ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2012
Σελ. /40

«Μούτσοι» εφοπλιστών

κατά ναυτεργατών

Κι όμως ήρθε... δεύτερος!

Δε θα εμπλακούμε στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ.

Δε θα πάρουμε θέση αν πρόκειται για «μαϊμού» - ψηφοφορίες όπως είπε ο Κουκουλόπουλος (σ.σ.: το θυμήθηκε με μόλις... 8 χρόνια καθυστέρηση) για την ψηφοφορία που εξέλεξε πρόεδρο τον Παπανδρέου το 2004.

Δε θα μπούμε στις εσωτερικές τους αλληλοκαταγγελίες περί «περιφερόμενων ψηφοφόρων», περί «εσωκομματικού στρατού» ή περί διπλο-τριπλοψηφιών.

Θα αρκεστούμε στα στοιχεία που οι ίδιοι δίνουν και θα τα θεωρήσουμε ειλικρινή (σ.σ.: άλλωστε είναι παροιμιώδης η φιλαλήθειά τους...).

*

Λένε, λοιπόν, ότι στις ΠΑΣΟΚικές κάλπες της Κυριακής προσήλθαν 236.000 πολίτες.

Αλλά το 2004 μας είχαν πει ότι είχαν προσέλθει 1.020.000 πολίτες.

Και ότι το 2007 είχαν προσέλθει 770.000, με τον Βενιζέλο τότε να λαμβάνει ποσοστό 38,5%, δηλαδή περίπου 300.000 ψήφους.

Αρα έχουμε τα εξής συμπεράσματα:

*

α) Το 2012 προσήλθαν στις εσωκομματικές κάλπες του ΠΑΣΟΚ το 1/4 όσων είχαν προσέλθει το 2004 και το 1/3 όσων είχαν προσέλθει το 2007.

*

β) Ο Βενιζέλος, ως πρώτος το 2012, ήρθε δεύτερος από τον... δεύτερο Βενιζέλο του 2007, αφού τότε - ως δεύτερος έναντι του Παπανδρέου - είχε πάρει περισσότερες ψήφους (300.000) από όσες πήρε προχτές (230.000) ως πρώτος και μοναδικός υποψήφιος...

*

Και κάτι ακόμα:

Ο Βενιζέλος στις εθνικές εκλογές του 2009, ως υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης, είχε λάβει 65.000 σταυρούς.

Στην προχτεσινή εσωκομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, στην ίδια εκλογική περιφέρεια, αυτοί που προσήλθαν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ (όπως λέει το ΠΑΣΟΚ...) ήταν 14.000.

Δηλαδή, στην ίδια την εκλογική του περιφέρεια, ο Βενιζέλος

- ως μοναδικός εκπρόσωπος του λεγόμενου «όλου ΠΑΣΟΚ» -

πήρε προχτές μόλις το 1/4 των ψήφων που είχε πάρει ο ίδιος το 2009 ως ένας από τους πολλούς υποψηφίους της λίστας του ΠΑΣΟΚ στις τότε βουλευτικές εκλογές...

*

Αν όλα αυτά τους κάνουν να... πανηγυρίζουν, εμάς, πραγματικά, δε μας πέφτει λόγος.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Κον Μανώλη Καψή (Mega Τσάνελ)...

Ο Μανώλης Καψής του Mega εμφανίστηκε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού για να διατρανώσει ότι τάσσεται υπέρ της έκθεσης του ΔΝΤ, η οποία εισηγείται να φτάσει ο βασικός μισθός στην Ελλάδα στα επίπεδα εκείνου της Κροατίας.

Τώρα που «τέλειωσαν τα δανεικά», κατά τον γλαφυρό τόνο του κ. Καψή, οι εργαζόμενοι πρέπει να ζουν με μισθούς με 300 ευρώ το μήνα...

(σ.σ.: τα ίδια είχε πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αδελφός του, ο Παντελής Καψής, πάλι σε εκπομπή του Mega, όταν και δήλωσε ότι δεν ξέρει κάποια άλλη λύση για τη «σωτηρία» της χώρας από το να πάνε οι μισθοί στα 300 ευρώ..).

*

Κατόπιν τούτων, έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

*

1ο) Η «φούσκα» της ιδιωτικής τηλεόρασης αποτελεί παρακολούθημα της γενικότερης καπιταλιστικής «φούσκας». Στον κόσμο που υπηρετεί ο Καψής και όταν φουσκώνει και όταν σκάει η «φούσκα», οι εργαζόμενοι την πληρώνουν.

*

2ο) Επειδή η «πιάτσα» είναι δεδομένη και το τι μισθοί «παίζουν» στη «φούσκα» της ιδιωτικής τηλεόρασης είναι γνωστό, τον Καψή τον κόβουμε να καθαρίζει για το θεάρεστο έργο της ενημέρωσης που επιτελεί περί τα 10 με 12 χιλιάρικα τον μήνα, ήτοι μεικτά περί τα 150 χιλιάρικα το χρόνο.

*

3ο) Επί τρία χρόνια, λοιπόν, που ο ελληνικός λαός, ο λαός των εργαζομένων, υφίσταται τους «πανωλεθριάμβους» των μνημονίων για τους οποίους πανηγυρίζει ο Καψής, ο ίδιος πρέπει να έχει καβαντζώσει προ φόρων περί τα 400 - 450 χιλιάρικα. Μάλιστα, δεν αποκλείουμε ως συνετός φορολογούμενος πολίτης να εισπράττει και επιστροφές φόρου.

*

4ο) Ενας εργαζόμενος με βασικό τα 590 ευρώ μεικτά το μήνα για να πάρει τα λεφτά που παίρνει ο Καψής σε ένα μήνα θέλει... 20 μήνες, για να πάρει τα λεφτά που παίρνει ο Καψής σε ένα χρόνο θέλει... 18 χρόνια και για να πάρει τα λεφτά που έχει πάρει ο Καψής αυτά τα τρία χρόνια της λαϊκής λεηλασίας πρέπει να δουλεύει και... μετά θάνατο.

*

5ο) Δεν ξέρουμε πόσο σπουδαίο θεωρεί τον εαυτό του ο Καψής (προφανώς πολύ σπουδαίο) για να πιστεύει ότι, ενώ αυτός ζει με το παντεσπάνι του, οι άλλοι πρέπει να ζουν με το ξεροκόμματο και να πεθαίνουν επειδή δεν έχουν καν αυτό το ξεροκόμματο. Ξέρουμε, όμως, ότι σε αυτήν τη χώρα, είναι πολύ προσοδοφόρο για κάποιους να βγαίνουν στα κανάλια και να προπαγανδίζουν - έναντι αδρότατης αμοιβής - ότι οι άλλοι πρέπει να ζουν με τρεις κι εξήντα.

*

6ο) και τελευταίο: Ο Καψής μπορεί να ισχυριστεί ότι τα όσα λέει δεν συνιστούν διατεταγμένη προπαγάνδα, αλλά την αυθεντική και ειλικρινή άποψή του για το πώς θα «σωθεί» η χώρα. Δικαίωμά του. Δικαίωμά του να πιστεύει ότι «σωτηρία» της Ελλάδας σημαίνει οι άνθρωποί της, εμείς και τα παιδιά μας, δηλαδή, να ζούμε με 300 ευρώ το μήνα.

Αν όμως αυτή είναι όντως η άποψή του, τότε ας κοπιάσει να την εφαρμόσει ως καλός πατριώτης που είναι πρώτα στον εαυτό του:

Να παραιτηθεί από τον παχυλό μισθό του (σ.σ.: θα μπορούσε, για παράδειγμα, να τον καταθέτει στο λογαριασμό του... Πετσάλνικου) και να αρχίσει - συμβάλλοντας έτσι πρώτος αυτός στη «σωτηρία» της χώρας - να ζει ο ίδιος με 300 ευρώ το μήνα.

*

ΥΓ: Ως στήλη και ως άνθρωποι δεσμευόμαστε ότι εφόσον το πράξει, εμείς θα διοργανώσουμε έρανο για να του εξασφαλίσουμε κι άλλα 300 μηνιαίως...


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Σαν σήμερα

1927 Το ΚΚΕ οργανώνει συγκεντρώσεις προς τιμήν της επετείου της Παρισινής Κομμούνας και της ίδρυσης της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

1930 Δημοσιεύεται απόφαση της Ευρείας Ολομέλειας του Προεδρείου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς σχετικά με την οικονομική κρίση στην Αμερική και σε άλλες χώρες.

1947 Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο Γ. Ζέβγος, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, από πληρωμένα όργανα του παρακράτους.

1956 Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Τυνησίας.

1965 Σε καταγγελία της σύμβασής του με το Δημόσιο για την «Ολυμπιακή», προβαίνει ο Αριστοτέλης Ωνάσης, λόγω των οικονομικών δυσχερειών και της ανάγκης κρατικής ενίσχυσης για την ανανέωση του στόλου της εταιρείας.

1977 Ο Ζακ Σιράκ εκλέγεται πρώτος δήμαρχος Παρισίων μετά την Κομμούνα του 1871, που είχε καταργήσει το δημαρχιακό αξίωμα.

1977 Πανωλεθρία υφίσταται η Ιντιρα Γκάντι στις ινδικές βουλευτικές εκλογές, που διεξάγονται εν μέσω βιαιοτήτων και κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Το Κόμμα του Κογκρέσου χάνει την εξουσία και η ίδια δεν εκλέγεται βουλευτής.

Η μπάλα βρωμάει από... το κεφάλι

Η μια όψη είναι τα όσα έγιναν προχτές στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η άλλη όψη είναι τα όσα είχαν γίνει πέρσι στο Καραϊσκάκη, αντιπρόπερσι στη Λαυρίου, παραπρόπερσι σε αγώνα... βόλεϊ στη Λαμία κ.ο.κ.

Πρόκειται για τις πολλές όψεις

της ίδιας αθλιότητας,

της ίδιας εξαχρείωσης,

της ίδιας ατομικής και οπαδικής αλλοτρίωσης,

της ίδιας επιχειρηματικής μπίζνας

που ονομάζεται «επαγγελματικό ποδόσφαιρο».

*

Το «επαγγελματικό ποδόσφαιρο» δεν θα μπορούσε παρά να παίζεται - μέσα και έξω από τα γήπεδα - σύμφωνα με τους κανόνες, τα ήθη και τις μεθόδους που επικρατούν σε μια κοινωνία που έχει ως θεότητα τον «ανταγωνισμό»,

σε μια κοινωνία που ως βασικός της νόμος διδάσκεται η πάση θυσία «επικράτηση» του ενός εις βάρος του άλλου με συνέπεια την - κατά Λοκ - μετατροπή του ανθρώπου σε «λύκο για τον άνθρωπο».

*

Αυτή η κοινωνία, που στα γήπεδά της παίζεται το επαγγελματικό ποδόσφαιρο των Ανωνύμων Εταιρειών με τα τρανταχτά επώνυμα των VIP και των μεγαλομετόχων που τις κατέχουν, δεν είναι παρά η κοινωνία που ελέγχεται από

τους ανταγωνιζόμενους πετρελαιάδες - προέδρους,

τους αντιπαρατιθέμενους τραπεζίτες - προέδρους

τους «εμπόλεμους» εφοπλιστές - προέδρους,

τους ασυμφιλίωτους βιομηχάνους - προέδρους και

τους θαμώνες - προέδρους (ενίοτε) του Κορυδαλλού.

*

Το πρώτο θύμα τούτης της αδυσώπητης αρένας συμφερόντων και ανταγωνισμών είναι το ίδιο το ποδόσφαιρο.

Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφ' ης στιγμής η μπάλα ελέγχεται και ποδηγετείται από τους πετρελαιάδες, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους και τους θαμώνες - ενίοτε - του Κορυδαλλού.

*

Δικό τους είναι, λοιπόν, το σάπιο αυτό «εμπόρευμα» που παράγεται μέσα και έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Σάρκα εκ της σαρκός τους.

Γέννημα κατ' εικόνα και καθ 'ομοίωση των «αφεντικών» του.

Αυτού του ποδοσφαίρου που βρωμάει

(και βρωμάει όπως ακριβώς το ψάρι: από το κεφάλι)

η «βιτρίνα» του κάθε τρεις και λίγο θρυμματίζεται. Χάσκοντας, τελικά, το θέαμα της χρεοκοπίας - ποιων άλλων; - των «αφεντικών» του.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org