερσαίων δυνάμεων στη Β.Ελλάδα. Στην Κυπαρισσία θα γίνει απόβαση τα ξημερώματα της 31 Μάη προς 1 Ιούνη χιλιάδων πεζοναυτών, ανάμεσά τους και ένας λόχος από 150 Τούρκους.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια άσκηση του ΝΑΤΟ, η οποία φέτος έχει ορισμένα καινούρια χαρακτηριστικά. Πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συμμετέχει σε αυτήν και η Τουρκία. Είναι η πρώτη άσκηση του ΝΑΤΟ μετά την επίσημη λειτουργία της νέας δομής του και τη λειτουργία του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Λάρισας. Η άσκηση πραγματοποιείται στα πλαίσια της προετοιμασίας των ΝΑΤΟικών δυνάμεων για νέες επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή για την επιβολή της νέας τάξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σενάριο της άσκησης προβλέπει «εκδήλωση αστάθειας » στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, όπου σπεύδουν οι «σύμμαχοι» για την αποκατάσταση της... τάξης, αποκαλύπτοντας έτσι τα σχέδια αποσταθεροποίησης των ιμπεριαλιστών, στα οποία εμπλέκουν ενεργά και την Ελλάδα.

Με την άσκηση αυτή μπαίνει σε εφαρμογή η αλλαγή του καθεστώτος εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, με τη συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς ο επιχειρησιακός έλεγχος στο Αιγαίο περνάει υπό τις εντολές του στρατηγείου της Νότιας Πτέρυγας στη Νάπολη και απενεργοποιείται το FIR Αθηνών, δηλαδή αφαιρείται από την Ελλάδα η αρμοδιότητα ελέγχου των πτήσεων στο Αιγαίο και συνολικά παραχωρείται στο ΝΑΤΟ η άμυνα της χώρας.

Η ελληνική πλευρά, αποδέχτηκε, ότι για πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο, να εξαιρεθεί ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο από την άσκηση - συμπεριλαμβανομένης και της Λήμνου - προκειμένου να μην υπάρξει τουρκικό «βέτο», που θα εμπόδιζε τη διεξαγωγή της στην ελληνική επικράτεια, αποδεχόμενη έτσι ότι η περιοχή είναι αμφισβητούμενη, δηλαδή «γκρίζα ζώνη». Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, έβαζε ως όρο για τη συμμετοχή της σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις στο Αιγαίο, να συμπεριλαμβάνεται και η Λήμνος, αναιρώντας με τον τρόπο αυτό στην πράξη την τουρκική θέση περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Στη διάρκεια του σχεδιασμού της άσκησης η τουρκική πλευρά, κατάφερε να βάλει στο σενάριο της άσκησης την Ιμβρο, το νησί που βρίσκεται στην είσοδο των Στενών και ανήκει στην Τουρκία. Η ενέργεια αυτή, εκ των υστέρων, διαπιστώθηκε από τους Ελληνες επιτελείς που συμμετέχουν στο σχεδιασμό της άσκησης στα ΝΑΤΟικά επιτελεία, δημιουργώντας τεράστια ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν οι ίδιοι, αλλά και τα στρατιωτικά επιτελεία στην Αθήνα. Μπορεί βέβαια να έγινε ανάκληση της συμμετοχής της Ιμβρου, αλλά ο αντικειμενικός σκοπός της Τουρκίας επιτεύχθηκε με την ουδετεροποίηση του Β.Αιγαίου.

Οεπιχειρησιακός έλεγχος στο Αιγαίο, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, μέσα από τις διαδικασίες της άσκησης μπαίνει υπό τις διαταγές του Αμερικανού διοικητή της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ στη Νάπολη. Κομβικό σημείο είναι ο έλεγχος του FIR στο Αιγαίο, η αρμοδιότητα δηλαδή ελέγχου των πτήσεων στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, ο οποίος σήμερα ανήκει στην Ελλάδα λόγω της ύπαρξης των ελληνικών νησιών. Στη διάρκεια της διεξαγωγής της άσκησης το FIR στο Αιγαίο περνάει στη Νάπολη. Οι ρυθμίσεις της άσκησης που αφορούν το FIR του Αιγαίου είναι προπομπός των ρυθμίσεων που θα προκύψουν και στη συνέχεια. Ουσιαστικά τώρα εγκαινιάζεται το νέο καθεστώς κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Δε θα υποβάλουν σχέδια πτήσης

Οπως είχε γράψει ο «Ρ» και επιβεβαιώνεται στην πορεία και με δημοσιεύματα και άλλων εφημερίδων, τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη που θα πάρουν μέρος στην άσκηση δε θα υποβάλουν σχέδια πτήσης.Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα, θα λειτουργεί για το διάστημα αυτό ως ΝΑΤΟικό αεροπορικό υποστρατηγείο της Νάπολης. Σε χτεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» ανέφερε ότι το στρατηγείο Νοτίου Ευρώπης στη Νάπολη εξέδωσε οδηγία προς τα στρατηγεία Λάρισας και Σμύρνης, σύμφωνα με την οποία τους δίνει διαταγή να μην αναχαιτίζουν τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που με οποιονδήποτε τρόπο μετέχουν στην άσκηση. Μάλιστα, η διαταγή αυτή δεν απευθύνεται μόνο στα ΝΑΤΟικά στρατηγεία, αλλά και στους διοικητές Τακτικής Αεροπορίας των δύο χωρών, δηλαδή ΝΑΤΟποιεί τον εθνικό εναέριο χώρο και επιβάλλει ενιαίο αμυντικό χώρο Ελλάδας -Τουρκίας! Για το ζήτημα αυτό ζητήσαμε από τα Γραφεία Τύπου του υπουργείου Αμυνας και του ΓΕΕΘΑ να δώσουν εξηγήσεις, ωστόσο με τις απαντήσεις που έδωσαν δε διέψευδαν την ύπαρξη τέτοιας διαταγής κατάλυσης της εθνικής κυριαρχίας υπέρ του ΝΑΤΟ και επαναλάμβαναν τη δήλωση του Α.Τσοχατζόπουλου ότι «όποια αεροσκάφη δεν υποβάλουν σχέδια πτήσης θα αναχαιτίζονται από τα ελληνικά μαχητικά».

ΝΑΤΟκρατούμενη η Νέα Αγχίαλος

ΝΑΤΟκρατούμενη από χτες και η Νέα Αγχίαλος Μαγνησίας, στην αεροπορική βάση της οποίας κατέφτασαν τα 12 μαχητικά τουρκικά αεροσκάφη τύπου F-16 που θα πάρουν μέρος στη ΝΑΤΟική στρατιωτική άσκηση «Dynamic mix 2000». Συγκεκριμένα τα τουρκικά αεροσκάφη άρχισαν να προσγειώνονται ανά τετράδες στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο στις 3.15 μ.μ.. Προηγήθηκε στις 11 π.μ. η προσγείωση τριών τουρκικών μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C - 160, τα οποία μετέφεραν το απαραίτητο προσωπικό και υλικό υποστήριξης των 12 τουρκικών αεροσκαφών.

Τους 32 Τούρκους πιλότους και τον Σμήναρχό τους Ακούν Οσντούρκ, που κατέφτασαν με τα F - 16 στη Νέα Αγχίαλο, τους υποδέχτηκε ο Διευθυντής Επιχειρησιακού Ελέγχου της 111 Πτέρυγας Μάχης κ. Δούμας. Τα τουρκικά αεροσκάφη θα παραμείνουν για δύο βδομάδες στη Νέα Αγχίαλο και από τις 24 έως 27 Μαΐου θα γίνουν οι κοινές επιχειρησιακές πτήσεις με ελληνικά αεροσκάφη. Μάλιστα, ο Τούρκος Σμήναρχος έσπευσε να δηλώσει ότι «οι κοινές πτήσεις των Ελλήνων και των Τούρκων πιλότων, είναι πολύ σπουδαίο γεγονός για την ειρήνη στην περιοχή»!!!

Τη διοίκηση των επιχειρησιακών πτήσεων θα έχει ο αντιπτέραρχος του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας Π. Μανούσος, με την ιδιότητα του διοικητή του Κέντρου Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων, το οποίο υπάγεται στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο που λειτουργεί στη Νάπολη.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Απαντούν με διαδηλώσεις στους ΝΑΤΟφονιάδες

Με συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας απαντά ο λαός της Μακεδονίας και της Θράκης στη διεξαγωγή της ΝΑΤΟικής άσκησης, στο πλαίσιο της οποίας ολόκληρη η περιοχή έχει μετατραπεί σε απέραντο πεδίο στρατοπέδευσης, άσκησης και βολής των Ευρωατλαντικών δολοφόνων.

Σήμερα στις 6 το απόγευμα οι Επιτροπές Ειρήνης της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης οργανώνουν συγκέντρωση στην Κεραμωτή Καβάλας, όπου έχουν στρατοπεδεύσει Ολλανδοί στρατιώτες, που θα συμμετέχουν σε μέρος της άσκησης που περιλαμβάνει και χρήση του Λιμανιού, αλλά και του αεροδρομίου της Καβάλας.

Δύο ώρες αργότερα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ο αγωνιζόμενος λαός της περιοχής έχει ορίσει το δικό του ραντεβού, στις 8μμ στον πεζόδρομο της πόλης, έξω από την ΑΤΕ, προκειμένου οργανωμένα με συγκέντρωση να προχωρήσει μέχρι το αεροδρόμιο, όπου εκατοντάδες Γερμανοί έχουν στήσει και θα χειριστούν τους πυραύλους «Πάτριοτ» και «Χοκ».

Στη Θεσσαλονίκη το φόβο και τον τρόμο έχουν σπείρει Αμερικανοί και Γερμανοί στους κατοίκους των περιοχών όπου έχουν εγκατασταθεί τόσο στη Δυτική όσο και στην Ανατολική Υπαιθρο και το Λαγκαδά.

Χαρακτηριστική της μετατροπής του τόπου μας σε στρατόπεδο κατοχής, είναι η περίπτωση του Αγγελοχωρίου. Οι εκατοντάδες Γερμανοί που έχουν στρατοπεδεύσει στη Ναυτική Βάση, κυκλοφορούν με πλήρη εξάρτυση στο χωριό, πεζή, είτε με τα τζιπάκια και τα άλλα οχήματα. Τα παιδιά έχουν τρομοκρατηθεί και οι κάτοικοι που βλέπουν από τα σπίτια τους τα πυραυλικά συστήματα φοβούνται για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την άσκηση στην περιοχή και την υγεία τους. Οργίζονται για τη χρήση της γης και του τόπου τους ως χώρου άσκησης για την υλοποίηση των βρώμικων ιμπεριαλιστικών σχεδίων στα Βαλκάνια.

Την ίδια ώρα στο Λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης επικρατεί συμφόρηση από τις μαζικές ελεύσεις των ΝΑΤΟικών δυνάμεων (Αμερικανοί και Γερμανοί). Αεροσκάφη μεταφέρουν οπλισμό και στρατιώτες, πλοία εκφορτώνουν οχήματα και πολεμικό υλικό, άρματα μάχης και κανόνια. Συγκροτούνται σε φάλαγγες και οδηγούνται συνοδεία του Ελληνικού Στρατού και της Αστυνομίας, που έχουν αναλάβει την προστασία τους, προς τα σημεία της άσκησης, αλλά και τα στρατόπεδα που έχουν παραχωρηθεί για τη «φιλοξενία» τους. Στον Ασκό - Προφήτη, το Χορτιάτη, την Επανωμή, το Αγγελοχώρι, τη Θέρμη κλπ. Εχουν καταλάβει όλο το νομό.

Καταδικάζει ο Δήμος Καλαμαριάς

Την αντίθεσή του στη μετατροπή της περιοχής σε ορμητήριο πολεμικών σεναρίων εκφράζει με ομόφωνή απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς, που συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης. Στο ψήφισμα τονίζονται τα παρακάτω:

«Από τη Δευτέρα 8/5 ξεκίνησαν οι αφίξεις στη Θεσσαλονίκη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, προκειμένου να συμμετέχουν στη μεγάλη άσκηση "Dynamic Μix 2000", που θα διεξαχθεί και στην περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης από 20/5 έως 10/6.

Με τις πρόσφατες επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη γειτονική μας Σερβία αποδείχτηκε πλήρως αφ' ενός η ιμπεριαλιστική του μορφή και αφ' ετέρου ότι το ΝΑΤΟ ήταν και είναι ο βραχίονας των παγκόσμιων οικονομικών συμφερόντων του σύγχρονου ιμπεριαλισμού, που στην εποχή μας εμφανίζεται με το προσωπείο της παγκοσμιοποίησης.

Για όλα τα παραπάνω, ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζουν την ανησυχία τους και την ομόθυμη αντίθεσή τους στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης και της γύρω περιοχής σε ορμητήριο πολεμικών σεναρίων και επιβολής των σχεδίων του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και του Εύξεινου Πόντου».

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θα συνεχίσουμε ανυπόταχτα τον αγώνα

Την αντίθεσή τους στο μέλλον που τους επιφυλάσσουν η κυβέρνηση και τα ιμπεριαλιστικά αφεντικά της, διαδήλωσαν χτες βράδυ οι νυχτερινοί μαθητές της Θεσσαλονίκης, μέσα από το 5ου Φεστιβάλ Νυχτερινών Σχολείων που πραγματοποιήθηκε μπροστά στην κεντρική πύλη του Λιμανιού, το χώρο σύμβολο της ιδιότυπης ΝΑΤΟικής κατοχής που έχει επιβληθεί στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Οι μαθητές προειδοποίησαν πως θα συνεχίσουν ανυπόταχτα τον αγώνα τους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί σε συρρίκνωση και απαξίωση τη νυχτερινή εκπαίδευση, ενάντια στην πολιτική που συντηρεί την ανεργία και ωθεί στην εξάρτηση και την εξαθλίωση τη νεολαία, ενάντια στο θανατηφόρο μέλλον της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Εκεί, έξω από το ΝΑΤΟκρατούμενο λιμάνι που «φυλάσσονταν» από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, οι νυχτερινοί μαθητές μίλησαν για το μέλλον που ονειρεύονται και τραγούδησαν, συντροφιά με τα δύο νεανικά ροκ μουσικά σχήματα.

«Τα ΜΑΤ, οι εισαγγελείς, τα μαθητοδικεία και τα ιδιώνυμα που αντιμετωπίσαμε το περασμένο διάστημα, ως απάντηση στους αγώνες μας για δημόσια και δωρεάν παιδεία, είναι το μέλλον που μας επιφυλάσσουν.

Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, βλέπουμε την ελληνική κυβέρνηση να συνυπογράφει ένα έγκλημα, να παραχωρεί στους αμερικανονατοϊκούς φονιάδες λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρόμους και οδικά δίκτυα, προκειμένου να βομβαρδίζουν και να σκοτώνουν επί 78 ημέρες το λαό της Γιουγκοσλαβίας. Να στέλνει εκστρατευτικό σώμα Ελλήνων στρατιωτών ενταγμένο στα πλαίσια της KFOR για να επιβάλει την "ειρήνη" με το πιστόλι στον κρόταφο της γειτονική μας χώρα», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Θ. Κουτσουράς, μέλος του Συντονιστικού των Νυχτερινών Σχολείων. Και κατέληξε: «Την ίδια στιγμή που η πόλη μας τελεί υπό ΝΑΤΟική κατοχή, το λιμάνι στρατοκρατείται, εμείς λέμε ότι δε θα γίνουμε κρέας στις πολεμικές μηχανές τους, πως δε θα αφήσουμε να μας κάνουν πιόνια στα βρώμικα δολοφονικά τους σχέδια, ούτε πρόκειται να σκύψουμε το κεφάλι σε όλα αυτά. Αλλωστε, το έχουμε αποδείξει πως η νεολαία δεν μπαίνει στο γύψο, δεν πρόκειται να υποταχθούμε. Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα μαζί με όλο το λαό».

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Καταγγέλλουμε την παρουσία των ευρωΝΑΤΟικών νεοβαρβάρων

Ανυποχώρητα στο δρόμο του αγώνα για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς βαδίζουν οι αντιστασιακοί της Μακεδονίας, υπερασπιζόμενοι τα ιδανικά για τα οποία έδωσαν τη ζωή και το αίμα τους χιλιάδες συναγωνιστές τους. Με ανακοίνωση της Περιφερειακής Επιτροπής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης δηλώνουν ότι συστρατεύονται στον κοινό αγώνα μαζί με τους άλλους φορείς της περιοχής και απαιτούν να πάψει η χώρα να αποτελεί πεδίο ασκήσεων των ευρωατλαντικών δολοφόνων, να φύγει το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Αυτές τις μέρες η Ελλάδα έγινε πεδίο ασκήσεων των φονικών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ. Η παρουσία των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην περιοχή μας έχει, πια, μόνιμο χαρακτήρα: ένοπλες δυνάμεις και πολεμικό υλικό διακινούνται προς και από τη βαλκανική, χωράφια δεσμεύονται για τις ανάγκες τους, στρατόπεδα στήνονται, βολές πραγματοποιούνται και οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ συμπεριφέρονται σαν στρατός κατοχής.

Η άσκηση Dynamic MIX σημαίνει ουσιαστικά αμφισβήτηση της εθνικής ανεξαρτησίας, κατάργηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Ακόμα, προωθεί τα αποσταθεροποιητικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, με κατάργηση συνόρων, δημιουργία μικρών κρατών - προτεκτοράτων κ.ά.

Εμείς οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, που πολεμήσαμε τους Γερμανούς - Ιταλούς και Βούλγαρους φασίστες κατακτητές, που δώσαμε αίμα για τη λευτεριά της πατρίδας, όχι μόνο δε συμβιβαζόμαστε και δεν ανεχόμαστε την καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας μας, αλλά υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας και καταγγέλλουμε την παρουσία και την πολεμική δραστηριότητα των ευρωνατοϊκών νεοβαρβάρων στην Ελλάδα και στην περιοχή μας.

Μαζί με τους άλλους μαζικούς φορείς απαιτούμε και θ' αγωνιστούμε ν' απαλλαγεί η πατρίδα μας από τις ξένες βάσεις και την παρουσία ξένων στρατευμάτων, ν' απελευθερωθεί η χώρα μας από τα δεσμά του ΝΑΤΟ και να μη συμμετάσχει στους τυχοδιωκτισμούς του. Να δημιουργηθούν συνθήκες διασφάλισης πραγματικής ειρήνης στα Βαλκάνια, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών τους - χωρίς ξένους προστάτες, επιδιαιτητές και κυρίαρχους».

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΥΟΣΜΟΥ
Τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ σε ... δημόσια θέα

Σχετική έκθεση φωτογραφίας εγκαινιάζει σήμερα η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης

Εκθεση φωτογραφίας με τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και έκθεση αντιπολεμικού βιβλίου οργανώνει σήμερα στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Ευόσμου η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» (ΝΔΕ) των Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης. Με αφορμή τη διεξαγωγή της άσκησης «Dynamic MIX 2000», που ήρθε να συμπληρώσει την πολύμηνη εικόνα της ΝΑΤΟικής κατοχής η οποία έχει επιβληθεί με την καθημερινή διέλευση των στρατευμάτων της KFOR, που εξορμούν προς το Κοσσυφοπέδιο, τα μέλη της ΝΔΕ δηλώνουν πως αρνούνται τη μετατροπή της ελληνικής γης και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης σε πεδίο βολής, όπου μόνιμα πλέον ...θα ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι.

Με ανακοίνωσή της η ΝΔΕ καλεί όλους τους νέους να ενταχθούν στον αγώνα για μια πατρίδα ελεύθερη, που θα τη διαφεντεύει ο λαός της και όχι τα στρατεύματα κατοχής του ΝΑΤΟ, που θα έχει ισότιμες σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου στη βάση του αμοιβαίου οφέλους και όχι στη βάση της επικυριαρχίας. Μια πατρίδα που θα εξασφαλίζει δουλιά, μόρφωση, περίθαλψη για όλους, που θα ξοδεύει χρήματα για την παιδεία και τον πολιτισμό και όχι για πόλεμο, όπλα και τη μισθοδοσία των μισθοφόρων. Που θα διαθέτει τα λιμάνια, τις παραλίες, τα αεροδρόμια, το οδικό της δίκτυο για να πηγαινοέρχονται οι πολίτες όλου του κόσμου, τα προϊόντα του μόχθου τους, για να χαίρονται και να δημιουργούν εν ειρήνη και όχι να γίνονται ορμητήρια της δολοφονικής ΝΑΤΟικής «νέας τάξης».

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Πρόβα «τζενεράλε» του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ

«Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη άσκηση, αλλά για την πρώτη πρακτική δοκιμή της λειτουργίας της νέας δομής του ΝΑΤΟ στη νοτιανατολική του πτέρυγα». Αυτό τονίζουν, με ανακοίνωσή τους, σχετική με την άσκηση «DYNAMIC MIX», τα μέλη του ζωγραφιώτικου κινήματος ειρήνης.

Πρόκειται, συνεχίζουν, για μια πρόβα «τζενεράλε» του νέου δόγματος της μειωμένης εθνικής κυριαρχίας, μια δοκιμαστική εφαρμογή των διευθετήσεων που προετοιμάζονται για τις ελληνο-τουρκικές διαφορές υπό την επικυριαρχία των Αμερικάνων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο κείμενο της ανακοίνωσης, επισημαίνεται ότι το ίδιο το σενάριο της άσκησης περί «εκδήλωσης αστάθειας στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας» είναι εξόχως αποκαλυπτικό για τα μελλοντικά σχέδια των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι ο επιχειρησιακός έλεγχος στο Αιγαίο από την Ελλάδα, καταργείται και εκχωρείται εξ ολοκλήρου στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Νάπολης.

Συγχρόνως, οι φιλειρηνιστές καταδικάζουν και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή στην άσκηση, αλλά και γενικότερα η εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής, εξασφαλίζει έναν ικανοποιητικό ρόλο για την ελληνική πλουτοκρατία στους σχεδιασμούς της Νέας Τάξης Πραγμάτων στα Βαλκάνια και ευρύτερα.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή τους, καλούν τον ελληνικό λαό να αντισταθεί στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και να παλέψει για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, της υποτέλειας και των διαχειριστών της και για την οικοδόμηση ενός κόσμου της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της φιλίας των λαών.

Αντιπολεμική κινητοποίηση στη Θεσσαλία

Την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής άσκησης «Dynamic Mix 2000» θα διατρανώσουν οι φιλειρηνιστές της Θεσσαλίας, συμμετέχοντας στην πανθεσσαλική αντιπολεμική κινητοποίηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιούνη στον Τύρναβο, με πρωτοβουλία των Τοπικών Επιτροπών Ειρήνης της περιοχής. Οι αγωνιστές της ειρήνης, συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στην ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων, θα διαδηλώσουν την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν για να φύγει το Στρατηγείο του Θανάτου από την περιοχή και τη χώρα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ