ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Ιούνη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συγκροτεί «Δύναμη Ταχείας Επέμβασης» για το κεφάλαιο σε βάρος των λαών

Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η Νότια Αφρική ως ανερχόμενη καπιταλιστική δύναμη

Ουγκαντέζος στρατιώτης μέλος της δύναμης επέμβασης στη Σομαλία (AMISOM)
Ουγκαντέζος στρατιώτης μέλος της δύναμης επέμβασης στη Σομαλία (AMISOM)
Στο προσκήνιο της επικαιρότητας επανήλθε τη Δευτέρα στο κλείσιμο εργασιών της 50ής Διάσκεψης Κορυφής της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) στην Αντίς Αμπέμα η πρόταση για τη συγκρότηση μιας «Αφρικανικής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης» και το πρόσχημα που χρησιμοποιείται είναι δήθεν η «αντιμετώπιση εκ των έσω συρράξεων και κρίσεων στην υποσαχάρεια Αφρική», με το επιπρόσθετο στοιχείο που προβάλλεται για να μειωθεί δήθεν «η εξάρτηση της "Μαύρης Ηπείρου" από ξένες, και ιδιαίτερα από πρώην αποικιοκρατικές, δυνάμεις». Ομως, στην πραγματικότητα δεν πρόκειται παρά για μια νέα, πιο οργανωμένη, προσπάθεια ανερχόμενων καπιταλιστικών δυνάμεων της αφρικανικής ηπείρου (με χαρακτηριστική την περίπτωση της Νότιας Αφρικής), ώστε να αναβαθμίσουν το ρόλο μέσα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, για την προάσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, την εκμετάλλευση του τεράστιου πλούτου της περιοχής με υποταγμένους τους λαούς.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως η πρόταση, που είχε εμφανιστεί ξανά στα φόρα συζητήσεων της Αφρικανικής Ενωσης πριν μια δεκαετία, επανήλθε αυτή τη φορά με πρωτοβουλία του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος σε συνεννόηση με τους ομολόγους του από την Ουγκάντα και την Αιθιοπία, έβαλε το «νερό στο αυλάκι», ανακοινώνοντας πως οι τρεις χώρες θα αποτελέσουν τον πυρήνα για την άμεση συγκρότηση της «Αφρικανικής Δυνατότητας Απάντησης Κρίσεων» (ή ACIRC όπως είναι επισήμως η σύντομη ονομασία της). Η Νότια Αφρική που συμμετέχει στη διακρατική ένωση των ανερχόμενων καπιταλιστικών δυνάμεων των BRICS μαζί με Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα είναι φανερό ότι θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στο στόχαστρο λαοί και ο τεράστιος πλούτος της περιοχής

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της 50ής Διάσκεψης της ΑΕ, που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς», η Aφρικανική Δύναμη Κρούσης «ΑCIRC» θα συγκροτηθεί σε εθελοντική βάση, θα χρηματοδοτηθεί από τις συμμετέχουσες σε αυτήν χώρες και όχι από τον προϋπολογισμό της Αφρικανικής Ενωσης. Σε πρώτη φάση, σχεδιάζεται να απαρτίζεται από μία «ευέλικτη και ισχυρή» δύναμη περίπου 32.000 στρατιωτών.

Η κεντρική αποστολή της «Αφρικανικής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης» θα είναι, σύμφωνα με δηλώσεις του λεγόμενου ...Επιτρόπου Ειρήνης και Ασφάλειας της ΑΕ, Ραμτάν Λαμάμρα, η αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων, «συνταγματικών κρίσεων ή πραξικοπημάτων, οι μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Από τις δηλώσεις του Λαμάμρα επιχειρείται να φανεί πως πρώτος στόχος θα είναι μία «αποτροπή» δυτικών ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών επεμβάσεων στην Αφρική, όπως συνέβη τον περασμένο Γενάρη με την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της Γαλλίας στο βόρειο Μάλι, με πρόσχημα τη δράση εξτρεμιστών ισλαμιστών και απώτερο στόχο τα στρατηγικά κοιτάσματα της αφρικανικής χώρας σε ουράνιο, χρυσό, πετρέλαιο. Είναι ξεκάθαρο πως για την εργατική τάξη δεκάδων χωρών της Αφρικής δεν έχει καμία σημασία εάν ο στρατιώτης που πραγματοποιεί την ιμπεριαλιστική επέμβαση θα το πράττει υπό τη σημαία της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Νότιας Αφρικής ή της Νιγηρίας. Αυτό που έχει σημασία για τους λαούς είναι ότι μια ιμπεριαλιστική αποστολή, ανεξαρτήτως σημαίας, έχει ως βασικό ρόλο την προάσπιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Είναι, επομένως, σαφές πως ακόμη και εάν αυτή τη φορά οι διακηρύξεις δε μείνουν στα χαρτιά (όπως έγινε πριν περίπου μια δεκαετία) και μετουσιωθούν σε πράξεις, η «Αφρικανική δύναμη επέμβασης» θα συμβάλλει στην ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην υποσαχάρεια Αφρική, όπου συγκρούονται εδώ και χρόνια μονοπωλιακά συμφέροντα με την Κίνα επίσης να έχει μπει γερά στο παιχνίδι.

Τα «δείγματα γραφής», εξάλλου, από τη δράση μικρότερων σε εμβέλεια, δήθεν «ειρηνευτικών» αποστολών στην Αφρική είναι αποκαλυπτικά. Οπως αυτή των 17.700 στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία (AMISOM). Από το 2007, που πρωτο-αναπτύχθηκε στο Κέρας της Αφρικής έως σήμερα, έχουν σκοτωθεί πάνω από 3.000 στρατιώτες και είναι υπερπολλαπλάσιος ο αριθμός αμάχων που σκοτώθηκαν ή έμειναν ανάπηροι, επειδή βρέθηκαν ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά των αυτόκλητων «σωτήρων» τους (είτε αυτοί ήταν οι στρατιώτες της AMISOM, είτε οι ένοπλοι ισλαμιστές).

Ανάλογο και ενδεχομένως πιο επικίνδυνο «πείραμα» επιχειρείται εντός του θέρους και στο βορειοανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό. Εκεί, δηλαδή, όπου αναμένεται να αναλάβει σύντομα έργο η λεγόμενη «Ταξιαρχία Επέμβασης του ΟΗΕ», που θα συγκροτηθεί αποκλειστικά από Αφρικανούς, εν προκειμένω από περίπου 3.000 με 4.000 στρατιώτες της (πανταχού παρούσας...) Νότιας Αφρικής, της Τανζανίας και του Μαλάουι. Και εκεί το πρόσχημα είναι «η αντιμετώπιση ένοπλων ομάδων και οργανώσεων που σφάζουν, βιάζουν, ακρωτηριάζουν και εξανδραποδίζουν κατά καιρούς χιλιάδες αμάχους». Φυσικά και αυτές οι ομάδες και οι υποτιθέμενοι «προστάτες της ειρήνης και της ελευθερίας» δουλεύουν για τα συμφέροντα μονοπωλίων.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ