ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Καπιταλισμός σημαίνει «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»! Αντεπίθεση για την ανατροπή του

Κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις για τη βαρβαρότητα στις ΗΠΑ

Με κεντρικό σύνθημα «Capitalism means "I can't breathe" - Καπιταλισμός σημαίνει "Δεν μπορώ να αναπνεύσω". Αντεπίθεση για την ανατροπή του», δυνάμεις της ΚΝΕ διαδήλωσαν χτες στην Αθήνα, με αφορμή τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στις ΗΠΑ και αυτές που ακολούθησαν από τη βία και την καταστολή απέναντι σε διαδηλωτές.

Με συγκέντρωση στο Πάρκο Ελευθερίας και πικετοφορία έως την αμερικάνικη πρεσβεία, βροντοφώναξαν ότι «ο καπιταλισμός μας φέρνει ασφυξία, οργάνωση κι αγώνας για άλλη εξουσία», καλώντας να μην υπάρχει καμιά ανοχή στο σύστημα που γεννά κρίσεις, φτώχεια, ρατσισμό. «Των καπιταλιστών η δημοκρατία είναι για το λαό καταστολή και βία», φώναξαν οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες με αφορμή τα τελευταία γεγονότα και διατράνωσαν ότι «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός», ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης μοίραζαν στους περαστικούς τη σχετική ανακοίνωση της ΚΝΕ.

Το «παρών» στη συγκέντρωση και την πικετοφορία έδωσαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Λουίζα Ράζου και Θοδωρής Χιώνης.

Στη συγκέντρωση στο Πάρκο Ελευθερίας μίλησε ο Αλέξανδρος Μπουγάς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, που σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Σήμερα, από εδώ από την Αθήνα, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ενώνουμε τη φωνή μας με τον αμερικανικό λαό, τους νέους και τις νέες, που κινητοποιούνται αυτές τις μέρες για τα δικαιώματά τους, για να μπορέσουν να ανασάνουν! Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, ο λαός των ΗΠΑ έχουν κάθε δικαίωμα να διαδηλώνουν ενάντια στη βαρβαρότητα και την καταστολή της αμερικανικής κυβέρνησης και του κράτους των ΗΠΑ».

Σε άλλες πόλεις

ΑΘΗΝΑ: Εξω από την αμερικάνικη πρεσβεία
ΑΘΗΝΑ: Εξω από την αμερικάνικη πρεσβεία
Μαζική κινητοποίηση της ΚΝΕ έγινε χτες και στη Θεσσαλονίκη, όπου εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές και νέοι εργαζόμενοι ένωσαν τις φωνές τους με τις χιλιάδες λαού και νεολαίας σε όλο τον κόσμο που καταδικάζουν τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζ. Φλόιντ στις ΗΠΑ.

Η πορεία, στην οποία συμμετείχε και μπλοκ της ΕΔΥΕΘ, κινήθηκε προς το Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Εκει, μέλη της ΚΝΕ έγραψαν στην είσοδο του Προξενείου «Capitalism means I can't breathe - Καπιταλισμός σημαίνει δεν μπορώ να αναπνεύσω». Παράλληλα, ο Αντρέας Κοράκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, τους κάλεσε να αφήσουν στον ουρανό τα μαύρα μπαλόνια που κρατούσαν σε μια συμβολική κίνηση, στη μνήμη του δολοφονημένου Τζ. Φλόιντ και όλων των θυμάτων της κρατικής καταστολής. Στη συνέχεια, η πορεία κατέληξε στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου τα μέλη της ΚΝΕ πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση με την ανακοίνωση της ΚΝΕ.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις της ΚΝΕ έγιναν χτες σε Λάρισα, Βόλο, Γιάννενα και Πρέβεζα, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σήμερα Τρίτη και σε άλλες πόλεις:

Στα Χανιά δίνουν αγωνιστικό ραντεβού, στις 7 μ.μ., στο Συντριβάνι (παλιό λιμάνι Χανίων).

Στην Ξάνθη, στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Στην Κέρκυρα, στις 7 μ.μ., στην Ανουντσιάτα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλεγγύη στον αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα

Σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, το ΠΑΜΕ αναφέρει: «Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, μέλος της ΠΣΟ, εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους και το λαό των ΗΠΑ, που βρίσκονται στους δρόμους της οργής ενάντια στη βαρβαρότητα και την εξαθλίωση.

Η δολοφονία του George Floyd ήταν μία ακόμη στις χιλιάδες των νεκρών στην πιο πλούσια χώρα του κόσμου. Δολοφονημένοι είτε από το ρατσισμό είτε από τη φτώχεια. Ο πόνος και η δυστυχία εκατομμυρίων φτωχών Αμερικανών είναι κοινός με αυτόν των χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική, όπως και των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών σήμερα στην Ελλάδα που βίωσαν και βιώνουν το ρατσισμό.

Χαιρετίζουμε με περηφάνια και ταξική αλληλεγγύη τα συνδικάτα, τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους που αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ώρες στέκονται στο πλευρό των διαδηλωτών και εναντιώνονται πολύμορφα και οργανωμένα στην καταστολή και τις συλλήψεις αγωνιστών.

Η αξιοποίηση των εξελίξεων από τα αστικά κόμματα, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα, δείχνει την υποκρισία και την ευκαιριακή τους εκμετάλλευση για να αποπροσανατολίσουν από το ότι η πολιτική όλων τους θρέφει και καλλιεργεί τον εθνικισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Η πολιτική των πολέμων και της σφαγής λαών στο εξωτερικό, της φτώχειας, της καταπίεσης στο εσωτερικό.

Ο ρατσισμός και η καταστολή εναντίον των φτωχών, των έγχρωμων ή των μεταναστών και των προσφύγων, είναι εκδήλωση της σαπίλας ενός συστήματος που δολοφονεί και καταπιέζει τους πολλούς για τα κέρδη των λίγων. Ο ιός είναι ο καπιταλισμός και δολοφονεί είτε με τη βία είτε με τη φτώχεια.

Το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας εκφράζουν την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στον αγώνα των λαών, των εργαζομένων όλου του κόσμου, που ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στην αδικία και το ρατσισμό, για έναν κόσμο όπου οι εργάτες θα ζουν αδελφωμένοι, χωρίς εκμετάλλευση».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ενώνουμε τη φωνή μας με τον αμερικανικό λαό

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ για το θάνατο του Αφροαμερικανού: «Ιδιαίτερα σήμερα ενώνουμε τη φωνή όλου του ελληνικού λαού με τους λαούς όλου του κόσμου, ενάντια στη βαρβαρότητα της αμερικανικής κυβέρνησης, του αμερικανικού κράτους. Ενώνουμε τη φωνή μας με τον ίδιο τον αμερικανικό λαό, που κινητοποιείται αυτές τις μέρες για τα δικαιώματά του, για να μπορέσει να ανασάνει, για να έχει ανάσα ζωής».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποκαλύπτεται η σαπίλα του καπιταλισμού και μάλιστα στη μητρόπολή του

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ ενάντια στη βαρβαρότητα και την καταστολή:

«Το ΚΚΕ ενώνει τη φωνή του με τους χιλιάδες λαού και νεολαίας στις ΗΠΑ, που διαδηλώνουν ενάντια στη βαρβαρότητα και την καταστολή της αμερικανικής κυβέρνησης και του κράτους των ΗΠΑ. Η οργή και ο αποτροπιασμός εκατομμυρίων σε όλον τον κόσμο ξεχειλίζει για τις δολοφονίες Αφροαμερικανών και διαδηλωτών.

Οι εικόνες της πανδημίας, από τη μία μεριά, με τους ομαδικούς τάφους και την παντελή έλλειψη του δημοσίου συστήματος Υγείας, που έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, και η μαζική ανεργία, η φτώχεια, η καταστολή, ο ρατσισμός, από την άλλη, ξεγυμνώνουν το περίφημο αμερικανικό όνειρο, δείχνουν τη σαπίλα του καπιταλισμού και μάλιστα στη μητρόπολή του.

Η κυβέρνηση Τραμπ, όπως και αυτή του προκατόχου του, Ομπάμα, και όλες οι έως τώρα αμερικανικές κυβερνήσεις, Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, έχουν μεγάλες ευθύνες, γιατί τα ρατσιστικά εγκλήματα, η αστυνομική βία και καταστολή δεν σταμάτησαν ποτέ.

Ταυτόχρονα, με τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που διεξάγουν στο εξωτερικό, τροφοδοτούν το φυλετικό και εθνικιστικό μίσος, προκαλούν αιματοκυλίσματα, σπέρνουν μεγάλα βάσανα για τους λαούς. Γι' αυτό και εκτίθενται για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, που θεωρούν τις ΗΠΑ "σύμμαχο" του ελληνικού λαού εμπλέκοντας τη χώρα στους αμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ