ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ
Προτεραιότητα η οικονομική και γεωπολιτική ανάκαμψη

Επενδύσεις στο Κλίμα και την ψηφιοποίηση, ισχυρή παγκόσμια παρουσία προτάσσει η γερμανική προεδρία που ξεκίνησε χτες

Η φωταγωγημένη Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο αναγγέλλει την έναρξη της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ

Copyright 2020 The Associated

Η φωταγωγημένη Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο αναγγέλλει την έναρξη της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με το σύνθημα «Μαζί για την ανάκαμψη της Ευρώπης», η Γερμανία ανέλαβε χτες και έως το τέλος του χρόνου την εκ περιτροπής προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ, με βασική προτεραιότητα την ενίσχυση της ιμπεριαλιστικής ένωσης οικονομικά και γεωπολιτικά, την ανάδειξή της σε «παγκόσμιο παίκτη».

Η ίδια η γερμανική προεδρία προσδιορίζει τις προτεραιότητές της ως εξής: «Υπέρβαση της κρίσης του κορονοϊού μακροπρόθεσμα και οικονομική ανάκαμψη, μια ισχυρότερη και περισσότερο καινοτόμα Ευρώπη, δίκαιη και βιώσιμη, ισχυρή στον κόσμο».

Σημειώνεται η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η πανδημία «επενδύοντας στην οικονομία της Ευρώπης, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητές μας στην καινοτομία», με στόχο η ΕΕ «να βγει από αυτή την κρίση ισχυρότερη». Αλλά και η ανάγκη η ΕΕ να προσαρμοστεί «στις μείζονες διαδικασίες αλλαγής της εποχής, όπως η κλιματική αλλαγή, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ο εξελισσόμενος κόσμος της εργασίας», πεδία σφοδρού παγκόσμιου ανταγωνισμού με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Εξάλλου, η Γερμανία δεσμεύεται να εργαστεί «για ταχεία συμφωνία στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και στη γρήγορη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης» με «φιλόδοξες επενδύσεις» στο Κλίμα, στην έρευνα και την «ψηφιακή μετάβαση». «Η πανδημία του κορονοϊού έδειξε πιο καθαρά από ποτέ ότι η Ευρώπη πρέπει να πετύχει κυριαρχία στο ψηφιακό πεδίο, ώστε να παραμείνει ικανή για δράση και στο μέλλον», σημειώνεται.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μιλώντας στη γερμανική Βουλή σημείωσε ότι «θα πρέπει να προετοιμαστούμε στην ΕΕ για την περίπτωση που δεν θα επιτευχθεί συμφωνία», προσθέτοντας πως «εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιθυμεί αντίστοιχους κανόνες με εκείνους που ισχύουν στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, την αγορά εργασίας ή τις κοινωνικές ρυθμίσεις, οι σχέσεις μας θα χάσουν σε ένταση». Εκτίμησε επίσης ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει η Βρετανία να υποστεί τις συνέπειες «μίας λιγότερο στενής οικονομικής σχέσης» με την ΕΕ.

Πιο αποφασιστική παρέμβαση της ΕΕ

Για τον ρόλο της ΕΕ στις ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις, η γερμανική προεδρία σημειώνει πως «σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων ανταγωνισμών μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, η ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να ενισχύσει την ικανότητα της Ευρώπης να ενεργεί σε έναν ευρύτερο κόσμο προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τις αξίες της και να αναλάβει την ευθύνη της». Εξάλλου, προωθείται και ενισχύεται η «ενιαία και ισχυρή» εξωτερική πολιτική της ΕΕ με ιδιαίτερη αναφορά στην «ευθύνη της ΕΕ έναντι των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», στις οποίες πρέπει να δοθεί «αξιόπιστη προοπτική ένταξης στην ΕΕ», κάτι που εξυπηρετεί και τα ευρωπαϊκά στρατηγικά συμφέροντα. «Σε αυτό το πλαίσιο, συνοδεύουμε ενεργά τις συνεχιζόμενες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο και προετοιμαζόμαστε για την έναρξη με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία», σημειώνεται.

Η γερμανική προεδρία αναφέρεται σε μια ακόμη προτεραιότητα που έχει θέσει η ΕΕ, δηλαδή στις σχέσεις με τις χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής γειτονιάς και της Αφρικής, αλλά και με τη Ρωσία.

Για τις ΗΠΑ, με τις οποίες οι αντιθέσεις όλο και πιο δύσκολα συμβιβάζονται, τονίζεται ότι «είναι ο πιο στενός εταίρος της ΕΕ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας», ενώ θα προωθείται ένας πολιτικός διάλογος «σε ευρεία βάση και με θετική ατζέντα διατλαντικού εμπορίου».

Τέλος, μπαίνει ο στόχος για «διοργάνωση συνάντησης ΕΕ - Κίνας σε ανώτατο επίπεδο το ταχύτερο δυνατό», ενώ προτάσσεται μια «ενιαία και ισορροπημένη πολιτική» απέναντι στην Κίνα «με βάση τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα και τις αξίες της ΕΕ».

Η μεταναστευτική πολιτική παραμένει «φλέγον ζήτημα», καθώς η «Ευρώπη χρειάζεται καλύτερες ευκαιρίες μετανάστευσης, για να αντιμετωπίσει την έλλειψη εξειδικευμένων εργατών». Παράλληλα, προτάσσεται η διαμόρφωση ενός ενιαίου συστήματος ασύλου, με ταυτόχρονες «αποτελεσματικές και ανθρώπινες» διαδικασίες επαναπατρισμού, όσων δεν λαμβάνουν άσυλο, αλλά και η σημασία της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, με την εκπλήρωση της νέας εντολής της Frontex.

Σε δηλώσεις της η Μέρκελ εμφανίστηκε επίσης να θέλει μια «συνεκτική στρατηγική της ΕΕ στις σχέσεις της με την Τουρκία», λέγοντας ότι «είμαστε στενά συνδεδεμένοι», και κάλεσε να υπάρξει διευθέτηση μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου, όπως το 2016, αλλά χαρακτήρισε «επιβαρυντικό στοιχείο το ότι η Τουρκία διεξάγει γεωτρήσεις ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση».

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Εντονες δυτικές αντιδράσεις ενάντια στο νόμο για την «εθνική ασφάλεια»

Σε εφαρμογή τέθηκε ο νέος νόμος για την «ασφάλεια» στο Χονγκ Κονγκ, που το κινεζικό κοινοβούλιο ενέκρινε προχτές, και μεταξύ άλλων τιμωρεί (μέχρι και με ισόβια) ως σοβαρά αδικήματα την «αποσχιστική δράση», την «ανατρεπτική δράση», την «τρομοκρατία» και τη «συνωμοσία με εξωτερικές και ξένες δυνάμεις». Ακόμα, ενισχύεται ο ρόλος των κεντρικών δικαστικών αρχών της Κίνας σε υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ, με μια σειρά ρυθμίσεις (π.χ. δυνατότητα απευθείας διορισμού δικαστών), ιδρύεται «Γραφείο Υπεράσπισης της Εθνικής Ασφάλειας» που θα εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ με αντικείμενο «τη συγκέντρωση και ανάλυση πληροφοριών» και την «ενασχόληση» με τις «παραβάσεις στον τομέα της εθνικής ασφάλειας», κ.λπ. Ο νέος νόμος έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων από Δυτικούς κ.ά., καθώς πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα.

Χτες οι αστυνομικές αρχές επικαλέστηκαν τον νέο νόμο για να εμποδίσουν την ετήσια διαδήλωση που γίνεται για την επέτειο από την «επιστροφή» του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα, και πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις, μεταξύ άλλων ενός ατόμου που κρατούσε σημαία υπέρ της ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ.

Νέες αντιδράσεις

Την έντονη αντίδρασή τους επανέλαβαν οι ΗΠΑ, των οποίων ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο μίλησε για «μια θλιβερή μέρα για το Χονγκ Κονγκ και για τους ανθρώπους σε όλη την Κίνα που αγαπούν την ελευθερία» και τόνισε: «Οι ΗΠΑ δεν θα παραμείνουν αδρανείς ενόσω η Κίνα περιτυλίγει το Χονγκ Κονγκ με τα αυταρχικά της σαγόνια». Πρόσθεσε δε ότι «ακολουθώντας τις οδηγίες του Προέδρου Τραμπ, θα εξαλείψουμε τις πολιτικές εξαιρέσεις που δίνουν στο Χονγκ Κονγκ μια διαφορετική και ειδική μεταχείριση». Εντονα αντέδρασε και η βρετανική κυβέρνηση, φτάνοντας να υποστηρίξει ότι ο νέος νόμος καταστρατηγεί τη Συνθήκη Παραχώρησης του 1997 και το «ειδικό καθεστώς» που συμφώνησε τότε το Λονδίνο με το Πεκίνο. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι «σύμφωνα με τις εγγυήσεις που έδωσε η Κίνα στο παρελθόν, η Ευρωπαϊκή Ενωση κρίνει σημαντικό τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ να είναι απολύτως προστατευμένα» και ότι πρέπει να προστατευτεί η αυτονομία του. Η καναδική κυβέρνηση εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προειδοποιώντας για «αυξημένο κίνδυνο αυθαίρετης σύλληψης για λόγους εθνικής ασφάλειας, καθώς και πιθανής έκδοσης στην ηπειρωτική Κίνα».

Τέλος, στην Ταϊβάν η τοπική κυβέρνηση (όπου κυριαρχούν αυτονομιστικές δυνάμεις, που ενισχύουν τη συνεργασία τους με τις ΗΠΑ) ανακοίνωσε την ίδρυση ενός γραφείου για την προσφορά βοήθειας σε ανθρώπους που διαφεύγουν από το Χονγκ Κονγκ.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν κάλεσε τις ξένες χώρες να σταματήσουν την ανάμειξή τους σε θέματα που αφορούν το Χονγκ Κονγκ και να δουν την εκεί κατάσταση «με αντικειμενικό τρόπο». Η Κίνα - πρόσθεσε - δεν θα επιτρέψει ξένη ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Στο μεταξύ, το Πεκίνο ανακοίνωσε την επιβολή αντιποίνων κατά των αμερικανικών πρακτορείων «Associated Press» (AP) και «United Press International» (UPI), καθώς και κατά του τηλεοπτικού δικτύου CBS και του ραδιοφωνικού δικτύου NPR. Τα εν λόγω Μέσα καλούνται μέσα σε επτά μέρες να παραδώσουν στις κινεζικές αρχές λεπτομερή στοιχεία για τους εργαζόμενούς τους, την ακίνητη περιουσία τους και τις οικονομικές τους συναλλαγές στην Κίνα.

ΗΠΑ - ΚΑΝΑΔΑΣ - ΜΕΞΙΚΟ
Σε ισχύ η συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου»

Σε ισχύ τέθηκε από χτες η νέα συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» ΗΠΑ - Καναδά - Μεξικού (USMCA), ενώ λόγω της πανδημίας τα σύνορα μεταξύ τους είναι κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 21 Ιούλη (για τις μη απαραίτητες μετακινήσεις πολιτών) αλλά συνεχίζεται η ροή εμπορευμάτων. Η συμφωνία, που είναι ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις αστικές τάξεις των χωρών προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων τους (κυρίως σε αυτοκινητοβιομηχανία, εξορυκτική βιομηχανία, αγροτικά προϊόντα), δεν αναιρεί τις αντιπαραθέσεις και τον ανταγωνισμό μεταξύ τους.

Στις 17 Ιούνη άλλωστε ο διαπραγματευτής των ΗΠΑ υπεύθυνος για ζητήματα Εμπορίου, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, είχε δηλώσει πως η κυβέρνησή του «είναι έτοιμη να λάβει μέτρα τόσο συχνά όσο χρειάζεται απέναντι σε πιθανές παραβιάσεις της νέας συμφωνίας». Η νέα συμφωνία αντικαθιστά την προηγούμενη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA), που είχε υπογραφτεί το 1994 και η διοίκηση Τραμπ είχε χαρακτηρίσει ως τη «χειρότερη εμπορική συμφωνία στην Ιστορία των ΗΠΑ».

Πάντως, η κάθε αστική κυβέρνηση προσπαθεί να πουλήσει στον λαό της κάθε χώρας ότι ωφελημένοι βγαίνουν και οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι, την ώρα που ποικιλότροπα χαμένοι είναι μόνο οι εργαζόμενοι, είτε γιατί συνθλίβονται σε εργασιακές συνθήκες που γίνονται όλο και περισσότερο λάστιχο, είτε γιατί τις όποιες κόντρες για δασμούς σε προϊόντα τις πληρώνουν και πάλι αυτοί. Οπως και σε άλλες διακρατικές συμφωνίες, οι αντιπαραθέσεις περί προστασίας «ελεύθερου εμπορίου» ή οι επικρίσεις τού «πρώτα η Αμερική» του Τραμπ είναι οι όψεις της κοινής προσπάθειας θωράκισης των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων με δεδομένη τη συντονισμένη επίθεση στους εργαζόμενους.

Στην ίδια ρότα κινείται και η «αριστερή» κυβέρνηση του Μεξικού του Α. Ομπραδόρ, που συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση. Επίσης ο Ομπραδόρ μεταβαίνει στις ΗΠΑ στις 8-9 Ιούλη για συναντήσεις με την κυβέρνηση Τραμπ.

ΑΓΩΓΟΣ «NORD STREAM 2»
Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Δρομολογήθηκαν οι πρόσθετες αμερικανικές κυρώσεις για τον αγωγό «Nord Stream 2» (μετά τις αντίστοιχες το Δεκέμβρη), καθώς η Γερουσία φέρεται να τις έχει συμπεριλάβει στον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας.

Η Γερμανία αναμένει ότι το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στο Κογκρέσο «θα εγκριθεί σύντομα», σύμφωνα με τον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών, Νιλς Ανεν, ενώ σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία «Nord Stream 2 AG» οι προτεινόμενες κυρώσεις θα επηρεάσουν άμεσα περισσότερες από 120 εταιρείες, από τουλάχιστον 12 ευρωπαϊκές χώρες και θα «παγώσουν» περίπου 700 εκατ. ευρώ επενδύσεων για το υπόλοιπο 7% που έχει απομείνει για την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ