ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2012
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Συνεχίζουμε για να μην περάσει η εξαθλίωση της ζωής μας»

Αποσπάσματα από την εισήγηση που έκανε η διοίκηση του σωματείου στη ΓΣ

Παρουσιάζοντας στη ΓΣ την εισήγηση εκ μέρους της διοίκησης του σωματείου των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία», ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του ΔΣ, είπε:

«Ο αγώνας βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση του. Τώρα η εργοδοσία πιέζεται πολύ, γιατί πάντα τέτοια εποχή "ανοίγει" όπως λέμε η δουλειά, αλλά και γιατί μετά τις τελευταίες εξελίξεις (ψήφιση μνημονίου, κούρεμα χρέους), προσπαθεί να πάρει νέες παραγγελίες, από δουλειές που θα ανοίξουν μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, π.χ. ΜΕΤΡΟ στο Χαϊδάρι.

Γι' αυτό ο Μάνεσης το τελευταίο 20ήμερο πιέζει με κάθε τρόπο να σταματήσει την απεργία. Προσπάθησε μέσω των ανθρώπων του να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Εξαπάτησε συναδέλφους και τους έβαλε να υπογράψουν ενάντια στο σωματείο μας, ενάντια στον ηρωικό αγώνα μας. Σαν ΔΣ χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που πήραν πίσω τις υπογραφές τους και στηρίζουν ενυπόγραφα το σωματείο και την απεργία. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται ενωμένα να δώσουμε τη μάχη, όπως την ξεκινήσαμε, ένας για όλους και όλοι για έναν.

«Κάτω τα χέρια από τους χαλυβουργούς»

Μαζί με το Μάνεση και η κυβέρνησή του, εκβιάζει και τρομοκρατεί για να σταματήσουμε τον αγώνα μας, μέσω του υπουργού Εργασίας. Η κυβέρνηση θέλει να τελειώνει με τον αγώνα των χαλυβουργών, γιατί το παράδειγμά μας, ο αγώνας μας δεν την διευκολύνει για να περάσει σε όλους τους χώρους δουλειάς αυτά που ζήτησε ο Μάνεσης. Δεν θα της κάνουμε όμως το χατίρι.

Επομένως συνεχίζοντας τον ηρωικό μας αγώνα, πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε και αυτή την πλευρά. Τις απειλές, τους εκβιασμούς, τις προβοκάτσιες της εργοδοσίας, και της κυβέρνησης, και την πίεση μέσω των εξώδικων. Τους λέμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να τα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία όπως αντιμετωπίσαμε μια σειρά δυσκολίες στις 139 μέρες απεργίας. Εχουμε τη στήριξη όλης της εργατικής τάξης της χώρας μας, και από άλλες χώρες. Ολοι βροντοφωνάζουν "κάτω τα χέρια από τους χαλυβουργούς". Εχουμε 93 συναδέλφους απολυμένους, όλους αυτούς δεν έχουμε δικαίωμα να τους προδώσουμε.

Απέτυχαν οι προσπάθειες του Μάνεση να συγκροτήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, γιατί τώρα πιέζεται για να πάρει δουλειές. Γιατί τώρα θέλουν παντού να καταργήσουν τις κλαδικές συμβάσεις, να επιβάλλουν σε όλους τους χώρους δουλειάς σιγή νεκροταφείου και το αγωνιστικό κάστρο της Χαλυβουργίας τους δημιουργεί πρόβλημα. Τους λέμε λοιπόν, ότι τώρα που είναι στριμωγμένοι εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να τους στριμώξουμε πάρα πέρα, να γίνει όλη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία. Για να μην περάσει η εξαθλίωση της ζωής μας.

«Για το χαλυβουργό δεν έχει γυρισμό»

Η απεργία μας που ο Μάνεσης τη θεωρεί παράνομη, έχει νομιμοποιηθεί στη συνείδηση όλης της εργατικής τάξης και της νεολαίας, στη συνείδηση εκατομμυρίων εργατών σε όλο τον κόσμο. Γι' αυτό στηρίζεται από ένα πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης, που καθημερινά όλο και δυναμώνει και εκτός Ελλάδας. Σε Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Αγγλία, Ισπανία, Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Ασία, Αφρική, καθημερινά γίνονται εκδηλώσεις αλληλεγγύης, μας στηρίζουν υλικά και ηθικά. Εδώ από την πύλη του εργοστασίου περνάνε καθημερινά δεκάδες φορείς και εργαζόμενοι για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Ολοι καταλαβαίνουν το δίκιο μας, έχουν κάνει τον αγώνα μας δικό τους αγώνα.

Κάθε μέρα γίνονται εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε δεκάδες γειτονιές της Αθήνας, σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας. Η απεργία μας έγινε ορόσημο και ο απεργός χαλυβουργός το θετικό παράδειγμα, η ελπίδα για όλους τους εργάτες.

Είναι δυνατόν για ένα τέτοιο μεγαλειώδη αγώνα να υπάρχουν συνάδελφοι που υποστηρίζουν τις συκοφαντίες του Μάνεση και των ανθρώπων του; Είναι δυνατόν σε όλους αυτούς που μας βοηθάνε καθημερινά στον αγώνα μας ηθικά και οικονομικά, να τους κατηγορούμε ότι επηρεάζουν τις αποφάσεις μας; Είναι δυνατόν τώρα που ο Μάνεσης είναι στριμωγμένος να κάνουμε τώρα πίσω, να εγκαταλείψουμε έναν ηρωικό αγώνα 139 ημερών; Είναι δυνατόν να εγκαταλείψουμε τους 93 συναδέλφους μας απολυμένους και να γυρίσουμε τώρα όχι με 500 αλλά με 400 ευρώ μέσα στη φωτιά και το σίδερο, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας; Για το χαλυβουργό δεν έχει γυρισμό.

Τώρα η σπίθα των χαλυβουργών ανάβει και σε άλλους χώρους. Με δική μας πρωτοβουλία διοργανώθηκε πανελλαδική σύσκεψη σωματείων από τον κλάδο του Μετάλλου, όπου αποφασίστηκε και έγινε παναττική απεργία. Οι συνάδελφοί μας στη Ζώνη του Περάματος δίνουν καθημερινά μάχες, αναγκάζουνε την εργοδοσία και υπογράφει συμβάσεις. Οι συνάδελφοί μας οικοδόμοι αποφάσισαν πανελλαδική απεργία στις 4 Απρίλη, το ίδιο οι συνάδελφοί μας από τα Τρόφιμα-Ποτά. Μια σειρά άλλες ομοσπονδίες όπως του Τύπου, του Φαρμάκου, της Κλωστοϋφαντουργίας, και δεκάδες Εργατικά Κέντρα προετοιμάζονται και αυτοί για απεργία. Σε δεκάδες χώρους βρίσκονται ήδη σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Είμαστε ήδη νικητές»

Καλούμε όλους τους χαλυβουργούς και αυτούς που ψήφισαν κατά, την προηγούμενη φορά, να αποφασίσουμε με ήσυχη τη συνείδηση και με ψηλά το κεφάλι τη συνέχιση και κλιμάκωση της απεργίας μας.

Είμαστε ήδη νικητές, οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο μας θεωρούνε νικητές. Το παράδειγμά μας θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του εργατικού κινήματος. Ο αγώνας μας αποτελεί ήδη μια μεγάλη παρακαταθήκη. Τα παιδιά μας θα περπατάνε με ψηλά το κεφάλι, θα είναι υπερήφανα γιατί οι πατεράδες τους και οι μανάδες τους έκαναν το καθήκον τους. Στάθηκαν με ψηλά το κεφάλι, αψήφησαν την ταπείνωση και τον τρόμο της εργοδοσίας. Στάθηκαν αλύγιστοι, πάλεψαν για ένα καλύτερο μέλλον γι' αυτούς και τα παιδιά τους. Ο αγώνας μας θα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και θαυμασμού στις επόμενες γενιές, θα αποτελεί πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού.

Συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι πιο σίγουροι και αισιόδοξοι. Σας καλούμε να συνεχίσουμε ενωμένοι και να απομονώσουμε τους μηχανισμούς της εργοδοσίας. Να δυναμώσουμε την επαγρύπνηση και την περιφρούρηση, γιατί η εργοδοσία και η κυβέρνηση είναι αδίστακτοι.

Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά την εργατική τάξη, όλους όσοι μας έχουν στηρίξει και τους καλούμε τώρα να στηρίξουν πιο αποφασιστικά τον αγώνα μας, τώρα το χρειαζόμαστε περισσότερο. Τώρα που η κυβέρνηση και η εργοδοσία προωθούνε τα μέτρα που ζήτησε ο Μάνεσης σε όλη την εργατική τάξη, και οξύνουν την επίθεση ενάντια στους απεργούς, που ετοιμάζουν νέους νόμους και πιο αυταρχικά μέτρα ενάντια στο εργατικό κίνημα, τώρα το σύνθημα "όλη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία", είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Εμείς οι χαλυβουργοί συνεχίζουμε τον απεργιακό μας αγώνα.

Ζήτω η εργατική τάξη.

Ζήτω ο ηρωικός αγώνας των χαλυβουργών.

Ζήτω η εργατική αλληλεγγύη, το μεγάλο όπλο των εργατών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ