ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αλλαγές για την «πράσινη» κερδοφορία του κεφαλαίου

Ακόμη και αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προαναγγέλλει η κυβέρνηση, προκειμένου να υπηρετήσει καλύτερα το στόχο της λεγόμενης «πράσινης οικονομίας», δηλαδή τη δημιουργία νέων πεδίων κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, σε τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, οι μεταφορές, οι επικοινωνίες κ.ά.

Προπομπό των σχεδιασμών αυτών αποτέλεσε η χτεσινή ομιλία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, ο οποίος με αφορμή την παρουσίαση των δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον» και με την παρουσία πολλών υπουργών και βουλευτών της ΝΔ, δήλωσε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 είναι ο κατάλληλος χρόνος για:

  • Να γίνει ανεξάρτητο υπουργείο Περιβάλλοντος, στο οποίο, εκτός από τις σημερινές αρμοδιότητες για το περιβάλλον, τη χωροταξία και την πολεοδομία, θα προστεθούν και αυτές της ενέργειας (από το υπουργείο Ανάπτυξης) και των δασών (από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης).
  • Να καταργηθεί το υπουργείο Μεταφορών και να ενοποιηθούν τα δημόσια έργα, οι μεταφορές και επικοινωνίες σε ένα ενιαίο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Για να μη μείνει καμιά αμφιβολία για τους στόχους που υπηρετεί μια τέτοια αναδιάταξη του κυβερνητικού σχήματος, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ πρόσθεσε ότι «σήμερα η χρηματοοικονομική κρίση πρέπει να μας συσπειρώνει προς την αειφόρο ανάπτυξη, την "πράσινη ανάπτυξη», η οποία προσφέρει νέες ευκαιρίες για την πρόοδο και την απασχόληση». Θυμίζουμε ότι παρόμοιες θέσεις για την «πράσινη ανάπτυξη» ανέπτυξε προ ημερών και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, για να εισπράξει τα εύσημα από τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο...

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν παρέλειψε να κάνει απολογισμό του έργου της κυβέρνησης όσον αφορά το περιβάλλον τα προηγούμενα πέντε χρόνια, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά, μεταξύ των άλλων: Στα μέτρα εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Κιότο, δηλαδή στην εφαρμογή του «εμπορίου ρύπων». Στη θεσμοθέτηση του Εθνικού και των Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων, που λύνουν τα χέρια στο μεγάλο κεφάλαιο για νέες επενδύσεις στη Βιομηχανία, τον Τουρισμό, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές κλπ.

Επίσης ανέφερε ότι μέσω του ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθούν ως το 2013 έργα που αφορούν το περιβάλλον, συνολικού προϋπολογισμού 4,3 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα έργα αυτά περιλαμβάνεται η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, μέσω της... οικοπεδοποίησης!

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, τέλος, προανήγγειλε την κατάθεση μέσα στο καλοκαίρι του νομοσχεδίου που θα προβλέπει το νέο τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών, την «τακτοποίηση» των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων (οι οποίοι θα εξαιρεθούν μεν από την κατεδάφιση, ενώ οι ιδιοκτήτες τους θα πληρώσουν πρόστιμο αλλά θα ζουν σε «διαρκή ομηρία») και ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα και άλλα πολεοδομικά θέματα.

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Περιθωριοποιούνται τα παιδιά των μεταναστών

Οι μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών συχνά διαφεύγουν, αλλά στην περίπτωση των παιδιών των μεταναστών η διάγνωση είναι ακόμα πιο δύσκολη υπόθεση, τονίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν επιστήμονες της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού». Στη ΜΕΥ παρακολουθούνται πάνω από 1.700 έφηβοι και οι 300 παρουσιάζουν διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) και μαθησιακές δυσκολίες. «Είναι γεγονός, επισημάνθηκε, ότι η ΔΕΠ-Υ και οι μαθησιακές δυσκολίες συχνά διαλανθάνουν και δε διαγιγνώσκονται εγκαίρως, με αποτέλεσμα ένα παιδί με δυνατότητες συχνά να μετατρέπεται στον "κακό και άτακτο" μαθητή του σχολείου και να υφίσταται τα πειράγματα και την απόρριψη συμμαθητών και δασκάλων, χάνοντας τελείως την αυτοεκτίμηση και την αισιοδοξία του. Το καταθλιπτικό συναίσθημα και οι συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και παραβατικότητας συχνά παρουσιάζονται σε παιδιά με ΔΕΠΥ λόγω του παραπάνω φαύλου κύκλου».

Αναφερόμενοι στα παιδιά των μεταναστών, οι επιστήμονες τόνισαν: «Η δυσκολία προσαρμογής των παιδιών σε ένα ξένο περιβάλλον, η δυσχέρεια εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά (οικονομικά, θρησκευτικά, κοινωνικά) οδηγούν πιο γρήγορα σε περιθωριοποίηση και διαταραχές συμπεριφοράς». Στην Ελλάδα, οι έφηβοι είναι 1.300.000 και αποτελούν το 12% του συνολικού πληθυσμού. Το 10% των εφήβων είναι παιδιά μεταναστών.

«Εφυγε» ο Θανάσης Ανάγνου

«Εφυγε» από τη ζωή, χτες το απόγευμα, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ, Θανάσης Ανάγνου, σε ηλικία 87 ετών. Ο Θανάσης Ανάγνου γεννήθηκε στο Μαυρονέρι Λιβαδειάς Βοιωτίας το 1922. Το 1941 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Διετέλεσε γραμματέας της ΕΠΟΝ Πόλης της Κατερίνης. Με την Απελευθέρωση διετέλεσε γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Κατερίνης. Μετά τη Βάρκιζα συλλαμβάνεται και βασανίζεται. Τον Αύγουστο του 1946 διωκόμενος καταφεύγει στη Θεσσαλονίκη. Οργανώνει ένοπλη ομάδα αυτοάμυνας.

Κρατεί τη σύνδεση παράνομου μέσου (καϊκάκι) με το οποίο βγαίνουν στελέχη στα Πιέρια. Τον Ιούνη του 1947 βγαίνει αντάρτης στο βουνό στο αρχηγείο του ΔΣΕ Πιερίων. Κατατάσσεται στο 3ο Τάγμα και διετέλεσε επιτελής τάγματος. Τραυματίστηκε σε μάχες. Παίρνει μέρος σε όλες τις μάχες το 1948 - 1949 στο Γράμμο - Βίτσι.

Το Σεπτέμβρη του 1948 τοποθετήθηκε ως πρώτος βοηθός διευθυντή του 3ου Επιτελικού Γραφείου της 9ης μεραρχίας και από το Νοέμβρη του 1948 ανέλαβε διευθυντής μέχρι τη σύμπτυξη του ΔΣΕ στις 29/8/1949. Με την υποχώρηση του ΔΣΕ έζησε στη Σοβιετική Ενωση μέχρι το 1978, όταν επαναπατρίστηκε. Από το 1949 έως το 1956 ήταν μέλος της Κομματικής Επιτροπής του ΚΚΕ της 8ης πολιτείας της Τασκένδης. Υπήρξε γραμματέας την περίοδο 1953 - '56.

Για την αγωνιστική του δράση στερήθηκε την ελληνική ιθαγένεια που επανέκτησε το 1977. Με την επάνοδό του στην Ελλάδα συμμετείχε ενεργά στη κομματική ζωή και δράση. Ο Θανάσης Ανάγνου έγραψε το βιβλίο με τίτλο «Στα κάστρα του αγώνα με το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» (Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»).

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ θα παραμείνει ο πρώην μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμονας, καθώς χτες ο Αρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης. Υπενθυμίζεται ότι ο μητροπολίτης είχε προσφύγει στον Αρειο Πάγο για την ακύρωση της καταδίκης του. Ο Παντελεήμονας είχε καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό από το πενταμελές εφετείο Αθηνών σε κάθειρξη 6 ετών για την υπόθεση της υπεξαίρεσης 66,5 εκατ. δρχ., από τη Μονή Οσίου Εφραίμ Νέας Μάκρης. Επίσης, να σημειωθεί ότι το όνομα του συγκεκριμένου μητροπολίτη είχε αναμειχθεί και σε άλλα οικονομικά σκάνδαλα (συμμετοχή σε υπεράκτιες εταιρείες). Για την υπόθεση Παντελεήμονα το πρωτοβάθμιο για αρχιερείς δικαστήριο της Ιεράς Συνόδου, με πρόσφατη απόφαση είχε θέσει την υπόθεση στο αρχείο, γιατί κατά το εκκλησιαστικό δικαστήριο δεν είχαν προκύψει από το φάκελο επαρκείς ενδείξεις ενοχής του μητροπολίτη. Για το θέμα υπήρξαν αντιδράσεις από μητροπολίτες στο εσωτερικό της Ιεραρχίας.

«ΠΑΓΩΝΕΙ» το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας την κατασκευή γκαράζ στο πάρκο της Κυψέλης (Κύπρου και Πατησίων), καθώς ανέστειλε την οικοδομική άδεια. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι η βλάβη που θα προκληθεί από τη συνέχιση των έργων για την κατασκευή του γκαράζ θα είναι δυσχερώς επανορθώσιμη σε περίπτωση που ευδοκιμήσει η αίτηση των κατοίκων της Κυψέλης. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης έκοψε αιωνόβια πεύκα στο πάρκο, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής του γκαράζ.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Δωρεάν προληπτικός ιατρικός έλεγχος στα παιδιά

Δωρεάν προληπτικό έλεγχο στους μαθητές των δημοτικών σχολείων, αλλά και στα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών της πόλης, προσφέρει ο Δήμος Νίκαιας, σε συνεργασία με τη Διοίκηση Β` Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου και το Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ο ιατρικός έλεγχος περιλαμβάνει παιδίατρο, οδοντίατρο, οφθαλμίατρο, καρδιολόγο(καρδιογράφημα), σωματομετρήσεις και έλεγχο εμβολίων.

Στους ανασφάλιστους παρέχονται δωρεάν οι εμβολιασμοί, ενώ και οι μητέρες μπορούν να κάνουν Τεστ ΠΑΠ. Φορείς υλοποίησης του προγράμματος είναι η Πολυκλινική Πειραιά (πρώην ΠΙΚΠΑ), Ηρώων Πολυτεχνείου και Καραολή Δημητρίου, τηλ: 210 4124707,210 4115672 και το ΠΙΚΠΑ Νίκαιας (Ερμού 8), τηλ: 210 4908046. Τα ραντεβού κλείνονται τηλεφωνικά.

Εκρηξη έξω από την ΚΕΔ

Μια ακόμα προβοκατόρικη ενέργεια μηχανισμών καταγράφηκε χτες, στην αλυσίδα των χτυπημάτων που χρησιμοποιούνται ακριβώς για να ενισχύσουν ακόμα πιο πολύ τα κατασταλτικά μέτρα που προωθούνται από την κυβέρνηση και βάζουν στο στόχαστρο τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και της νεολαίας. Στις 9.30 το βράδυ σημειώθηκε έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στη συμβολή των οδών Αλεξάνδρας και Κόνιαρη 45, κοντά στην είσοδο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, προκαλώντας ζημιές σε σταθμευμένο όχημα και σε τζαμαρία παρακείμενης πολυκατοικίας.

Από την Εταιρεία Φυσικού Αερίου έγινε γνωστό ότι από την έκρηξη χτυπήθηκε ο μετρητής φυσικού αερίου του κτιρίου της ΚΕΔ, ο οποίος έπαθε ζημιά, χωρίς να υπάρξει διαρροή φυσικού αερίου γιατί λειτούργησε η βάνα αποκοπής.

Νεκρή κρατούμενη

Νεκρή, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, βρέθηκε προχτές στις 6 το πρωί, 41χρονη κρατούμενη σε πλοίο, κατά τη διάρκεια πειθαρχικής της μεταγωγής από τις φυλακές της Θήβας στην Κρήτη. Σύμφωνα με την «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων», η Κατερίνα Γκουλιώνη βρέθηκε πισθάγκωνα δεμένη και με αίματα στο πρόσωπό της. Την καταγγελία αρνούνται πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η Κ. Γκουλιώνη είχε πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων για βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές. Η «Πρωτοβουλία» διοργανώνει την Κυριακή, 22 Μάρτη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ