ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Τρεις νεκροί εργάτες από ηλεκτροπληξία, θύματα στον βωμό του κέρδους

Ο θάνατος των εργατών κέρδη στις τσέπες των εργολαβιών, σημειώνει το ΠΑΜΕ

Ο πυλώνας όπου έχασαν τη ζωή τους οι εργαζόμενοι του εργολαβικού συνεργείου
Ο πυλώνας όπου έχασαν τη ζωή τους οι εργαζόμενοι του εργολαβικού συνεργείου
Ενα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα, με θύματα τρεις εργάτες, έρχεται να προστεθεί στη μαύρη λίστα της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, της πολιτικής που λογαριάζει σαν «κόστος» την προστασία της ζωής των εργαζομένων.

Η νέα τραγωδία σημειώθηκε χτες στο χωριό Γυμνό Ερέτριας, όταν κεραυνοβολήθηκαν από 20 χιλιάδες βολτ τρεις εργολαβικοί εργαζόμενοι, χάνοντας τη ζωή τους επί τόπου, ενώ ένας ακόμα τραυματίστηκε, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης βλάβης στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εργολαβικό συνεργείο δούλευε για τη σύνδεση καλωδίου χαμηλής τάσης όταν υπήρξε χαλάρωση του καλωδίου, το οποίο ακούμπησε σε άλλο αγωγό μέσης τάσης, που διαρρεόταν από ρεύμα, αφού δεν είχε διακοπεί.

Ακαριαίο θάνατο βρήκαν ένας εναερίτης, ο χειριστής του γερανοφόρου οχήματος και ο βοηθός του, ηλικίας 45, 54 και 57 ετών, ενώ σοβαρά τραυματίας είναι ένας ακόμη εναερίτης, ηλικίας 35 ετών, που εκείνη την ώρα επιχειρούσε να ανέβει στην κολόνα και γλίτωσε από καθαρή τύχη. Οι τρεις νεκροί ήταν κάτοικοι Χαλκίδας, δύο ελληνικής καταγωγής και ένας αλβανικής, ενώ ο τραυματίας, αλβανικής καταγωγής, είναι κάτοικος του χωριού Μαλακώντα Ερέτριας. Μάλιστα, η σορός του εναερίτη αγκιστρώθηκε στην κολόνα και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής, που κλήθηκε από κατοίκους του χωριού στο σημείο.

Την έρευνα για τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν το εργατικό δυστύχημα έχει αναλάβει το ΑΤ Ερέτριας. Χθες το μεσημέρι είχαν προσαχθεί για κατάθεση ο εργοδηγός, ο μηχανικός και η επιβλέπουσα του έργου, ενώ το βράδυ οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Μέσα από την έρευνα αναμένεται να δοθούν απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που προκύπτουν, όπως γιατί κατά τη διάρκεια των εργασιών δεν είχε γίνει διακοπή στη μεταφορά ρεύματος στο δίκτυο της μέσης τάσης, που τελικά σκότωσε τους εργάτες.

Σε κάθε περίπτωση, και το νέο αυτό δυστύχημα έρχεται να προστεθεί στα απανωτά χτυπήματα της «απελευθερωμένης» Ενέργειας. Εργολαβοποίηση, προσωπικό με ημερομηνία λήξης, εξοντωτική δουλειά, απαρχαιωμένες υποδομές και μέσα στρώνουν το έδαφος για τέτοια τραγικά δυστυχήματα. Ταυτόχρονα, η κυβερνητική πολιτική, προμηνύει τη χειροτέρευση των συνθηκών δουλειάς, όπως με τα 10ωρα, που αποτελούν έναν ακόμα ...σίγουρο δρόμο για περισσότερα κέρδη αλλά και θύματα - εργάτες.

Σε αυτό το έδαφος, της φθηνής εργατικής δύναμης, προσελκύονται επενδύσεις και «χτίζεται» το αφήγημα της Ελλάδας - κόμβου Ενέργειας, ένα όραμα της αστικής τάξης, που περιλαμβάνει άλλωστε και την Εύβοια, ως την περιβόητη «μπαταρία» της χώρας.

Η άλλη όψη των τεράστιων κερδών που αποκομίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου είναι τα εργατικά «ατυχήματα», τα μπλακ άουτ από μετασχηματιστές που εκρήγνυνται μέσα στα αστικά κέντρα, όπως έγινε στον Ασπρόπυργο, τα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά που μένουν χωρίς ρεύμα με μερικούς πόντους χιόνι λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας κ.ο.κ. Και βέβαια η «απελευθερωμένη» Ενέργεια, που όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά προωθούν ως στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου, σημαίνει για το λαό πανάκριβο ρεύμα, κομμένες παροχές, σφίξιμο της θηλιάς για χρέη, αβάσταχτους διακανονισμούς.

Το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας καταγγέλλει το εργοδοτικό έγκλημα

«Οχι άλλο αίμα στο βωμό της κερδοφορίας. Η συσσώρευση των συχνών "ατυχημάτων" δεν οφείλεται σε μια "κακιά στιγμή", δεν φταίει η "κακιά η ώρα"... Πρόκειται για εργοδοτικά εγκλήματα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Και το Σωματείο συμπληρώνει:

«Εχουν ακέραιη την ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις και όλες οι διοικήσεις του ΔΕΔΔΗΕ των τελευταίων χρόνων, που έχουν εργολαβοποιήσει μεγάλο τμήμα των εργασιών του δικτύου, απαξιώνουν συνεχώς τα συνεργεία και όλα τα τμήματα του ΔΕΔΔΗΕ. Εντατικοποιούν συνεχώς την εργασία, ιδιαίτερα σε εργολαβικούς εργαζόμενους και με πρόσχημα την πανδημία. Δεν έχουν προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εδώ και πολλά χρόνια. Εχουν παγιώσει την "ευέλικτη" εργασία και τις εργολαβίες, άλλωστε και οι συνάδελφοι ήταν εργαζόμενοι σε εργολάβο στην Εύβοια. Η πολιτική της "απελευθέρωσης" στον κλάδο έχει φέρει κέρδη για τους μετόχους και άθλιες συνθήκες για τους εργαζόμενους, καθώς περίπου το 40% του προσωπικού δουλεύει με τέτοιες απαράδεκτες σχέσεις εργασίας. Οι εργολάβοι μαζί με τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ δεν κάνουν τίποτα προκειμένου να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται».

«Με οργάνωση και αγώνα διεκδικούμε το αυτονόητο, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ώστε να επιστρέφουμε όρθιοι και υγιείς στις οικογένειές μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΑΜΕ: Ο θάνατος των εργατών κέρδη στις τσέπες των εργολαβιών

«Ξεχειλίζει την οργή και την αγανάκτηση για την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και της ΔΕΗ» το νέο εργατικό «ατύχημα», τονίζει το ΠΑΜΕ, αναφέροντας αναλυτικά σε ανακοίνωσή του:

«Τα σωματεία έχουν καταγγείλει εκατοντάδες φορές την εντατικοποίηση, την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και την ελλιπή συντήρηση του δικτύου από τους επιχειρηματικούς ομίλους που μοιράστηκαν με εργολαβία το τεράστιο έργο της ΔΕΗ, σε όλη τη χώρα.

Πρόκειται για εγκληματικές ευθύνες, που δείχνουν ότι ο κύριος ένοχος είναι η ίδια πολιτική που ενισχύει την επιχειρηματική δράση των μεγάλων εργολάβων και που ανοίγει τα πανιά των μεγαλοεπιχειρηματιών στην Υγεία, για να συνεχίζουν να θησαυρίζουν πάνω στη ζωή και τον πόνο χιλιάδων ανθρώπων.

Κοινός παρονομαστής είναι τα μόνιμα θύματα: Εργαζόμενοι και λαός, που είτε αργοπεθαίνουν στους διαδρόμους των νοσοκομείων, είτε στις κολόνες του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.

Η παγίωση εδώ και χρόνια της "ευέλικτης" εργασίας και της εργολαβίας, για να μπουκώσουν τα κέρδη μιας χούφτας μεγαλοεργολάβων και αντίστοιχα των μετόχων της ΔΕΗ, τα λειψά έως ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας και η αδιαφορία των ελεγκτικών αρχών συνθέτουν το σκηνικό για τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα. Εγκλήματα που είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιαστούν αν περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για 10ωρη απλήρωτη δουλειά, για χτύπημα κάθε φωνής που αντιστέκεται οργανωμένα μέσα από τα σωματεία.

Οι τρεις εργάτες, που μεγαλώνουν τον πιο μαύρο κατάλογο των πεπραγμένων και αυτής της κυβέρνησης, δεν θα δουν να ξημερώνει άλλη μέρα.

Για όλους εμάς, σωματεία και εργαζόμενους, χρειάζεται να δεσμευτούμε ότι και αυτή η θυσία δεν θα πάει χαμένη.

Μπροστά στις άθλιες εξαγγελίες για την περίφημη "ανάπτυξη για όλους" με "πολλές θέσεις εργασίας", κυβέρνηση και εργοδοσία να βρουν απέναντί τους την απόφασή μας να διεκδικήσουμε σταθερή δουλειά με δικαιώματα, κατάργηση κάθε μορφής εργολαβίας και δουλειά με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Αλλά και να δώσουμε τη μάχη ενάντια στην "απελευθέρωση" της Ενέργειας που προωθείται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις και που έφερε μαζί της την εργολαβοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με τα γνωστά αποτελέσματα: Εκατοντάδες μπλακάουτ και διακοπές ηλεκτροδότησης, ακριβότερο ρεύμα για το λαό, φτηνότερους εργαζόμενους για τα μονοπώλια.

Τους δίνουμε το μήνυμα ότι όλα τους τα εγκλήματα στο βωμό του κέρδους δεν πρόκειται ούτε να ξεχαστούν, ούτε να παραγραφούν».

ΔΕΗ ΑΕ
Εκοψε το ρεύμα σε πολύτεκνη οικογένεια και ζητάει 750 ευρώ το μήνα!

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες από σωματεία και φορείς στην Αθήνα

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ, στην οδό Αριστείδου, στην Αθήνα, πραγματοποίησαν χτες το πρωί αντιπροσωπείες της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» της Ε' ΕΛΜΕ Αττικής, του κλαδικού Συνδικάτου Ενέργειας, της Ομάδας Γυναικών 7ου Διαμερίσματος Αθήνας και της Επιτροπής Νέων Εργαζομένων και Ανέργων 1ου - 7ου Διαμερίσματος, απαιτώντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η ίδια η ΔΕΗ κόβοντας το ρεύμα σε πολύτεκνη οικογένεια.

Η οικογένεια προσπαθεί χρόνια να τακτοποιήσει τις οφειλές της, αλλά έρχεται αντιμέτωπη με τους αδύνατους όρους αποπληρωμής που κατά πάγια τακτική βάζει η επιχείρηση. Είναι ένα ακόμα περιστατικό στις εκατοντάδες αποκοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, αποτέλεσμα της περίφημης «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, που την θέλει εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΣΕ, η ΔΕΗ πριν από λίγες μέρες έκοψε το ρεύμα, «αυτήν τη φορά σε οικογένεια αναπληρωτή εκπαιδευτικού που δουλεύει σε σχολείο της περιοχής μας, με τρία υποκείμενα νοσήματα και με τέσσερα ανήλικα παιδιά, λόγω χρεών (...) Ο συνάδελφος έχει απευθυνθεί από το 2017 στη ΔΕΗ για διακανονισμό του χρέους με όρους που να είναι διαχειρίσιμοι και κατέβαλε ένα μεγάλο μέρος αυτού. Παρ' όλα αυτά, η ΔΕΗ εξακολουθεί να ζητά υπέρογκα ποσά μηνιαίως (750 ευρώ) για να ρυθμιστεί το χρέος, ποσό που είναι εξοντωτικό και παράλογο».

Η Ομάδα Γυναικών 7ου Διαμερίσματος Αθήνας, σε ανακοίνωσή της, απαιτεί να διαγραφεί μέρος των οφειλών αλλά και να διακανονιστούν οι υπόλοιπες οφειλές με όρους εξόφλησης στους οποίους να ανταποκριθεί η οικογένεια.

Κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας σήμερα από το ΣΕΤΗΠ

Κινητοποίηση σήμερα, στις 6 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας οργανώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, ενάντια στο «νομοσχέδιο που κατοχυρώνει τη 10ωρη εργασία, νομιμοποιεί τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας, τον διαχωρισμό του σε ενεργό και μη ενεργό, αυξάνοντας στην ουσία τη διαθεσιμότητά μας για τον εργοδότη», όπως σημειώνει στο κάλεσμά του. «Η μονιμοποίηση της τηλεργασίας, που χρόνια τώρα οι εργοδότες ορέγονται, εντείνει όλα τα παραπάνω, συμβάλλει στην αύξηση της εκμετάλλευσής μας», αναφέρει καλώντας τους εργαζόμενους να απαντήσουν οργανωμένα, μαχητικά, με αγωνιστική κλιμάκωση, προετοιμάζοντας και απεργιακή απάντηση, διεκδικώντας: «Μόνιμη και σταθερή δουλειά με 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο. Υπερασπιζόμαστε το ωράριο εργασίας μας, καμία ώρα απλήρωτης εργασίας. Καμία σκέψη για θεσμοθέτηση της τηλεργασίας, που σηματοδοτεί τη μονιμοποίησή της. Διεκδικούμε τους όρους δουλειάς μας με βάση την τεράστια δυνατότητα που υπάρχει στο σήμερα με Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

ΤΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στυγνό εργοδοτικό έγκλημα στον βωμό της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ για το εργατικό «ατύχημα» σε εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει:

«Το τραγικό εργατικό "ατύχημα" στο Γυμνό Ευβοίας, με θύματα 3 νεκρούς εργάτες κι έναν ακόμη τραυματία, που εκτελούσαν εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ, είναι ένα ακόμη στυγνό εργοδοτικό έγκλημα.

Δεν φταίει ούτε η τύχη, ούτε η "κακιά" στιγμή. Είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας και της εντατικοποίησης της εργασίας, που οδηγεί σ' αυτά τα εγκλήματα κι αυξάνει τη λίστα των εργατών που χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται στον βωμό του κέρδους. Είναι επίσης το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης και εργολαβοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, που προωθείται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής "απελευθέρωσης" της Ενέργειας.

Απαιτείται η άμεση απόδοση των ευθυνών τόσο στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος έχει την ευθύνη για το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης, όσο και στον ΑΚΤΩΡ, τον εργολάβο, που πραγματοποιούσε για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ τις εργασίες στο συγκεκριμένο τμήμα.

Η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των τριών θυμάτων του εργατικού εγκλήματος στο Γυμνό και εύχεται ταχεία ανάρρωση στον τραυματία».Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ