ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Οργανωμένη απάντηση από τον εργατόκοσμο στα αντιλαϊκά μέτρα

Ανεργοι και εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση στη ΔΕΗ στο Κερατσίνι
Ανεργοι και εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση στη ΔΕΗ στο Κερατσίνι
Εργάτες, εργάτριες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή επίθεση. Το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., πλουτοκρατίας, τρόικας συνεχίζει το έργο της προηγούμενης μονοκομματικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ζητά απ' το λαό να πληρώσει, για να μπορέσει να βγει το κεφάλαιο με όσο το δυνατό μικρότερες απώλειες απ' την καπιταλιστική κρίση. Τα χαράτσια του τέλους ακινήτων και της «ειδικής εισφοράς», οι τεράστιες αυξήσεις στο φόρο στα είδη πρώτη ανάγκης, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η διογκούμενη ανεργία, η μείωση μισθών και συντάξεων δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση για την εργατική λαϊκή οικογένεια.

Ο νέος προϋπολογισμός της συγκυβέρνησης προβλέπει ακόμα χειρότερες μέρες, ενώ οι περικοπές σε Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια οδηγούν το λαό στην απόγνωση. Αναδεικνύεται, λοιπόν, πως ο οργανωμένος, μαζικός, λαϊκός αγώνας, που θα στοχεύει στην απόκρουση και την ανατροπή της πολιτικής που προστατεύει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, είναι ζήτημα επιβίωσης του λαού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η δράση των Λαϊκών Επιτροπών δείχνει το δρόμο μέσα απ' τον οποίο οι λαϊκές οικογένειες μπορούν να αντιμετωπίσουν την επίθεση. Μάλιστα, ο απάνθρωπος εκβιασμός της κυβέρνησης ότι αν δεν πληρώσουν οι εργαζόμενοι το χαράτσι για τα ακίνητα, θα τους κόψει το ρεύμα, αναδεικνύει πως το εργατικό λαϊκό κίνημα έχει χρέος να οργανώσει ακόμη πιο αποφασιστικά την πάλη ενάντια στο χαράτσι και τη διακοπή του ρεύματος.

Οι Λαϊκές Επιτροπές, με μπροστάρηδες τα συνδικάτα, το ΠΑΜΕ, τους αυτοαπασχολούμενους της ΠΑΣΕΒΕ, τη φτωχή αγροτιά της ΠΑΣΥ, τις γυναίκες της ΟΓΕ και τη νεολαία του ΜΑΣ, αναπτύσσουν καθημερινά πλούσια δραστηριότητα σε αυτή την κατεύθυνση.

Περιφρούρηση σε κάθε γειτονιά

Από την παράσταση διαμαρτυρίας της Λαϊκής Επιτροπής στα γραφεία της ΔΕΗ στη Λάρισα
Από την παράσταση διαμαρτυρίας της Λαϊκής Επιτροπής στα γραφεία της ΔΕΗ στη Λάρισα
Ενα απ' τα πρώτα βήματα που ξεδίπλωσαν στη δράση τους οι Λαϊκές Επιτροπές ήταν οι συσκέψεις όπου καταγράφηκαν τα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών.

Για παράδειγμα, στον Κορυδαλλό, ένα απ' τα πρώτα βήματα της νεοσυσταθείσας Λαϊκής Επιτροπής, ήταν να προχωρήσουν σε περιοδείες, σε ενημέρωση του κόσμου, καθώς και σε συγκρότηση ομάδων περιφρούρησης σε κάθε συνοικία, ώστε να αποτρέψουν κάθε διακοπή ρεύματος και κάθε κατάσχεση. Η καταγραφή άλλωστε σε κάθε συνοικία, κάθε γειτονιά και πολυκατοικία των λαϊκών οικογενειών που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις χειρότερες συνέπειες της αντεργατικής πολιτικής είναι απαραίτητο στοιχείο για την οργάνωση του αγώνα.

Η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος έχει ξεδιπλώσει πλούσια δραστηριότητα η οποία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα. Απευθύνοντας κάλεσμα αγωνιστικού ξεσηκωμού διοργανώνει τοπικές συσκέψεις όπου οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν δράση ως ομάδα περιφρούρησης, για να μην κοπεί το ρεύμα σε καμιά λαϊκή οικογένεια της γειτονιάς, να μην κοπεί το νερό, να μη βγει κανένα σπίτι σε πλειστηριασμό. Η λαϊκή αυτή αυτοοργάνωση κάνει πράξη το σύνθημα «ένας για όλους και όλοι για έναν». Σημασία, όμως, έχει και ο τρόπος της προετοιμασίας της τοπικής αυτής σύσκεψης από τη Λαϊκή Επιτροπή, που έγινε με εξορμήσεις και συσκέψεις σπίτι το σπίτι στη συνοικία. Η φράση ενός άνεργου οικοδόμου είναι ενδεικτική της δυναμικής που μπορεί να αποκτήσει αυτή η δράση: «Δε θα είμαστε πια μόνο γείτονες, θα γίνουμε και συναγωνιστές».

Δυναμικές κινητοποιήσεις

Στο μεταξύ, Λαϊκές Επιτροπές έχουν προχωρήσει σε μια σειρά από δυναμικές κινητοποιήσεις.

Στη Θεσσαλονίκη, οι Λαϊκές Επιτροπές Σταυρούπολης και Καλαμαριάς πραγματοποίησαν μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στα δημοτικά συμβούλια, απαιτώντας από τους Δήμους Παύλου Μελά και Καλαμαριάς να πάρουν απόφαση και να καλέσουν το λαό σε μαζική άρνηση πληρωμής χαρατσιών. Επιπλέον, με πρωτοβουλία των Λαϊκών Επιτροπών της περιοχής και της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων της ΔΕΗ, με στόχο τη συντονισμένη δράση ενάντια στο χαράτσι για τα ακίνητα.

«Μπλόκο» στο χαράτσι της ΔΕΗ έβαλαν και τα μέλη των Επιτροπών Ανέργων Νίκαιας, Κορυδαλλού, Κερατσινίου και Περάματος, μαζί με τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ στο Κερατσίνι.

Στην Καλλιθέα, η Λαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα της ΔΕΗ και ταυτόχρονα προχώρησε σε ενημέρωση του εργατόκοσμου που βρίσκονταν εκεί. Απαίτησε, δε, από τη διεύθυνση του υποκαταστήματος να μην κοπεί το ρεύμα σε καμιά λαϊκή οικογένεια που αρνείται να πληρώσει το χαράτσι.

Στη Λάρισα, η Λαϊκή Επιτροπή του νομού πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, η Επιτροπή Αγώνα Ατσαλένιου μαζί με το ΠΑΜΕ προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της ΔΕΗ στη Χρυσοστόμου.

Με κινητοποιήσεις έξω από τα κατά τόπους γραφεία της ΔΕΗ, Λαϊκές Επιτροπές σε Χαλκίδα, Λαμία και Αμφισσα, καλούσαν τους εργαζόμενους να αρνηθούν συλλογικά και οργανωμένα να πληρώσουν.

Στη Φλώρινα, η Λαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε εξορμήσεις ενημέρωσης στη λαϊκή αγορά, στο ΚΑΠΗ και παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο, με αίτημα να χορηγηθεί με έξοδα του κράτους πετρέλαιο θέρμανσης σε όλα τα σχολεία της περιοχής.

Στον Αλμυρό Βόλου, η Λαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε δίωρη κατάληψη του ταμείου του τοπικού καταστήματος της ΔΕΗ.

Ιδιαίτερη αξία αποκτά το γεγονός ότι ακόμη και εργατικά σωματεία αποφασίζουν συντεταγμένα και οργανωμένα να αρνηθούν μαζικά την πληρωμή των χαρατσιών της ΔΕΗ. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στη χαρτοβιομηχανία «ΣΟΦΤΕΞ» αποφάσισαν να μην πληρώσουν το χαράτσι, αποφασίζοντας ταυτόχρονα να συνδεθούν με τη βοήθεια του σωματείου με τις κατά τόπους Λαϊκές Επιτροπές.

Αυτή η δράση συνεχίζεται.

Σήμερα, Κυριακή, γίνεται λαϊκή συνέλευση για το συντονισμό και την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια στα χαράτσια στο Αιγάλεω, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα «Γ. Ρίτσος», με πρωτοβουλία μαζικών φορέων και συνδικάτων της περιοχής.

Η οργή να γίνει οργανωμένος αγώνας

Εκείνο, όμως, που αποτελεί σημαντική εξέλιξη είναι ότι οι Λαϊκές Επιτροπές μετατρέπουν καθημερινά σε αγωνιστικό πείσμα την οργή και την αγανάκτηση που αισθάνονται όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια ενός εργαζόμενου στην Πάτρα για την κατάσταση στην οποία έχουν φέρει τις λαϊκές οικογένειες: «'Η θα πληρώσω το ρεύμα ή θα πάρω γάλα για τα παιδιά μου...», είπε, δείχνοντας πως οι εργάτες έχουν φτάσει στο σημείο να βάζουν στο «ζύγι» ακόμη και το γάλα των παιδιών τους.

Στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης, νεαρό ζευγάρι παραμένει στην ανεργία εδώ και δύο χρόνια και μόλις που ζει κάνοντας «δουλειές του ποδαριού». Καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τη ΔΕΗ - και φυσικά το χαράτσι για τα ακίνητα - το βράδυ αναγκάζονται να ανάβουν κεριά, δεν έχουν θέρμανση και κάνουν μπάνιο με κρύο νερό μες στο χειμώνα. Η ΔΕΗ ΑΕ, δείχνοντας τον ανάλγητο χαρακτήρα της, αρνήθηκε την επανασύνδεση του ρεύματος, παρά την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής. Στη Χίο, η οικογένεια άνεργου οικοδόμου με έξι παιδιά έχει μείνει χωρίς ρεύμα εδώ και τέσσερις μήνες!

Οι Λαϊκές Επιτροπές σε κάθε περίπτωση αναδεικνύουν πως μπορεί να υψωθεί ένα λαϊκό τείχος προστασίας μπροστά από κάθε εργατικό λαϊκό νοικοκυριό, που θα αποτρέπει όποιον τολμά να στερεί από τις λαϊκές οικογένειες βασικά κοινωνικά αγαθά ζωτικής σημασίας. Δείχνει πως η οργή και η αγανάκτηση μπορεί να γίνει οργανωμένος, μαζικός και λαϊκός αγώνας, ο οποίος δε θα έχει μόνο στην πρώτη του προτεραιότητα την προστασία των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, αλλά ταυτόχρονα θα ανοίγει δρόμο για αγώνες που θα στοχεύουν στην ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών λαϊκών αναγκών.


Κ. Τρ.

Εκδήλωση για εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες

Εκδήλωση, με θέμα «Οι επιπτώσεις της κρίσης στην εργαζόμενη και άνεργη γυναίκα και η διέξοδος προς όφελός τους», διοργανώνουν σήμερα Κυριακή 20 Νοέμβρη στις 6 μ.μ., στην ΕΔΟΘ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Ν. Θεσσαλονίκης - Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων σε Επισιτιστικές & Τουριστικές Επιχειρήσεις.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και θα χαιρετίσει η Ευγενία Παρασκευοπούλου, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ. Θα ακολουθήσει πολιτιστικό πρόγραμμα, ενώ στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου και παιδότοπος για τη δημιουργική απασχόληση των μικρών παιδιών, με τη συμβολή φοιτητριών από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org