ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Μηνύματα αλληλεγγύης στο ΚΚΕ και στο εργατικό κίνημα, κατά της κρατικής καταστολής

Συνεχίζουμε σήμερα να δημοσιεύουμε αποσπάσματα από μηνύματα αλληλεγγύης που στέλνουν Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα προς το ΚΚΕ και το εργατικό κίνημα, ενάντια στην κρατική καταστολή που σημειώθηκε στις 17 Νοέμβρη, μηνύματα που καταφτάνουν στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος. Αναλυτικά τα μηνύματα δημοσιεύονται στο πόρταλ «902.gr».

Κομμουνιστικό Μέτωπο (Ιταλία) - Μέτωπο Νέων Κομμουνιστών

Το Κομμουνιστικό Μέτωπο και το Μέτωπο Νέων Κομμουνιστών Ιταλίας αναφέρουν χαρακτηριστικά για τη διαδήλωση:

«Ηταν μια διαδήλωση που απέρριψε τον εκφοβισμό από εκείνους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία, που χρησιμοποίησαν τα απαραίτητα μέτρα κατά της πανδημίας για να εντείνουν την καταστολή εναντίον των εργαζομένων, να επιτεθούν στις πολιτικές και δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, να ρίξουν το κόστος αυτής της κρίσης και της προστασίας των καπιταλιστικών κερδών στα λαϊκά στρώματα.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, προσπαθεί σκόπιμα να αποκρύψει τις πολιτικές της ευθύνες για την εδώ και δεκαετίες προγραμματισμένη καταστροφή της δημόσιας υγείας και τη διαρθρωτική αδυναμία αυτού του συστήματος να καλύψει τις βασικές λαϊκές ανάγκες. Η χτεσινή επίθεση της αστυνομίας, οι δεκάδες συλλήψεις και οι τραυματισμοί πολλών συντρόφων είναι μια πολύ σκληρή ενέργεια εκφοβισμού, μια πρόκληση που οι Ελληνες κομμουνιστές και οι μαζικοί φορείς έχουν ήδη απορρίψει, κατεβαίνοντας κατά χιλιάδες στους δρόμους, με πλήρη και οργανωμένη τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας.

Η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να σταματήσει την πάλη των εργατών και του ελληνικού λαού. Ας ενώσουμε τη φωνή μας με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».

ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας τονίζεται ανάμεσα σε άλλα:

«Με το πρόσχημα της πανδημίας, και παρόλο που τηρούνταν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η ελληνική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) δεν δίστασε να καταστείλει τους διαδηλωτές, προκαλώντας τραυματισμούς και πραγματοποιώντας δεκάδες προσαγωγές. Ο αυταρχισμός που επιδεικνύει η κυβέρνηση της ΝΔ γίνεται κάθε φορά και μεγαλύτερος, όπως δείχνει η βία που εξαπολύθηκε ενάντια σε μία διαδήλωση που είχε ως συνθήματα το "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία" και "Εξω οι ΗΠΑ - έξω το ΝΑΤΟ".

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την υγειονομική κατάσταση στην Ελλάδα, για την επιδείνωση των συνθηκών ζωής και δουλειάς της εργατικής τάξης στην Ελλάδα. Μία κυβέρνηση που συνωστίζει το λαό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, που δεν μπορεί να λύσει τις τεράστιες ανεπάρκειες τους δημόσιου συστήματος Υγείας, και την ίδια στιγμή δεν διστάζει να επιδεικνύει τη μεγαλύτερη υποκρισία και να καταστέλλει τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων».

ΚΚ Μεξικού

Το ΚΚ Μεξικού, με μήνυμα του Γραφείου Τύπου της ΚΕ όπου εκφράζει την αλληλεγγύη του στο ΚΚΕ, στην ΚΝΕ και στις ταξικές δυνάμεις του μαζικού κινήματος, τονίζει χαρακτηριστικά:

«Οι ταξικές δυνάμεις από τη φετινή Πρωτομαγιά, με την εντυπωσιακή τους συγκέντρωση που ξεχώρισε για την οργάνωση και τη μαχητικότητά της, έστειλαν ένα μήνυμα απειθαρχίας στην αστική εξουσία, ότι οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν παρά την επιδίωξη να απαγορεύσουν το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, στην κινητοποίηση και στην πολιτική δράση, με πρόσχημα την Covid-19. Στη διάρκεια αυτής της μακράς πανδημίας, οι εργάτες της Ελλάδας, με το ΚΚΕ στην πρωτοπορία, έχουν στείλει στους εργάτες του κόσμου ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι μπορούμε να αντιπαλέψουμε τον καπιταλισμό σε οποιεσδήποτε συνθήκες, ότι η ταξική πάλη δεν περιορίζεται, η επαναστατική δράση δεν αναστέλλεται. Αυτούς τους μήνες, επίσης, έγινε δυνατή μία σημαντική νίκη ενάντια στις φασιστικές δυνάμεις της Χρυσής Αυγής.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί - χωρίς να τα καταφέρνει - να καταπνίξει την ταξική σύγκρουση, με νομοθετικές ρυθμίσεις και με την αστυνομική καταστολή. Είναι μια μάταιη προσπάθεια, που βρίσκει την αντίδραση του αποφασισμένου, συνειδητού προλεταριάτου, το οποίο έχει ένα καθοδηγητικό επιτελείο σφυρηλατημένο μέσα σε σύνθετες συνθήκες και μεγάλες δυσκολίες για πάνω από έναν αιώνα. Το τιμημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ήξερε και ξέρει να στέκεται στο ύψος οποιασδήποτε εξέλιξης στην ταξική πάλη, και είναι χωρίς αμφιβολία το δυναμικό στοιχείο που δείχνει το δρόμο στους εργάτες της Ελλάδας για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς τους στόχους».

Πορτογαλικό ΚΚ

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο μήνυμά του αναφέρει: «Το Πορτογαλικό ΚΚ θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι, με τη δικαιολογία της επιδημίας, γίνονται προσπάθειες περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ στην προσπάθεια να αποτρέψει τους Ελληνες φοιτητές και εργαζόμενους από το να γιορτάσουν στους δρόμους αυτήν τη σημαντική ημερομηνία της πάλης κατά του φασισμού στην Ελλάδα.

Το PCP εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τους Ελληνες φοιτητές και εργαζόμενους και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, στην πάλη κατά των αυταρχικών και αντιδημοκρατικών μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης».

ΚΚ Σουαζιλάνδης

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης σε ανακοίνωσή του τονίζει:

«Δεν είναι η κυβέρνηση, αλλά ο λαός που επιδεικνύει μια υποδειγματική στάση σε σχέση με τα μέτρα προφύλαξης, σε όλες τις εκδηλώσεις του ακολουθώντας τα κατάλληλα πρωτόκολλα προστασίας της υγείας κατά της πανδημίας.

...Το ΚΚ Σουαζιλάνδης παίρνει, επίσης, θάρρος από την αντοχή και το αγωνιστικό πνεύμα που το ΚΚΕ, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και όλοι οι αντιιμπεριαλιστικοί διαδηλωτές επέδειξαν στον απόηχο των επιθέσεων».

Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας

Ο ΓΓ της ΚΕ του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, Αλ. Μπανγιανάτς, αναφέρει:

«Καλούμε να μπει ένα τέλος στην καταστολή ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και τους συνδικαλιστές. Ολοι όσοι συνελήφθησαν να απελευθερωθούν αμέσως.

Το NKPJ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους Ελληνες κομμουνιστές και αντιφασίστες οι οποίοι παλεύουν ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, που φέρεται απάνθρωπα στην ανθρωπότητα».

Ενοποιημένο Συριακό ΚΚ

Σε μήνυμά του ο Ναζμελντίμ Χρεΐτ, ΓΓ του Ενοποιημένου Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος, αναφέρει:

«Το Ενοποιημένο Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα δηλώνει την αλληλεγγύη του μαζί σας και επιβεβαιώνει τη νομιμότητα των κινητοποιήσεών σας, καταγγέλλοντας και καταδικάζοντας τις πράξεις βίας και καταστολής των ελληνικών αρχών, καθώς και τους τραυματισμούς και την κράτηση των συντρόφων, ως συνέπεια των παραπάνω αυταρχικών και καταπιεστικών πράξεων σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών».

ΚΚ Ιρλανδίας

Το ΚΚ Ιρλανδίας, με επιστολή διαμαρτυρίας στην ελληνική πρεσβεία στο Δουβλίνο, την οποία υπογράφει ο ΓΓ της ΚΕ Γιουτζίν Μακάρταν, τονίζει ανάμεσα σε άλλα:

«Είναι καθαρό ότι δεν υπάρχει καμία άλλη δικαιολογία για αυτή τη βίαιη καταστολή, πέρα από το ότι έγινε για να αποτρέψει τους εργάτες της Ελλάδας από το να διαδηλώνουν για το ανεπαρκές σύστημα Δημόσιας Υγείας, που υποχρηματοδοτείται για δεκαετίες και έχει υποστεί τα βάρβαρα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η ΕΕ, σε συνεργασία με τη σημερινή και τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις».

Συριακό ΚΚ

Σε ανακοίνωση του Συριακού ΚΚ, που υπογράφει ο ΓΓ της ΚΕ Αμάρ Μπαγκντάς, τονίζεται:

«Η διαδήλωση των Ελλήνων κομμουνιστών συντρόφων στις 17 Νοέμβρη με τα σαφή συνθήματα με βάση τις αρχές ενάντια στον ιμπεριαλισμό και υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αποτελεί συνέχεια της γενναίας πορείας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, την οποία ακολουθεί σταθερά από την ίδρυσή του.

Καταγγέλλουμε με αποφασιστικότητα τα κατασταλτικά αστυνομικά μέτρα που ακολούθησαν οι ελληνικές αρχές εναντίον των διαδηλωτών, τα οποία δείχνουν τον φόβο των κυβερνώντων κύκλων στη χώρα σας μπροστά στην κλιμάκωση του μαζικού κινήματος υπό το φως της κυκλικής κρίσης του καπιταλισμού που βιώνει ο κόσμος».

Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο (JVP) Σρι Λάνκα

Το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο Σρι Λάνκα σε ανακοίνωση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων αναφέρει:

«Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό της ελληνικής κυβέρνησης που προσπάθησε να απαγορεύσει μια νόμιμη εκδήλωση και την αστυνομία που εξαπέλυσε αδικαιολόγητες και απρόκλητες επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και του Γενικού Γραμματέα του.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 δείχνει στον κόσμο ότι ο μόνος δρόμος για όσους υπόκεινται σε καταδυνάστευση και διακρίσεις είναι ο δρόμος του αγώνα. Οι προοδευτικές μάζες, μαζί με τους εργαζόμενους και τους νέους σε όλο τον κόσμο, αντιμετωπίζουν τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη ζωή, ειδικά κάτω από το σκοτεινό σύννεφο της πανδημίας του Covid-19.

Η πανδημία σαφώς διαχωρίζει τον παγκόσμιο πληθυσμό σε εκείνους που έχουν το προνόμιο να έχουν ανώτερη ιατρική περίθαλψη και σε αυτούς που απομένει να φροντίζουν μόνοι τους τον εαυτό τους. Ωστόσο, η πανδημία έχει επίσης δημιουργήσει μια ευκαιρία για τους προοδευτικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να ενωθούν, να αγωνιστούν και να αναζητήσουν έναν δίκαιο κόσμο».

ΚΚ Ελβετίας

Στο μήνυμά του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελβετίας σημειώνει:

«Η αστυνομία - με την έγκριση της δεξιάς ελληνικής κυβέρνησης - επιτέθηκε σε μια ειρηνική διαδήλωση, τραυμάτισε πολλούς διαδηλωτές και προσήγαγε πολλά μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) που συμμετείχαν στον εορτασμό της 47ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στη φασιστική δικτατορία των συνταγματαρχών, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα. Επίσης προπηλακίστηκαν βουλευτές του ΚΚΕ και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σύντροφος Δημήτρης Κουτσούμπας. Η πανδημία είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, αλλά η αξιοποίησή της για την ενίσχυση της καταστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι μια απόφαση που πρέπει να καταδικαστεί».

Ιορδανικό ΚΚ

Στο μήνυμα του Ιορδανικού ΚΚ, που υπογράφει ο ΓΓ Φάραζ Ετμέζε, σημειώνεται:

«Η δικαιολόγηση της χρήσης βίας σε βάρος διαδηλωτών με πρόσχημα τη διασπορά του κορονοϊού είναι άδικη. Το Κόμμα μας, στηριγμένο σε παραδείγματα της χώρας μας, γνωρίζει τον ψεύτικο χαρακτήρα της όψιμης επίκλησης διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, που στην ουσία στοχεύει στον στραγγαλισμό των δημόσιων και δημοκρατικών ελευθεριών, τον αφανισμό κάθε εκδήλωσης μαζικής λαϊκής δυσαρέσκειας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο, και στις αραβικές μας χώρες. Στέκεται επίσης απέναντι στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ και στα μέτρα των αστυνομικών μηχανισμών για την καταστολή του δικαιώματος της έκφρασης και των συναθροίσεων σε αρκετές πόλεις των ίδιων των ΗΠΑ».

Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα

Το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ σημειώνει: «Η πολιτική των κυρίαρχων τάξεων, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της πανδημίας, επιδιώκει να καταστείλει όλες τις εκδηλώσεις λαϊκής δυσαρέσκειας. Νέα απόδειξη αυτού ήταν η αδικαιολόγητα σκληρή και βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων που οργανώθηκαν για την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 κατά της στρατιωτικής δικτατορίας. Τα γεγονότα της 17ης Νοέμβρη 2020 έδειξαν για άλλη μια φορά τη δύναμη και την οργάνωση των γραμμών των Ελλήνων κομμουνιστών και την αφοσίωσή τους στον αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο, για ένα σοσιαλιστικό μέλλον. Ο αγώνας των Ελλήνων κομμουνιστών μάς δίνει δύναμη και ελπίδα στον αγώνα ενάντια στον κοινό εχθρό».

ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας

Το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας σημειώνει:

«Οι Ρώσοι κομμουνιστές καταγγέλλουν την κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ στην Ελλάδα, η οποία χρησιμοποιεί την πανδημία ως πρόσχημα για την εφαρμογή αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων.

Θεωρούμε αυτές τις ενέργειες επιθυμία της καπιταλιστικής τάξης να χτυπήσει το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα και το ΚΚΕ ως την πρωτοπορία του.

Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα αποφύγει ποτέ τις ευθύνες της για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την έλλειψη απαραίτητων μέτρων που οδηγούν σε χιλιάδες θανάτους κάθε μέρα. Αντί για εκφοβισμό, η κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στο λαό».

Φιλιππινέζικο ΚΚ - 1930

Το Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα - 1930 έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην ελληνική πρεσβεία στη Μανίλα, που υπογράφει ο ΓΓ Αττι Αντόνιο Πάρις. Σε αυτή, αφού αναφέρεται στην υποδειγματική δράση του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά:

«Αναλογιζόμενοι την πρόσφατη θετική εξέλιξη με τη δικαστική καταδίκη του νεοφασιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης - μια σημαντική εξέλιξη, που θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις και σε άλλα κράτη της ΕΕ, όπου επίσης υπάρχουν νεοφασιστικά κόμματα - ο κόσμος θα περίμενε μια άλλη αντιμετώπιση από την ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με τις αντιφασιστικές και αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις.

Ακόμα και έτσι η χτεσινή βάρβαρη καταστολή είναι πρωτοφανής. Το δεξιό κυβερνητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι άμεσα υπεύθυνο για την κλιμάκωση του αυταρχισμού και της καταστολής και τη χτεσινή βάρβαρη απρόκλητη επίθεση σε ειρηνικούς διαδηλωτές. Η απόφαση του υπουργού Δημοσίας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να απαγορεύσει τη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία, παρόλο που η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων την χαρακτήρισε αντισυνταγματική, καθώς και η εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να διαλυθεί, είναι πραγματικά προκλητικές και αιμοδιψείς, και καταγγέλθηκαν από πολλές πολιτικές δυνάμεις στη χώρα σας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ