ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας στην Ελλάδα

Οι σύντροφοι της ΚΕΝ Τσεχίας με τον Κ. Παπαδάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ
Οι σύντροφοι της ΚΕΝ Τσεχίας με τον Κ. Παπαδάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ
Την αντιπροσωπεία της KSM (Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας) - αποτελούμενη από τους Μίλαν Κράιτσκα πρόεδρο της KSM, Ραντίν Γκόντα αντιπρόεδρο, Βερόνικα Σικόροβα - Παζντάροβα υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Οργάνωσης, που διώκεται στη χώρα της για την κομμουνιστική δράση και τις αρχές της και αναμετριέται καθημερινά με το σκληρό αντικομμουνισμό, υποδέχτηκε χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Η αντιπροσωπεία της ΚΕΝ Τσεχίας έχει προσκληθεί από την ΚΝΕ, για να παρακολουθήσει δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί σε σχέση με την εκστρατεία ενάντια στην απαγόρευσή της, αλλά και άλλες αντιιμπεριαλιστικές και ειρηνιστικές δραστηριότητες.

Αναφερόμενος στην απαγόρευση της Οργάνωσης και στα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως συλλήψεις μελών, διώξεις, απειλές, κατάσχεση υλικού, αστυνομοκρατία, ο Μίλαν Κράισκα τόνισε ότι «ο αντικομμουνισμός είναι διαρκής, ειδικά μετά την επαναφορά του καπιταλισμού στη χώρα». Από τη μεριά του ο Κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι η ΚΝΕ θα συνεχίσει την προσπάθεια, μαζί με άλλες Κομμουνιστικές Νεολαίες, να αποτελέσει το θέμα της απαγόρευσης και δίωξης της ΚΕΝ Τσεχίας παγκόσμιο ζήτημα, όπου όλοι θα πρέπει να τοποθετηθούν και να καταδικάσουν, σχολιάζοντας ότι «η ΚΕΝ δίνει μια μεγάλη μάχη απέναντι στο πιο σκληρό και ταξικό πρόσωπο της "δημοκρατίας" του κεφαλαίου της ΕΕ, στην καρδιά της ΕΕ».

Η αλληλεγγύη προς την ΚΕΝ Τσεχίας θα εκφραστεί με κάθε δυνατό τρόπο, προκειμένου να δοθεί κουράγιο στο δύσκολο αγώνα που δίνεται. Η αντιπροσωπεία της ΚΕΝ από χτες το απόγευμα φιλοξενείται στο κάμπινγκ διακοπών της ΚΝΕ στο Αχλάδι της Β. Εύβοιας, ως άλλη μια πράξη αλληλεγγύης της ΚΝΕ προς τους συντρόφους της τσέχικης Οργάνωσης. Στις 4 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο χώρο του κάμπινγκ, όπου θα παρουσιαστεί η Οργάνωση της Τσεχίας και θα προβληθούν ντοκουμέντα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Ενώ τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννη Πρωτούλη και Οργανώσεις της ΚΝΕ.


ΜΠΡΙΓΑΔΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Με κέφι στη δουλειά

Με τους Κουβανούς εργάτες στα χωράφια
Με τους Κουβανούς εργάτες στα χωράφια
Η μπριγάδα της ΚΝΕ στην Κούβα, προς τιμήν των 40 χρόνων της ΚΝΕ, δουλεύει στην περιοχή του Πίναρ ντελ Ρίο, καλλιεργώντας λαχανικά. Τα 27 μέλη της αποστολής, με επικεφαλής τον Θοδωρή Λιάππη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, με προθυμία, πειθαρχία και ενθουσιασμό προσπαθούν να ανταποκριθούν στα πλάνα που καθορίζονται καθημερινά.

Είναι ενδεικτικό ότι η μπριγάδα της Οργάνωσης ζήτησε από τους Κουβανούς να παραταθεί το ωράριο της δουλειάς, έτσι ώστε η μπριγάδα να συμβάλει όσο το δυνατόν περισσότερο για να επιτευχθούν οι στόχοι της παραγωγής. Μάλιστα πριν 2 μέρες, μετά τη δουλειά, η μπριγάδα της ΚΝΕ συναντήθηκε με τους άλλους καλλιεργητές εργάτες γης της περιοχής, όπου συζήτησαν για την πορεία της παραγωγής, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην επαρχία, τον τρόπο οργάνωσης της παραγωγής. Η συνάντηση είχε θερμό συντροφικό χαρακτήρα μιας και τα μέλη της ΚΝΕ αυτές τις μέρες έχουν την ευκαιρία να δουλεύουν κυριολεκτικά στο ίδιο παρτέρι με τους Κουβανούς εργάτες γης.

Παράλληλα, η αποστολή έχει συναντηθεί με μέλη των οικογενειών των 5 Κουβανών ηρώων που κρατούνται από τις ΗΠΑ για μια δεκαετία στις φυλακές του Μαϊάμι. Οι οικογένειές τους δεν έχουν καν το δικαίωμα να επισκεφθούν τους 5 κρατούμενους συγγενείς τους. Η συζήτηση έγινε σε θερμό συντροφικό κλίμα, ενώ οι μπριγαδιστές της ΚΝΕ ενημέρωσαν τους συγγενείς των «5» για τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης του Κόμματος και της ΚΝΕ για το ζήτημα, ιδιαίτερα μάλιστα και μπροστά στο Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ. Επισκέψεις - συναντήσεις ακόμα είχε η μπριγάδα της ΚΝΕ με την Οργάνωση της ΚΝ Κούβας, καθώς και την Επιτροπή Υπεράσπισης της Επανάστασης της περιοχής Σαν Λουίς.

Στη συνάντηση με τους κοινωνικούς λειτουργούς
Στη συνάντηση με τους κοινωνικούς λειτουργούς
Επίσης συναντήθηκαν με κοινωνικούς λειτουργούς και επισκέφθηκαν το κέντρο νεολαίας του Πίναρ Ντελ Ρίο, ένα κέντρο όπου η νεολαία της περιοχής έχει δωρεάν πρόσβαση σε Η/Υ και το Ιντερνετ, ενώ λειτουργεί επίσης ως επιστημονικό ερευνητικό κέντρο. Τέλος, ιδιαίτερη εμπειρία αποτέλεσε η επίσκεψη στο πρώτο εργοστάσιο παραγωγής πούρων και καπνών στο Πίναρ Ντελ Ρίο και στο Μουσείο της Επανάστασης.


Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, που φέτος είναι αφιερωμένο στην 90χρονη Ιστορία του ΚΚΕ και στα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ.

Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν είναι οι εξής:

  • Σήμερα, Σάββατο, ολοκληρώνεται το διήμερο φεστιβάλ στη Κατερίνη, στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Πάρκου, με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και ομιλία.
  • Σήμερα, στην Πρέβεζα στις 10 το βράδυ στην πλατεία Ανδρούτσου διοργανώνεται το 34ο Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ με ομιλητή τον Αγγελο Τσουραπά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Σήμερα, στη Χίο, στην πλατεία Νενήτων, στις 7.30 το βράδυ, θα γίνει εκδήλωση με θέμα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά». Θα μιλήσουν ο Νέστορας Ξυλάς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Δημήτρης Νομικός, δάσκαλος. Θα ακολουθήσει συναυλία.
  • Σήμερα και αύριο στη Ναύπακτο, στις 9 το βράδυ, στην Παραλία Ναυπάκτου (Πλαζ Ψανή). Σήμερα, ομιλία από τον Δήμα Δημήτρη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, αύριο Κυριακή ομιλία από εκπρόσωπο του ΚΚΕ. Και τις δύο μέρες θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Αύριο, στο λιμάνι της Μύρινας στη Λήμνο, στις 9 το βράδυ, θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στη Ζάκυνθο, στην πλ. Σολωμού, στις 7 του Αυγούστου, θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα υπάρξει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Στη Νέα Κίο Αργολίδας, στις 9 του Αυγούστου, με θέμα: «Μικρασία - Προσφυγιά - Μετανάστες: Με τους λαούς ενάντια στον ιμπεριαλισμό για το σοσιαλισμό».
  • Στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας θα γίνει προφεστιβαλική εκδήλωση, στις 9 του Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία, στις 9 το βράδυ.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ