ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ
Σπέρνει αυταπάτες στην αγροτιά

Συνάντηση δημιουργίας επικοινωνιακών εντυπώσεων, χτες στο ΥΠΑΑΤ, Σ. Χατζηγάκη και Αλ. Αλαβάνου

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) πήγε χτες ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ για να στρώσει χαλί της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης σε βάρος της αγροτιάς.

Ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε μετά ότι έθεσε πέντε προτάσεις προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ομως τα όσα έθεσε ο Αλ. Αλαβάνος ρίχνουν νερό στο μύλο της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Παράλληλα, οι δηλώσεις του καλλιεργούν αυταπάτες και ψευτοπροσδοκίες για το τι μπορεί να παρέχει η ΕΕ και η κυβέρνηση στους αγρότες. Ο Αλ. Αλαβάνος ζήτησε ένα έκτακτο πρόγραμμα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος με κοινοτικούς πόρους και ελαστικοποίηση των κανόνων της ΚΑΠ. Επί της ουσίας, απέδειξε για άλλη μια φορά την πολιτική υποτέλειας στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και την πολιτική δημιουργίας ψευτοεντυπώσεων και καλλιέργειας ψεύτικων ελπίδων στους αγρότες, του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλωστε τον επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του και ο υπουργός, που μετά τη συνάντησή τους δήλωσε: «Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών μεταβαίνοντας στην ΕΕ θα ζητήσει αυτά που υπογράμμισε ο κ. Αλαβάνος, δηλαδή να υπάρξει μια χαλάρωση τέτοια ώστε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχει η ΕΕ να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους αγρότες που πράγματι έχουν το πρόβλημα». Από αυτή τη δήλωση φαίνεται καθαρά και η κοροϊδία του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και η κοροϊδία της κυβέρνησης...

Οι άλλες τρεις προτάσεις του Αλ. Αλαβάνου ήταν να παίξει ειδικό ρόλο η ΑΤΕ, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να στηριχτεί το αγροτικό εισόδημα. Αλλά, όπως το πάει ο ΣΥΝ- ΣΥΡΙΖΑ και αυτά ειπώθηκαν μόνο και μόνο για χαϊδευτούν τ' αυτιά της αγροτιάς. Ο Αλ. Αλαβάνος ανέφερε ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών, όμως, όπως προκύπτει από το πλαίσιο των προτάσεων που κατέθεσε στην κυβέρνηση, ο αγώνας της αγροτιάς δεν πρέπει να είναι αυτός που σχεδιάζουν οι αγρότες, αλλά να είναι αγώνας με μεσοβέζικα αιτήματα και λειψές διεκδικήσεις. Γιατί για τους αγρότες το πρόβλημα είναι η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική, της ΕΕ, της νέας ΚΑΠ, του ΠΟΕ που εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνώντες σε όφελος των πολυεθνικών και των εμποροβιομηχάνων. Και ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ με τα όσα κάνει και δηλώνει φαντάζει τσιράκι αυτής της πολιτικής...

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Μεταφορά εντυπώσεων

Ο έλεγχος των τροφίμων περνά από το υπουργείο Ανάπτυξης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα επιδίδεται η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - όπως άλλωστε και οι προηγούμενες - ανακοινώνοντας χτες τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) υπό την αιγίδα του. Στόχος της παραπάνω απόφασης, σύμφωνα με τον υπουργό Σ. Χατζηγάκη, είναι η «καθετοποίηση και ενοποίηση των ελέγχων στα τρόφιμα από το χωράφι και το στάβλο μέχρι το ράφι», μία «μεταρρύθμιση» που προβλεπόταν από το πρόγραμμα της ΝΔ. Με αυτήν την ενέργεια η κυβέρνηση προσπαθεί να «πείσει» τους παραγωγούς και καταναλωτές - που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν στα φτωχά λαϊκά στρώματα και αποτελούν τους κύριους αποδέκτες των αναρίθμητων μικρών ή μεγάλων διατροφικών σκανδάλων - ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι ζήτημα «εποπτείας» και τεχνοκρατικού χαρακτήρα - είναι και τέτοιο όμως σε δεύτερο βαθμό - και όχι συνολικότερης πολιτικής φιλοσοφίας. Δυστυχώς και η Ομοσπονδία των γεωτεχνικών υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) χαιρέτισε την παραπάνω εξαγγελία θεωρώντας ότι «θα αποτελέσει σταθμό στη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων», όπως επίσης ότι έτσι θα διασφαλιστεί «η αποτελεσματικότητα των ελέγχων και η καλύτερη αξιοποίηση της υφιστάμενης υποδομής και του επιστημονικού προσωπικού της χώρας μας», βάζοντας «πλάτη» με αυτόν τον τρόπο στην επικοινωνιακή προπαγάνδα της κυβέρνησης. Τα πανηγύρια για την κυβέρνηση μπορούν να κρατήσουν μέχρι το επόμενο διατροφικό σκάνδαλο που αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει όσο τα τρόφιμα αποτελούν εμπόρευμα και οι κίνδυνοι για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων θεωρούνται από τους εμποροβιομηχάνους ως... παράπλευρη απώλεια. Γιατί όσο κυριαρχούν οι νόμοι του κέρδους και ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, οι όποιοι έλεγχοι δε θα μπορούν να σώσουν την παρτίδα και τα διατροφικά σκάνδαλα θα διαδέχονται το ένα το άλλο.

  • Την αντίθεσή του στη μεταφορά της αρμοδιότητας εποπτείας του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) από το υπουργείο Ανάπτυξης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει με χτεσινή του ανακοίνωση ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων ΕΦΕΤ. Ο Σύλλογος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αυτό που επιδιώκει είναι ένας «αποψιλωμένος φορέας, βιτρίνα της δήθεν προστασίας των καταναλωτών για ψηφοθηρικούς και επικοινωνιακούς λόγους».
ΤΖΙΡΟΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Πτώση 15,4% το Νοέμβρη

Εντατικότερους ρυθμούς έχει προσλάβει η πτώση του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης, εξέλιξη που συμπαρασύρει προς τα κάτω τη γενικότερη οικονομική δραστηριότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία εμφανίζουν σημαντική πτώση, τόσο για τον τζίρο που είχαν τα εργοστάσια μεταποίησης όσο και των νέων παραγγελιών.

Για το μήνα Νοέμβρη του 2008 όταν η κρίση ήδη είχε χτυπήσει την καπιταλιστική οικονομία καταγράφηκαν τα παρακάτω:

  • Ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (τζίρος) -συγκριτικά με το Νοέμβρη του 2007 - υποχώρησε 15,4%. Σε μέσα επίπεδα έτους ενισχύθηκε 9,7%. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο τζίρος στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (Νοέμβρης 2008) υποχώρησε 16,4% και στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά (που αποτελούν και πάγιες, καθημερινές ανάγκες των νοικοκυριών) υποχώρησε 16,4%. Ακόμη και ο κλάδος «τρόφιμα - ποτά» έχει εμφανίσει μείωση του τζίρου σε ποσοστό 4,6%.
  • Ο δείκτης νέων παραγγελιών στη βιομηχανία - αποτελεί ένδειξη για το μελλοντικό επίπεδο της παραγωγής - υποχώρησε 13,4%. Οι παραγγελίες για μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά (σε τρέχουσα χρηματική αξία) εμφανίζουν πτώση 12,1%.
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Αρχισε η τροφοδότηση της Βουλγαρίας

Την παροχή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία ξεκίνησε από χτες το απόγευμα η Ελλάδα, ύστερα από αίτημα που είχε απευθύνει η βουλγαρική πλευρά πριν από λίγες μέρες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, ο όγκος αναμένεται να φτάσει τα 2,5 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως και η παροχή θα συνεχιστεί μέχρι να ομαλοποιηθεί η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η τροφοδότηση της Βουλγαρίας τελεί υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται η επάρκεια αερίου για την εσωτερική αγορά.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Ζητούν επιπλέον μέτρα προβολής

Τον κίνδυνο για τις θέσεις εργασίας επικαλούνται μεταξύ άλλων οι ξενοδόχοι της Αθήνας, προκειμένου να ζητήσουν από την κυβέρνηση την άμεση εφαρμογή των μέτρων στήριξης που τους υποσχέθηκε, αλλά και επιπλέον μέτρα προβολής της πόλης, επικαλούμενοι την πτώση στις πληρότητες του περασμένου Δεκέμβρη έως και 50% και περισσότερο.

Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Αθήνας ήταν 35,5% τον Δεκέμβρη για τα πεντάστερα, 39,8% για τα τετράστερα, 41,6% για τα τριών αστέρων και 31,2% για τα δύο αστέρων. Ο μέσος όρος του μήνα ήταν 34,5%, εμφανίζοντας μείωση κατά 25,9%, ενώ για την περίοδο από 11 έως 31 Δεκέμβρη η πτώση διαμορφώνεται σε 46,4% και οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι ανάλογη θα είναι η κατάσταση μέχρι το Φλεβάρη. Από την άλλη, στη διάρκεια του 2008, μια χρονιά οικονομικής κρίσης που έπληξε ιδιαίτερα τους εργαζόμενους σε χώρες του εξωτερικού, ο τουριστικός κλάδος εμφάνισε αύξηση τζίρου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών.

Οι ξενοδόχοι της Αθήνας υποστηρίζουν ότι ο έντονος Δεκέμβρης στην Αθήνα χτύπησε τις επιχειρήσεις τους και ζητούν να προβληθεί η ομαλοποίηση της κατάστασης, ωστόσο αγνοούν επιδεικτικά τα ιδιαίτερα αυξημένα κέρδη από το 2004 και μετά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ