ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 21 Φλεβάρη 2021
Σελ. /40
ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
«Ακραίο φαινόμενο» είναι η πολιτική που βύθισε στο χιόνι τον λαό

Οι δεκάδες χιλιάδες οικογένειες σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Εύβοια που βιώνουν το δικό τους μαρτύριο, αυτήν τη φορά από τον χιονιά, είναι θύματα της διαχρονικής εγκληματικής πολιτικής

Eurokinissi

«Είχα δεσμευτεί προεκλογικά πως θα αναδιαρθρώσουμε άμεσα την Πολιτική Προστασία. Το είπαμε και το κάναμε: Διασφαλίζουμε το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων, βάζουμε τέλος στην αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και δημιουργούμε μία κάθετη δομή για τη διαχείριση έκτακτων αναγκών».

Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη και έγινε στις 5 Φλεβάρη 2020, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας, με στόχο «η κυβέρνηση να δώσει οριστικό τέλος στις "γκρίζες ζώνες" σε θέματα ρόλων και αρμοδιοτήτων».

Ενα χρόνο μετά, στις 18 Φλεβάρη 2021, μια μέρα που τα σωστικά συνεργεία απεγκλωβίζουν ανθρώπους στην Αττική και πάνω από 300.000 οικογένειες έχουν μείνει για πέντε μέρες στο σκοτάδι, στον πάγο, ακινητοποιημένοι στα σπίτια τους, ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει και πάλι νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει στη Βουλή για «να βάλει τέλος στην αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων»...

Πριν και ανάμεσα σε αυτές τις τοποθετήσεις έχουν προηγηθεί η Μάνδρα, το Μάτι, η Χαλκιδική, η Εύβοια, τώρα η Αττική και η Στερεά Ελλάδα με εκατοντάδες θύματα, τεράστιες απώλειες λαϊκής περιουσίας, κατοικιών, καλλιεργειών. Οσα νομοσχέδια, όσες εγκύκλιοι, όσα σχέδια Πολιτικής Προστασίας έχουν προηγηθεί και έχουν εφαρμοστεί από το κράτος, δεν είναι ικανά να προστατεύσουν τη ζωή του λαού.


Eurokinissi

Το ίδιο έγινε και τώρα, ενώ ήταν γνωστό για πάνω από μία βδομάδα το τι έρχεται, με χιλιάδες ανθρώπινες ζωές να κινδυνεύουν από το κρύο. Αποδεικνύεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι ο ακραίος καιρός είναι ένα βολικότατο ιδεολόγημα για να συγκαλυφθεί η βαθύτερη αιτία για τη συστηματική υπονόμευση της Πολιτικής Προστασίας. Γιατί πολύ απλά το αστικό κράτος που έχει συνέχεια - ανεξάρτητα από το ποια είναι η κυβέρνηση - έχει και συνέπεια στο να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Κι επειδή αναφερθήκαμε στο νόμο που ισχύει εδώ κι ένα χρόνο για την Πολιτική Προστασία, αξίζει να αναφέρουμε το εξής: Σε εκείνο το νομοσχέδιο - κάτι που είχαν αποκαλύψει στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ - ελάχιστα άρθρα αφορούν, έστω λεκτικά, την πρόληψη του κινδύνου, κι αυτά με προσχηματικές αναφορές, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.

Υπάρχει μάλιστα η εξής αναφορά: «Η Εθνική Πολιτική Μείωσης Κινδύνου Καταστροφών λαμβάνει υπόψη τους πόρους...», γίνεται δηλαδή με μια ανάλυση κόστους... Αυτό που ονομάζουν λογική κόστους - οφέλους με κριτήριο τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, των επιχειρηματικών ομίλων, των αντοχών της οικονομίας, και όχι βέβαια με γνώμονα τις ανάγκες για την προστασία της ζωής του λαού. Σε άλλο σημείο, άλλωστε, αναφέρει ξεκάθαρα πως αυτή η πολιτική μείωσης κινδύνου καταστροφών «συναρτάται» και με τις υπόλοιπες πολιτικές για την ανάπτυξη...

Μπαλάκι ευθυνών

Για την άθλια κατάσταση στην Αττική, για τους αποκλεισμένους δρόμους και τις διακοπές στο ρεύμα, επί τέσσερις ολόκληρες μέρες, ο ένας υπουργός έριχνε την ευθύνη στον ΔΕΔΔΗΕ, ο άλλος υπουργός στους δήμους, ο περιφερειάρχης στον ΔΕΔΔΗΕ, οι δήμαρχοι στους περιφερειάρχες και τον ΔΕΔΔΗΕ μαζί... Ενα άθλιο γαϊτανάκι με φόντο τα δέντρα και τα κλαδιά, όταν το «δάσος» των ευθυνών όλων αυτών είναι ατέλειωτο.

Είναι αλήθεια ότι και οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι έχουν τεράστια ευθύνη, η οποία όμως δεν περιορίζεται στις προληπτικές κοπές των κλαδιών και των δέντρων. Τους τελευταίους μήνες έχουν αποδεχτεί και έχουν ψηφίσει τα σχέδια Πολιτικής Προστασίας στα οποία συμμετέχουν και σύμφωνα με τα οποία μειώνονται προσωπικό και χρηματοδότηση, στο όνομα της εμπλοκής ιδιωτών και ΜΚΟ.

Αυτά προβλέπει ο νέος νόμος της κυβέρνησης για την Πολιτική Προστασία, που ο πρωθυπουργός έλεγε ότι βάζει τέλος στην «αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων». Αυτά ενέκριναν τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια. Και όταν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» προειδοποιούσαν γι' αυτό που έρχεται, πανηγύριζαν για τον εκσυγχρονισμό της Πολιτικής Προστασίας και την αναβάθμιση του ρόλου τους!

Το κύριο ζήτημα που όλοι μαζί συγκαλύπτουν - γιατί όλοι μαζί το υπηρέτησαν και το υπηρετούν - είναι ότι το κράτος είναι ...επιλεκτικά ικανό όταν πρόκειται για προτεραιότητες που αφορούν τα συμφέροντα των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων, και επιλεκτικά ανίκανο όταν πρόκειται για προτεραιότητες που αφορούν τις ανάγκες των πολλών. Γι' αυτό πριν από κάθε «έκτακτο φαινόμενο» μόνιμη επωδός είναι το «καθίστε σπίτι», πετώντας στον λαό το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης.

Είναι τέλος χαρακτηριστική η περίπτωση του κλεισίματος των εθνικών δρόμων. Εκεί όπου οι επιχειρηματικοί όμιλοι - ανάδοχοι, παρότι οι εργαζόμενοι τους χρυσοπληρώνουν με τσουχτερά διόδια, δεν εξασφάλισαν το να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Αλλά και η περίπτωση των επιχειρηματικών ομίλων στην Ενέργεια, όπου οι πάροχοι - ιδιώτες, παρά τα υπέρογκα τιμολόγια, δεν εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη παροχή ρεύματος σε τέτοιες συνθήκες, ενώ είναι αυτοί για τους οποίους το κράτος «κόβει» από υποδομές σχετικές με τις λαϊκές ανάγκες για να τους προσφέρει ευνοϊκές ρυθμίσεις, απαλλαγές και ενίσχυση.


Κ. Πασ.


ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Απελευθέρωση» - ισόβια καταδίκη των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών

Οι πολυήμερες διακοπές ρεύματος στην Αττική επηρέασαν πάνω από 1.000.000 ανθρώπους!

Eurokinissi

Εξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ανήμποροι και αποκομμένοι. Νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς, χρονίως πάσχοντες απεγκλωβίζονταν μέχρι την Παρασκευή για να πάνε σε νοσοκομεία ή σε κάποια σπίτια που είχαν θέρμανση και ρεύμα. Περισσότερες από 300.000 οικογένειες στην Αττική, στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια, από την Κυριακή μέχρι και την Παρασκευή βρέθηκαν βυθισμένες στο χιόνι. Χωρίς φως, θέρμανση, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς νερό...

Πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Είναι το τραγικό αποτέλεσμα της ευρωενωσιακής πολιτικής της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, που όλες οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα υπηρετούν και υλοποιούν, προκειμένου να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο.

Η ίδια πολιτική ευθύνεται άλλωστε και για το γεγονός ότι τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου, χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά που είναι εγκλωβισμένα στην ενεργειακή φτώχεια δεν μπορούν να ζεσταθούν, ούτε να ικανοποιήσουν άλλες στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει

Να ποια είναι λοιπόν η πορεία της «απελευθέρωσης» των τελευταίων χρόνων, που η μία πίσω από την άλλη υλοποίησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ:

  • Για την «ανταγωνιστικότητα» ακριβώς του ΔΕΔΔΗΕ και την περικοπή του «εργασιακού κόστους», τα τελευταία χρόνια, μειώθηκαν κατά 1.000 και πλέον οι μόνιμοι εργαζόμενοι, ενώ το προσωπικό του ΑΔΜΗΕ με μόνιμη και σταθερή δουλειά κατά 60%, την ώρα που οι ανάγκες έχουν αυξηθεί πάνω από 50%. Την ίδια ώρα, για να καλυφτούν τα κενά της έλλειψης προσωπικού προσλαμβάνονται άγρια εκμεταλλευόμενοι εργαζόμενοι με μπλοκάκι, που φυσικά είναι ανεκπαίδευτοι και ανειδίκευτοι στο αντικείμενο, «γιγαντώθηκαν» οι εργολαβίες ως βασική μορφή για την αποκατάσταση των βλαβών, με τους εργολάβους να «κόβουν τα περιττά» για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.
  • Περικόπηκαν παραπέρα οι δαπάνες για τη συντήρηση του δικτύου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις υποδομές που αφορούν την ηλεκτροδότηση των λαϊκών νοικοκυριών. Ενδεικτικό είναι κι εδώ το στοιχείο πως την τελευταία πενταετία υλοποιούνταν στον ΔΕΔΔΗΕ έργα με ετήσιο κόστος 130 - 150 εκατ. ευρώ, όταν οι ετήσιες ανάγκες έφταναν τα 200 εκατ. ευρώ.
  • Το «ζύγι» του «κόστους - οφέλους» για τα κέρδη που διαπερνά «οριζόντια και κάθετα» κάθε πλευρά της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας (και) του δικτύου διανομής, με όποια μορφή ιδιοκτησίας, αποτυπώνεται και στο νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, όπως για τον «κώδικα διαχείρισης» του δικτύου του 2016. Με βάση αυτό το «ζύγι», όπως και σε όλες τις άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις (π.χ. πλημμύρες), κρίνεται ότι οι αστικές κυβερνήσεις και οι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι προτιμότερο να «αποζημιώνουν» (όταν και «αν» με ψίχουλα) για τις καταστροφές, παρά να προλαμβάνουν με έργα υποδομής, ενώ σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, ακόμα και τα στοιχειώδη, όπως π.χ. ο έλεγχος του δικτύου για πτώσεις δέντρων, περικόπηκαν τα προηγούμενα χρόνια στη λογική του «περιορισμού του κόστους» και βέβαια των «πυροσβεστικών» επεμβάσεων, αντί της πρόληψης.

Την ίδια ώρα που όλοι μαζί λένε πως ο «λογαριασμός δεν βγαίνει» για τις λαϊκές ανάγκες, μπορούν και βρίσκουν τα δισεκατομμύρια για το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματίες των ΑΠΕ και τα λοιπά «πράσινα» αρπακτικά. Εκεί, οι κατά τ' άλλα «ανίκανες» και «ασυντόνιστες» κυβερνήσεις, συνολικά το αστικό κράτος, με την αμέριστη στήριξη Περιφερειών και δημοτικών αρχών, «συντονίζονται» με «φαστ τρακ» διαδικασίες, σαρώνοντας κάθε λογής «εμπόδια» στο διάβα των «επενδυτών».

Το «δάσος» των ευθυνών δεν κρύβεται

Σκόπιμα, λοιπόν, η προπαγάνδα της κυβέρνησης προσανατολίζεται στα δέντρα και τα ...κλαδιά. Και σε ένα κρεσέντο εμπαιγμού, βγαίνουν στελέχη της να πουν ότι θα υπάρξουν ελαφρύνσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Κι αυτό όταν βασικό μέλημα κυβέρνησης και ΔΕΔΔΗΕ, τα τελευταία χρόνια, είναι οι χιλιάδες διακοπές ηλεκτροδότησης σε λαϊκά νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν. Διακοπές ηλεκτροδότησης που εκτιμώνται σε 200.000 το χρόνο! Δεν δυσκολεύονται καθόλου να βρουν δεκάδες συνεργεία που με συνοπτικές διαδικασίες κόβουν το ρεύμα...

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σε ό,τι αφορά τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, την ίδια ώρα που η πολιτική της «απελευθέρωσης» έχει οδηγήσει να μην μπορούν να «συνδεθούν» στο δίκτυο γειτονιές της Αθήνας, τρέχουν τα «εμβληματικά» πρότζεκτ του κεφαλαίου, όπως π.χ. η Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης - Αττικής.

«Κρίκο» σε αυτήν την αλυσίδα αποτελεί και η πορεία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, τα επόμενα βήματα της οποίας δρομολογεί τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, με το διαγωνισμό για την απόκτηση του 49% της επιχείρησης. Η ΔΕΗ πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης θα εκχωρήσει στον ΔΕΔΔΗΕ την κυριότητα του δικτύου, συνολικού μήκους 240.000 χλμ., «προικοδοτώντας» με αυτόν τον τρόπο τον μελλοντικό αγοραστή, ο οποίος παρά το γεγονός ότι θα έχει μειοψηφικό μετοχικό μερίδιο, θα έχει αυξημένα δικαιώματα.


Πατριδογνωμόνιο
Προπαγανδιστικά σκουπίδια

Την πραγματική εξαθλίωση των ανθρώπων στη χώρα μας, μετά από ένα προαναγγελθέν φυσικό φαινόμενο, εν προκειμένω σφοδρό κύμα ψύχους με χιονοθύελλες, δε χρειάζεται να την περιγράψω. Την ένιωσε ο καθένας και η καθεμιά στο πετσί του. Αλλωστε την έχω ζήσει πολλές φορές σε εξήμισι δεκαετίες ζωής. Δυστυχώς, οι μισοί τουλάχιστον κάτοικοι του ευρωχώρου Ελλάς έμαθαν να ζουν στο εκμαυλισμένα συνηθισμένο πετσί τους τον πόνο των φυσικών, αλλά κυρίως των πολιτικών, «φαινομένων», επί πολλές μεταπολιτευτικές δεκαετίες, προ και μετά μνημονιακές.

Μπορώ όμως να σχολιάσω τους χοντρόπετσους, που κάθε συμφορά τη μετατρέπουν ανάλγητα σε αυτολιβανιστήρι, δικαιολογία ή άλλοθι για το επόμενο φριχτό αστικό τους βήμα. Ισχύς μου η αγάπη του λαού, κομπάζανε οι βασιλιάδες, ξενόφερτοι και φυτεμένοι, και πριν και μετά το μεγάλο διχασμό. Ισχύς μου η εξαπάτηση του λαού, φωνάζουν ξεδιάντροπα σήμερα οι κυβερνώντες και συγκυβερνώντες του σύγχρονου νέου διχασμού. Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο διχασμών ο αντικομμουνισμός. Αντε ύστερα να μην ξεβρακώσει κανείς τους νεόκοπους, χοντρόπετσους του διαδικτυακού έπους, που ξερνάνε χαιρεκακία, μίσος και χολή, κι απ' τα δεξιά κι απ' τ' αριστερά κι απ' το κέντρο, εκπαιδευμένοι πλέον να αντιδρούν στις συμφορές ως θρησκόληπτη μεσαιωνική μάζα, που γεμίζει τις πλατείες, για να δει πώς καίνε τις μάγισσες και πώς κρεμάνε τους αντιπάλους της ταχτοποιημένης μιζέριας τους.

Ουδείς έκανε τον κόπο να σκεφτεί πως η Αττική είναι ο μισός πληθυσμός της χώρας. Γιατί σημασία δεν έχουν οι άνθρωποι, αλλά οι αριθμοί. Γιατί, στην αστική δημοκρατία δεν κρίνεις από το αποτέλεσμα αλλά από τις εντυπώσεις. Φαίνεται και στις ανακοινώσεις. Ακόμα και για τον κορονοϊό, για παράδειγμα, δεν λέμε πόσους χάσαμε και πέθαναν τη μέρα πρώτους. Αυτόν τον αριθμό τον δίνουνε τελευταίο. Μπροστά πάνε οι αλλοδαποί νεκροί, τα αλλοδαπά κρούσματα, ύστερα τα ντόπια, μετά οι ντόπιοι νοσούντες και τελευταίοι αυτοί που αγκάλιασαν το χάρο.

Με τούτα και μ' εκείνα φτάσαμε από τους νεκρούς στο Μάτι, στην προπαγάνδα που βγάζει μάτι. Στο ντέρμπι των αριστερών και δεξιών μικροαστών πρέπει να ελεγχθούν τα κινηματικά λαϊκά ανακλαστικά, μιας και το ΚΚΕ αρνείται να παίξει το ρόλο του διαιτητή. Και βγαίνει ο πρωθυπουργός και μας κοροϊδεύει όλους, λέγοντας στους δικούς του ότι η επόμενη κακοκαιρία θα βρει απέναντί της την κατάλληλη νομοθεσία. Ζήτω η εργολαβία. Περισσότερα λεφτά σε περισσότερους εργολάβους, που θα φτιάξουν το στρατό των πραιτοριανών με λάφυρα απ' τους νεκρούς της κλιματικής αλλαγής, μέχρι τα πράσινα άλογα (βολική παραφθορά του πράσσειν άλογα) της ομόχρωμης ανάπτυξης, με τα οποία κάποιοι λίγοι θα βγάζουν λεφτά πουλώντας μας προστασία. Δηλαδή, καπιταλιστικό νταβατζιλίκι. Για όποιον δεν καταλαβαίνει, οι μεγάλοι θα ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη και το 5G, και οι άλλοι, τα μυρμήγκια, θα εκπαιδεύονται και θα δουλεύουν απ' το σπίτι, όποτε και άμα λάχει και χωρίς ηλεκτρικό, με διακεκομμένο ίντερνετ, ακόμα και χωρίς νερό, με επιδόματα για κάθε καμτσικιά, είτε πολιτικού, είτε καιρού, στο σκληραγωγημένο τους πετσί.

Ας είμαστε ειλικρινείς, αν θέλουμε να μείνουμε και κριτικά υγιείς. Σ' αυτό το μεταπολιτευτικό έδαφος, γιατί να μη μοιάζει ψιλοσωτήρας ο τωρινός πρωθυπουργός, όταν λέει στους υπουργούς του, κόψτε τις τηλεμφανίσεις και δουλέψτε, έχοντας διαδεχτεί έναν αριστεροανελίτη πρωθυπουργό, που έμεινε άυπνος δεκαεφτά ώρες για να πει ναι στο μνημόνιο, και να ξαναψηφιστεί αντιστρέφοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που προκήρυξε για να επιζήσει. Ετσι χοντραίνει το πετσί. Η φαιά προπαγάνδα δε φαίνεται. Λίγο πιο παλιά, οι εφημερίδες στηλίτευαν το αγοραίο σεξ και τις ροζ αγγελίες με εισαγόμενες πόρνες, και την ίδια ώρα δημοσίευαν η καθεμιά εκατοντάδες μικρές αγγελίες με την πονηριά «ελληνοουκρανή, ελληνορωσίδα, ελληνορουμάνα, άντε και ελληνομεξικάνα ...έτοιμη για όλα». Και πληρώνονταν. Σήμερα η μετάλλαξη του καπιταλιστικού ιού στον τομέα της επικοινωνίας της πολιτικής χειραγώγησης παίζει και το ίδιο και αλλιώς. Τα πιο έγκυρα σάιτ στο διαδίκτυο καταδικάζουν τις μακελάρικες φασιστοφυλλάδες διαθέτοντάς τους άπλετο χώρο για αναπαραγωγή, συχνά κάτω από τον γενικό τίτλο: trash, δηλαδή σκουπίδια. Ετσι εκτός από το πετσί σκληραίνει και γίνεται άκαμπτο και το μυαλό. Οι φτωχοί, και κυρίως οι νεόφτωχοι, έψαχναν αποφάγια στα σκουπίδια των σούπερ μάρκετ. Τώρα μαθαίνουν να τα ψάχνουν και στην πληροφόρηση. Σκουπιδοτροφές αλλά δωρεάν.

Τώρα που δημοσιεύτηκαν κι οι Θέσεις του Κόμματος για ν' ?ανοίξουμε συζήτηση, κι όχι απλώς κουβέντα, θαρρώ ότι πρέπει να δοκιμάσουμε ξανά και ξανά και ξανά να φωτίσουμε την ομορφιά του κομμουνιστή ανθρώπου, που εκπαιδεύεται να νοιάζεται και ν' αγαπά τον άνθρωπο κι όχι να τον εκμεταλλεύεται. Ισαμε που ο διπλανός μας να σιχαθεί τα σκουπίδια.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ