ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Οι αντεργατικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

Αντιμέτωποι με ακόμα πιο σκληρά μέτρα βρίσκονται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, λίγες μέρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε η κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» από τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Ηδη, οι προτεραιότητες στο αντεργατικό της έργο έχουν δρομολογηθεί.

Επικουρικές και ΒΑΕ οι πρώτοι στόχοι

Σύμφωνα με αυτές, από τις πρώτες υπουργικές αποφάσεις που θα υπογραφούν τις επόμενες μέρες, είναι αυτή που θα καθορίζει τη νέα συρρικνωμένη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ). Με τον τρόπο αυτό, δεκάδες επαγγέλματα και ειδικότητες θα εξοβελιστούν από τη λίστα, οδηγώντας τουλάχιστον τους νέους εργαζόμενους σε αυτά σε αύξηση των ορίων ηλικίας και τους «παλιούς» στην ανεργία. Η νέα λίστα έχει ισχύ από την 1/11/2011, ενώ δεν θα είναι η τελική.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται και οι αναλογιστικές μελέτες για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ που δίνουν τα Επικουρικά Ταμεία. Οι μελέτες αυτές και τα «αναλογιστικά ελλείμματα» που θα «ανακαλυφθούν», θα γίνουν το όχημα για ριζικές περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ, από την 1/1/2012 πέρα από τις μειώσεις που επιβλήθηκαν με το πολυνομοσχέδιο. Σε πρώτη φάση, τα Ταμεία που θα χαρακτηριστούν ελλειμματικά θα περιορίσουν το ποσό των επικουρικών συντάξεων ακόμα και κάτω από το 20% των συνολικών συντάξιμων αποδοχών. Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση των επικουρικών ταμείων και την άρνηση της κυβέρνησης να τα στηρίξει, οδεύουμε σταθερά στο τέλος των επικουρικών ταμείων.

Στραγγαλίζουν τα Ταμεία

Ταυτόχρονα, στις 25 Νοέμβρη θα γίνει άλλη μια αξιολόγηση του ασφαλιστικού συστήματος από το Γιούρογκρουπ. Η διαδικασία αυτή, σε συνάρτηση με τη σύνταξη των προϋπολογισμών των Ταμείων, σύμφωνα με τα «νέα δεδομένα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», οδηγεί σε «μαύρο χειμώνα» για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Το στίγμα δίνεται από τον ίδιο τον Κρατικό Προϋπολογισμό που κατατέθηκε προχτές, μέσω του οποίου οι επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία μειώνονται δραστικά. Η μεσοσταθμική μείωση των επιχορηγήσεων για το 2012 φτάνει στο 9,1% σε σύγκριση με το 2011 και πέφτει στα 13,084 δισ. ευρώ από τα 14,453 δισ. ευρώ φέτος. Ομως, σε μεγάλα Ταμεία η μείωση της χρηματοδότησης είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ετσι για το ΙΚΑ, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό, η μείωση της επιχορήγησης σε σχέση με φέτος φτάνει το 41,6%, από 3,698 δισ. ευρώ στα 2,158 δισ. ευρώ, προδιαγράφοντας «μαύρη χρονιά» για συνταξιούχους και ασφαλισμένους, με δεδομένη την παραπέρα μείωση των εσόδων του από τις εισφορές των εργαζομένων, εξαιτίας της δραματικής αύξησης της ανεργίας και τη μείωση των αποδοχών. Στον ΟΓΑ, η μείωση ανέρχεται στο 23,5% από τα 4,600 δισ. ευρώ στα 3,360 δισ. ευρώ. Στον ΟΑΕΕ μείωση κατά 10,6%, από τα 891 εκατομμύρια ευρώ στα 800 εκατ. και στο ΝΑΤ μείωση 11,5% από τα 1,130 δισ. ευρώ στο 1 δισ. ευρώ το 2012.

Και ενώ οι στρατιές των ανέργων πληθαίνουν και εκτιμάται ότι το 2012 η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται δραματικά, την ίδια στιγμή η επιχορήγηση στον ΟΑΕΔ, από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώνεται πάνω από το 1/3, κατά 34,6%, από τα 764 εκατομμύρια ευρώ φέτος στα 500 εκατ. ευρώ του χρόνου.

Φαρμάκι στην Υγεία

Μέχρι το τέλος του έτους, ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις για τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), στον οποίο «μεταφέρονται και εντάσσονται σ' αυτόν ως υπηρεσίες, αρμοδιότητες και προσωπικό οι κλάδοι Υγείας του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ». Ομως, ήδη από τον «Ενιαίο Κανονισμό Παροχών (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ που ανακοινώθηκε προβλέπεται ένα «ελάχιστο πακέτο», υποβαθμισμένο σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες και πετσόκομμα και των ελάχιστων παροχών, που έδιναν τα Ταμεία μέχρι τώρα. Ακόμα, προβλέπει και άγρια χαράτσια. Π.χ.: Επιβάλλεται γενικώς συμμετοχή 15% στις μικροβιολογικές εξετάσεις, σε περίπτωση που γίνονται εκτός υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ. Ομως, αυτό θα επιβαρύνει εκείνους τους ασφαλισμένους, όπως του ΟΠΑΔ, όπου οι άμεσα ασφαλισμένοι είχαν μηδενική συμμετοχή μέχρι τώρα. Επίσης, επιβάλλεται συμμετοχή 10% σε διαγνωστικά σκευάσματα απεικονιστικών εξετάσεων.

Επιβάλλεται συμμετοχή 25% των ασφαλισμένων στην πρόσθετη περίθαλψη, σε αναλώσιμο υλικό σε διάφορα θεραπευτικά μέσα. Στους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία επιβάλλεται συμμετοχή 10% για συσκευές αποσιδήρωσης, ενώ υπάρχει κατάλογος για τα παπούτσια των διαβητικών από 38 - 330 ευρώ.

Και, βέβαια, η κυβέρνηση δεν έχει ξεχάσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Ετσι, προτίθεται άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλία «για συζήτηση και συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, με στόχο να υπάρξει ευρύτερη εθνική συμφωνία που αφορά στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων...». Η τοποθέτηση αυτή του υπουργού Εργασίας προδιαγράφει την απόφαση της κυβέρνησης να τεθεί θέμα για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή για το πώς θα καταργηθούν ο κατώτερος μισθός και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.


Γ. Ζ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για το θάνατο του πρεσβευτή της Κούβας στην Ελλάδα
  • Ανακοίνωση της ΚΕ για το θάνατο του Λουίς Πράδο Γκαρσία
  • Μήνυμα της Αλ. Παπαρήγα προς τον Ραούλ Κάστρο

Για το θάνατο του Λουίς Πράδο Γκαρσία, πρεσβευτή της Κούβας στην Ελλάδα, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη της και σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο στις 19 Νοέμβρη 2011 του συντρόφου Λουίς Πράδο Γκαρσία, πρεσβευτή της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, μετά από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη τη Δευτέρα 14 Νοέμβρη.

Ο Λουίς Πράδο Γκαρσία γεννήθηκε το 1955. Παντρεμένος με τη Μαϊβέτ Γκονζάλες Φερνάντες, πατέρας δύο παιδιών, εντάχθηκε από νωρίς στο ΚΚ Κούβας. Εκανε πανεπιστημιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά στην Κούβα αλλά και στη Διπλωματική Ακαδημία της Μόσχας.

Εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Εγχώριας Ζήτησης στην Κούβα. Το 2008-2010 συμμετείχε στην Κουβανική Εθνική επιτροπή για την ΟΥΝΕΣΚΟ. Υπηρέτησε ως πρώτος γραμματέας και αναπληρωτής υπεύθυνος της πρεσβείας της Κούβας στην Ελλάδα (1997-2001) και την Αυστρία (2004-2007) καθώς και ως επικεφαλής και σε άλλες υπεύθυνες θέσεις διαφόρων τμημάτων του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας. Πήρε μέρος ως μέλος της κουβανικής αντιπροσωπείας σε Γενικές Συνελεύσεις του ΟΗΕ, συνόδους του κινήματος των Αδεσμεύτων και άλλους διεθνείς οργανισμούς και συναντήσεις.

Διαπιστεύτηκε στη χώρα μας στις 15 Φλεβάρη 2011 και στο σύντομο διάστημα που υπηρέτησε στην Ελλάδα ως πρέσβης ανέπτυξε έντονη και πολύπλευρη δραστηριότητα υπερασπιζόμενος σταθερά την κουβανική επανάσταση και προάγοντας τις διμερείς σχέσεις των χωρών μας. Διατηρούσε σταθερές και συντροφικές σχέσεις με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Σε στενή συνεργασία με τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας, τους άλλους αγωνιστικούς φορείς του λαϊκού κινήματος είχε σημαντική συμβολή στην προώθηση της φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών, καθώς και στην ανάπτυξη του ελληνικού κινήματος αλληλεγγύης με τη Σοσιαλιστική Κούβα.

Ως μια έσχατη χειρονομία αλληλεγγύης του θανόντος, η οικογένειά του πήρε την ευγενική απόφαση να προχωρήσει στη δωρεά των οργάνων του.

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην κυβέρνηση της Κούβας, την ΚΕ του ΚΚ Κούβας, την οικογένεια και τους οικείους του, τη διπλωματική αποστολή της Κούβας στην Ελλάδα».

Μήνυμα της Αλ. Παπαρήγα προς τον Ραούλ Κάστρο

Μήνυμα προς τον Ραούλ Κάστρο Ρους, Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και Πρόεδρο του Κρατικού Συμβουλίου της Κούβας, απέστειλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα για το θάνατο του Λουίς Πράδο Γκαρσία.

Το μήνυμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Αγαπητέ σύντροφε,

Εκφράζω τα βαθιά συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη των Ελλήνων κομμουνιστών για την αναπάντεχη και πρόωρη απώλεια του σ. Λουίς Πράδο Γκαρσία, στελέχους του ΚΚΚ και πρεσβευτή της Κούβας στην Ελλάδα.

Το σοσιαλιστικό κράτος και το ΚΚ της Κούβας χάσανε έναν άξιο εκπρόσωπό τους, μαχητικό υπερασπιστή της κουβανικής επανάστασης, των συμφερόντων του κουβανικού λαού και των ιδανικών του σοσιαλισμού.

Η σκέψη μας βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του που έχασε έναν θαυμάσιο άνθρωπο.

Οι Ελληνες κομμουνιστές και το λαϊκό κίνημα της χώρας μας θα τον θυμόμαστε σαν έναν αγαπητό σύντροφο και πολύτιμο συναγωνιστή. Η ανάμνησή του θα μας συνοδεύει στους καθημερινούς αγώνες για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και την αλληλεγγύη με τη σοσιαλιστική Κούβα.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

Αλέκα Παπαρήγα

ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ».

ΠΑΜΕ
Αύριο η πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη

Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη, 22 Νοέμβρη, για την Ασφάλιση στο υπουργείο Εργασίας

Απέναντι στον αντεργατικό ορυμαγδό το ΠΑΜΕ σχεδιάζει και οργανώνει τη δική του παρέμαβση. Ετσι αύριο Δευτέρα η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, διοργανώνει πλατιά σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης ενάντια στα άγρια αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα. Η σύσκεψη θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Imperial» (πλατεία Καραϊσκάκη).

Η Γραμματεία Αττικής καλεί σε συμμετοχή στη σύσκεψη τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων, τις Σωματειακές Επιτροπές, τις Επιτροπές Αγώνα, τις Επιτροπές του ΠΑΜΕ, τις λαϊκές επιτροπές. Να συζητήσουν για τις εξελίξεις, να σχεδιάσουν και να πάρουν μέτρα ανάπτυξης και βελτίωσης της δράσης.

Ζητήματα αιχμής το επόμενο διάστημα: Η προστασία των ανέργων, η μάχη ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία που οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο στην απόλυση, η υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων, η αποτροπή των νέων σχεδίων της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις, το Φορολογικό και τα νέα μέτρα που θα δρομολογηθούν με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012.

Επίσης, μεθαύριο Τρίτη το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), στις 11 το πρωί για τα ζητήματα της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Οι εξελίξεις για το παρόν και το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι δραματικές», σημειώνει το ΠΑΜΕ και στην ανακοίνωσή του προσθέτει: «Τα Ασφαλιστικά Ταμεία κινδυνεύουν άμεσα με διάλυση και οι συντάξεις με ουσιαστική κατάργηση και μετατροπή τους σε προνοιακό επίδομα. Να απαιτήσουμε να παρθούν πίσω οι αντεργατικοί νόμοι και διατάξεις που αφαίρεσαν ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Αντεργατικά μέτρα που αφήνουν χωρίς Ασφάλιση και Υγεία τους εργαζόμενους, που στοχεύουν στην απαλλαγή του μεγάλου κεφαλαίου από τις ασφαλιστικές εισφορές. Να βάλουμε φραγμό στην προσπάθεια της νέας κυβέρνησης του μαύρου μετώπου να φέρουν για ψήφιση νέο ασφαλιστικό νόμο».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org