ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δηλώνει έτοιμη να στείλει πολεμικά μέσα στην Ερυθρά Θάλασσα!

ΓΕΝ

Με ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών πλοίων και αεροσκαφών στο στόμα του λύκου, πέριξ της Αραβικής Χερσονήσου, στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Ινδο-Ειρηνικό, πραγματοποιήθηκε χτες τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν υπουργοί Αμυνας κρατών κυρίως της ΕΕ, της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Ιαπωνίας και του Καναδά. Αντικείμενο, επισήμως, ήταν «τα φλέγοντα ζητήματα ασφαλείας στην Ερυθρά Θάλασσα», ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην «αποκατάσταση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, ύστερα από τις επιθέσεις των Χούθι».

Η τηλεδιάσκεψη έγινε την ώρα που με τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού σε πλήρη εξέλιξη πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά αυτά, ενώ ήδη οι ΗΠΑ και άλλοι «σύμμαχοι» αξιοποιούν την κατάσταση ως πρόσχημα για να αυξήσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ερυθρά Θάλασσα και την ευρύτερη ζώνη, μετακινώντας εκεί δεκάδες πολεμικά πλοία και πλοία υποστήριξης, για έλεγχο των διαύλων, κόντρα στην παρουσία άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων (Κίνας, Ιράν, Ρωσίας), αυξάνοντας κατακόρυφα το θερμόμετρο της έντασης.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, φθάνοντας χτες τα ξημερώματα στο Μπαχρέιν ισχυρίστηκε ότι οι επιθέσεις των Χούθι κατά του Ισραήλ και πλοίων ισραηλινών συμφερόντων ή τάνκερ που προσεγγίζουν ισραηλινά λιμάνια, συνιστούν «διεθνή πρόκληση που απαιτεί συλλογική δράση». Ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας νέας, πολυεθνικής ναυτικής δύναμης 10 χωρών με την ονομασία «Operation Prosperity Guardian» (Επιχείρηση Φρουρός Ευημερίας). Στη δύναμη αυτή, όπως ανακοινώθηκε, θα συμμετάσχουν, εκτός από τις ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, το Μπαχρέιν, η Ισπανία, οι Σεϊχέλες και ο Καναδάς, κάποιες εκ των οποίων θα διενεργούν κοινές περιπολίες και άλλες θα συλλέγουν πληροφορίες «ασφαλείας» για τη νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν.

Στο μεταξύ χτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μ. Μίλερ, απέφυγε να ξεκαθαρίσει εάν οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ενθαρρύνουν περισσότερες αραβικές χώρες να συμμετάσχουν στην δύναμη προσθέτοντας πως η Ουάσιγκτον θα χαιρέτιζε την Κίνα σε περίπτωση που θέλει «να παίξει εποικοδομητικό ρόλο για την αποτροπή επιθέσεων» στην περιοχή.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Χούθι και εκπρόσωπός τους, Μοχάμαντ Αμπντίλ Σαλάμ, σχολίασε ότι «ο συνασπισμός των ΗΠΑ γίνεται για να προστατεύσει το Ισραήλ και να στρατιωτικοποιήσει τη θαλάσσια περιοχή χωρίς καμία δικαιολογία. Δεν θα σταματήσει την Υεμένη από το να συνεχίσει τις νόμιμες επιχειρήσεις της για την υποστήριξη της Γάζας», προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις των Χούθι δεν είναι «επίδειξη δύναμης» ούτε «πρόκληση» για κανέναν αλλά «συνέπεια» πράξεων όσων επιχειρούν να διευρύνουν τη σύγκρουση.

Στο μεταξύ, χτες, και η δανέζικη εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών «Maersk» ανακοίνωσε ότι τα πλοία της θα παρακάμπτουν τα Στενά της Ερυθράς Θάλασσας και θα κάνουν τον περίπλου της Αφρικής παρότι χαιρέτισε την «προσπάθεια διεθνούς ασφάλειας» στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Το συζητάει» η κυβέρνηση για αποστολή πολεμικού πλοίου

Σε αυτήν τη νέα «συμμαχία των προθύμων» το «παρών» δίνει και η ελληνική κυβέρνηση, με τον υφυπουργό Αμυνας, Ι. Κεφαλογιάννη (ο υπουργός έλειπε σε επίσημο ταξίδι στην Αίγυπτο), να «επαναβεβαιώνει» στην τηλεδιάσκεψη «την ισχυρή και ακλόνητη προσήλωση της Ελλάδας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της, ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον», όπως λένε, αυξάνοντας την ανησυχία για το τι άλλο θα σταλεί στην περιοχή, κι ενώ ήδη βέβαια η Σούδα παίζει κομβικό ρόλο στην τεράστια αμερικανοΝΑΤΟική κινητοποίηση στην περιοχή.

Την ενεργότερη εμπλοκή άλλωστε επιβεβαίωσε λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Ναυτιλίας Χρ. Στυλιανίδης ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι «εάν χρειασθεί και κληθούμε θα συμμετάσχουμε πιο ενεργά. Είμαστε πολύ κοντά στο να συμμετάσχουμε στην πρωτοβουλία με πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στη ναυτιλία», αναφερόμενος στα εφοπλιστικά συμφέροντα. Ετσι, δεν απέκλεισε τη συμμετοχή της χώρας μας με πολεμικό πλοίο. «Το συζητάμε», σημείωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και ο ίδιος συμπλήρωσε «εάν με ρωτάτε εγώ είμαι υπέρ» και έφερε ως «παράδειγμα» την συμμετοχή στην ευρωΝΑΤΟϊκή επιχείρηση «Atalanta», για την αντιμετώπιση των Σομαλών πειρατών.

Χτες άλλωστε ανακοινώθηκε πως η Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας του Λιμενικού, εξέδωσε το περασμένο Σάββατο επείγον σήμα συστήνοντας στα υπό ελληνική σημαία ή ελληνικών συμφερόντων πλοία που κινούνται στην νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν να αποφεύγουν τα ύδατα της Υεμένης λόγω των αυξανόμενων επιθέσεων των Χούθι.

Θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ενόψει της συνάντησης που θα είχε στην Αθήνα με τον Ινδό ομόλογό του, διαμήνυσε ότι «η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκονται σύντομα στον Ινδο-Ειρηνικό, ενισχύοντας την ικανότητα να διατηρούνται οι θαλάσσιες οδοί ειρηνικές, ανοικτές και χωρίς αποκλεισμούς».

Ως προς την ανάπτυξη του Πολεμικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχει χαραγμένη πορεία ήδη από παλαιότερα. Π.χ. το 2021 η κυβέρνηση έστειλε τη φρεγάτα «Υδρα» στο Αμπου Ντάμπι, στα Εμιράτα εκτελώντας εκεί συνεκπαιδεύσεις με πλοία των Εμιράτων και των ΗΠΑ, ενώ συμμετείχε - για πρώτη φορά - σε ρόλο υποστήριξης («associated support») στην πολυεθνική αποστολή «EMASOH / Agenor».

Επίσης, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συνεισφέρει με επιτελή του στην Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (U.S. Central Command) στην Τάμπα της Φλόριντα, μετέχοντας στην επιχείρηση «ENDURING FREEDOM», της οποίας η θαλάσσια περιοχή ευθύνης είναι ακριβώς η Ερυθρά και η Αραβική Θάλασσα, ο Περσικός Κόλπος και ο Ινδικός Ωκεανός.

Ακόμα συνεισφέρει με επιτελή στην επιχείρηση «ασφαλείας» της ΕΕ «ATALANTA» στο Κέρας της Αφρικής, ενώ παλαιότερα έστειλε και πλοίο, με τον τότε υπουργό Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, να λέει ότι η αποστολή έχει να κάνει «και με την προστασία των εθνικών οικονομικών μας συμφερόντων στο όνομα της πολύ σημαντικής για την ελληνική οικονομία, και τη χώρα μας, παγκόσμιας ναυτιλιακής μας κοινότητας».

Στο «στόμα του λύκου» η πυροβολαρχία των «Patriot» στην περιοχή

Εξάλλου, τον Νοέμβρη, ο νυν υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, μετέβη στη Σαουδική Αραβία, για συνάντηση με τον εκεί ομόλογό του αλλά και αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ), ανακοινώνοντας λίγο αργότερα την παράταση της ελληνικής παρουσίας, ενώ επιβεβαιώνοντας πως μπίζνες και εμπλοκή πάνε μαζί σημείωσε ότι η δύναμη «προσφέρει και στην ευρύτερη ενεργειακή ασφάλεια, γιατί προστατεύει τις πετρελαιοπαραγωγικές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας που είναι σημαντικές και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας».

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για δεκάδες στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί και παραμένουν στο στόμα του λύκου, στην περιοχή Yanbu, στο πλαίσιο υλοποίησης της ΝΑΤΟικής κοπής «διεθνούς πρωτοβουλίας» «Integrated Air and Missile Defence Concept» («Πολυεθνική Πρωτοβουλία Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής Αμυνας»). Σημειωτέον, η αποστολή, και η αντιαεροπορική «ομπρέλα» που παρέχει, καλύπτει μεταξύ άλλων ενεργειακές υποδομές αλλά και το σχέδιο Σαουδαράβων και άλλων μεγαλοκεφαλαιούχων για την οικοδόμηση ενός νέου επιχειρηματικού κέντρου (το «Neom City project», κόστους 500 δισ. δολαρίων), από επιθέσεις δυνάμεων που φέρονται ως υποστηριζόμενες από το Ιράν.

Ολα αυτά κι ενώ ήδη η κυβέρνηση, υλοποιώντας κατά γράμμα τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό που κάνει πλάτες στο κράτος - δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού, αντικατέστησε τη φρεγάτα «Ψαρά» με την «Νικηφόρος Φωκάς», στέλνοντάς την να ενταχθεί στη ΝΑΤΟική δύναμη SNMG2 που επιχειρεί στην ίδια περιοχή. Η, δε, φρεγάτα «Αιγαίον» συνεχίζει ενταγμένη στην «IRINI», επιχείρηση της ΕΕ η οποία επισήμως «τρέχει» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, στο πλαίσιο της οποίας διατίθεται και ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Σχέδια για περισσότερες μπίζνες σε ναυπηγεία και ΑΠΕ

«Η Ελλάδα είναι βασικός εταίρος των ΗΠΑ με μια δυνατή οικονομία και ευκαιρίες σε όλο το φάσμα της ναυτιλιακής και ναυπηγικής - ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας», τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, κατά την τοποθέτησή του στο 1ο Συνέδριο της Ενωσης Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΕΝ).

Περιγράφοντας τα τεράστια κέρδη εφοπλιστών και ομίλων στον κλάδο μέσα από την άγρια εκμετάλλευση μεταλλεργατών και ναυτεργατών, ο Τσούνις έκανε λόγο για μια παραδοσιακά δυναμική βιομηχανία στην Ελλάδα και τόνισε πως το 9% του παγκόσμιου ΑΕΠ προέρχεται από τη ναυτιλία, όπου η χώρα έχει «τεράστιο μερίδιο» για τα δεδομένα του πληθυσμού της.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά η ελληνική οικονομία και να δυναμώνει συνεχώς», έστειλε στο μεταξύ μήνυμα στην κυβέρνηση για συνέχιση των αναδιαρθρώσεων, ενώ ειδικά για τα ναυπηγεία είπε ότι δίνουν ώθηση στην αμυντική βιομηχανία και τις ΑΠΕ, προσθέτοντας ότι στις ΗΠΑ είναι «πολύ τυχεροί που έχουμε την Ελλάδα συνεργάτη μας, για να δημιουργήσουμε ένα δυναμικό οικοσύστημα».

Σημειωτέον, μιλώντας στο συνέδριο ο γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αρ. Αϊβαλιώτης, σκιαγράφησε στόχους τους λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει μεγάλη εξαγωγική δύναμη πράσινης Ενέργειας στην Ευρώπη και όχι μόνο αν αξιοποιήσει το ισχυρό αιολικό δυναμικό του Αιγαίου». Εστιάζοντας στα βήματα που έκανε η κυβέρνηση για τον καθορισμό και την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων χαρακτήρισε το σχέδιο «ίσως το πιο οραματικό του υπουργείου Ενέργειας», διευκρινίζοντας ότι εντός του 2024 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο καθώς και η σύσταση εταιρείας από την ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) και άλλους φορείς προκειμένου να ολοκληρωθούν οι σχετικές έρευνες έως το 2026, να «τρέξουν» οι διαγωνισμοί το 2027 και έως το 2030 να έχει μπει σε τροχιά η κατασκευαστική φάση. «Μιλάμε για 1.000 πυλώνες των 15 μεγαβάτ - που σημαίνει και 500-1.000 πλατφόρμες. Τεράστια ευκαιρία για τον κατασκευαστικό και ναυπηγικό κλάδο», είπε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Στην Αίγυπτο με μηνύματα προς Τουρκία

Επίσκεψη στην Αίγυπτο για την ενίσχυση άλλης μιας ΝΑΤΟικής κοπής λυκοφιλίας πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στον οποίο υπογράμμισε τη «σημασία της στρατηγικής σχέσης των δύο κρατών για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή». Ακολούθως μετέβη στο υπουργείο Αμυνας στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι.

Ο Ν. Δένδιας δήλωσε κατόπιν ότι στις συνομιλίες «επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας», ενώ δείχνοντας εμμέσως τρόπους διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά, θύμισε την υπογραφή το 2020 της Συμφωνίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ Αιγύπτου - Ελλάδας. «Μιας Συμφωνίας που αποτελεί παράδειγμα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και που βοήθησε στην σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», όπως είπε ο Δένδιας. Θυμίζουμε ότι η Συμφωνία είναι μερικής διευθέτησης, δεν καλύπτει τον χώρο ανατολικά της Ρόδου μέχρι το Καστελόριζο, αφήνοντάς τον για παζάρεμα με την τουρκική αστική τάξη, ενώ παράλληλα αναγνώρισε μειωμένη επήρεια ακόμα και στο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, την Κρήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον.

Εξάλλου, ο Δένδιας υπογράμμισε τον «ηγετικό ρόλο της Αιγύπτου στην προάσπιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στον αραβικό κόσμο, σε μια περιοχή που και εμείς», όπως είπε, «η Ελλάδα, διαδραματίζουμε έναν σταθεροποιητικό επίσης ρόλο», διαφημίζοντας τους ρόλους Ευρωατλαντικού χωροφύλακα που στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό έχει αναλάβει και η ντόπια αστική τάξη, αναπτύσσοντας πολεμικά της μέσα από την Κεντρική Μεσόγειο έως την Αραβική Χερσόνησο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ