ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΛΟΝΔΙΝΟ
Δεκάδες χιλιάδες «όχι» στον πόλεμο

Μερική άποψη της συγκέντρωσης

Associated Press

Μερική άποψη της συγκέντρωσης
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν, την Κυριακή, στην αντιπολεμική διαδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Κατά του Πολέμου. Οι διαδηλωτές, με κεντρικό σύνθημα «Σταματήστε τον πόλεμο», πορεύτηκαν από το Χάιντ Παρκ προς την πλατεία Τραφάλγκαρ. Στη διαδήλωση συμμετείχαν και Βρετανοί μουσουλμάνοι, οι οποίοι προσευχήθηκαν για την ειρήνη. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο αριθμός των διαδηλωτών ξεπέρασε τις 50.000, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία η συμμετοχή δεν ξεπέρασε τις 20.000. Στη διαδήλωση παρευρέθηκαν και βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, οι οποίοι έχουν επανειλημμένως εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους με την πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης και με τον πόλεμο που άρχισε στο Αφγανιστάν, οι οποίοι επανέλαβαν τις απόψεις τους.

Ο Μάικ Μαρκσή, μέλος της Επιτροπής, εξέφραζε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση του κόσμου. «Θέλαμε και πετύχαμε να στείλουμε το μήνυμα ότι ο Τόνι Μπλερ δε μιλά εκ μέρους ολόκληρου του βρετανικού λαού και ελπίζουμε το μήνυμα αυτό να έφθασε σε ολόκληρο τον κόσμο. Νομίζουμε ότι η συμμετοχή του κόσμου αντικατοπτρίζει την ευρεία κλίμακα και τη διαφορετικότητα του αντιπολεμικού αισθήματος της χώρας. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε αν δε σταματήσει αυτός ο πόλεμος». Η, επίσης, διοργανώτρια Λίντσνεϊ Τζέρμαν υπογράμμιζε ότι «οι βομβαρδισμοί δεν κάνουν τίποτα κατά της τρομοκρατίας, αυτή θα συνεχίζεται όσο δεν αντιμετωπίζονται οι λόγοι που την προκαλούν».

Ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Αλαν Σίμσον, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος, τόνιζε ότι «όταν λένε πως πέτυχαν οι βομβαρδισμοί και φεύγουν οι Ταλιμπάν, εγώ λέω ότι δεν είναι αυτή η απάντηση: είδαμε να πέφτει μια φεουδαρχική τυραννία για να έρθει μια άλλη». Ο επίσης βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Πολ Μάρσντεν, που έχει έρθει σε ανοιχτή ρήξη με την κυβέρνηση, εξαπέλυε, εκ νέου, επίθεση κατά του Τόνι Μπλερ κατηγορώντας τον ότι «έχει μεθύσει από την εξουσία» και απευθυνόμενος στους διαδηλωτές υπογράμμισε ότι έστειλαν «ένα ισχυρό μήνυμα τόσο στο Λευκό Οίκο όσο και στην Ντάουνινγκ Στριτ, ότι δε θα επιτρέψουμε τα εγκλήματα της 11ης Σεπτεμβρίου να αντικατασταθούν από εγκλήματα στο Αφγανιστάν». Τέλος, ο πρώην βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Τόνι Μπεν, εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτή η διαδήλωση θα είναι η αρχή ενός αντιπολεμικού κινήματος σε όλο τον κόσμο» και κατηγόρησε το Κοινοβούλιο ότι παραμένει παθητικό και την κυβέρνηση ότι «δεν αποσαφηνίζει το ρόλο της Βρετανίας σε αυτή την εκστρατεία».


Δυσπραγία...

Κύκλος επαφών του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο αποτέλεσμα

ΚΑΜΠΟΥΛ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι πια βρισκόμαστε στο «τέλος της πρώτης φάσης του πολέμου» και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας να έχει στραφεί αποκλειστικά στο πεδίο της διπλωματίας για την εξεύρεση κάποιας λύσης και ίσως συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς το φάσμα ενός ακόμη εμφύλιου πολέμου είναι πάντα παρόν, και αυτή τη φορά ακόμη πιο απειλητικό, δηλαδή ο πόλεμος που μπορεί να ξεσπάσει και πάλι εντός του Αφγανιστάν να διαχυθεί αυτή τη φορά εκτός των συνόρων, κυρίως με αποδέκτες τις γείτονες χώρες.

Οι εξελίξεις παραμένουν νεφελώδεις όσον αφορά στο πολιτικό μέλλον και κυρίως στο ζητούμενο, που είναι να υπάρξει μια τάχιστη συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης, στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι όλων των εθνοτήτων της χώρας, μηδέ εξαιρουμένων των Ταλιμπάν. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ φέρονται αποφασισμένες ν' ασκήσουν έντονες πιέσεις στη «Βόρεια Συμμαχία» να μην προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά να τηρήσει την υπόσχεσή της και ν' αφήσει τα Ηνωμένα Εθνη ν' αναλάβουν τη δημιουργία ενός ευρέος συνασπισμού, που θα κυβερνήσει το Αφγανιστάν. Φυσικά οι προθέσεις της «Βόρειας Συμμαχίας» είναι άγνωστες. Επισήμως η ηγεσία της «Βόρειας Συμμαχίας», όπου οι Τατζίκοι έχουν μέχρι στιγμής το πάνω χέρι, φαίνεται να είναι «συνεργάσιμη». Αν και οι φατρίες, που απαρτίζουν τη «φαινομενικά ενωμένη» «Βόρεια Συμμαχία», ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάξουν γραμμή πλεύσης.

Στέλεχος της «Βόρειας Συμμαχίας» αντέκρουσε πάντως το επιχείρημα πως οι αφγανικές φατρίες δεν είναι δυνατόν να ενωθούν, τονίζοντας πως οι Αφγανοί δύνανται να εξεύρουν μόνοι τους την κατάλληλη μορφή για τη διακυβέρνησή τους. Μιλώντας στο CNN σχετικά με τις αντίστοιχες δηλώσεις του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο Χαρόν Αμίν απάντησε για λογαριασμό της «Βόρειας Συμμαχίας», ότι ο Χόλμπρουκ είναι πολύ καλός πρεσβευτής, εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι εάν οι Αφγανοί αφεθούν μόνοι τους και βοηθηθούν με τον κατάλληλο τρόπο, θα βρουν την κατάλληλη λύση για τη διακυβέρνηση του Αφγανιστάν. Τέλος, η «Βόρεια Συμμαχία» ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να μετάσχει σε μια διάσκεψη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με θέμα το μέλλον του Αφγανιστάν, στην οποία θα συμμετάσχουν όλες οι αφγανικές φυλές και ομάδες και άφησε να εννοηθεί ότι η διάσκεψη αυτή μπορεί να γίνει στη Γερμανία.

«Πυρετός» διαβουλεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Μέσα σε αυτό το εύθραυστο σκηνικό, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Φραντσέσκ Βεντρέλ, που βρίσκεται στην Καμπούλ εδώ και μέρες, πραγματοποίησε έναν πρώτο κύκλο επαφών, χωρίς να έχει επιτύχει μέχρι στιγμής το στόχο του, που είναι η οργάνωση μιας πολυμερούς πολιτικής συνάντησης, όπου θα συζητηθεί το πολιτικό μέλλον της χώρας.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Ερικ Φαλτ, δήλωσε χτες ότι ο Βεντρέλ δεν έχει φθάσει ακόμη σε συμφωνία με τη «Βόρεια Συμμαχία», η οποία ελέγχει τώρα την Καμπούλ, σχετικά με την οργάνωση συνάντησης με όλες τις αφγανικές πλευρές εκτός της χώρας, αλλά παρ' όλα αυτά παραμένει αισιόδοξος. «Θα θέλαμε να συγκαλέσουμε αυτήν τη συνάντηση το συντομότερο δυνατόν. Οταν θα επιτύχουμε μία συμφωνία με τη "Βόρεια Συμμαχία" θα μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός λίγων ημερών», είπε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ και διευκρίνισε ότι ο Βεντρέλ συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Αμυνας της «Βόρειας Συμμαχίας», Μουχάμεντ Φαχίμ, ενώ από το Σάββατο έχει συναντηθεί με τον ηγέτη της, Μπουχανουντίν Ραμπανί - τον άνθρωπο που, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Ινδίας», άμα τη αφίξει του στην Καμπούλ αυτοανακηρύχτηκε Πρόεδρος του Αφγανιστάν - τον υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, και ηγέτες της κοινότητας των Παστούν, ενώ ο κύκλος των επαφών θα ολοκληρωνόταν χτες το βράδυ με συναντήσεις με Ρώσους, Ιρανούς και Βρετανούς διπλωμάτες.

Πάντως, ο ίδιος ο Βεντρέλ σε δηλώσεις στη βρετανική εφημερίδα Guardian εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος και προέβλεψε μέσα σε ένα διάστημα τριών ετών τη διεξαγωγή των εκλογών στο Αφγανιστάν, αν και επισήμανε ότι το πρώτο βήμα για μία σταθερή κυβέρνηση μπορεί να γίνει μέσα σε μία βδομάδα, με τη συνάντηση σε ουδέτερο έδαφος αντιπροσώπων της «Βόρειας Συμμαχίας» και του πρώην μονάρχη του Αφγανιστάν, Ζαχέρ Σαχ, ενώ, αποκαλύπτοντας τα σχέδια του ΟΗΕ, δήλωσε πως ελπίζει ότι μία μεταβατική κυβέρνηση θα μπορούσε να διοικήσει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα - ίσως για μία διετή θητεία. Επίσης ένα εθνικό σώμα θα μπορούσε να συμβάλει στην προετοιμασία των πιθανών εκλογικών καταλόγων, πρόσθεσε τέλος ο Βεντρέλ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ