ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Οι "S-300" προκρίνονται για το Αιγαίο;

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας κάνει λόγο για ομπρέλα με αμυντικά συστήματα πάνω από το Αιγαίο

Τα πλεονεκτήματα που παρέχει στην Ελλάδα η ευρύτερη αμυντική συνεργασία με τη Ρωσία, ιδιαίτερα στον τομέα της πολιτικής εξοπλισμών, αναδείχτηκαν στα διάρκεια των συνομιλιών που πραγματοποίησε στη Μόσχα, όπου σήμερα ολοκληρώνει την τριήμερη επίσκεψή του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Κεντρικό θέμα ήταν η προμήθεια και η εγκατάσταση στην Κύπρο και στην Ελλάδα των αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τύπου "S-300".

Ο Α. Τσοχατζόπουλος και η ελληνική αντιπροσωπεία, όπως αναφέρεται, αποκόμισαν άριστες εντυπώσεις από τα ρωσικά οπλικά συστήματα και κοινή εκτίμηση είναι ότι οι πύραυλοι "S-300" υπερέχουν κατά πολύ από τους αντίστοιχους αμερικανικούς, τους "Patriot".Μάλιστα από τη ρωσική πλευρά προσφέρεται προς πώληση στην Ελλάδα η πιο προηγμένη έκδοση των πυραύλων αυτών, ο τύπος αυτός δεν έχει εξαχθεί σε άλλη χώρα και τέτοιοι πύραυλοι καλύπτουν αντιαεροπορικά τη Μόσχα.

Μετά τη χτεσινή συνάντησή τους ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Ι. Σεργκέγιεφ και ο Α. Τσοχατζόπουλος, σε δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους αναφέρθηκαν σχεδόν αποκλειστικά στο θέμα των πυραύλων. Ο Ρώσος υπουργός όταν ρωτήθηκε για τη δημιουργία μιας αντιαεροπορικής ομπρέλας στο Αιγαίο,είπε ότι "το ζήτημα εξετάστηκε και βρήκαμε θετική λύση για τη δημιουργία ομπρέλας με αμυντικά συστήματα πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος". Παίρνοντας τον λόγο Α. Τσοχατζόπουλος πρόσθεσε: "Να επιβεβαιώσω και εγώ από τη δική μου πλευρά αυτά που είπε ο συνάδελφος, ότι πράγματι είχαμε μια ουσιαστική συνεργασία. Μπορέσαμε να δώσουμε τις απαντήσεις σε μια σειρά από ενδιαφέροντα θέματα και έτσι νομίζω ότι φεύγουμε ευχαριστημένοι, γιατί βάλαμε τις βάσεις για μια πιο σημαντική δουλιά μεταξύ των δύο υπουργείων μας, με σκοπό και στόχο την ενίσχυση των όρων συλλογικής ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή στην οποία βρισκόμαστε". Οταν ρωτήθηκε ειδικά για τα οπλικά συστήματα, ο Α. Τσοχατζόπουλος είπε ότι θα επιλεγούν τα καλύτερα, συμπληρώνοντας ότι "είδα μεγάλο ενθουσιασμό εδώ για το ποιο είναι το καλύτερο".Και ο Ι. Σεργκέγιεφ πήρε το λόγο υπογραμμίζοντας ότι "δεν υπάρχει καλύτερο σύστημα από τους "S-300"".

Επίσης, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, ρωτήθηκε για τις απειλές της Τουρκίας ότι θα επιτεθεί αν οι πύραυλοι εγκατασταθούν στην Κύπρο και είπε πως "εάν υπάρξουν οι "S-300" καμία απειλή δε θα υπάρξει".Σύμφωνα με πληροφορίες και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ευγ. Πριμακόφ στη συνάντηση που ακολούθησε αμέσως μετά, αναφερόμενος στις τουρκικές απειλές είπε "ας τολμήσουν". Ο Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι στη συνάντηση αυτή συζήτησαν για το θέμα του Κόσσοβο, αλλά και για τις "αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές χωρών που μας ενοχλούν όλους το ίδιο", υπονοώντας την Τουρκία και μίλησε για κοινό ενδιαφέρον τόσο για το Αιγαίο, όσο και για τη Μαύρη Θάλασσα, όπως και για τα Δαρδανέλια να ισχύουν οι ίδιες αρχές του Διεθνούς Δικαίου, για ανεμπόδιστη και ελεύθερη ναυσιπλοϊα "ως βασικές αρχές της μιας πολιτικής ασφάλειας".

Ο Α. Τσοχατζόπουλος υποστηρίζοντας το δικαίωμα της Ελλάδας για απόκτηση ρωσικού πολεμικού υλικού, επισήμανε ότι τέτοιας προέλευσης συστήματα έχουν και άλλες χώρες, όπως η Γερμανία που διαθέτει πύραυλος και μαχητικά αεροσκάφη MIG προερχόμενα από το οπλοστάσιο της ΛΔ Γερμανίας, αλλά και η Ελλάδα, όπως αντιαεροπορικά μικρού βεληνεκούς, οχήματα μάχης PM P1 και άλλα προερχόμενα από τη ΛΔΓ. Ειδικά για την προμήθεια από την Κύπρο των "S-300" είπε ότι "είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και καθαρή η αποφασιστική στάση της Ρωσίας πάνω σε αυτό το θέμα που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρεξήγηση".

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών ζητά ο ΟΗΕ

Στη Λευκωσία αύριο ο Χόλμπρουκ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Ενώ η Τουρκία και ο Ντενκτάς κλιμακώνουν την αδιαλλαξία τους και τις προκλητικές ενέργειές τους, το Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού ενημερώθηκε από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα Ντιέγκο Κορντοβέζ για την πρόσφατη περιοδεία του στη Λευκωσία, την Αθήνα και την Αγκυρα, απέρριψε την αξίωση του Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους του και αλλαγή της βάσης των συνομιλιών. Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε την επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών στα πλαίσια της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν.

Μετά την ενημέρωση από τον Ντιέγκο Κορντοβέζ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφερόμενος στη στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε ότι στα μέλη του Συμβουλίου προκάλεσε απογοήτευση η αδιάλλακτη στάση που τήρησε ο Ντενκτάς στις συναντήσεις του με τον Κορντοβέζ και η εμμονή του για αναγνώριση του ψευδοκράτους του. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Μολούτο Σάλαπ, από τη Ζάμπια, εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξη των μελών του Σώματος για τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και τις προσπάθειες του Ντιέγκο Ρορντοβέζ στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ Κόφι Αναν. Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη για σύντομη επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δυο κοινοτήτων της Κύπρου.

Κύκλοι της γραμματείας του ΟΗΕ δήλωναν ότι ο Ντιέγκο Κορντοβέζ έδωσε απογοητευτική εικόνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας τόσο στο ταξίδι του στην περιοχή όσο και για τη συνάντηση του Κόφι Ανάν με τον Ντενκτάς στη Γενεύη.Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) όταν ο Κορντοβέζ μίλησε για την αξίωση του Ντενκτάς να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους του, ο Αμερικανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος Μπιλ Ρίτσαρτσον υπέδειξε ότι το θέμα αυτό είναι τελεσίδικα λυμένο για το Συμβούλιο με τα ψηφίσματά του. Η Ρωσία, εξάλλου, υπέβαλε πρόταση να εκδοθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας επίσημη ανακοίνωση για την κατάσταση όσον αφορά το Κυπριακό στο εγγύς μέλλον.

Εξάλλου, η τουρκική πλευρά, περιφρονώντας τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, ανακοίνωσε ότι δε θα δεχτεί τα νομικά, πολιτικά και οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία θα δημιουργήσει στο Νησί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυπριακής κυβέρνησης. Τούτο αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας - Τουρκοκυπρίων.

Το ανακοινωθέν αναφέρει επίσης ότι το πλαίσιο λύσης και οι παράμετροι που προβλέπονταν στο παρελθόν για το Κυπριακό έχουν εκλείψει με τις πιέσεις και τις απειλές του "δίδυμου Ελλάδας - Ελληνοκυπρίων και τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία υπέκυψε στις πιέσεις αυτές".

Το ανακοινωθέν αναφέρει τέλος ότι πρωταρχικός σκοπός της τουρκικής πλευράς είναι η εξασφάλιση της "ειρηνικής συνύπαρξης των δυο κρατών" και η ολοκλήρωση των σχέσεων του ψευδοκράτους του Ντενκτάς με τη διεθνή κοινότητα.

Στη Λευκωσία ο Χόλμπρουκ

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε αργά χτες το απόγευμα ότι ο απεσταλμένος του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αναμένεται αύριο Παρασκευή στη Λευκωσία για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Επίσης αύριο αναμένεται στην Κύπρο και ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ, ο οποίος επίσης θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς.

Το Κυπριακό Πρακτορείο προσθέτει ότι αρμόδιες πηγές απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με τις επισκέψεις αυτές ή να ανακοινώσουν το πρόγραμμα των επαφών του Χόλμπρουκ και του Μίλερ.

Στην Αγκυρα ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Νετζάτι Ουσκάν επιβεβαίωσε ότι ο Χόλμπρουκ θα βρίσκεται στη Λευκωσία την Παρασκευή και θα έχει συνάντηση με τον Ντενκτάς το Σάββατο. Ο Τούρκος επίσημος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες αν ο Χόλμπρουκ θα επισκεφτεί επίσης την Αγκυρα και την Αθήνα.

Αναφερόμενος στις επαφές του Ρώσου απεσταλμένου Βλαντιμίρ Τσίτσοφ στην Αγκυρα, ο Τούρκος εκπρόσωπος είπε ότι ο Τσίτσοφ είχε συνάντηση με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Μεχμέτ Αλί. Στη συνάντηση, πρόσθεσε, συζητήθηκε και το θέμα των πυραύλων S - 300.

Πολιτική συμφωνία απαιτούν οι Αυστριακοί

Για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στην Κύπρο η Αυστρία, στη διάρκεια της Προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ενωση το δεύτερο εξάμηνο του 1998, προδιαθέτει η δήλωση του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σιούσελ,μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου και των πέντε χωρών της ΚΑ Ευρώπης.

Ο Β. Σιούσελ τόνισε κατηγορηματικά σε Αυστριακούς δημοσιογράφους πως "χωρίς πολιτική συμφωνία ανάμεσα σε Τούρκους και Ελληνες στο Νησί, δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Κατά τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος πρόκειται να επισκεφτεί επίσημα την Κύπρο στις 15 και 16 του Απρίλη, είναι σαφές πως θα πρέπει να υπάρξει ένα είδος ομοσπονδίας με δύο κοινότητες και δύο γλώσσες.

Οπως ανέφερε ο Β. Σιούσελ, η Κύπρος μπορεί βέβαια να υιοθετήσει ήδη το 80% του Κοινοτικού Δικαίου, όμως στον "πυρήνα" των ανοιχτών θεμάτων εξακολουθεί να παραμένει η συμμετοχή της τουρκικής κοινότητας.

Στο μεταξύ, σε μακρά συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με την ευκαιρία της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο πρέσβης της Κύπρου στην Αυστρία Πέτρος Μιχαηλίδης υπενθυμίζει την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου και επισημαίνει πως μετά την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής - που ανέρχονται σε 60.000 στρατιώτες - Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν μεταξύ τους μέσα σε ένα 24ωρο, για μια διζωνική ομοσπονδία δύο κοινοτήτων. Εξάλλου για την περίπτωση επανένωσης, η κυπριακή κυβέρνηση έχει προσφέρει στους Τουρκοκυπρίους το 30% του αριθμού των βουλευτικών εδρών, σημαντικά υπουργεία και το μισό του αριθμού των εδρών μιας μελλοντικής Γερουσίας. Προϋπόθεση για ένα κοινό κράτος αποτελεί η ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών και η δυνατότητα απόκτησης γης και στα δύο τμήματα του Νησιού.

Ο Κύπριος πρέσβης αναφέρει ακόμη πως η Λευκωσία προσβλέπει με αισιοδοξία στην αυστριακή προεδρία στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο αυτού του χρόνου.

Αρνητική η συγχώνευση

Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχιλλέα Κανταρτζή, για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που συγχωνεύεται με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Τεράστιες επιπτώσεις στους εργαζόμενους θα έχει η απόφαση της κυβέρνησης για τη συγχώνευση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ παράλληλα θα έχει και τεράστιο οικονομικό κόστος. Αυτό επισήμανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής,κατά τη διάρκεια της συζήτησης Ερώτησης που κατέθεσε για το θέμα και απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης.

Οπως ανέφερε "είναι φανερό ότι η κυβέρνηση εμμένει στην απόφασή της για συγχώνευση" με "προοπτική τη μετατροπή τους σε Ανώνυνη Εταιρία". Τόνισε πως αυτό θα έχει "αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους", αφού "αίρεται η μονιμότητα", ενώ περιορίζεται ασφυκτικά "η δυνατότητα για στήριξη στην ΤΑ" του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Πρόσθεσε δε πως "το Ταμείο έχει κέρδη" και "είναι φανερό ότι τα κέρδη έχουν "γυαλίσει" σε κάποιων το μάτι".

Ανταπαντώντας ο υφυπουργός Οικονομικών, έκανε λόγο για καλυτέρευση των υπηρεσιών που θα προσφέρουν τα Ταμεία και για "νέα πνοή στην τραπεζική πίστη" που "θα εξυπηρετήσει πολύ καλύτερα το κοινό". Πρόσθεσε δε πως είναι πάγια τακτική των πιστωτικών συστημάτων οι συγχωνεύσεις, αφού στην πορεία προς το ΕΥΡΩ γίνονται μεγάλες συμμαχίες μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων. Χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις είπε ότι "δε θα αλλάξει το εργασιακό καθεστώς".

Μνημόσυνο Ν. Καλούδη

Την Κυριακή 5 Απρίλη και ώρα 12 μ. τελούμε το 40ήμερο μνημόσυνο του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥΔΗ

στον ιερό ναό του Κοιμητηρίου Καισαριανής.

Η συντρόφισσά του Αθηνά, τα παιδιά, τα εγγόνια, τα αδέλφια, τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ