ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 ΚΑΤΑΡ
Στην κορυφή του κόσμου η Αργεντινή

Με ηγέτη τον Μέσι επικράτησε της Γαλλίας με 4-2 στα πέναλτι (κ.α. 2-2, παρ. 3-3), σε έναν από τους καλύτερους τελικούς στην Ιστορία

Στην κορυφή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου επέστρεψε μετά από 36 χρόνια η Αργεντινή, η οποία κατέκτησε το τρόπαιο του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ νικώντας τη Γαλλία 4-2 στα πέναλτι, μετά από ισοπαλία 2-2 στην κανονική διάρκεια και 3-3 στην παράταση, σε έναν από τους καλύτερους τελικούς στην Ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτός ήταν ο τρίτος τίτλος για την Αργεντινή μετά το 1978 στην έδρα της και το 1986 στο Μεξικό.

Ο Μέσι των ρεκόρ

Είναι το πρώτο τρόπαιο Μουντιάλ για το μεγάλο αστέρι της ομάδας και κατά γενική ομολογία καλύτερο παίκτη στον κόσμο, Λιονέλ Μέσι, και το δεύτερο στην καριέρα του με την Εθνική Αργεντινής μετά το περσινό Κόπα Αμέρικα. Επίσης ο Μέσι βραβεύτηκε ως ο πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης και κατέρριψε μια σειρά ρεκόρ: Εγινε ο πρώτος σε συμμετοχές σε Μουντιάλ (26), ο πρώτος σε λεπτά συμμετοχής, αλλά και εκείνος με την κορυφαία συνεισφορά (γκολ - ασίστ) από το 1966, όταν καθιερώθηκε το συγκεκριμένο στατιστικό.

Στην πλευρά των χαμένων, ο Κιλιάν Εμπαπέ, το μεγάλο όνομα του σύγχρονου γαλλικού και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της φετινής διοργάνωσης, ενώ έγινε και μόλις ο δεύτερος παίκτης στην Ιστορία ο οποίος πετυχαίνει χατ τρικ σε τελικό Μουντιάλ, μετά τον Αγγλο Τζεφ Χαρστ το 1966.

Κυρίαρχη η Αργεντινή, απάντησε ο Εμπαπέ

Copyright 2022 The Associated

Η Αργεντινή κυριάρχησε στον τελικό για τουλάχιστον 70 λεπτά, βγάζοντας τεράστιο πάθος και δημιουργώντας την εντύπωση ότι θα πάρει εύκολα το τρόπαιο, καθώς προηγήθηκε 2-0 με γκολ του Μέσι στο 32' με πέναλτι (το οποίο αμφισβητήθηκε από τους Γάλλους) και του Ντι Μαρία στο 36', ενώ έδειχνε να μην απειλείται καθόλου από τους Γάλλους. Στο τελευταίο εικοσάλεπτο όμως οι αλλαγές του Γάλλου ομοσπονδιακού τεχνικού Ντιντιέ Ντεσάμπ αφύπνισαν τους «τρικολόρ», οι οποίοι ανέβασαν στροφές και μέσα σε ένα δίλεπτο έφτασαν στην ισοφάριση με δύο γκολ του Εμπαπέ (80' πέναλτι, 81'), οδηγώντας τον τελικό στην παράταση.

Θρίλερ στην παράταση, «μίλησε» ο Ε. Μαρτίνες

Συγκλονιστική εξέλιξη είχε και το έξτρα μισάωρο. Αρχικά οι Γάλλοι, με καλύτερη ψυχολογία, έμοιαζαν να έχουν τον πρώτο λόγο, με την είσοδο του Λαουτάρο Μαρτίνες όμως οι Αργεντίνοι αναζωογονήθηκαν επιθετικά, έχασαν σημαντικές ευκαιρίες με τον ίδιο και τον Μέσι και στο 108' πήραν ξανά το προβάδισμα, με σκόρερ ξανά τον Μέσι. Και πάλι όμως η Γαλλία απάντησε, κερδίζοντας νέο πέναλτι στο 118' το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο κορυφαίος της παίκτης, Εμπαπέ. Στις καθυστερήσεις της παράτασης μάλιστα οι Γάλλοι παραλίγο να πάρουν και τη νίκη, αλλά ο τερματοφύλακας της «Αλμπισελέστε», Εμιλιάνο Μαρτίνες, νίκησε σε τετ α τετ τον Μουανί.

Ετσι, ο τελικός πήγε στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί οι Αργεντίνοι ήταν απόλυτα εύστοχοι με 4 στα 4 (Μέσι, Ντιμπάλα, Παρέδες, Μοντιέλ), ενώ για τους Γάλλους σκόραραν μόνο οι Εμπαπέ και Μουανί, αντίθετα το πέναλτι του Κομάν αποκρούστηκε από τον Ε. Μαρτίνες, ο δε Τσουαμενί έστειλε το δικό του άουτ.

Αργεντινή: Ε. Μαρτίνες, Μολίνα (91' Μοντιέλ), Ρομέρο, Οταμέντι, Ταλιαφίκο (120'+1 Ντιμπάλα), Ντι Μαρία (64' Ακούνια), Ντε Πολ (102' Παρέδες), Φερνάντες, ΜακΑλιστερ, Μέσι, Αλβαρες (102' Λ. Μαρτίνες)

Copyright 2022 The Associated

Γαλλία: Γιορίς, Κουντέ (120'+1 Ντισασί), Βαράν, Ουπαμεκανό, Τ. Ερναντέζ (71' Καμαβινγκά), Τσουαμενί, Ραμπιό (96' Φοφανά), Ντεμπελέ (41' Μουανί), Γκριζμάν (71' Κομάν), Εμπαπέ, Ζιρού (41' Τουράμ)

ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ
Ο Κροάτες ξανά στο βάθρο

Για δεύτερο συνεχόμενο Μουντιάλ η Κροατία ανέβηκε στο βάθρο, κατακτώντας την 3η θέση στη διοργάνωση του Κατάρ χάρη στη νίκη της με 2-1 επί του Μαρόκου στον μικρό τελικό. Είναι το δεύτερο χάλκινο της Κροατίας σε Μουντιάλ, μετά το 1998 στη Γαλλία, και τρίτο συνολικά, με κορυφαία επίδοση την πορεία της μέχρι τον τελικό του προηγούμενος Μουντιάλ, το 2018 στη Ρωσία, όπου πήρε τη 2η θέση και το ασημένιο μετάλλιο. Στη φετινή διοργάνωση οι Κροάτες δεν κατάφεραν να προκριθούν ξανά στον τελικό, αλλά η πορεία τους μέχρι τα ημιτελικά αποτελεί άλλη μια μεγάλη επιτυχία για την Εθνική ομάδα της χώρας, κάτι που φάνηκε και στους θερμούς πανηγυρισμούς του Μόντριτς και των υπόλοιπων Κροατών μετά τη νίκη επί του Μαρόκου, της ομάδας - έκπληξης του Μουντιάλ του Κατάρ και από τις πιο ιστορικές εκπλήξεις στην Ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου συνολικά. Ο μικρός τελικός κρίθηκε υπέρ της Κροατίας με τα γκολ των Γκβάρντιολ (7') και Ορσιτς (42'), ενώ οι Μαροκινοί ισοφάρισαν προσωρινά με τον Νταρί (9') αλλά στην επανάληψη δεν βρήκαν απάντηση στο δεύτερο γκολ της Κροατίας.

Κροατία: Λιβάκοβιτς, Στάνισιτς, Σούταλο, Γκβάρντιολ, Ορσιτς (90'+5 Γιάκιτς), Μάγερ (66' Πέτκοβιτς), Μόντριτς, Κόβασιτς, Πέρισιτς, Λιβάγια (66' Πάσαλιτς), Κράμαριτς (61' Βλάσιτς)

Μαρόκο: Μπόνο, Χακίμι, Ντάρι (64' Μπενούν), Ελ Γιαμίκ (67' Αμαλάχ), Ατιάτ Αλάχ, Σαμπίρι (46' Σαΐρ), Αμραμπάτ, Ελ Κανούς (56' Ουναχί), Ζίγες, Εν Νεσίρι, Μπουφάλ (64' Ζαρούρι)

SUPER LEAGUE 2
Διακοπή και ένταση στο «Ελ Πάσο»

Τα όσα συνέβησαν στο γήπεδο του «Ελ Πάσο» και τον αγώνα της Athens Kallithea με τον Ολυμπιακό Β' σημάδεψαν την 7η αγωνιστική της Super League 2. Ο αγώνας διακόπηκε οριστικά στο ημίχρονο με το σκορ 2-1 υπέρ των γηπεδούχων μετά την αποχώρηση των «ερυθρολεύκων», που διαμαρτύρονται για τις διαιτητικές αποφάσεις και ειδικότερα για την ακύρωση γκολ υπέρ τους ως οφσάιντ, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για αυτογκόλ, καθώς και για το ότι το πρώτο γκολ της Καλλιθέας δεν έπρεπε να μετρήσει. Μάλιστα, φέρεται να υπήρξε και μεγάλη ένταση μεταξύ ανθρώπων των δύο ομάδων κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου. Ενώ λίγο αργότερα η ερυθρόλευκη ΠΑΕ εξέδωσε ανακοίνωση με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά των ΕΠΟ και Επιτροπής Διαιτησίας.

Πλέον η τύχη του αγώνα θα κριθεί στα αρμόδια όργανα, με τους «ερυθρόλευκους» να κινδυνεύουν με αφαίρεση βαθμών και πρόστιμο. Στο αγωνιστικό μέρος ξεχώρισαν οι σπουδαίες εκτός έδρας νίκες των Ηρακλή και Καλαμάτας επί των ΑΕΛ με 2-1 και Απόλλωνα Σμύρνης με 2-0 για τον 1ο και 2ο όμιλο αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα

1ος ΟΜΙΛΟΣ: Μακεδονικός - ΠΑΟ Β' 1-1, ΑΕΛ - Ηρακλής 0-2, Ηρακλής Λάρισας - Νίκη Βόλου 0-1, Αναγέννηση Καρδίτσας - Θεσπρωτός 1-0, Απόλλων Πόντου - Αλμωπός Αριδαίας 0-1, Βέροια - Πανσερραϊκός 1-3, Διαγόρας Ρόδου - Απόλλων Λάρισας 5-0. Ρεπό: ΠΑΟΚ Β'. Στη βαθμολογία προηγείται ο ΠΑΟΚ Β' με 16 β. και ακολουθούν Αναγέννηση Καρδίτσας και ΑΕΛ με 15.

2ος ΟΜΙΛΟΣ: ΟΦ Ιεράπετρας - ΑΕΚ Β' 3-2, Αιγάλεω - Χανιά 0-0, Ηλιούπολη - Επισκοπή 0-0, Προοδευτική - Ηρόδοτος 1-0, Απόλλων Σμύρνης - Καλαμάτα 0-2, Athens Kallithea - Ολυμπιακός Β' διακοπή. ΠΑΟ Ρουφ - Παναχαϊκή 0-1. Στη βαθμολογία προηγείται η Κηφισιά με 18 β. και ακολουθούν Απόλλωνας Σμύρνης με 16, Παναχαϊκή με 14 κ.λπ.

Η λίστα των τροπαιούχων

ΒΡΑΖΙΛΙΑ 5 (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ 4 (1954, 1974, 1990, 2014)

ΙΤΑΛΙΑ 4 (1934, 1938, 1982, 2006)

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 3 (1978, 1986, 2022)

ΓΑΛΛΙΑ 2 (1998, 2018)

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ 2 (1930, 1950)

ΑΓΓΛΙΑ 1 (1966)

ΙΣΠΑΝΙΑ 1 (2010)

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Αγχώθηκε ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός αν και δυσκολεύτηκε επικράτησε του ΑΣΕ Δούκα με 31-28, στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής της Premier ανδρών του χάντμπολ και διατηρήθηκε μόνος στην κορυφή της βαθμολογίας. Στο κατόπι των πρωτοπόρων έμεινε η ΑΕΚ που νίκησε χωρίς προβλήματα στο ΟΑΚΑ τον ΑΕΣΧ Πυλαίας 34-21 ξεσπώντας για τις δύο τελευταίες καθοριστικές ήττες της σε Ευρώπη και πρωτάθλημα (από τη σουηδική Αλινγκσός και τον Ολυμπιακό, αντίστοιχα).

  • Αλλα αποτελέσματα: Ιωνικός Affidea - Βριλήσσια 29-29, Ζαφειράκης - Αερωπός 23-22, ΧΑΝΘ - Διομήδης 24-27, Δράμα '86 - ΠΑΟΚ 29-33.
  • Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 24, ΑΕΚ 23, ΠΑΟΚ 21, Διομήδης Αργους 18, Αερωπός Εδεσσας 12, Δράμα '86 12, Δούκας 10, Πυλαία 9, Ζαφειράκης 9, Βριλήσσια 8, Ιωνικός 8, ΧΑΝΘ 2.
FIBA CHAMPIONS LEAGUE
Τελευταίο «χαρτί» για τον ΠΑΟΚ

Το τελευταίο του «χαρτί» για πρόκριση στην επόμενη φάση του FIBA Champions League παίζει απόψε στην Γαλλία ο ΠΑΟΚ κόντρα στην Ντιζόν, για την 6η και τελευταία αγωνιστική του 7ου ομίλου (21.30 - Cosmote Sport 4). Οι Θεσσαλονικείς, με απολογισμό 1-4, θέλουν νίκη απέναντι στη γαλλική ομάδα (η οποία έχει ήδη προκριθεί ως 2η με 3-2) προκειμένου να σφραγίσουν την 3η θέση που οδηγεί στον έξτρα γύρο των μπαράζ για τους «16». Ο «Δικέφαλος του Βορρά» προκρίνεται και σε περίπτωση ήττας, αρκεί η ιταλική Σάσσαρι (επίσης στο 1-4) να ηττηθεί στην Ισπανία από την πρωτοπόρο Μάλαγα (5-0).

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΑLL STAR GAME
Γιορτινό διήμερο στο ΟΑΚΑ

Με τη διεξαγωγή μιας διήμερης γιορτής στο ΟΑΚΑ πραγματοποιήθηκε το All Star Game του μπάσκετ, το οποίο συνέπεσε με τα 30 χρόνια από την ίδρυση του ΕΣΑΚΕ, διοργανώτριας Λίγκας της Basket League. Μάλιστα, λόγω της επετείου ο ΕΣΑΚΕ, στο πλαίσιο της διοργάνωσης, βράβευσε τους 30 καλύτερους παίκτες που μπήκαν στο Hall of Fame του πρωταθλήματος της πρώτης κατηγορίας, όπως προέκυψαν έπειτα από σχετική ψηφοφορία που διοργάνωσε. Αυτοί ήταν οι: Γκάλης, Γιαννάκης, Σπανούλης, Διαμαντίδης, Φασούλας, Χριστοδούλου, Πρέλεβιτς, Αλβέρτης, Ρίβερς, Στογιάκοβιτς, Τάρπλεϊ, Παπαλουκάς, Πάσπαλι, Πρίντεζης, Μπατίστ, Βράνκοβιτς, Μποντίρογκα, Γούλκινς, Ράτζα, Μπέρι, Οικονόμου, Φώτσης, Κορωνιός, Ζήσης, Φορντ, Σάβιτς, Σχορτσιανίτης, Ρεντζιάς, Χατζηβρέττας, Ντικούδης.

Στο κυρίως... πιάτο της διοργάνωσης η επίλεκτη ομάδα του Σάσα Βεζένκοφ του Ολυμπιακού επικράτησε της αντίστοιχης του Γιώργου Παπαγιάννη του Παναθηναϊκού με 137-112, με τον Βεζένκοφ να παίρνει το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη (18 π.). Επίσης, ο Μάρκους Ντένμον του Περιστερίου αναδείχθηκε νικητής στον διαγωνισμό τρίποντων ενώ ο Τσέβεζ Γκούντγουιν του Αρη στον αντίστοιχο των καρφωμάτων. Στο ειδικό τουρνουά με την επωνυμία UNICEF Trophy νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε ο Πανιώνιος εξασφαλίζοντας μια θέση στο Φάιναλ 8 του Κυπέλλου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ