ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δύο κυρίαρχες προτεραιότητες

Αποσπάσματα από την ομιλία του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκου, καθώς και από τους χαιρετισμούς άλλων συνδικαλιστών

Κεντρικός ομιλητής στη μεγάλη εργατική συγκέντρωση ήταν ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γιώργος Μαυρίκος,ο οποίος άρχισε την ομιλία του αποτίοντας φόρο τιμής στους νεκρούς της εργατικής τάξης.

Αναφερόμενος αμέσως μετά στην πρωτοβουλία των σωματείων και των ομοσπονδιών για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, σημείωσε ότι αυτή η πρωτοβουλία "έχει ξεχωριστή και ιδιαίτερη σημασία", επισημαίνοντας ότι "όλοι εμείς, όσοι είμαστε εδώ σήμερα, ξέρουμε ότι ο κόμπος για την εργατική τάξη έφτασε στο χτένι στη χρονιά που πέρασε. Οτι ο εργαζόμενος λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο σφοδρή, πιο στυγνή, την πιο σκοταδιστική επίθεση για τη διάλυση των εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων".

Μιλώντας για τους αγώνες της χρονιάς που πέρασε τόνισε ότι ήταν "αγώνες που ξεχώρισαν για τη μαζικότητα, τη συσπείρωση, την ενότητα, τη διάρκεια και την αποφασιστικότητά τους. Αγώνες, που κονταροχτυπήθηκαν με τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεφαλαίου. Αγώνες, που η κυβέρνηση τις αντιμετώπισε με το αποφασίζομεν και διατάσσομεν, με τον έρποντα φασισμό του "κοινωνικού αυτοματισμού". Να γιατί - τόνισε - η κυβέρνηση χρειαζόταν ένα σαφέστατο ταξικό μήνυμα σαν αυτό που από το Σύνταγμα στέλνουμε σήμερα στου Μαξίμου".

Συνεχίζοντας ο Γ. Μαυρίκος υπογράμμισε: "Την Πρωτομαγιά του 1997 είναι και ο "κοινωνικός διάλογος", που την κάνει να ξεχωρίζει. Θα μείνει στην ιστορία σαν επιχείρηση εξαπάτησης και χειραγώγησης των λαϊκών μαζών. Η κυβέρνηση των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλοεργολάβων και των τραπεζιτών με τα 19 σημεία κήρυξε την έναρξη της πιο σφοδρής αντεργατικής επίθεσης των τελευταίων 50 χρόνων".

Αναφερόμενος στα συγκεκριμένα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, ο γγ της ΓΣΕΕ επισήμανε: "Οι στόχοι της κυβέρνησης για το γενικό ξεθεμέλιωμα μέσα από την κατάργηση του 8ωρου, του 7ωρου, της πλήρους απασχόλησης, των αδειών και των συμβάσεων, δεν είναι μόνο στόχοι οικονομικοί. Είναι πρωταρχικά στόχοι πολιτικοί".

"Ερχεται, λοιπόν - συνέχισε - η κυβέρνηση και μας καλεί να προσέλθουμε στο... διάλογο. Φαίνεται ότι έχει ανάγκη από αφελείς. Να πάμε, αλήθεια, για ποιο λόγο;". Ενα βροντερό "όχι" συνόδευσε το σημείο αυτό της ομιλίας του Γ. Μαυρίκου.

Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στις "εγκληματικές ευθύνες" των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων, που κρατούν τη χώρα και το λαό δέσμιους στα "πλοκάμια της ΕΕ" και που αρνήθηκαν ακόμα και το δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. "Το Μάαστριχτ - τόνισε - δεν παίρνει γιατρειά. Θέλει απόρριψη, θέλει συνολική ανατροπή".

Μιλώντας για την τακτική των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, σημείωσε: "Είναι συνένοχες οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ στην αύξηση της ανεργίας, στην ένταση της λιτότητας, στον πολλαπλασιασμό των ληστρικών κερδών, βάζουν το δακτυλάκι τους στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων".

Τελειώνοντας, τόνισε ότι για το συνδικαλιστικό κίνημα ξεχωρίζουν σήμερα δύο κυρίαρχες προτεραιότητες:

- Να αντιτάξει τη γραμμή της ταξικής πάλης στη μιζέρια της συναίνεσης, της ηττοπάθειας και των καπιταλιστικών μονόδρομων.

- Να γίνει δυνατή η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα.

Ο Δ. Μαυροδόγλου

Εκ μέρους "των απόμαχων της δουλιάς και όχι της ζωής και του αγώνα", χαιρέτισε τη συγκέντρωση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Διαμαντής Μαυροδόγλου.Μιλώντας για την έφοδο, που ετοιμάζει η κυβέρνηση κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, τόνισε: "Η κυβέρνηση, στο όνομα του ανταγωνισμού, του εκσυγχρονισμού, της διεθνοποίησης της οικονομίας, δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει αυτή η, καταστροφική για τους εργάτες, τους συνταξιούχους και τον τόπο, πολιτική, που μας γυρίζει στον εργασιακό Μεσαίωνα.Οι συνταξιούχοι, με μια λαμπρή ιστορία αγώνων και κατακτήσεων, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα και η φετινή Πρωτομαγιά ας γίνει αφετηρία νέων αγώνων. Ας δυναμώσει το μέτωπο μαχητικής αντίστασης και αντεπίθεσης των εργαζομένων και των συνταξιούχων για την ανατροπή αυτής της αντεργατικής, αντιασφαλιστικής και αντεθνικής πολιτικής. Οσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο καλύτερα".

Ο Δ. Βανδώρος

"Για ένα πράγμα διαβεβαιώνουμε την κυβέρνηση. Οτι θα μας βρίσκει κάθε μέρα μπροστά της", τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας Δημήτρης Βανδώρος και συνέχισε: "Εχουμε μπροστά μας, σαν εργατική τάξη, ένα πελώριο πρόβλημα να αντιμετωπίσουμε. Είναι ο καπιταλιστικός καρκίνος της ανεργίας (... ). Κεντρική ιδέα της κυβερνητικής πολιτικής είναι το μοίρασμα της ανεργίας ανάμεσα σε ανέργους και απασχολούμενους. Ταυτόχρονα, η αύξηση του εφεδρικού βιομηχανικού στρατού αξιοποιείται από το κεφάλαιο, για να επιβάλει τα αντεργατικάμέτρα, αλλά και να εντείνει την εκμετάλλευση των ήδη απασχολούμενων. Ξέρουμε ότι η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό. Αγωνιζόμαστε, όμως, και σήμερα για τη μείωση της ανεργίας. Για νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης, για επιβίωση των ανέργων... ".

Η Κική Αλεξοπούλου

Στους μεγάλους αγώνες και ιδιαίτερα στη μεγάλη απεργία των καθηγητών, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό της η καθηγήτρια Κική Αλεξοπούλου."Οι εκπαιδευτικοί - τόνισε - παλεύουν και θα παλεύουν για ένα δημόσιο σχολείο στην υπηρεσία του ελληνικού λαού. Από αυτή τη σκοπιά ο αγώνας δεν πήγε χαμένος. Είναι αγώνας ηθικά δικαιωμένος, αγώνας πατριωτικός, που θα φέρει καρπούς στο μέλλον (...). Για όλα τα σκληρά αντεργατικά μέτρα η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, συνεπικουρούμενη και από τις ηγεσίες των παρατάξεων ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ, δεν είπε κουβέντα. Αποδέχτηκαν τη λιτότητα και την περικοπή βασικών δικαιωμάτων μας. Και τώρα συμπράττουν με την κυβέρνηση, μέσα από το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο για την επιβολή ενός εργασιακού και κοινωνικού Μεσαίωνα. Σήμερα μετά από όλα αυτά, φαίνεται ξεκάθαρα ότι μπροστά μας ανοίγονται δυο δρόμοι. Ο ένας είναι αυτός της νέας ιερής συμμαχίας κυβέρνησης - βιομηχάνων - ΕΕ και των υποταγμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Ο άλλος είναι ο δικός μας, ο δρόμος των ελπιδοφόρων μετωπικών αγώνων για την περιφρούρηση και την επέκταση των κατακτήσεών μας. Αυτός ο δρόμος σώζει την τιμή των θυσιών της εργατικής Πρωτομαγιάς...".

Ο Σαδίκ Αλσέχ

"Από τούτο το βήμα και από τα βάθη της ψυχής μας εμείς οι διωγμένοι, οι περισσότερο καταπιεσμένοι, οι οικονομικοί και πολιτικοί πρόσφυγες, χαιρετίζουμε τ' αδέρφια μας, τους συντρόφους μας". Μ' αυτά τα λόγια ο Σουδανός Σαδίκ Αλσέχ απηύθυνε χαιρετισμό "σε σας που δε μας ξεχωρίσατε γιατί είμαστε ξένοι, που δε μας ξεχωρίσατε γιατί έχουμε άλλο χρώμα, που δε ρίξατε σε μας τις ευθύνες για την ανεργία". Συνέχισε, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι σ' όλο τον κόσμο δέχονται μεγάλη επίθεση από τις πολυεθνικές και γι' αυτό θα πρέπει να την αντικρούσουν αγωνιστικά αναξάρτητα από χρώμα, θρησκεία και πατρίδα.

Κοκκίνισε το Σύνταγμα!

Μεγαλειώδης η συγκέντρωση που οργάνωσαν σωματεία και ομοσπονδίες. Δυναμικό μήνυμα αντίστασης στην επερχόμενη καταιγίδα των αντεργατικών μέτρων και κατηγορηματική καταδίκη της απάτης του "κοινωνικού διαλόγου"

Κοκκίνισε η πλατεία Συντάγματος. Πλημμύρισε από χιλιάδες κόσμο και δονήθηκε από το σύνθημα "Κόκκινη Πρωτομαγιά - πρωτοπόρα εργατιά".Οικοδόμοι, συνταξιούχοι, μεταλλεργάτες, εμποροϋπάλληλοι, εργάτες από κάθε χώρο δουλιάς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, νέοι και νέες, αντάμωσαν κάτω από τα ίδια πανό, τα ίδια συνθήματα, κάτω από τα λάβαρα της αντίστασης και του αγώνα. Δεν έκαναν ούτε βήμα πίσω, ακόμα και όταν η βροχή έγινε καταρρακτώδης. Με το δυναμικό, μαχητικό τους "παρών" στη μεγαλειώδη ταξική Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που διοργάνωσαν σωματεία και ομοσπονδίες, έστειλαν σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Μήνυμα καταδίκης της απάτης του "κοινωνικού διαλόγου", μήνυμα αντίστασης στην καταιγίδα των αντεργατικών μέτρων που σχεδιάζονται σε βάρος τους.

Από έξι διαφορετικά σημεία της Αθήνας, ξεκίνησε η κόκκινη "εφόρμηση" προς το Σύνταγμα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή και μαχητική ήταν η παρουσία των νέων.Γύρω στις 9.30 το πρωί η οδός Σταδίου μετατράπηκε σ' ένα κατακόκκινο ποτάμι που κατά κύματα οδηγούσε στο Σύνταγμα. Το ίδιο και η Βασ. Σοφίας, απ' όπου κατηφόριζαν οι συγκεντρωμένοι από τις Βορειοανατολικές συνοικίες.

Οι έξι πορείες έσμιξαν στην πλατεία Συντάγματος, που μισή ώρα πριν τις 10 είχε ήδη πλημμυρίσει, ενώ συνεχώς κατέφταναν και άλλοι. Οι διοργανωτές υπολόγιζαν τους συγκεντρωμένους 10 με 12 χιλιάδες.Λάβαρα, πανό, αλλά και άρματα, όπως αυτό των εμποροϋπαλλήλων που απεικόνιζε ένα τεράστιο ρολόι με τους δείκτες του να υπογραμμίζουν τη μεγάλη κατάκτηση του 8ωρου. Επίσης το άρμα των οικοδόμων, όπου στη μια πλευρά του ήταν αποτυπωμένα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και στην άλλη εργατικές διεκδικήσεις. Τη συγκέντρωση "άνοιξαν" οι Δήμητρα Πέτρουλα και Γιάννης Καλατζόπουλος,που απάγγειλαν ποιήματα του Μπέρτολ Μπρεχτ και του Γιάννη Ρίτσου.

Πρώτη στο βήμα των ομιλητών ανέβηκε η Κική Αλεξοπούλου,από το χώρο των καθηγητών, απευθύνοντας χαιρετισμό. Την ίδια στιγμή "άνοιξαν" και οι ουρανοί και μια καταρρακτώδης βροχή άρχισε να πέφτει. Κανείς δεν κουνήθηκε απ' τη θέση του, τα συνθήματα δυνάμωσαν και τα λάβαρα ανέμιζαν με περισσότερη ορμή. Το σύνθημα "ακρίβεια ανεργία αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός", αντήχησε ακόμη πιο δυνατά, καθώς το λόγο έπαιρνε ο Δημήτρης Βανδώρος,πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Το νερό έπεφτε ακατάπαυστα, αλλά όπως είπε ο Διαμαντής Μαυροδόγλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, "εμάς δε μας φοβίζει η βροχή".

Με θερμά χειροκροτήματα και το σύνθημα "εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι" υποδέχτηκαν τον Σαδίκ Αλσέχ,Σουδανό εργάτη, καθώς ανέβαινε στο βήμα για να απευθύνει χαιρετισμό. Το Σύνταγμα σείστηκε απ' το σύνθημα "ΓΣΕΕ εργατών, όχι των εργοδοτών", όταν το λόγο πήρε ο Γ. Μαυρίκος,γραμματέας της ΓΣΕΕ και κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση.

Τη συγκέντρωση "έκλεισε" ο Δ. Πάνου,απ' τους καπνεργάτες, ο οποίος διάβασε το ψήφισμα με τα αιτήματα. Ταυτόχρονα δεκάδες κόκκινα και άσπρα μπαλόνια ξεχύθηκαν στον ουρανό. Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών κατέθεσε το ψήφισμα στη Βουλή.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ,με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ, Αλ. Παπαρήγα.Επίσης αντιπροσωπείες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, αυτοκινητιστών, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Μέσης Ανατολής, της Πανελλήνιας Ενωσης κρατουμένων Μακρονήσου, του Παναφρικανικού Συνδέσμου Ελλάδας και του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου. Αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Σουδάν και του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Κουρδιστάν. Οι δήμαρχοι Ταύρου Π. Βακαλόπουλος,Ελληνικού Κ. Κορτζίδης,οι επίτιμοι δήμαρχοι Καισαριανής Π. Μακρής και Βύρωνα Δ. Νικολαϊδης και ο δήμαρχος και αντιδήμαρχος Πετρούπολης, Γ. Γώγος και Γ. Δημητρίου αντίστοιχα.

Η πορεία

Με το σύνθημα "Κόκκινη Πρωτομαγιά - πρωτοπόρα εργατιά" και το άρμα των οικοδόμων μπροστά, το ανθρώπινο ποτάμι ξεχύθηκε από την οδό Πανεπιστημίου, προχώρησε στην Ομόνοια, στην Πειραιώς και έφθασε στο υπουργείο Εργασίας, η πύλη του οποίου ήταν περιζωμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η κεφαλή της πορείας έφθασε μπροστά στο υπουργείο, το τέλος της βρισκόταν ακόμα στην Πανεπιστημίου, στο ύψος της Θεμιστοκλέους.

Κάτω απ' τους ήχους των συνθημάτων "ο διάλογος που τώρα ξεκινάτε είναι εντολή αυτών που προσκυνάτε" και "ο εκσυγχρονισμός είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" που δονούσαν την Πειραιώς, συνδικαλιστές θυροκόλλησαν στο υπουργείο το κείμενο του ψηφίσματος.

Ο Παναγιώτης Σοφός,γραμματέας του ΕΚΑ, απευθυνόμενος προς τους διαδηλωτές επισήμανε: "Ο λαός της Αθήνας έδωσε σήμερα μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δεν υποχωρούν. Συνεχίζουμε τον αγώνα στο γιαπί, στο εργοστάσιο, στο γραφείο για να αποκρούσουμε την αντεργατική λαίλαπα που προσπαθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση με τους βιομηχάνους και τους υποτακτικούς των πλειοψηφιών στις διοικήσεις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ". Η πορεία διαλύθηκε εκεί.

Μεγαλειώδη χαρακτήρισε ο Γ. Μαυρίκος,γραμματέας της ΓΣΕΕ, τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, σε δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της κινητοποίησης, όπου τόνισε: "Η σημερινή μεγαλειώδης, μαζική και μαχητική συμμετοχή των εργαζομένων της Αθήνας, στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση των σωματείων και των ομοσπονδιών, είμαστε παραπάνω από βέβαιοι ότι έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Το μήνυμα είναι ότι υπερασπίζουμε τις κατακτήσεις, αγωνιζόμαστε για να τις διευρύνουμε, ώστε να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Αποδέκτες του μηνύματος είναι η κυβέρνηση και οι "κοινωνικοί της διάλογοι", είναι οι βιομήχανοι που λεηλατούν τον ιδρώτα των εργαζομένων, είναι η πλειοψηφία και της διοίκησης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που υποτάσσονται και συναινούν σε τέτοιες πολιτικές".

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διοργάνωση ξεχωριστών συγκεντρώσεων, επισήμανε: "Η συμμετοχή των εργαζομένων στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, μας δίνει νέο κουράγιο και δυνάμεις και ενισχύει την ταξική λογική στο συνδικαλιστικό κίνημα. Δε θέλω να σχολιάσω καμιά άλλη συγκέντρωση. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι εμείς υπερασπίζουμε την Ενότητα, με το "έψιλον" κεφαλαίο. Ενότητα αγώνα, διεκδίκησης, υπεράσπισης δικαιωμάτων".

Δύο κυρίαρχες προτεραιότητες

Αποσπάσματα από την ομιλία του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκου, καθώς και από τους χαιρετισμούς άλλων συνδικαλιστών

Κεντρικός ομιλητής στη μεγάλη εργατική συγκέντρωση ήταν ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γιώργος Μαυρίκος,ο οποίος άρχισε την ομιλία του αποτίοντας φόρο τιμής στους νεκρούς της εργατικής τάξης.

Αναφερόμενος αμέσως μετά στην πρωτοβουλία των σωματείων και των ομοσπονδιών για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, σημείωσε ότι αυτή η πρωτοβουλία "έχει ξεχωριστή και ιδιαίτερη σημασία", επισημαίνοντας ότι "όλοι εμείς, όσοι είμαστε εδώ σήμερα, ξέρουμε ότι ο κόμπος για την εργατική τάξη έφτασε στο χτένι στη χρονιά που πέρασε. Οτι ο εργαζόμενος λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο σφοδρή, πιο στυγνή, την πιο σκοταδιστική επίθεση για τη διάλυση των εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων".

Μιλώντας για τους αγώνες της χρονιάς που πέρασε τόνισε ότι ήταν "αγώνες που ξεχώρισαν για τη μαζικότητα, τη συσπείρωση, την ενότητα, τη διάρκεια και την αποφασιστικότητά τους. Αγώνες, που κονταροχτυπήθηκαν με τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεφαλαίου. Αγώνες, που η κυβέρνηση τις αντιμετώπισε με το αποφασίζομεν και διατάσσομεν, με τον έρποντα φασισμό του "κοινωνικού αυτοματισμού". Να γιατί - τόνισε - η κυβέρνηση χρειαζόταν ένα σαφέστατο ταξικό μήνυμα σαν αυτό που από το Σύνταγμα στέλνουμε σήμερα στου Μαξίμου".

Συνεχίζοντας ο Γ. Μαυρίκος υπογράμμισε: "Την Πρωτομαγιά του 1997 είναι και ο "κοινωνικός διάλογος", που την κάνει να ξεχωρίζει. Θα μείνει στην ιστορία σαν επιχείρηση εξαπάτησης και χειραγώγησης των λαϊκών μαζών. Η κυβέρνηση των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλοεργολάβων και των τραπεζιτών με τα 19 σημεία κήρυξε την έναρξη της πιο σφοδρής αντεργατικής επίθεσης των τελευταίων 50 χρόνων".

Αναφερόμενος στα συγκεκριμένα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, ο γγ της ΓΣΕΕ επισήμανε: "Οι στόχοι της κυβέρνησης για το γενικό ξεθεμέλιωμα μέσα από την κατάργηση του 8ωρου, του 7ωρου, της πλήρους απασχόλησης, των αδειών και των συμβάσεων, δεν είναι μόνο στόχοι οικονομικοί. Είναι πρωταρχικά στόχοι πολιτικοί".

"Ερχεται, λοιπόν - συνέχισε - η κυβέρνηση και μας καλεί να προσέλθουμε στο... διάλογο. Φαίνεται ότι έχει ανάγκη από αφελείς. Να πάμε, αλήθεια, για ποιο λόγο;". Ενα βροντερό "όχι" συνόδευσε το σημείο αυτό της ομιλίας του Γ. Μαυρίκου.

Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στις "εγκληματικές ευθύνες" των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων, που κρατούν τη χώρα και το λαό δέσμιους στα "πλοκάμια της ΕΕ" και που αρνήθηκαν ακόμα και το δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. "Το Μάαστριχτ - τόνισε - δεν παίρνει γιατρειά. Θέλει απόρριψη, θέλει συνολική ανατροπή".

Μιλώντας για την τακτική των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, σημείωσε: "Είναι συνένοχες οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ στην αύξηση της ανεργίας, στην ένταση της λιτότητας, στον πολλαπλασιασμό των ληστρικών κερδών, βάζουν το δακτυλάκι τους στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων".

Τελειώνοντας, τόνισε ότι για το συνδικαλιστικό κίνημα ξεχωρίζουν σήμερα δύο κυρίαρχες προτεραιότητες:

- Να αντιτάξει τη γραμμή της ταξικής πάλης στη μιζέρια της συναίνεσης, της ηττοπάθειας και των καπιταλιστικών μονόδρομων.

- Να γίνει δυνατή η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα.

Ο Δ. Μαυροδόγλου

Εκ μέρους "των απόμαχων της δουλιάς και όχι της ζωής και του αγώνα", χαιρέτισε τη συγκέντρωση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Διαμαντής Μαυροδόγλου.Μιλώντας για την έφοδο, που ετοιμάζει η κυβέρνηση κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, τόνισε: "Η κυβέρνηση, στο όνομα του ανταγωνισμού, του εκσυγχρονισμού, της διεθνοποίησης της οικονομίας, δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει αυτή η, καταστροφική για τους εργάτες, τους συνταξιούχους και τον τόπο, πολιτική, που μας γυρίζει στον εργασιακό Μεσαίωνα.Οι συνταξιούχοι, με μια λαμπρή ιστορία αγώνων και κατακτήσεων, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα και η φετινή Πρωτομαγιά ας γίνει αφετηρία νέων αγώνων. Ας δυναμώσει το μέτωπο μαχητικής αντίστασης και αντεπίθεσης των εργαζομένων και των συνταξιούχων για την ανατροπή αυτής της αντεργατικής, αντιασφαλιστικής και αντεθνικής πολιτικής. Οσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο καλύτερα".

Ο Δ. Βανδώρος

"Για ένα πράγμα διαβεβαιώνουμε την κυβέρνηση. Οτι θα μας βρίσκει κάθε μέρα μπροστά της", τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας Δημήτρης Βανδώρος και συνέχισε: "Εχουμε μπροστά μας, σαν εργατική τάξη, ένα πελώριο πρόβλημα να αντιμετωπίσουμε. Είναι ο καπιταλιστικός καρκίνος της ανεργίας (... ). Κεντρική ιδέα της κυβερνητικής πολιτικής είναι το μοίρασμα της ανεργίας ανάμεσα σε ανέργους και απασχολούμενους. Ταυτόχρονα, η αύξηση του εφεδρικού βιομηχανικού στρατού αξιοποιείται από το κεφάλαιο, για να επιβάλει τα αντεργατικάμέτρα, αλλά και να εντείνει την εκμετάλλευση των ήδη απασχολούμενων. Ξέρουμε ότι η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό. Αγωνιζόμαστε, όμως, και σήμερα για τη μείωση της ανεργίας. Για νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης, για επιβίωση των ανέργων... ".

Η Κική Αλεξοπούλου

Στους μεγάλους αγώνες και ιδιαίτερα στη μεγάλη απεργία των καθηγητών, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό της η καθηγήτρια Κική Αλεξοπούλου."Οι εκπαιδευτικοί - τόνισε - παλεύουν και θα παλεύουν για ένα δημόσιο σχολείο στην υπηρεσία του ελληνικού λαού. Από αυτή τη σκοπιά ο αγώνας δεν πήγε χαμένος. Είναι αγώνας ηθικά δικαιωμένος, αγώνας πατριωτικός, που θα φέρει καρπούς στο μέλλον (...). Για όλα τα σκληρά αντεργατικά μέτρα η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, συνεπικουρούμενη και από τις ηγεσίες των παρατάξεων ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ, δεν είπε κουβέντα. Αποδέχτηκαν τη λιτότητα και την περικοπή βασικών δικαιωμάτων μας. Και τώρα συμπράττουν με την κυβέρνηση, μέσα από το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο για την επιβολή ενός εργασιακού και κοινωνικού Μεσαίωνα. Σήμερα μετά από όλα αυτά, φαίνεται ξεκάθαρα ότι μπροστά μας ανοίγονται δυο δρόμοι. Ο ένας είναι αυτός της νέας ιερής συμμαχίας κυβέρνησης - βιομηχάνων - ΕΕ και των υποταγμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Ο άλλος είναι ο δικός μας, ο δρόμος των ελπιδοφόρων μετωπικών αγώνων για την περιφρούρηση και την επέκταση των κατακτήσεών μας. Αυτός ο δρόμος σώζει την τιμή των θυσιών της εργατικής Πρωτομαγιάς...".

Ο Σαδίκ Αλσέχ

"Από τούτο το βήμα και από τα βάθη της ψυχής μας εμείς οι διωγμένοι, οι περισσότερο καταπιεσμένοι, οι οικονομικοί και πολιτικοί πρόσφυγες, χαιρετίζουμε τ' αδέρφια μας, τους συντρόφους μας". Μ' αυτά τα λόγια ο Σουδανός Σαδίκ Αλσέχ απηύθυνε χαιρετισμό "σε σας που δε μας ξεχωρίσατε γιατί είμαστε ξένοι, που δε μας ξεχωρίσατε γιατί έχουμε άλλο χρώμα, που δε ρίξατε σε μας τις ευθύνες για την ανεργία". Συνέχισε, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι σ' όλο τον κόσμο δέχονται μεγάλη επίθεση από τις πολυεθνικές και γι' αυτό θα πρέπει να την αντικρούσουν αγωνιστικά αναξάρτητα από χρώμα, θρησκεία και πατρίδα.

Κοκκίνισε το Σύνταγμα!

Μεγαλειώδης η συγκέντρωση που οργάνωσαν σωματεία και ομοσπονδίες. Δυναμικό μήνυμα αντίστασης στην επερχόμενη καταιγίδα των αντεργατικών μέτρων και κατηγορηματική καταδίκη της απάτης του "κοινωνικού διαλόγου"

Κοκκίνισε η πλατεία Συντάγματος. Πλημμύρισε από χιλιάδες κόσμο και δονήθηκε από το σύνθημα "Κόκκινη Πρωτομαγιά - πρωτοπόρα εργατιά".Οικοδόμοι, συνταξιούχοι, μεταλλεργάτες, εμποροϋπάλληλοι, εργάτες από κάθε χώρο δουλιάς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, νέοι και νέες, αντάμωσαν κάτω από τα ίδια πανό, τα ίδια συνθήματα, κάτω από τα λάβαρα της αντίστασης και του αγώνα. Δεν έκαναν ούτε βήμα πίσω, ακόμα και όταν η βροχή έγινε καταρρακτώδης. Με το δυναμικό, μαχητικό τους "παρών" στη μεγαλειώδη ταξική Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που διοργάνωσαν σωματεία και ομοσπονδίες, έστειλαν σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Μήνυμα καταδίκης της απάτης του "κοινωνικού διαλόγου", μήνυμα αντίστασης στην καταιγίδα των αντεργατικών μέτρων που σχεδιάζονται σε βάρος τους.

Από έξι διαφορετικά σημεία της Αθήνας, ξεκίνησε η κόκκινη "εφόρμηση" προς το Σύνταγμα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή και μαχητική ήταν η παρουσία των νέων.Γύρω στις 9.30 το πρωί η οδός Σταδίου μετατράπηκε σ' ένα κατακόκκινο ποτάμι που κατά κύματα οδηγούσε στο Σύνταγμα. Το ίδιο και η Βασ. Σοφίας, απ' όπου κατηφόριζαν οι συγκεντρωμένοι από τις Βορειοανατολικές συνοικίες.

Οι έξι πορείες έσμιξαν στην πλατεία Συντάγματος, που μισή ώρα πριν τις 10 είχε ήδη πλημμυρίσει, ενώ συνεχώς κατέφταναν και άλλοι. Οι διοργανωτές υπολόγιζαν τους συγκεντρωμένους 10 με 12 χιλιάδες.Λάβαρα, πανό, αλλά και άρματα, όπως αυτό των εμποροϋπαλλήλων που απεικόνιζε ένα τεράστιο ρολόι με τους δείκτες του να υπογραμμίζουν τη μεγάλη κατάκτηση του 8ωρου. Επίσης το άρμα των οικοδόμων, όπου στη μια πλευρά του ήταν αποτυπωμένα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και στην άλλη εργατικές διεκδικήσεις. Τη συγκέντρωση "άνοιξαν" οι Δήμητρα Πέτρουλα και Γιάννης Καλατζόπουλος,που απάγγειλαν ποιήματα του Μπέρτολ Μπρεχτ και του Γιάννη Ρίτσου.

Πρώτη στο βήμα των ομιλητών ανέβηκε η Κική Αλεξοπούλου,από το χώρο των καθηγητών, απευθύνοντας χαιρετισμό. Την ίδια στιγμή "άνοιξαν" και οι ουρανοί και μια καταρρακτώδης βροχή άρχισε να πέφτει. Κανείς δεν κουνήθηκε απ' τη θέση του, τα συνθήματα δυνάμωσαν και τα λάβαρα ανέμιζαν με περισσότερη ορμή. Το σύνθημα "ακρίβεια ανεργία αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός", αντήχησε ακόμη πιο δυνατά, καθώς το λόγο έπαιρνε ο Δημήτρης Βανδώρος,πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Το νερό έπεφτε ακατάπαυστα, αλλά όπως είπε ο Διαμαντής Μαυροδόγλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, "εμάς δε μας φοβίζει η βροχή".

Με θερμά χειροκροτήματα και το σύνθημα "εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι" υποδέχτηκαν τον Σαδίκ Αλσέχ,Σουδανό εργάτη, καθώς ανέβαινε στο βήμα για να απευθύνει χαιρετισμό. Το Σύνταγμα σείστηκε απ' το σύνθημα "ΓΣΕΕ εργατών, όχι των εργοδοτών", όταν το λόγο πήρε ο Γ. Μαυρίκος,γραμματέας της ΓΣΕΕ και κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση.

Τη συγκέντρωση "έκλεισε" ο Δ. Πάνου,απ' τους καπνεργάτες, ο οποίος διάβασε το ψήφισμα με τα αιτήματα. Ταυτόχρονα δεκάδες κόκκινα και άσπρα μπαλόνια ξεχύθηκαν στον ουρανό. Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών κατέθεσε το ψήφισμα στη Βουλή.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ,με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ, Αλ. Παπαρήγα.Επίσης αντιπροσωπείες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, αυτοκινητιστών, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Μέσης Ανατολής, της Πανελλήνιας Ενωσης κρατουμένων Μακρονήσου, του Παναφρικανικού Συνδέσμου Ελλάδας και του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου. Αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Σουδάν και του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Κουρδιστάν. Οι δήμαρχοι Ταύρου Π. Βακαλόπουλος,Ελληνικού Κ. Κορτζίδης,οι επίτιμοι δήμαρχοι Καισαριανής Π. Μακρής και Βύρωνα Δ. Νικολαϊδης και ο δήμαρχος και αντιδήμαρχος Πετρούπολης, Γ. Γώγος και Γ. Δημητρίου αντίστοιχα.

Η πορεία

Με το σύνθημα "Κόκκινη Πρωτομαγιά - πρωτοπόρα εργατιά" και το άρμα των οικοδόμων μπροστά, το ανθρώπινο ποτάμι ξεχύθηκε από την οδό Πανεπιστημίου, προχώρησε στην Ομόνοια, στην Πειραιώς και έφθασε στο υπουργείο Εργασίας, η πύλη του οποίου ήταν περιζωμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η κεφαλή της πορείας έφθασε μπροστά στο υπουργείο, το τέλος της βρισκόταν ακόμα στην Πανεπιστημίου, στο ύψος της Θεμιστοκλέους.

Κάτω απ' τους ήχους των συνθημάτων "ο διάλογος που τώρα ξεκινάτε είναι εντολή αυτών που προσκυνάτε" και "ο εκσυγχρονισμός είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" που δονούσαν την Πειραιώς, συνδικαλιστές θυροκόλλησαν στο υπουργείο το κείμενο του ψηφίσματος.

Ο Παναγιώτης Σοφός,γραμματέας του ΕΚΑ, απευθυνόμενος προς τους διαδηλωτές επισήμανε: "Ο λαός της Αθήνας έδωσε σήμερα μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δεν υποχωρούν. Συνεχίζουμε τον αγώνα στο γιαπί, στο εργοστάσιο, στο γραφείο για να αποκρούσουμε την αντεργατική λαίλαπα που προσπαθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση με τους βιομηχάνους και τους υποτακτικούς των πλειοψηφιών στις διοικήσεις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ". Η πορεία διαλύθηκε εκεί.

Μεγαλειώδη χαρακτήρισε ο Γ. Μαυρίκος,γραμματέας της ΓΣΕΕ, τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, σε δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της κινητοποίησης, όπου τόνισε: "Η σημερινή μεγαλειώδης, μαζική και μαχητική συμμετοχή των εργαζομένων της Αθήνας, στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση των σωματείων και των ομοσπονδιών, είμαστε παραπάνω από βέβαιοι ότι έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Το μήνυμα είναι ότι υπερασπίζουμε τις κατακτήσεις, αγωνιζόμαστε για να τις διευρύνουμε, ώστε να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Αποδέκτες του μηνύματος είναι η κυβέρνηση και οι "κοινωνικοί της διάλογοι", είναι οι βιομήχανοι που λεηλατούν τον ιδρώτα των εργαζομένων, είναι η πλειοψηφία και της διοίκησης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που υποτάσσονται και συναινούν σε τέτοιες πολιτικές".

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διοργάνωση ξεχωριστών συγκεντρώσεων, επισήμανε: "Η συμμετοχή των εργαζομένων στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, μας δίνει νέο κουράγιο και δυνάμεις και ενισχύει την ταξική λογική στο συνδικαλιστικό κίνημα. Δε θέλω να σχολιάσω καμιά άλλη συγκέντρωση. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι εμείς υπερασπίζουμε την Ενότητα, με το "έψιλον" κεφαλαίο. Ενότητα αγώνα, διεκδίκησης, υπεράσπισης δικαιωμάτων".

"Ούτε βήμα πίσω"

Δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα

Κατά τη διάρκεια της μεγαλειώδους συγκέντρωσης του ταξικού γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στην πλατεία Συντάγματος, η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του Κόμματος, έκανε δηλώσεις, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Αναφερόμενη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο μήνυμα της ημέρας τόνισε:

"Η Πρωτομαγιά δεν είναι μόνο μέρα μνήμης, είναι μέρα ευθύνης και ανανέωσης του όρκου: Ούτε βήμα πίσω σε σχέση με τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Σ' αυτή τη νέα βαρβαρότητα που αντιπροσωπεύει ο "κοινωνικός διάλογος" της κυβέρνησης και κυρίως το περιεχόμενό του, η εργατική τάξη πρέπει να υψώσει ένα μεγάλο φράγμα. Αλίμονο σε όποιον συμβιβαστεί σ' αυτή την κατάσταση. Είμαι βέβαιη ότι η εργατική τάξη, ανεξάρτητα πώς ψήφισε στις τελευταίες εκλογές, σήμερα σε μεγάλο βαθμό έχει την πείρα και είναι αποφασισμένη να αντιδράσει. Εδώ στο Σύνταγμα έγινε η πρώτη προσπάθεια, την Πρωτομαγιά, αυτή η αντίδραση να κάνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Θα έρθουν και άλλα μεγάλα βήματα από τον ενωμένο αγώνα της εργατικής τάξης".

Σε σχετικές ερωτήσεις για τον ξεχωριστό γιορτασμό η Αλ. Παπαρήγα, δήλωσε:

"Η εργατική τάξη στη βάση της είναι ενωμένη. Σήμερα αυτό που έχει σημασία όμως, είναι τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα να εκφράσουν τους πόθους, τις ανάγκες και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Η εργατική τάξη δεν είναι διχασμένη και διασπασμένη. Είναι ενωμένη. Η εργατική τάξη αντιμετωπίζει ένα τεράστιο κίνδυνο: Τη διάλυση και την καθυπόταξη του συνδικαλιστικού κινήματος. Με την ενότητα και τον αγώνα θα αποτρέψει τα μέτρα της κυβέρνησης και τις προσπάθειες διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος. Και ενωμένο και αγωνιστικό και μαζικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει ανάγκη η εργατική τάξη".

Αναφερόμενη η Αλ. Παπαρήγα στον "κοινωνικό διάλογο" της κυβέρνησης τόνισε:

"Το εργατικό κίνημα βγαίνει στο προσκήνιο και θα υψώσει φράγμα, σ' αυτό το μεγάλο κίνδυνο, στη μεγάλη απάτη του λεγόμενου εθνικού διαλόγου της κυβέρνησης. Μπορεί η εργατική τάξη ορισμένα από τα πιο αντιδραστικά σχέδια να τα αποκρούσει, αν ενωμένη και με συνέπεια αγωνιστεί. Το μπορεί".

"Ούτε βήμα πίσω"

Δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα

Κατά τη διάρκεια της μεγαλειώδους συγκέντρωσης του ταξικού γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στην πλατεία Συντάγματος, η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του Κόμματος, έκανε δηλώσεις, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Αναφερόμενη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο μήνυμα της ημέρας τόνισε:

"Η Πρωτομαγιά δεν είναι μόνο μέρα μνήμης, είναι μέρα ευθύνης και ανανέωσης του όρκου: Ούτε βήμα πίσω σε σχέση με τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Σ' αυτή τη νέα βαρβαρότητα που αντιπροσωπεύει ο "κοινωνικός διάλογος" της κυβέρνησης και κυρίως το περιεχόμενό του, η εργατική τάξη πρέπει να υψώσει ένα μεγάλο φράγμα. Αλίμονο σε όποιον συμβιβαστεί σ' αυτή την κατάσταση. Είμαι βέβαιη ότι η εργατική τάξη, ανεξάρτητα πώς ψήφισε στις τελευταίες εκλογές, σήμερα σε μεγάλο βαθμό έχει την πείρα και είναι αποφασισμένη να αντιδράσει. Εδώ στο Σύνταγμα έγινε η πρώτη προσπάθεια, την Πρωτομαγιά, αυτή η αντίδραση να κάνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Θα έρθουν και άλλα μεγάλα βήματα από τον ενωμένο αγώνα της εργατικής τάξης".

Σε σχετικές ερωτήσεις για τον ξεχωριστό γιορτασμό η Αλ. Παπαρήγα, δήλωσε:

"Η εργατική τάξη στη βάση της είναι ενωμένη. Σήμερα αυτό που έχει σημασία όμως, είναι τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα να εκφράσουν τους πόθους, τις ανάγκες και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Η εργατική τάξη δεν είναι διχασμένη και διασπασμένη. Είναι ενωμένη. Η εργατική τάξη αντιμετωπίζει ένα τεράστιο κίνδυνο: Τη διάλυση και την καθυπόταξη του συνδικαλιστικού κινήματος. Με την ενότητα και τον αγώνα θα αποτρέψει τα μέτρα της κυβέρνησης και τις προσπάθειες διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος. Και ενωμένο και αγωνιστικό και μαζικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει ανάγκη η εργατική τάξη".

Αναφερόμενη η Αλ. Παπαρήγα στον "κοινωνικό διάλογο" της κυβέρνησης τόνισε:

"Το εργατικό κίνημα βγαίνει στο προσκήνιο και θα υψώσει φράγμα, σ' αυτό το μεγάλο κίνδυνο, στη μεγάλη απάτη του λεγόμενου εθνικού διαλόγου της κυβέρνησης. Μπορεί η εργατική τάξη ορισμένα από τα πιο αντιδραστικά σχέδια να τα αποκρούσει, αν ενωμένη και με συνέπεια αγωνιστεί. Το μπορεί".

Από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Η πορεία αρχίζει...

Στο πλευρό των εργαζομένων η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών της Επιτροπής Σωματείων καταθέτει στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στη μνήμη των 200 κομμουνιστών που εκτελέστηκαν, την Πρωτομαγιά του 1944, από τους Γερμανούς κατακτητές

Από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Η πορεία αρχίζει...

Στο πλευρό των εργαζομένων η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών της Επιτροπής Σωματείων καταθέτει στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στη μνήμη των 200 κομμουνιστών που εκτελέστηκαν, την Πρωτομαγιά του 1944, από τους Γερμανούς κατακτητές



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ