ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ!

Οι σημερινές κινητοποιήσεις να δώσουν ώθηση για να μπει σχέδιο σε κάθε κλάδο, σε κάθε λαϊκή γειτονιά

Υπόθεση όλου του λαού πρέπει να γίνει η πάλη για την άμεση ανακούφιση των ανέργων (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση)
Υπόθεση όλου του λαού πρέπει να γίνει η πάλη για την άμεση ανακούφιση των ανέργων (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση)
Την ανάγκη, την ώρα που η ανεργία καλπάζει, και κάθε σπίτι σήμερα μετρά τουλάχιστον έναν άνεργο, ο αγώνας για την ουσιαστική προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα, αναδεικνύουν τα σημερινά συλλαλητήρια στα οποία καλούν σε δεκάδες πόλεις της χώρας, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Σ' αυτή την κατεύθυνση άλλωστε δουλεύουν οι ταξικές δυνάμεις σε κάθε χώρο δουλειάς, στις γειτονιές, παντού.

Στο πλαίσιο της δράσης για την επιτυχία των αποψινών συλλαλητηρίων, χθες το πρωί η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, μαζί με δεκάδες εκπροσώπους εργοστασιακών και κλαδικών σωματείων, πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην περιφερειακή διεύθυνση Μακεδονίας του ΟΑΕΔ και συμβολική κατάληψη στο γραφείο του Περιφερειακού Διευθυντή.

Ανεργοι, εργαζόμενοι σε επίσχεση, απλήρωτοι για μήνες, από την «ΑΜΑΣΑ», την «ΕΛΛΕΝΙΤ», την «ΤΡΙΑΣ», το «ΠΛΑΙΣΙΟ», τη «ΜΙΝΟΣ», την «Κ. Μπαλλής», από επιχειρήσεις του εμπορίου, του ιματισμού και του δέρματος, από τον κλάδο των κατασκευών, απαίτησαν από τον ΟΑΕΔ να δοθεί τώρα σε όλους τους άνεργους και απλήρωτους εργαζόμενους, έκτακτο επίδομα για να μπορέσουν να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες επιβίωσης. Απαίτησαν επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα της ανεργίας, να δοθούν κάρτες ανεργίας και στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, καθώς στην πραγματικότητα είναι άνεργοι που όμως δεν τους έχει καταγγελθεί η σύμβαση εργασίας και οι ίδιοι δεν παραιτούνται από τις διεκδικήσεις τους για τα όσα τους οφείλει η εργοδοσία (π.χ., ΠΙΛΟΥΞ κλπ.).

Κατήγγειλαν ότι με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται για να δικαιούται κάποιος τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, μαζικά οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι σε επίσχεση πετιούνται έξω από τις λίστες των δικαιούχων, αλλά και πως πολλοί εργοδότες στήνουν παιχνίδια σε βάρος των εργαζομένων με τη στήριξη και του ΟΑΕΔ σε κάποιες περιπτώσεις. Π.χ. δε δίνεται επίδομα σε εργαζόμενους που απολύθηκαν παράνομα, ενώ βρίσκονταν σε επίσχεση διεκδικώντας δεδουλευμένα. Αποθαρρύνονται εργαζόμενοι ώστε να μην προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας και άρα να μη διεκδικήσουν όσα τους οφείλει η εργοδοσία, κάτω από την απειλή πως σε περίπτωση που ο εργοδότης καταφέρει να βγάλει καταχρηστική την επίσχεση, ο ΟΑΕΔ θα ζητήσει από τους εργαζόμενους να τους επιστρέψουν τα χρήματα της επίσχεσης και μάλιστα με τόκο.

Στην περίπτωση της ΤΡΙΑΣ, εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επίσχεση διεκδικώντας δεδουλευμένα μηνών από την επιχείρηση, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, δεν δικαιούνται επίδομα επίσχεσης, διότι ήταν άνεργοι το 2010.

Στην περίπτωση της ΑΜΑΣΑ, οι εργαζόμενοι, που είναι άνεργοι για πάνω από δύο χρόνια, ακόμη περιμένουν να ενταχθούν στα προγράμματα απασχόλησης, παρά τις επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις του ΟΑΕΔ. Η Αθηνά Γ., άνεργη της ΑΜΑΣΑ, διαμαρτύρεται εκτός των άλλων και επειδή ο ΟΑΕΔ δεν της δίνει το επίδομα για τους μακροχρόνια άνεργους, επειδή το 2010, μαζί με τον σύζυγό της, εμφάνισαν εισόδημα 6.300 ευρώ. Το γεγονός ότι ένα χρόνο τώρα δεν έχουν κανένα εισόδημα, δεν έχει καμία σημασία.

Εξάλλου, χθες το βράδυ, η Λαϊκή Επιτροπή Πολίχνης πραγματοποίησε συγκέντρωση στο πρώην δημαρχείο Πολίχνης και πορεία στους δρόμους της πόλης, απαιτώντας μέτρα προστασίας των ανέργων.

Η Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ, χθες το πρωί πραγματοποίησε παραστάσεις διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ και στο ΙΚΑ, ενώ σήμερα το πρωί προγραμματίζει κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ της Αλεξανδρούπολης. Ανάλογες παρεμβάσεις προγραμματίζονται σήμερα και σε μια σειρά περιοχές από σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές κτλ.

Οι ναυτεργάτες

Νέα κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν σήμερα Τρίτη οι ταξικές δυνάμεις των ναυτεργατών. Στις 11.30 το πρωί οι άνεργοι ναυτεργάτες με φασολάδα, κρεμμύδι και κρασί, θα στρώσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους έξω από τον Οίκο Ναύτη στην πλατεία Τερψιθέας στον Πειραιά. Νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 10.30 το πρωί, θα γίνει σύσκεψη στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ, την οποία διοργανώνουν από κοινού η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών και οι ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ ΝΑΤ).

Απέλυσαν συνδικαλιστή

Την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων για εκατοντάδες εργαζόμενους έχει βάλει μπροστά η αεροπορική εταιρεία «Aegean» με τη μέθοδο της εκχώρησης υπηρεσιών σε εργολάβους. Προκειμένου να ολοκληρώσει ανενόχλητη το σχέδιό της, απέλυσε τον πρόεδρο του πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων, Χρήστο Χριστοφόρη, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια ακόμη και τις διατάξεις για την προστασία της συνδικαλιστικής δράσης.

Ο πρόεδρος του Σωματείου προσέφυγε δικαστικά κατά της παράνομης και τρομοκρατικής απόλυσής τους, ενώ το σωματείο κινητοποιείται με παρεμβάσεις προς το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να βάλει φρένο στα σχέδια της επιχείρησης.

Η επιχείρηση, απειλώντας τους 60 εργαζόμενους της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη ότι θα απολυθούν, τους ανάγκασε να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις παραχώρησης σε εργολάβο, την 1η του Δεκέμβρη, μέρα της πανελλαδικής απεργίας. Ο μοναδικός εργαζόμενος που δεν υπέγραψε την ατομική σύμβαση του σύγχρονου δουλεμπορίου ήταν ο πρόεδρος του σωματείου που τελικά απολύθηκε στις 12 Δεκέμβρη. Οι εργαζόμενοι ακόμη δεν γνωρίζουν το περιεχόμενο της σύμβασης που υπέγραψαν.

Η «Aegean» έχει δώσει ήδη σε εργολάβους την υπηρεσία εξυπηρέτησης στην πίστα αεροσκαφών, στο αεροδρόμιο της Αθήνας (Gold Air), της Κρήτης (Σουίς Σπορτ) και τώρα της Θεσσαλονίκης (Gold Air).

Συγκεντρώσεις σε 44 πόλεις

Συλλαλητήρια θα γίνουν στις εξής περιοχές:

Αθήνα, 6 μ.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη, 6 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου.

Νάουσα, 6 μ.μ., πλατεία Καρατάσου.

Σέρρες, 6 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Κιλκίς, 6 μ.μ., πλατεία Ειρήνης.

Κατερίνη, 6.30 μ.μ., πλατάνι (συντριβάνι).

Εδεσσα, 6 μ.μ., μικροί καταρράκτες.

Γιαννιτσά, 6 μ.μ., πεζόδρομος.

Αλεξανδρούπολη, 6 μ.μ., Δημαρχείο.

Ξάνθη, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Καβάλα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Κοζάνη, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Πτολεμαΐδα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Καστοριά, 6 μ.μ., απέναντι από τη Νομαρχία.

Γρεβενά, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Φλώρινα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Γιάννενα, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο.

Αρτα, 7 μ.μ., πλατεία Κιλκίς.

Αγρίνιο, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Μεσολόγγι, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Ναύπακτος, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Λευκάδα, 6 μ.μ., Αγιος Μηνάς.

Πρέβεζα, 7 μ.μ., Θεοφάνειο.

Λάρισα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Βόλος, 6.30 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου.

Τρίκαλα, 6 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Καρδίτσα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Πάτρα, 6 μ.μ., πλατεία Γεωργίου.

Πύργος, 6 μ.μ., πλατεία ΟΤΕ.

Καλαμάτα, 6 μ.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου.

Κόρινθος, 6 μ.μ., Περιβολάκια (Πεύκο του Σωκράτη).

Ναύπλιο, 6.30 μ.μ., στην 11η

Κεφαλονιά, 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Ζάκυνθος, 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο.

Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Χανιά, 7 μ.μ., Νέα Καταστήματα.

Ρέθυμνο, 6 μ.μ., πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων.

Λαμία, 6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου.

Αμφισσα, 6.30 μ.μ., πλατεία Λαού.

Λιβαδειά, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Ρόδος, 6 μ.μ., στον ΟΑΕΔ.

Λέσβος, 6 μ.μ., πλατεία Σαπφούς.

Κως, 10.30 π.μ., συγκέντρωση στον ΟΑΕΔ.

Στην Κέρκυρα η συγκέντρωση θα γίνει στις 22 Δεκέμβρη, 9 π.μ., στον ΟΑΕΔ.

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας έχουν οριστεί στις 5.30 μ.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Οικοδόμοι, Ηλεκτρολόγοι, Ξύλου, Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, ΟΤΑ και Δημόσιου Τομέα, Μεταφορών, Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Χρηματοπιστωτικού, Τηλεπικοινωνιών, Καλλιτεχνών, ΜΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, Λαυρεωτικής - Μεσογείων, Κεντρικού Τομέα.

Πλατεία Βάθης: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Τροφίμων, Τύπου και Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού.

Πλατεία Καραϊσκάκη: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Δυτικού, Βόρειου Τομέα, Θριασίου.

Πλατεία Κοτζιά: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Συνταξιούχων και Νότιου Τομέα. Πειραιάς.

Χαυτεία: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, Εκπαιδευτικοί.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org