ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στο επίκεντρο η φινλανδική πρόταση

Διαβουλεύσεις για να συνεχιστεί η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις με στόχο να μην εκτροχιαστεί το τουρκικό «τρένο» από την πορεία του προς την ΕΕ. Χτες, στην Αθήνα, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για την ενταξιακή πορεία της χώρας. Η Ελληνίδα υπουργός χτες συναντήθηκε και με τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ για τη διεύρυνση. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες μέρες επισκέφτηκε την Αθήνα και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

Οπως αναφερόταν στο υπουργείο Εξωτερικών, χτες, έγινε ευρεία συζήτηση για την πορεία της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, με τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας και επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, Αλί Μπαμπατζάν. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε: «Εγινε αποτίμηση της παρούσας κατάστασης ενόψει της κατάθεσης και της παρουσίασης της Εκθεσης Προόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Νοέμβριο και η συζήτηση κάλυψε όλες τις περιοχές των υποχρεώσεων και προαπαιτουμένων που έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και αναληφθεί από την υποψήφια προς ένταξη Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος των θρησκευτικών ελευθεριών». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου επισήμανε ότι η Ντ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στις «γνωστές και δημόσια διακηρυγμένες θέσεις της ελληνικής πλευράς».

Η φινλανδική πρόταση

Την προσπάθεια της φινλανδικής προεδρίας της ΕΕ που είναι σε εξέλιξη και αναζητεί τρόπο διευθέτησης του εκκρεμούς ζητήματος του κανονισμού εμπορίου ΕΕ - Τουρκοκυπρίων και η οποία «είναι βάση για περαιτέρω συζήτηση», υποστήριξε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια», τόνισε ο Θ. Ρουσόπουλος, και πρόσθεσε: «Συμμεριζόμαστε την προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ελπίζουμε οι προσπάθειες να έχουν αίσια έκβαση». Την απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος σε ερώτηση σχετική με χτεσινό δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση έχουν δεχτεί παράταση (έως την 1/1/2008) στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου από την Τουρκία.

Συνάντηση με Ολι Ρεν

Ως «το μόνο χαρτί στο τραπέζι» χαρακτήρισε τη φινλανδική φόρμουλα για τον Κανονισμό του Απευθείας Εμπορίου με τα Κατεχόμενα ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν, μετά τη συνάντηση που είχε με την Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Ο. Ρεν χαιρέτισε τη στήριξη της Ελλάδας στην πρόταση της Φινλανδίας και κάλεσε όλα τα κράτη - μέλη να προσπαθήσουν για την επιτυχία της προσπάθειας της προεδρίας. «Η φινλανδική φόρμουλα είναι το μόνο χαρτί στο τραπέζι και χαιρόμαστε που η ελληνική κυβέρνηση τη στηρίζει. Καλώ όλα τα κράτη - μέλη να κάνουν το ίδιο, διότι για αρκετό καιρό μπορεί να είναι η μόνη ευκαιρία να εξευρεθεί λύση ώστε να αρχίσει μια σοβαρή διαδικασία για την επανένωση της Κύπρου», δήλωσε ο επίτροπος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η επιστροφή των Βαρωσίων εντάσσεται στην πρόταση της προεδρίας, η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι το θέμα των Βαρωσίων τέθηκε από την προεδρία του Λουξεμβούργου και πρόσθεσε ότι έκτοτε η συζήτηση αυτή είναι στο τραπέζι. Διευκρίνισε ότι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο γραπτό κείμενο επί του οποίου μπορούν να γίνουν παρατηρήσεις και ότι η φινλανδική προεδρία συζητεί ιδέες με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Για το ίδιο θέμα, ο Ο. Ρεν δήλωσε ότι είναι στο χέρι της φινλανδικής προεδρίας να διαπραγματευτεί τη φόρμουλά της και χαρακτήρισε θετικό σημάδι το γεγονός ότι όλες οι πλευρές αντιμετωπίζουν το θέμα με σοβαρότητα και μέχρι σήμερα δεν έχουν επιτρέψει να διαρρεύσει στον Τύπο.

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις για την περίπτωση που η Τουρκία δεν εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης έως το τέλος του έτους, σημείωσε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος, αν και θα ήταν φυσικά καλύτερα να είχε ήδη γίνει από χθες ή από πέρυσι», και πρόσθεσε ότι «πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στη στήριξη της πρότασης» που υποβάλλει η φινλανδική προεδρία.

Διευκολύνσεις στην Αγκυρα σε βάρος του Κυπριακού

Ενοχλημένος φαίνεται να είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, από τη μεροληπτική στάση της ΕΕ, όπως αυτή εκφράζεται και στην υπό διαμόρφωση πρόταση της Φιλανδικής Προεδρίας των «25». Μία πρόταση που καθώς όλα δείχνουν προσπαθεί να στρώσει το έδαφος αποδοχής του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, από την Τουρκία, σε βάρος της Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα, η πρόταση του Ελσίνκι, η οποία δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, προσπαθεί να περάσει το απευθείας εμπόριο της ΕΕ με τα Κατεχόμενα, ως αντάλλαγμα στην αποδοχή της Αγκυρας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο, οι Φιλανδοί φαίνεται να ξεχνούν ότι το Πρωτόκολλο συγκαταλέγεται στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Τουρκία και να παραβλέπουν το γεγονός ότι μία χώρα που θέλει να διαπραγματεύεται με την ΕΕ των 25 κρατών - μελών, εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει ένα από αυτά και να διατηρεί στρατό κατοχής στο έδαφος του.

Οπως δήλωσε μάλιστα ο Κύπριος Πρόεδρος, πριν την αναχώρησή του για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Λάχτι, της Φιλανδίας, η προεδρία της ΕΕ προσπαθεί να βοηθήσει την Τουρκία να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας και το τίμημα της βοήθειας αυτής δεν μπορεί να καλείται να το πληρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Παράλληλα, ο Τάσσος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι η πρωτοβουλία των Φιλανδών είναι αντικείμενο συνεχών διαβουλεύσεων, τόσο με την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και με άλλες χώρες. Εθεσε ως όρο απαράβατο για την ελληνοκυπριακή πλευρά, την επιστροφή των Βαροσίων στους νόμιμους κατοίκους της, ενώ τόνισε ότι είναι αδιανόητο η Τουρκία να επιλέγει ποια θέματα θα συζητηθούν τώρα και ποια στο τέλος της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού.

Η Αγκυρα, από την πλευρά της, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου εξωτερικών της, Ναμίκ Ταν, υποστήριξε ότι «το Κυπριακό δεν πρέπει να δηλητηριάζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας». Επισήμανε δε ότι «όσον αφορά το Κυπριακό, θα είναι λάθος να προσεγγίζεται έτσι το θέμα κατά τρόπο ο οποίος δε συνάδει με την ευρωπαϊκή αντίληψη».

Ο Ν. Ταν αναφερόμενος στη φιλανδική πρόταση σημείωσε ότι «οι προτάσεις της Φινλανδίας που δεν έχουν αποτυπωθεί σε γραπτό κείμενο αξιολογούνται μέσα στα πλαίσια του σχεδίου δράσης της Τουρκίας», προσθέτοντας ότι πρέπει «να αποσαφηνιστούν οι προτάσεις της Φιλανδίας, οπότε σε αυτή τη φάση θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τις όποιες ανισορροπίες».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ - Β' ΓΥΡΟΣ
Εξακολουθεί να μην αποσαφηνίζει τη θέση του

Δήλωση για το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών έκανε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, όπου αρκέστηκε να καλέσει σε υπερψήφιση των συνδυασμών της «ριζοσπαστικής αριστεράς». Για όλους τους υπόλοιπους δήμους και τις νομαρχίες, όπου αναμετρούνται συνδυασμοί προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ καμία αναφορά, ούτε καν προτροπή για ψήφο κατά συνείδηση...!

Στη γραμμή αυτή κινούνται περίπου και οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν η Νομαρχιακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΣΥΝ και η δημοτική του Κίνηση, όπως και η δημοτική Κίνηση Νίκαιας. Για την περίπτωση της Καρδίτσας, η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε καταφέρεται με δριμύτητα εναντίον του υποψήφιου δημάρχου Χρ. Τέγου και επισημαίνει την ανάγκη να αλλάξει χέρια η διοίκηση του δήμου. Για τη Νίκαια στην ανακοίνωση της δημοτικής Κίνησης του ΣΥΝ «Κοκκινιά με λογισμό και όνειρο», καταλογίζεται στη «Δημοκρατική Ενότητα» και τον Στ. Μπενετάτο «αντιενωτική στάση, αλαζονική συμπεριφορά, ατολμία, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ανυπαρξία συμμετοχής δημοτών, στασιμότητα και μη ανάπτυξη που δε συνάδουν με την αριστερή διαχείριση σ' ένα δήμο». Για την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ Δ. Μόσχου σημειώνεται «η πλήρης, κατηγορηματική αντίθεσή μας με αυτόν τον συνδυασμό και με την "εκλεκτή" του Γ. Παπανδρέου. Τονίζουμε όμως, όχι ως υπόδειξη, αλλά ως πολιτική θέση, ότι χρειάζεται να καταψηφιστεί ο συνδυασμός της κ. Μόσχου που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και αντιπροσωπεύει την κατεξοχήν νεοφιλελεύθερη αντίληψη για τον Δήμο».

Και στις δύο περιπτώσεις οι ανακοινώσεις καταλήγουν σε προτροπές προς τους ψηφοφόρους να σταθμίσουν όλες τις παραμέτρους και με βάση την πολιτική τους συνείδηση να αποφασίσουν τι θα πράξουν στον β' γύρο των εκλογών.

Να σημειωθεί ότι στη Νίκαια η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη μεταξύ των δυνάμεων που συγκροτούν τον εν λόγω συνδυασμό, καθώς το «Αριστερό Σχήμα Νίκαιας» ανακοίνωσε τη στήριξή του στη «Δημοκρατική Ενότητα» και τον Στ. Μπενετάτο.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλονίκη ο υποψήφιος δήμαρχος που υποστηρίχτηκε από τον ΣΥΝ Τ. Κουράκης εκδηλώνει την προτίμησή του στην εκλεκτή του ΠΑΣΟΚ Χρ. Αράπογλου με το ...σκεπτικό να φύγει ο Παπαγεωργόπουλος από τη δημαρχία. Κατά τη συνάντηση Αράπογλου - Κουράκη προχτές και σύμφωνα με τις δηλώσεις που ακολούθησαν διαπιστώθηκαν αρκετές συγκλίσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ