ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Μάρτη 1997
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ
Κορυφώνονται οι δραστηριότητες

Κορυφώνονται στην Αθήνα οι δραστηριότητες, στα πλαίσια της Δεκαήμερης Καμπάνιας του Κόμματος ενάντια στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Ετσι:

  • Σήμερα Κυριακή θα γίνουν συγκεντρώσεις:

- Στον Κολωνό, στην αίθουσα του Παραρτήματος Οικοδόμων (Αργους 53), με ομιλητή τον Μπ. Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στο Περιστέρι στον κινηματογράφο "Φοίβο" (Πλατεία Δημαρχείου) στις 11 π.μ., με ομιλητή τον Κρ. Κυριαζή.

- Οι ΚΟ Αλυσίδας - Ανω Πατησίων - Λαμπρινής στις 11 π.μ. στην ταβέρνα "Ο Νίκος" (Χριστιανουπόλεως & Κρώμνης 2, πίσω από το εργοστάσιο της Θερμίδας). Θα μιλήσει ο Ν. Παπακωνσταντίνου.

- Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Αμαρουσίου και η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ στις 10.30 το πρωί στα γραφεία του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ (Μιλτιάδου 4), με κεντρικό ομιλητή τον Αντώνη Ντρέκο.

- Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ στην Καλλιθέα στον κινηματογράφο "Αφαία" στις 10.30 π.μ. με ομιλητή τον Μ. Κοψίδη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Αύριο Δευτέρα:

- Στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας περιοδεία θα κάνουν στις 10 π.μ. ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και η Α. Γιαννούση.

- Στη Νομαρχία της Αθήνας (Κηφισίας) στις 9.30 π.μ. περιοδεία θα κάνει η Φρ. Κορτζίδου.

- Στο Βύρωνα στον κινηματογράφο "Λουίζα" στις 6.30 μ.μ. με ομιλητή τον Β. Εφραιμίδη,ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

- Στο Χαλάνδρι στο Κέντρο Νεότητας στις 7 μ.μ., με ομιλητή τονΘ. Τζιαντζή,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στα Νέα Λιόσια (Ιλιον) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Θ. Λέγγερη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στην Πετρούπολη στο Πολιτιστικό Κέντρο - Εθνικής Αντιστάσεως στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Γ. Μαυρίκο,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στη Νέα Σμύρνη στο Δημαρχείο στις 6 μ.μ., με ομιλητή τον Κρ. Κυριαζή.

- Στην Καισαριανή στο κλειστό Γυμναστήριο της ΝΗΑΡ - ΗΣΤ στις 7.30 μ.μ., με ομιλητή τον Θ. Παφίλη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΚΟ Κολιάτσου στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της (Πατησίων 280).

- Η ΚΟ Κάτω Πατησίων στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της (Σημαντήρα & Κριτοβουλίδου).

- Η ΚΟ Πετραλώνων - Θησείου στις 6.30 μ.μ. στο κέντρο "ΚΟΝΑΚΙ" (Ηρακλειδών 78 - Πλατεία ΚΑΜΠΑ). Θα μιλήσει ο Μ. Κοψίδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΚΟ Ν. Κόσμου στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΒ (Φρατζή 68). Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ.

- Οι ΚΟ Χαϊδαρίου στις 6.30 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο "Ανοιξη". Ομιλητής έχει οριστεί ο Αντώνης Σκυλλάκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.- Οι ΚΟ Αιγάλεω στις 6.30 μ.μ. παναιγαλιώτικη συγκέντρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο "Γιάννης Ρίτσος". Θα μιλήσει ο Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Οι ΚΟ Κυψέλης στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία τους.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
"Μας φέρνουν σε μαύρες εποχές"

Ο "Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων - Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - '44", σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι με ιδιαίτερη ανησυχία και οργή παρακολουθεί τη συνεχιζόμενη "αλληλογραφία" του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου εναντίον του "Ρ", αλλά και γενικότερα εναντίον της ελληνικής δημοσιογραφίας και της ΕΣΗΕΑ. Οι αντιστασιακοί δημοσιογράφοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση, η οποία στηρίζει την προκλητική και ρυπαρή αυτή επίθεση, που ευρύτερος στόχος της είναι ο εκφοβισμός και η συμμόρφωση της δημοσιογραφίας και της ΕΣΗΕΑ στα κυβερνητικά κελεύσματα και υποδείξεις.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος βεβαιώνει, ακόμη μια φορά, την αγωνιστική του παρουσία στους συναδέλφους και το "Ρ", καθώς επίσης και στην ΕΣΗΕΑ, η οποία και σωστά κατάγγειλε το φασιστικό εξώδικο του Ε. Γιαννόπουλου και υπογράμμισε την απειλή που συνιστά για την ελευθεροτυπία. Αυτές οι πράξεις μάς φέρνουν σε μαύρες εποχές.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Σήμερα η συγκέντρωση για το Μάαστριχτ

Η Κομματική Ομάδα Οικοδόμων του ΚΚΕ καλεί όλους τους οικοδόμους αύριο Κυριακή και ώρα 9 το πρωί στο θέατρο ΠΕΡΟΚΕ (πλ. Καραϊσκάκη) σε συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα: "Η Συμφωνία του Μάαστριχτ και η επικείμενη αναθεώρησή της".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το ΚΜΕ για τη νεολαία και την Εθνική Αντίσταση

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (Παράρτημα Θεσσαλονίκης) διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Νεολαία και Εθνική Αντίσταση", την Τρίτη 4 Μάρτη στις 7.30 μμ, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 27, 1ος όροφος). Εισήγηση εκ μέρους του ΚΜΕ θα κάνει ο Δήμος Ζιώτας, μέλος της προσωρινής ΔΕ του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΚΜΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χορός για τα 38χρονα της Κουβανικής Επανάστασης

Ο ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 38 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης και καλεί στον ετήσιο χορό του την Τετάρτη 5 Μάρτη στις 9.30 μμ στο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ (28ης Οκτωβρίου 44 και Δελφών). Μαζί μας θα είναι ο Αγάθωνας και η παρέα του. Ο τυχερός της βραδιάς θα εξασφαλίσει ταξίδι στην Κούβα με την μπριγάδα. Προσκλήσεις στα γραφεία του Συνδέσμου (Πατριάρχου Ιωακείμ 13), τηλ. 274.975 και από το ραδιοφωνικό σταθμό 90,4 ΑΡΙΣΤΕΡΑ στα FM.

Θάνατος Ελληνα κομμουνιστή μετανάστη

Πέθανε σε αυτοκινητικό δυστύχημα ο Ελληνας κομμουνιστής μετανάστης στο Βέλγιο Λάζαρος Δούκας, 58 ετών, από τη Λέσβο. Η κηδεία του έγινε στις Βρυξέλλες στις 24 του Φλεβάρη και στην τελευταία του κατοικία τον κομμουνιστή μετανάστη και πρωτοπόρο εργάτη, συνδικαλιστή συνόδεψαν πάνω από 500 μετανάστριες και μετανάστες.

Στον αποχαιρετισμό προς τον αδικοχαμένο σύντροφο ο σ. Γ. Σιδηρόπουλος ανέπτυξε τα χαρίσματα και τη γεμάτη κομματικότητα ζωή του και μετέφερε τα θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένειά του.

Στο ίδιο πνεύμα χαιρετισμοί έγιναν από το ΚΚΕ, τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ στο Βέλγιο, καθώς και από το "Ριζοσπάστη", του οποίου ο σ. Λάζαρος Δούκας ήταν καθημερινός αναγνώστης και πρωτοπόρος διακινητής.

Στη μνήμη της αξέχαστης σ. ΡΟΥΛΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΥ, ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ του "Ρ", 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Κηδεύεται αύριο η Χαρούλα Κεπέση

Κηδεύεται αύριο στις 4.00 το απόγευμα από την εκκλησία Κων/νου και Ελένης, στο Νεκροταφείο Ζωγράφου η Χαρούλα Χωραφάκη - Κεπέση,σύντροφος του Νίκανδρου Κεπέση.

Η Χαρούλα Χωραφάκη γεννήθηκε στα Χανιά. Το 1953 κατατάχτηκε στο Σώμα Εθελοντών Αδελφών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, δίνοντας διέξοδο στο φλογερό της πόθο να γίνει γιατρός και να έχει κοινωνική προσφορά. Το 1956 ζήτησε και στάλθηκε από τον ΕΕΣ στους σεισμούς της Σαντορίνης. Γι' αυτές και άλλες υπηρεσίες της σε στρατιωτικά, κρατικά νοσοκομεία, σταθμούς πρώτων βοηθειών, νοσοκομεία του ΕΕΣ κλπ. τιμήθηκε με όλες τις βαθμολογικές διακρίσεις (πλην της επιθεωρήτριας για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας) και παράσημα του ΕΕΣ. Το 1957 έγινε υπάλληλος του ΕΕΣ. Το 1961 στάλθηκε επιλεκτικά με μερικές άλλες αδελφές από τον ΕΕΣ στο νοσοκομείο κρατουμένων στις Φυλακές Αβέρωφ. Εκεί γνώρισε τον τότε πολιτικό κρατούμενο Νίκανδρο Κεπέση, με τον οποίο και παντρεύτηκε το 1965.

ΚΟΑ
Κεντρική συγκέντρωση για τις γυναίκες

Στα πλαίσια της δίμηνης καμπάνιας για τις γυναίκες, που πραγματοποιεί η ΚΟ Αθήνας, διοργανώνει κεντρική εκδήλωση - συζήτηση την Πέμπτη 5 Μάρτη στις 6.00 μμ στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ με Θέμα: "Η συμμετοχή των γυναικών στο λαϊκό κίνημα".

Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Αλέκα Παπαρήγα,ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών διοργανώνει 4ήμερη εκδρομή από 22 έως 25 Μάρτη, με έδρα την Καρδίτσα, στο χωριό Μητρόπολη, και ημερήσιες εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή, όπως στο Πετρούλι (έδρα του στρατηγείου του ΕΛΑΣ), στην Μπερίτσα, στη λίμνη Μέγδοβα και αλλού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ