ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Ιούνη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πάλι στην κόψη του ξυραφιού

Πακιστανός αξιωματικός παρατηρεί τη διάταξη των ινδικών δυνάμεων. Η σύγκρουση «χαμηλής έντασης» απειλεί πάντοτε να μετατραπεί σε ανοιχτό πόλεμο

Associated Press

Πακιστανός αξιωματικός παρατηρεί τη διάταξη των ινδικών δυνάμεων. Η σύγκρουση «χαμηλής έντασης» απειλεί πάντοτε να μετατραπεί σε ανοιχτό πόλεμο
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ- ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τα επεισόδια μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν συνεχίζονται, διατηρώντας την ένταση σε υψηλό επίπεδο καθώς η απειλή του πολέμου προκαλεί έντονη διπλωματική κινητοποίηση.

Στις οδηγίες των δυτικών χωρών -- με σημαντικότερες τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία -- προς τους διπλωμάτες και τους πολίτες τους να αποχωρήσουν από τις δύο χώρες προστέθηκε χτες και η οδηγία του ΟΗΕ προς τα μέλη του προσωπικού του στις δύο χώρες να τις εκκενώσουν οι ίδιοι όσο, κυρίως, και οι οικογένειές τους. Ηταν μια οδηγία που συνέπεσε με την απαγωγή ενός μέλους της ινδικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στο Πακιστάν από αγνώστους, που σύμφωνα με την εφημερίδα Times of India ανήκουν στις «μυστικές υπηρεσίες». Συνέπεσε επίσης με μια ακόμη βομβιστική επίθεση στο Κασμίρ με 1 νεκρό και 13 τραυματίες, μια ακόμη επίθεση με θύματα δύο μικρά αγόρια, ενώ συνδέεται και με τη συνέχιση των καθημερινών ανταλλαγών πυρών πυροβολικού στη Γραμμή Ελέγχου, που αποτελεί τα de facto σύνορα των δύο χωρών στο Κασμίρ.

Παρότι οι ηγεσίες της Ινδίας και του Πακιστάν συνεχίζουν τις δηλώσεις εθνικιστικής πλειοδοσίας, σύμφωνα με πληροφορίες αναλυτών στο διπλωματικό επίπεδο πραγματοποιείται μια υπόγεια αλλά εξαιρετικά έντονη προσπάθεια να πειθαναγκαστούν οι δύο κυβερνήσεις να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους. Η αμερικανική πλευρά -- οι ΗΠΑ στέλνουν την ερχόμενη βδομάδα τον υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στις δύο χώρες -- προβάλλει την υπόσχεση ότι «το Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ μπορούν να κερδίσουν» αποφεύγοντας τον πόλεμο. Ετσι, πιέζει με κάθε τρόπο τον στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ, όσο και τον πρωθυπουργό Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, ώστε ο πρώτος να πραγματοποιήσει τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του περί «πάταξης της τρομοκρατίας» και ο δεύτερος να μη διατάξει, όπως φέρεται να είναι έτοιμος, το στρατό του να επιτεθεί κατά των «τρομοκρατών» που διεισδύουν στο Κασμίρ από το έδαφος του Πακιστάν.

Με αυτά τα δεδομένα γίνεται σαφές πως η απειλή του ευρύτερου πολέμου και της χρήσης πυρηνικών όπλων καθόλου δεν απομακρύνεται. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, εμφανίστηκε «ανήσυχος» επειδή τα δύο επιτελεία επισείουν όλο και πιο συχνά την απειλή να χρησιμοποιήσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια: «Δεν πρόκειται για μερικά ακόμη όπλα... όλος ο κόσμος θα καταδίκαζε μια τέτοια καταστροφή και οι δύο ηγεσίες το καταλαβαίνουν αυτό».

Η αμερικανική πολιτική στην περιοχή, βέβαια, είναι κλασικό δείγμα διγλωσσίας και υποκρισίας -- η ινδική κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε άλλο εκτός από το να ακολουθεί το παράδειγμα των ΗΠΑ όταν απειλεί με επίθεση στο Πακιστάν με την ίδια αφορμή που η κυβέρνηση Μπους εξαπέλυσε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν -- την «τρομοκρατία» -- αν και φυσικά όχι με πολύ στενότερες από τις δικές της επιδιώξεις. Παράλληλα, οι αμερικανικές ακροβασίες της στο Πακιστάν, όπου επιχειρείται να αποξενωθεί ο Μουσάραφ από τις ισλαμιστικές οργανώσεις, που οι Αμερικανοί ταυτίζουν συλλήβδην με την Αλ Κάιντα, δημιουργούν την πιθανότητα να αποσταθεροποιηθεί πλήρως η χώρα...


ΙΣΠΑΝΙΑ
«Ενάντια στην Ευρώπη του κεφαλαίου και του πολέμου»

Με συγκεντρώσεις, πορείες και γενική απεργία υποδέχεται το ισπανικό μαζικό λαϊκό κίνημα τη Σύνοδο Κορυφής στη Σεβίλλη

Με γενική απεργία, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 του Ιούνη, θα υποδεχτούν οι Ισπανοί εργαζόμενοι τους ηγέτες των 15 χωρών-μελών της ΕΕ, οι οποίοι θα βρεθούν στη Σεβίλλη στις 21-22 του Ιούνη για την τελευταία Σύνοδο Κορυφής υπό ισπανική προεδρία. Ακόμα, το Κοινωνικό Φόρουμ της Σεβίλλης προγραμματίζει, για εκείνες τις μέρες, μεγάλες κινητοποιήσεις με έντονο αντικαπιταλιστικό και αντιπολεμικό χαρακτήρα.

Την απεργία κήρυξαν τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, η Γενική Ενωση Εργαζομένων (UGT) και οι Εργατικές Επιτροπές (CCOO), οι οποίες, μαζί, εκπροσωπούν 1,8 εκατομμύρια εργαζομένων. Ας σημειωθεί, πως η γενική απεργία της 20ής του Ιούνη θα είναι η πρώτη μετά από οκτώ χρόνια, το 1994.

Στο στόχαστρο των απεργών θα βρεθούν τα σχέδια της κυβέρνησης Αθνάρ για νέα αντιδραστική μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, βάσει της οποίας προωθείται ένα καθεστώς πλήρους ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας. Τα προτεινόμενα μέτρα της κυβέρνησης αποσκοπούν, έμμεσα πλην, όμως, σαφέστατα, στην κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας. Ετσι, λοιπόν, όσοι μένουν χωρίς δουλιά θα υποχρεούνται, εάν θέλουν να ξαναδουλέψουν, να μετακινηθούν έως και 50 χιλιόμετρα από τον τόπο διαμονής τους, να εργάζονται χωρίς ασφάλιση, με χαμηλές αμοιβές και ωράρια που θα προσαρμόζονται στις εποχιακές ανάγκες των επιχειρήσεων. Και φυσικά, σε περίπτωση άρνησης της προσφερόμενης εργασίας θα τους κόβεται το επίδομα ανεργίας.

Και ενώ τα συνδικάτα της χώρας προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη γενική απεργία και πορεία την ίδια μέρα, 20 του Ιούνη, παραμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, το κίνημα κατά της «παγκοσμιοποίησης», μέσα από το Κοινωνικό Φόρουμ της Σεβίλλης, συντονίζει τις κινήσεις του για μια δυναμική απάντηση «στην Ευρώπη του κεφαλαίου και του πολέμου».

Πολλές εκδηλώσεις και συζητήσεις έχουν προγραμματιστεί για την «αντισύνοδο» του κινήματος κατά της «παγκοσμιοποίησης» από τις διάφορες οργανώσεις που συμμετέχουν στο Κοινωνικό Φόρουμ της Σεβίλλης, μεταξύ των οποίων και το ΚΚ Ισπανίας. Ετσι λοιπόν, υπό το κεντρικό σύνθημα «Ενάντια στην Ευρώπη του κεφαλαίου και του πολέμου» έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 21 του Ιούνη μία φοιτητική κινητοποίηση και πορεία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση στην Παιδεία, με συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών από ολόκληρη την Ευρώπη. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί μία άλλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ένα «κασερολάσο», λατινοαμερικανικού τύπου, και πορεία στο οικονομικό κέντρο της Σεβίλλης, που θα φτάσει μέχρι την Τράπεζα της Ισπανίας και θα ζητήσει την κατάργηση του εξωτερικού χρέους, καθώς και μία δεύτερη πορεία που θα περάσει απ' όλες τις γειτονιές της Σεβίλλης ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Το Σάββατο το πρωί θα πραγματοποιηθεί ένα δημόσιο φόρουμ, όπου θα παρουσιαστούν όλα τα συμπεράσματα και οι προτάσεις από τις διάφορες συζητήσεις, και όπως ανέφερε σε μία συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του Κοινωνικού Φόρουμ της Σεβίλλης, Λουσία Βιγιάρ, υπάρχει σκέψη να δοθούν αυτά τα συμπεράσματα στους αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ που θα βρίσκονται στη Σεβίλλη, χωρίς να έχει ακόμα αποφασιστεί ο τρόπος που θα γίνει αυτό.

Η εναλλακτική σύνοδος του κινήματος κατά της «παγκοσμιοποίησης» θα λήξει την ίδια μέρα με την επίσημη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το Σάββατο 22 του Ιούνη, με μία μεγάλη συγκέντρωση που θα καταλήξει σε συναυλία.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚ Ισπανίας καλεί οπαδούς και φίλους του κόμματος να παίξουν έναν όσο το δυνατόν πιο ενεργό ρόλο, ώστε «τόσο η γενική απεργία όσο και οι κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να στεφθούν με κοινωνική και πολιτική επιτυχία».


Γ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ